Seuraa 
Viestejä45973

http://www.antipiracy.fi/ajankohtaista/uutinen.html?id=8094 (ei ehkä paras lähde uutiselle, muotta tuolla tuli vastaan)

Oulun käräjäoikeus tuomitsi miehen tekijänoikeusrikoksesta viimeisessä Finreactor-jutussa
21.03.2007

Oulun käräjäoikeus tuomitsi tänään miehen tekijänoikeusrikoksesta 40 päiväsakon sakkorangaistukseen ja maksamaan lähes 5 000 euroa hyvitystä, vahingonkorvausta ja oikeudenkäyntikuluja asianomistajille.

Mies oli lisännyt ensimmäisen kerran Finreactor-vertaisverkkoon elokuvia, TV-sarjoja ja pelikonsolilla pelattavia pelejä, joita oli ladattu verkosta satoja kertoja. Oikeudessa oli edustettuna kaksi pelitaloa.

Vastaajan puolustuksen mielestä tilannetta olisi pitänyt arvioida linkityksenä. Oikeus kuitenkin katsoi, että vertaisverkon ohjaajapalvelimelle lisätty kuvaustiedosto ei ole internetkäytössä tavanomainen linkki, vaan pikemminkin tiedonsiirto-ohjelmisto, jolla saatettiin teoksia laittomasti yleisön saataviin.

Tuossa ilmeisesti keskusteltiin siitä, että onko torrent tiedoston julkaiseminen linkittämiseen verrattavaa toimintaa. Mielestäni sillä ei ole mitään käytännön eroa linkittämisen kanssa, molemmat kertovat, että mistä tarvittava tieto löytyy. Miten ihmeessä torrent tiedosto on "tiedonsiirto-ohjelmisto"? :S

Onko internet linkki sitten myös tällainen "tiedonsiirto-ohjelmisto"?

Eikös Norjassa ollut tapaus, missä henkilö piti yllä palvelua, mihin porukka sai lisätä linkkejä, mitkä osoittivat suoraan muilla palvelimilla olleisiin mp3:siin. Tämä palvelun ylläpitäjä sitten tuomittiin joistakin "muka-rikkomuksista". Ihmeellistä ähellystä, kun lain säätäjät eivät tiedä, että miten internet toimii

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (3)

Miten mahtaa olla, saako pistää linkkejä
jos tietää missä on leffoja, pelejä yms.
tarjolla?

En, jos pistää yv:nä? Voiko kukaan saada selville?
Paitsi vastaanottaja.

Entäpä, jos sähköpostilla jakelee linkkejä?
Ja on ns. anonyymi sp ja avaa ja käyttää
sitä vain muualta kuin omasta liittymästään?

Olen miettinyt samaa kuin koi itsekkin.
Mikään taho ei pysty hankkimaan syytteeseen tarvittavia tietoja, jos tieto tiedostojen jakamisesta tehdään tuolla tavalla.

Lex karpelasta ja yrityksistä saada laista vielä tiukempi rupeaa muistuttamaan amerikkalaista touhua.
USA:ssa on oikeudenkäyntejä tyyliin:
Haastetaan itä-rannikolla oikeuteen sattumanvaraisesti länsi-rannikolla asuva köyhä henkilö, joka ei pysty vastaamaan/saapumaan oikeusistuntoon.
Sitten hölötetään asioita ip-osotteista ja muista tavalla, josta tuomarit eivät ymmärrä. Näin tuomarien on pakko antaa tuomio.

Suomessa on jo paasattu, kuinka kouluissa on rikottu tekijänoikeutta erilaisilla asioilla. Onko jo ruvettu ahnehtimaan rahaa kuten USA:ssa?
Haluaisin tietää, saako kukaan artisti senttiäkään noista rahoista. Todennäköisesti rahat menevät järjestöjen johdon omiin taskuihin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kyllähän siis linkittämisellä ja torrent tiedoston julkaisemisella on tietenkin eroja. Asia olisi eri jos jossain määriteltäisiin erikseen torrent tiedostojen linkittäminen.

Ja siis torrent tiedosto ei itsessään ole tiedonsiirto-ohjelmisto, mutta taasen siihen tarvittavat ohjelmat ovat ja en usko että moni ihminen lataa torrentteja ilman näihin kuuluvaa ohjelmaa? Mutta voihan joku niinkin tehdä.

Ainakaan oman käsitykseni mukaan pelkän linkin kirjoittaminen ei ole laitonta, mutta monilla foorumeilla kuitenkin adminit pitävät tällaiset poissa (Siis linkit jotka sisältävät torrent tiedostoja).

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat