Seuraa 
Viestejä45973

Lueskelin tässä aamun lehdestä, että Venäjä aikoo rakentaa lisää hiilivoimaa korvaamaan vanhoja maakaasuvoimaloita. Ja syyksi kerrotaan, että Venäjän kaasuvarat ovat vähenemään päin, minkä lisäksi Gazprom saa kaasusta paremman hinnan ulkomailla.

Eli samalla kun Euroopassa kuvitellaan että tehdään ympäristöteko kun vaihdetaan hiiltä maakaasuun, niin Venäjällä vaihdetaankin kaasua hiileen että saataisiin vietyä rahat "ympäristötietoisilta" eurooppalaisilta.

Tämä saattaa toki olla hyvä bisnes venäläisille, mutta minun korviini maakaasu ei kuulosta tämän jälkeen enää kuin älyttömältä. Tosin enpä siinä nähnyt paljon järkeä enää tämänkään pätkän jälkeen:

IAEA
In an effort to reduce emissions of greenhouse gases, some countries are turning to natural gas, which is economically competitive with oil and coal. However, natural gas consumption also produces carbon dioxide (though less than coal or oil) and, moreover, methane leakages from extraction, transmission and distribution of natural gas are globally in the 5 to 10 % range, a level which more than offsets the gains from lower CO2 emissions.

Joskin myönnettäkööt, että maakaasun poltto ei aiheuta yhtä paljon hiukkaspäästöjä kuin kivihiilen poltto, mutta kivihiilenkin päästöt voidaan pitää kurissa suhteellisen yksinkertaisin suodatustekniikoin.

Eli sen lisäksi että maakaasu ei tuo helpotusta kasvihuonekaasupäästöihin, se ei myöskään mainittavissa määrin vähennä hiukkaspäästöjä. Eikä tässä vielä kaikki, näiden lisäksi maakaasu myös maksaa hiiltä enemmän ja varastointi on hankalaa, ellei peräti mahdotonta suuremmassa mittakaavassa. Sen sijaan hiili on halpaa, ja varastointi sitäkin halvempaa ja helpompaa. Ei tarvitse kuin kipata hiili kasaan, niin siinä se säilyy ilman sen kummempia toimia sen varastoimiseksi.

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (15)

SEHÄN on aluperinkin tarkoitettu vain li´eaksi, jolla Putin
voi paimentaa Suomea, Saksa on jo kengitetty maanpetturi Schröderin
avulla, nyt äijä lehdessä haukkuu virolaisia !

No saapa nähdä minkä verran niitä ympäristötekoja oikeasti tehdään. Saksa on ilmoittanut rakentavansa maahan 26 uutta hiilivoimalaa joista osa toimii ruskohiilellä eli ympäristön kannalta pahimmalla mahdollisella polttoaineella.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
rmac
Saksa on ilmoittanut rakentavansa maahan 26 uutta hiilivoimalaa joista osa toimii ruskohiilellä eli ympäristön kannalta pahimmalla mahdollisella polttoaineella.

No kato tuuli ja hiili ne yhteen soppii...

Venäjä ruuvailee kaasuventtilejä pienelle juuri huippukylmänä kautena. Olisikohan kaupan ehtoihin lisättävä kansainvälinen valvontaelin, jonka käsissä hanat on.

Aika suuri osa maakaasusta vieläpä poltetaan venäjällä, oliko jopa nelisenkymmentä prosenttia kaikesta kaasusta, koska sitä ei ole taloudellisesti kannattavaa pumpata pois.

Gasum: Maakaasun hinta laskee koko vuoden
7.1.2009 16:21

Maakaasuyhtiö Gasum arvioi, että kaasun hinta laskee koko tämän vuoden ajan.

Syynä on öljyn ja kivihiilen hintojen putoaminen. Kaasun hinta on sidottu öljyn ja kivihiilen hintakehitykseen.

Gasumin toimitusjohtajan Antero Jänneksen mukaan kaasu maksaa tällä hetkellä Suomessa hieman vähemmän kuin Keski-Euroopassa, jossa hinta seuraa öljyä. Kaasun hinta putoaa kuitenkin sen vuoksi nopeammin Keski-Euroopassa kuin Suomessa.

Maakaasua käytetään Suomessa eniten yhdistettyyn sähkön ja lämmön tuotannossa, joten kaasuverkkoon kuuluvilla paikkakunnilla pitäisi lämmityslaskun kääntyä laskuun. Myös teollisuus käyttää runsaasti kaasua.

Kaasun osuus Suomen energiankulutuksesta on 11-12 prosenttia. Kaasun käyttö kasvoi viime vuonna hieman, mutta taantuman merkit alkoivat näkyä loppuvuoden aikana.

Jännes arvioi, että kulutusta on tänä vuonna vaikeata arvioida metsäteollisuuden rakennemuutoksen vuoksi.

STT

-----------------

Ei kohta järkevää tuottajillekkaan.

Suomeen on virrannut maakaasua neukkulasta viimeiset 30 vuotta liki keskeyteksettä. Eri asia on nuo Ukrainen takana "piileksivät" entiset neukkulan etupiiriin kuuluneet valtiot. Tosin Itävaltaa ja Tsekkiä en lue entisen neukkulan etuupiiriin kuuluneisiin valtioihin.

Mutta saattaahan koittaa sekin aika, että neukkula sulkee Pietarin kautta Suomeen tulevan kaasuputken kun tarpeeksi pottumaiseksi tilanne menee. Pottumainen tilanne on se, että Pietarin oma kaasunkulutus esim. pakkasen myötä kasvaa niin suureksi, että Suomeen tulevan kaasuntulo suljetaan taikka virtauksen vähäisyyden myötä Suomeen ei virtaa kaasua sopimuksen mukaisesti. Voipa olla ihan oikeestikkin sopimukseen kirjattu pointti. Täytyykin vaan toivoa, että Pietariin ja Suomeen ei iske yhtäaikaisesti kova pakkanen.

turnabull

Pottumainen tilanne on se, että Pietarin oma kaasunkulutus esim. pakkasen myötä kasvaa niin suureksi, että Suomeen tulevan kaasuntulo suljetaan taikka virtauksen vähäisyyden myötä Suomeen ei virtaa kaasua sopimuksen mukaisesti. Voipa olla ihan oikeestikkin sopimukseen kirjattu pointti. Täytyykin vaan toivoa, että Pietariin ja Suomeen ei iske yhtäaikaisesti kova pakkanen.Perustuvatko ajatuksesi johonkin faktaankin?

Tässä nyt taas nähdään, miten sitä energiaa muka riittää vaikka muille jakaa, mutta käytännössä putkesta ei tule mitään tai uhkaa tyrehtyä.

tietää
Venäjä ruuvailee kaasuventtilejä pienelle juuri huippukylmänä kautena. Olisikohan kaupan ehtoihin lisättävä kansainvälinen valvontaelin, jonka käsissä hanat on.

EU lähettää tarkkailijat kaasulinjoille. Kertoi YLE.

Suomen ei kannata hakea Nato-jäsenyyttä tammikuussa.

Kumma muuten ettei Putin ymmärrä nesteyttää sitä maakaasua ja kuskata laivoilla, vaan mieluummin polttavat sitä taivaan tuuliin. Ja jos liekki välillä sammuu, niin partasuu-tiedemiehet mittailee kohonneita metaanipitoisuuksia, ja arvelee että ikirouta se siellä sulaa.

Liekkihän voi sammua monesta eri syystä. Tulee vaikka pieni katkos syöttöön jonkun huollon takia tms. Sitten se sytytetään kun pomo antaa käskyn. Jos pomo on matkoilla, niin voi mennä parikin viikkoa.

Paul M
Seuraa 
Viestejä8643
tietää
Maakaasua käytetään Suomessa eniten yhdistettyyn sähkön ja lämmön tuotannossa, joten kaasuverkkoon kuuluvilla paikkakunnilla pitäisi lämmityslaskun kääntyä laskuun. Myös teollisuus käyttää runsaasti kaasua.Ai että jokin kääntyisi laskuun??

Juttu on niin, että kaikenlainen halpeneminen vain lievittää nousupaineita.

Sitäpaitsi kaasun hinnassa ei ole vielä otettu kolmea desimaalia käyttöön kuten polttoaineissa. Tai no ei kai sillä ole väliä kun ei ole kilpailua. Polttoainejutuissa hermostuivat kartelliepäilyihin ja ottivat promillet käyttöön. Kun paikkakunnalla hinnat ovat promillen eroilla ei voi osoitella ketään minkään kartellijutun takia.

Hiirimeluexpertti. Majoneesitehtailija. Luonnontieteet: Maailman suurin uskonto. Avatar on halkaistu tykin kuula

Ja milloinka näkyy minun vuokrassa? Never.
Jos jokaisessa asunnossa olisi öljylämmitys, niin lämmityskulu näkyisi HETI. Nyt kun Pilius ja tukaton vetää välistä nin ei näy neverever maakaasun tai öljyn maailmanmarkkinain hinnan lasku.

lierik
Seuraa 
Viestejä4922
Hannibal the kannibal
SEHÄN on aluperinkin tarkoitettu vain li´eaksi, jolla Putin
voi paimentaa Suomea, Saksa on jo kengitetty maanpetturi Schröderin
avulla, nyt äijä lehdessä haukkuu virolaisia !Maakaasun ostopäätökset Suomeen tehtiin Breshnew- ja Kekkosvainatten aikoihin. Ei Putinilla niihin ole osaa eikä arpaa. Muutenkin kauppaa käydään yritysten välillä, ei valtioiden.

Lierikki Riikonen

Paul M
Seuraa 
Viestejä8643

Meillä on ongelmana oikean kilpailun puute. Energian myyjät ovat hyvää pataa keskenään ja hinnat määräytyvät konsensuksen vallitessa. Miksi joku toinen möisi markkinoille oleellisesti halvemmalla kun kukaan ei tuohon kilpaan vastaa? Myydään vaan kolmannella desimaalilla. Samassa kimpassa ovat oikeasti kaikki. Ydinvoimaa unohtamatta. Ydinsähkökin mydään ensin pörssiin ja saadaan välistä mukavasti. Pörssistäkin kannattaa vielä myydä ulkomaille ja saadaan mukavasti välistä. Pienkuluttajille voidaan myydä rippeitä kiskurihinnoin. Ja taas saadaan tuosta riesasta jotain voittoa.

Kraft&Kultur tai mikä lieneekään myy nyt muuten Norjalaista vesisähköä edullisimmin Suomessa. Kannattaa vaihtaa heti, koska antavat uusille hintatakuun vuodeksi. Sopimuksen voi silti tehdä toistaiseksi. Juttu taitaa toimia niin, että huonon vesivuoden tullen hinta sitten nousee, mutta nyt vettä riittää. Tuossa voi olla pieni siemen oikeaan kilpailuun. Yhtiö on tullut osille tänne suomalaisten energiahelvettiin.

http://www.sahkonhinta.fi/

Myyjän vaihto hoituu uuden myyjän toimenpitein. Itse ei tarvitse tehdä kuin tilaus. Tuon myyjän asiakaspalvelussa puhutaan ymmärrettävää Suomea eli asiointi onnistuu helposti. Hinta on vertailussa 5,39 senttiä/kWh, mutta sinne soitettaessa saa 5,29. Myöskin tuo tarjousaika on voimassa jonnekin maaliskuulle vaikka vertailussa tammikuun loppuun. Siinä tilaisuus saada pelkkää uusiutuvaa.

Hiirimeluexpertti. Majoneesitehtailija. Luonnontieteet: Maailman suurin uskonto. Avatar on halkaistu tykin kuula

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat