Seuraa 
Viestejä45973

Tietääkö kukaan millainen kaukoputki Apollo 11 niehistöllä oli komentomodulissaan. Lainaan seuraavaa tekstiä Peter Ryanin kirjasta "Kuun valloitus"

GET 27:14 (Apollo 11 etäisyys oli GET 26:46 maasta 109 245 meripeninkulmaa eli ollaan yli 200 000 km päässä maasta)
-Aldrin Hei Jim, minä katselen nyt kaukoputkella ja voin nähdä kaikki Välimeren saaret, suuret ja pienet, kuten Mallorcan Sardinian, Korsikan, hieman usvaa italian pohjois osassa, muutamia cumulus-pilviä Kreikan yllä, auringon laskevan Välimeren itäpäässä, Brittein saaret ovat huomattavasti vihreämpiä kuin se ruskeahkon vihreä väri, joka peittää välimeren saaret ja Espanjan. -MMC Ymmärrän, että Pohjois Afrikan -Välimeren alue on pilvetön tänään. -Aldrin: Oikein, me näemme jopa tieverkoston, jossa autot ajavat molempiin suuntiin. -MCC; Oletteko sitä mieltä, että kaukoputkesta on mitään hyötyä teille, kertokaapa!
- Aldrin; Kyllä, mutta olisi mukavaa, jos sen rakennetta voitaisiin parantaa, siinä on taipumus suurennuksessa muuttaa voimaansa tämän tästä.

Niin, tämä on osa keskustelua joka käytiin matkan aikana lennonjohdon ja modulin välillä, aikaa matkan aloituksesta on kulunut 27h14 min. Joitakin kysymyksiä keskustelu herättää;
a) Oliko kaukoputki sisätiloissa vai viety rungon läpi niin että linssi oli ulkona ja okulaari sisätiloissa.
b) Alus oli pyörivässä liikkeessä, hyvin hitaassa kuitenkin, voitiinko sillä saada näkyviin niinkin pieniä esineitä kuin autot tuolta etäisyydeltä?

Eräs toinenkin ilmiö kummastuttaa , lainaan kirjan tekstiä

GET 24.39 Collinsin sanoma; Huomio Houston, täällä Apollo 11. Tämä automaattinen tähtiohjaus sujuu hienosti. Olen juuri sub-stellaarisessa pisteessä. Kaikki näyttää hienolta paitsi että yhtään tähteä ei ole näkyvissä. Sitä ei kerta kaikkiaan näy. -MCC Selvä, tarkoitat tähteä 01?
-Collins; Aivan niin -MCC; Onko siellä jotain heijastuksia tai muuta sellaista, joka estää näkyvyyttä. -Collins; Niin tietysti maa on sangen kirkas, mutta taivas,sen sijaan että se olisi musta, siinä on eräänlainen ruusunpunainen hehku ja tähti, ellei se ole hyvin kirkas, on jotenkin häipynyt tuohon hehkuun, ja kuten sanottu,se ei ole näkyvissä..

Mistä ilmiöstä oli kysymys??

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (2)

Heksu
Seuraa 
Viestejä5463
E.N.K
a) Oliko kaukoputki sisätiloissa vai viety rungon läpi niin että linssi oli ulkona ja okulaari sisätiloissa.Käsittääkseni kaukoputki oli viety rungon läpi. Kaukoputken tarkoituksena oli mitata suuntakulmia eri kohteisiin. Kulmamittojen avulla voitiin pitää huoli siitä, että ratakorjauksiin tarkoitetut poltot tehtiin täsmällisesti oikeaan suuntaan. Käsittääkseni kulmamittojen avulla voitiin lisäksi tarkentaa laskelmia aluksen paikasta reitillä.

b) Alus oli pyörivässä liikkeessä, hyvin hitaassa kuitenkin, voitiinko sillä saada näkyviin niinkin pieniä esineitä kuin autot tuolta etäisyydeltä?En kyllä todellakaan usko että kyseessä olisi ollut niin järeä kaukoputki. Mielestäni jokin ei täsmää, onkohan tuossa väärä etäisyys?

Niin tietysti maa on sangen kirkas, mutta taivas,sen sijaan että se olisi musta, siinä on eräänlainen ruusunpunainen hehku ja tähti, ellei se ole hyvin kirkas, on jotenkin häipynyt tuohon hehkuun, ja kuten sanottu,se ei ole näkyvissä..

Mistä ilmiöstä oli kysymys??

Kyseessä voisi hyvinkin olla esimerkiksi maapallon ja auringon valon aiheuttamat heijastukset kaukoputken sisäisissä rakenteissa. Avaruudessahan ei suinkaan ole pimeää maan etäisyydellä, koska siellä on ikuinen "päivä". Kirkas auringonvalo voi hyvinkin aiheuttaa kaikenlaisia ikäviä sivuvaikutuksia optiikassa.

Arvelin myös itse, ettei jokin täsmää. NASAN Apollo sivuilla on käydyt keskustelut englanniksi. Etäisyys on oikea, on kulunut lähes 30 tuntia lennon alkamisesta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat