Mistä omenan kuori saa värinsä?

Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Miksi omena on ensin vihreä, ja kirpeä ja kun kuori muuttuu punaiseksi, makukin muuttuu. Mistä tämä johtuu? Lisäksi kuoren väritys on vivahteikkaan oranssi-punainen. Miksi se on sellainen?

Ei asiattomia vastauksia, kiitos!

Kommentit (1)

Vierailija
Leuka
Miksi omena on ensin vihreä, ja kirpeä ja kun kuori muuttuu punaiseksi, makukin muuttuu. Mistä tämä johtuu? Lisäksi kuoren väritys on vivahteikkaan oranssi-punainen. Miksi se on sellainen?

Ei asiattomia vastauksia, kiitos!

Raa'an omenan maku on kirpeä siksi, että raaka hedelmä olisi hedelmiä syöville eläimille epämieluisa eivätkä ne silloin söisi tätä hedelmää, sillä raa'an hedelmän sisällä on myös raakoja siemeniä. Kun siemenet ovat kypsiä eli kelvollisia leviämään, muuttuu myös omenan maku sellaiseksi, että jokin eläin haluaa syödä sen ja siten levittää omenan siemeniä.

Omenan väri toimii signaalina eläimelle, että omena on kypsä. Eri värit johtuvat viher- ja rusohiukkasista (kloro- ja kromoplasteista). Viherhiukkaset sisältävät pigmenttiä, joka heijastaa vihreää valoa, kromoplasteissa taas on erilaisia pigmenttejä, jotka saattavat heijastaa mm. keltaista tai punaista valoa. Esimerkiksi syksyllä ruskan tullessa viherhiukkasten molekyylien sisältämän energian siirtyessä puun sisään kromoplastien väriaineet pääsevät näkyviin, ja lehdet muuttuvat keltaisiksi ja punaisiksi.

Uusimmat

Suosituimmat