Seuraa 
Viestejä45973

Täällä Lapissa on paljon "valtion maita", tai oikeastaan virkamiesten valtion haltuun ottamia maita ilman minkäänlaisia virallisia päätöksiä haltuunotosta.

Suomen lain mukaan maaomaisuus siirtyy kolmella eri tavalla, ne on periminen, kauppakirja tai virallinen haltuunotto eli pakkolunastus tms. muu oikeuden toimenpide.

Kun Lapinkylät 1800 luvun puolivälissä autioituivat Metsäpeuran ja Majavan loputtua ja väestön siirryttyä muihin ammatteihin, niin kylinä niitä ei virallisesti lopetettu.
Lapinkylä oli samanlainen kuin maatalouskyläkin ennen isojakoa, eli maiden jakamista asukkaiden kesken.
Se oli yhteisö joka toimi yhdessä ja maksoi verot yhenä yksikkönä.

Mitään näistä toimenpiteistä ei Suomen valtio ole koskaan toteuttanut millä maaomaisuus oliis siirtynyt sille, eli tavallaan valtion maat on yhäkin näiden Lapin kylien perillisten omaisuutta.

Mutta, mutta, kenenkä maita se valtio sitten on jakanut näille asutustilallisille, joutuukohan valtio vielä kaiken joskus korvaamaan näille "lappalaisille" ...

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (3)

Ehkä samalla saataisiin tuolle tolkuttomalle suojelualueiden perustamiselle jonkinlainen tolkku, nekun sattuvat aina syntymään valtion maille Lappiin ...

Ehkä paras tapa jarruttaa tätä kehitystä, on mitätöidä valtion maanomistus Lapissa.

Se oli Kustaa Vaasa, joka ne yhteiset maat kruunulle otti. Tätä näppärää tointa eivät seuraavatkaan vallan haltija ole, tietenkään, halunneet peruuttaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
patse
Se oli Kustaa Vaasa, joka ne yhteiset maat kruunulle otti. Tätä näppärää tointa eivät seuraavatkaan vallan haltija ole, tietenkään, halunneet peruuttaa.

Ei Kustaa Vaasa niitä maita valtiollle ottanut, vaan salli Savolaisten kaskiviljelijöiden muuttaa Pähkinäsaaren rauhan rajan pohjoispuolelle.
Eli salli Savolaisten muuttaa Pohjalaisten alueelle.

Mutta Lapinkylät olivat toimivia yhteisöjä vielä 1850 luvulla, jolloin erätalonpoikien aika loppui, syynä oli Metsäpeuran ja Majavan häviäminen.

Lapinkylän jäseneksi saattoi liittyä kuka tahansa, jonka kyläläiset hyväksyivät alueelleen asumaan, eli "tilansa" alueelle.
Ei ne välttämättä oleet mitään etnisiä yhteisöjä ...

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat