Seuraa 
Viestejä45973

On valitettu että kun Itämeren suolapitoisuus vähenee, ei enää saa silliä tai silakkaa. Vaan mökkijärvellämme nousee järvestä sekä oikein pienikoukkuisella mato-ongella melko rannasta että katiskaan ja verkkoonkin tulee pikkukalaa nimeltä muikku...

Kovinkaan moni kaupunkilainen, varsinkaan nuori sellainen kuten ny vaikka Armitage ei tiedä mikä on muikku... kovin monet nuoret ei viitsi pyydystää ja perata- tai varsinkaan ostaa kaupasta ja perata pussillista muikkua.

Mutta se on suunnilleen 10 x parempaa kuin kalapuikko ruskistettuna pannulla, ja mutenkin hirmu hyvää eri tavoin laitettuna. Eli eikö tuo muikku voi korvata sillin?

Ps. Silli ja silakka on sama kala. Silli on pieni sen lajin yksilö, silakka siinä 25-30cm jopa joskus. Se on muuten jännää että eräs tuttuni pyydysti silakanpoikasia (2-4cm Suomenlinnan rannasta) ja totutti ne akvaariossaan makeaan veteen. Samoin ite lirutin yhden kesän muovialtaassa lapsena pientä kampelaa, jonka pyysin aikoinaan Espoosta... söi matoja sun muuta. Ja raanavesi kelpasi ihan hyvin. Eli tarviiko nuo murtovesikalat suolaa juuri ollenkaan, jospa evoluutio vie suolantarpeen pois siinä määrin että eläisivät järvissäkin?

Kommentit (3)

Sepi
Seuraa 
Viestejä3265
taiteilijatyyppi
Ps. Silli ja silakka on sama kala. Silli on pieni sen lajin yksilö, silakka siinä 25-30cm jopa joskus.

Silli on se suuri, silakka pieni. Muikku on lohikala.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Muikku on kelpo ruokakala. Mulla on kaapissa Posion Muikku Oy:n valmistaa täyssäilykettä öljyssä. Noin viis senttiä pitkiä perattuja. Maistuu jonkin verran tonnikalalle. Ihan sellaisenaan hyvää välipalaa vaikkapa ruisleivän päällä. Suosittelen.

Noitten pikkukalojen käsin perkaaminen se taitaa olla työläintä, ja sen kautta niiden käyttö on tällöin kait vähäisempää. Tosin kyllähän ruokakaupoista saa valmiikiiksi perattujakin.

"Kuusamolaisilla ja posiolaisilla on oma pienikokoinen muikkunsa, "Kitkan viisas"
Lähde: http://www.ahven.net/opetusmateriaali/t ... uikku.html

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat