Seuraa 
Viestejä45973

Tuommonen on ruvennut askaruttamaan. Katohan, kun joskus soratiessä on jopa usean metrin syvyisiä reikiä tosin pieniä.

Mikä tämän aiheuttaa? Itselläni on jonkunlaiset ajatukset tuohon, mutta kaipaan vähän viisaanpienkin kommentteja.

Kommentit (6)

Veikkaisin routaa. Wikipedia kirjoittaa siitä seuraavasti:

"Routa on jäätynyttä maavettä. Tyypillinen roudan syvyys Suomessa on talvisaikaan 0–150 cm. Jos routa ei ehdi kesän aikana kokonaan sulaa, sitä kutsutaan ikiroudaksi. Pysyvä routa peittää noin 20 % maapallon maapinta-alasta.

Routa voi aiheuttaa vaurioita rakennusten perustuksille. Roudasta mahdollisesti kärsivät rakenteet on perustettava roudan keskimääräistä esiintymissyvyyttä syvemmälle, sillä rakenteet johtavat lämpöä maaperää paremmin. Siksi maaperä jäätyy niiden ympärillä syvemmälle kuin muualla. Routimiseksi kutsuttu ilmiö aiheuttaa tilavuuden muutoksia maaperässä, jolloin rakenteet voivat siirtyillä ja maanpinta kohota, kun vesi vie jäätyessään ja siten laajetessaan enemmän tilaa. Routiminen eli roudan kosteuden kasvu johtuu maaperän kapillaarisesta imusta ja on merkittävä yleensä silttimaalajeilla. Karkeammassa maa-aineksessa kapillaarinen imu on pientä, kun taas savipitoisessa maassa imu on voimakasta, mutta virtausnopeus niin pieni, ettei roudan kosteus ehdi kasvaa talven aikana.

Routa aiheuttaa myös esimerkiksi kivien nousemista talven aikana peltojen pintaan. Lisäksi se vaikuttaa kasvillisuuteen sekä nopeuttavasti pintavaluntaan."

(lähde: wikipedia)

Tuhkis
Tuommonen on ruvennut askaruttamaan. Katohan, kun joskus soratiessä on jopa usean metrin syvyisiä reikiä tosin pieniä.

Mikä tämän aiheuttaa? Itselläni on jonkunlaiset ajatukset tuohon, mutta kaipaan vähän viisaanpienkin kommentteja.

Tämä ei nyt välttämättä ole ihan se mitä kysyjä hakee, mutta oma käsitykseni on että ehdottomasti suurin osa sorateiden "rei'istä" johtuu roudan ja betonirumpujen yhdistelmästä.

Siis betonirummuthan koostuvat tehtaalla valetuista lyhyistä putken pätkistä. Kun routa sitten liikuttelee niitä putken pätkiä, niin putkeen saattaa ilmaantua rakoja saumakohtiin, ja siitä hiekka pääsee sitten valumaan putkeen, ja huuhtoutuu sulamisvesien mukana ojaan.

Muoviputkilla ei vastaavia ongelmia ole, sillä usein yksi ainoa putki riittää tien alitukseen, jolloin rumpu on täysin saumaton. Minkä lisäksi muoviputkilla on huomattavasti pidemmät limitykset jatkokohdissa, eli rakoa ei synny vaikka putkessa olisikin liitoksia ja putket pääsisivät liikkumaan suhteessa toisiinsa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Itse olen miettinyt samaa asiaa myös, mutta tuo ehdotettu routiminen ei yksin riitä selitykseksi, sillä vastaava reikäilmiötä ei esiinny muuaalla kuin sorateillä.

Veikkaisin, että kyse on siitä, että routa siirtää jotain tien perustuksissa ja sitten kun putoaa pohja alta, syntyy reikiä. Eli tien rakenne(kuka tietää, miten se rakennetaan?) ja sen muutos aiheuttaa tuon ilmiön.

Tuota reikiintymistä esiintyy pääosin vanhoilla hiekkateillä. Noita on aikoinaan myös päällystetty, mutta ilman pohjatöitä, niin sama homma.

Lienee perustuu siihen, että tien perustus on tehty heikosti. Oikeastaan ei ollut kapasitetteetia kaivaa savimaata metrin - kahden syvyydeltä pois ja tehdä kunnon sora-alusta eristeineen. Ei kait ollut tietoakaan.

Nyt kun osa mökkiteistä on peruskorjattu pohjia myöten, niin enää niillä kohdin ei tätä esiinny. Muut paikat ovatkin jo tuttuja, että osaa varoa.

Eli savipitoinen maa nostaa jäätyessään isojakin kiviä pintaan, ja savimaan pikkuhiljaa sulaessa se kivi painuu takaisin ja reikähän siitä jää. Toistuu muuten joka kevät, jos sitä kiveä ei sieltä kaiveta pois. Reiän peittäminen ei auta.

Pelloilahan esiintyy samaa ilmiötä ja kyntäminen/maanmuokkaus ne kivet sieltä esiin kaivaa. Kivipoimurit nykyään noita peltoja siivoilevat.

Jospa täällä joku, joka todella tietää, niin vaivautuis vastaamaan. On melkoisesti tietoa vaativaa hommaa tuokin rakentaminen. Urakoitsija joutuu nykyään antamaan viiden vuoden takuun työlleen.

Lassi

Eli savipitoinen maa nostaa jäätyessään isojakin kiviä pintaan, ja savimaan pikkuhiljaa sulaessa se kivi painuu takaisin ja reikähän siitä jää. Toistuu muuten joka kevät, jos sitä kiveä ei sieltä kaiveta pois. Reiän peittäminen ei auta.

´

Melkein totta mutta ei ihan. Se menee näin:
Routiva maa (moreeni,savi,hiesu,hieno hieta, jne) jäätyy ja jäätyessään laajenee ja maassa oleva kivi nousee mukana mutta kun kiven alapinnan yläpuolinen maa laajenee ja kivi ie laajene jää se ikään kuin kuoppaan.
Tulee kevät, routa sulaa, kuoppaliettyy,kiven altakin routa alkaa sulaa ja se tapahtuu epätasaisesti, ei siis kerralla ja heti, ja montussa lilluva liete valuu täyttämään kivenalla olevia sulamisonkeloita estäen kiveä laskeutumasta aivan samalle tasolle josta se syksyllä lähti kipuamaan.
Tämä tapahtuma toistuessaan riittävän usein saa kiven lopulta nousemaan kokonaan pintaan.
Mutta tämä ei ole vastaus alkupreäiseen kymysykseen vaan se on se routaliike+betonirumpu jutska. silloinkin kun sitä rumpua ei penkoilta enää edes löydä.

Markku

kmarkkuvv
..klips.. Melkein totta mutta ei ihan. Se menee näin ...klips ..

Kiitos tarkennuksesta. Toi mun selvitys perustui vain siihen mitä olen havainnut noilla syrjäkylän teillä. Tiehoitokunta kait sitten hoitelee ne pinnalle pulpahteneet kivet syrjään. Tai sitten muut ystävälliset tienkäyttäjät. Meillä noilla teillä onkin tapana tollaisen reiän havaitessamme merkkaamatta, niin laitetaan siihen joku iso havu tms, joka varoittaa toisia.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat