Seuraa 
Viestejä45973

Venäjä sortui ensimmäisen maailmansodan lopussa, keisarikunta kaatui ja maahan syntyi sisällis-sota.

Rintamalinjat meni lyhyesti kuvaten näin, oli valkoisten puoli ja punaisten puoli, muitakin ryhmittymiä oli mutta ne karsiutui sodan kuluessa ...

Punaiset sai ensimäisen voiton valtaammalla Pietarin, taisi itseasiassa koko vallankumous lähteä liikkeelle pääkaupungista.
Muuten Valkoiset oli alussa niskanpäällä, laajat maakunnat oli valkoisten hallussa.

Punaisten päätös myöntää alueille itsenäisyyksiä jakoi valkoisten voimat kahtia, syntyi Nationalistien eli kansallismielisten voimat ja valtakuntaa kannattaviin eli vanhan keisarin joukkoihin, tämä ehkäkuvaa ryhmää parhaiten.
Tämä itsenäisyyspäätös oli puhtaasti taktinen päätös, joka tehtiin valkoisten voimien jakamiseksi.

Valkoisen puolen alueista muodostui seuraavat valtiot, joissa jokaisessa käytiin oma sisäinen puna-kapinansa, eli Puola, Suomi, Viro, Latvia, Liettua, Romania ja ehkä vielä muutama muukin.

Seuraavissa valtioissa voittivat punaiset sodan, eli Georgia, Ukraina, Azerbaidsan, Armenia, Kasakstan ja ehkä vielä muutama muukin myöhempi "neuvostotasavalta", nämä valtiot perusti 1922-23 N-liiton, johon jokainen liittyi "vapaaehtoisesti", mitä se nyt sitten tarkoittaakin.

Valtakunnan hajoaminen oli Tsaari Nikolai toisen syytä, Tsaari vei Venäjän ensimmäiseen maailmansotaan mukaan ja on näillä päätöksillä tavallaan hajoamisen syyllinen.
Elintason romahtaminen, valtavat tappiot ja ihmismenetykset, sotaa seuraava lama, saivat kansan tuntemaan syvää vihaa Tsaaria kohtaan täysin turhan sodan vuoksi.

  • ylös 0
  • alas 0

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat