Seuraa 
Viestejä45973

Koska foorumilla näyttää olevan meneillään taas useampiakin salaliittoteorioihin viittaavia ketjua eri aihealueilla, lienee paikallaan käsitellä hiukan myös salaliittoteorioiden psykologista taustaa.

Näyttäisi siltä, että yhden salaliittoteorian kannattajat ovat varsin usein myös useiden muidenkin salaliittoteorioiden kannattajia. Saattavatpa jotkut heistä tuntea viehtymystä myös ns. 'rajatietoon' ja ufologiaankin.

Mistä tällainen selvästi havaittavissa oleva, muita voimakkaampi taipumus nähdä 'salaliittoja' hiukan siellä sun täällä sitten johtuu, vai ovatko salaliittoja ihan joka paikassa näkemättömät ihmiset mieleltään jotenkin 'rajoittuneita'?

Aihetta olisi tarkoitus käsitellä yleisellä ja mielellään psykologisella tasolla, paneutumatta varsinaisesti minkään tietyn salaliittoteorian yksityiskohtiin - niistä on ketjuja jo yllin kyllin, ja lisää arvatenkin tulossa.

Lainaan tähän vielä aiheeseen liittyvää tekstiä viestistäni muinaisessa Hulluimmat salaliitoteoriat? - ketjussa:

ChG
dinoflagellat

Mielenkiintoisia ovat myös kymmenien tuhansien ihmisten kokemat henkilökohtaiset ns. minä vastaan muu maailma -salaliitot. Tiedät joutuneesi valtion tai kenties jonkin suuren salaisen organisaation silmätikuksi, kun kaupungilla autot alkavat ajaa hitaammin sinun kohdallasi, ihmiset vilkuilevat sinua, kuiskuttelevat sinusta ja kun lehteä lukiessasi tajuat, että uutiset on kirjoitettu täyteen piiloviittauksia sinusta.

Tuollaiset oireet viittaisivat jo vahvasti jonkinasteiseen skitsofreniaan. Kun sairas henkilö vajoaa tarpeeksi syvälle omaan, pään sisäiseen todellisuuteensa, kadottaa hän pian viimeisenkin yhteyden reaalimaailmaan, jolloin tavalliset kanssaihmisetkin osaavat yleensä luokitella hänet muitta mutkitta 'hulluksi', jonka puheita ei kannata todesta ottaa. Useimmitenhan tauti etenee pikku hiljaa, joten sairauden alkuvaiheessa ympäristö ei välttämättä osaa vielä edes epäillä mitään. Vasta kun sairastuneen puheet ja teot alkavat olla ilmeisen kaheleita, osaa maallikkokin tehdä oikean diagnoosin.

Vaikka skitsofreenikko aivan tyypillisesti kuulee ääniä ja puhetta mitä ihmeellisimmistä paikoista ja kehittelee ympärilleen erilaisia 'salaliittoja', ei tämä tietenkään tarkoita, että salaliittoteoreetikot välttämättä olisivat skitsofreenikkoja. Suurin osa varmastikaan ei ole, mutta jotain pakkomielteenomaista salaliittoteoreetikkojen ajatuksenjuoksussa tuntuu usein olevan. Erilaisten 'todisteiden' puute viittaa salaliittoteoreetikon mielestä aina salaliittoon, mutta kun puuttuviksi väitettyjä todisteita sitten esitetään, ne ovat tyypillisesti salaliittolaisten väärentämiä, ja viittaavat entistä vahvemmin salaliittoon. Salaliitot näyttäisivät myös paisuvan tarpeen mukaan; jos pelkästään tietyn tahon mukanaololla ei voida salaliittoa selittää, otetaan mukaan uusia instansseja käytännössä loputtomasti. Salaliiton olemattomuuden lopullinen todistaminen salaliittoon syvästi uskovalle muistuttaakin kummitusten, hattivattien tai vaikkapa Jumalan olemattomuuden todistamisyrityksiä, eli lienee käytännössä mahdotonta. Salaliittoteoreetikollahan on äärimäisen harvoin mitään 'kovia' todisteita väitteidensä tueksi; erilaisia, tilanteen mukaan eläviä spekulaatioita sitäkin enemmän. Koska mitään kovia evidenssejä ei alun perinkään ole, ei näitä tietenkään voida kunnolla kumotakaan. (Näinhän näyttäisi olevan yleisemminkin esim. 'rajatiedon' kohdalla; humpuukiin kunnolla hurahtanutta uskovaa ei järjellä käännytetä.)

Kierrettä tuntuu olevan mahdotonta saada koskaan poikki. Kun salaliittoteoria on syntynyt, ja tarpeeksi laajalle levinnyt, se näyttäisi jatkavan omaa 'elämäänsä' ikuisesti. Salaliittoteoria voidaan todistaa täysin paikkansapitämättömäksi ja suorastaan mahdottomaksi, mutta aina löytyy niitä, jotka eivät ko. todistusta usko, tai sitten eivät edes tutustu siihen. Nämä puolestaan jatkavat jo vääräksi todistetun tiedon levittämistä tehokkaasti netissä ja kirjoissaan. Salaliittoteoria on siis pahimmillaan kuin liikkeelle lähtenyt meemi tai virus, joka elää ja varioituu kannattajiensa keskuudessa ja sitä lienee käytännössä yhtä mahdoton lopullisesti nitistää.

Edit:

Keskustelussa esille tulleita linkkejä (laitan tähän uusiakin linkkejä, kun sopivia ilmaantuu):

http://en.wikipedia.org/wiki/Conspiracy_theory

http://www.sciam.com/article.cfm?articl ... sc=I100478

http://www.ethesis.net/paranormal/paranormal.htm

http://psp.sagepub.com/cgi/content/abstract/25/8/941

http://crab.rutgers.edu/~goertzel/CONSPIRE.doc

http://www.skepsis.fi/ihmeellinen/falsifiointi.html

http://www2.eduskunta.fi/fakta/edustaja ... 220703.htm

http://www.tieteenkuvalehti.com/polopol ... 163&a=2510
Tieteen Kuvalehti: salaliittoteorioista

http://www.tsv.fi/ttapaht/998/kamppinen.htm
Tieteessä tapahtuu 1999/8 Matti Kamppinen: Meemeistä (ei tällä otsikolla)

Hiukan parodiaa:

http://koti.mbnet.fi/roine/salaliitto/salaliitto.php

http://koti.mbnet.fi/roine/salaliitto/foliohattu.php

Salaliittoteorioista foorumilla käytävään keskusteluun liittyvä äänestys:

http://www.tiede.fi/keskustelut/viewtopic.php?t=2263

  • ylös 1
  • alas 0

Sivut

Kommentit (518)

Homer Simpsonin sanoin: Kaikki ovat tyhmiä paitsi minä.

Todennäköisesti salaliittoteoreetikoilla on jonkinlainen pakko olla muiden ihmisten yläpuolella, heidän täytyy nähdä kaikki jota tyhmä kansa ei näe.

Se varmasti viittaa johonkin kun kaikki jotka uskovat johonkin salaliittoon uskovat kaikkiin. Ehkä kaikki johtuu siitä että he ovat tyytymättömiä hallitukseen ja ajattelevat että pakko niillä on olla jotain salattavaa.

Itse uskon että monet salaliittoteoreetikot eivät itsekään usko omiin selityksiinsä.

Tietenkin on mahdollista että minä ja kaikki muutkin täällä palstalla ovat mukana salaliitossa näitä teoreetikoita vastaan.

Ei asia ihan noin ole.
Salaliittoteoreetikot osaavat vain puhtaasti kyseenalaistaa opetettua,
sekä näkevät salaliittojen mahdollisuuden
-eivät heistä/meistä kaikki usko siihen kuin uskovaiset raamattuun.

Koska siihen mahdollisuuteen uskovat haluavat saada muutkin ihmiset ajattelemaan omilla aivoillaan, ovat konstit yleensä rajut ja väitteet voimakkaita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kiitoksia erinomaisesta keskustelunavauksesta ChG. Muutama ajatus lisää joita aiemmat muutamat kommentit eivät vielä tueneet esille.

Salaliitto-teorioissa lähes kaikissa on se tilanne, että hallitus tekee jotain mikä on pahaksi yhteiskunnalle. Tämä on ehkä suurin yksittäinen asia, joka johtaa oikein ajatusten luokse; salaliitto-teorikot pelkäävät tai uskovat maailman menevän huonompaan suuntaan ja kuvittelevat olevansa niin fiksuja, että vain he voivat tämän tuhon nähdä - tämä aiheuttaa, niinkuin Rantsu totesi, sen, että asiaan suhtaudutaan lapsellisen voimakkaasti, mikä on vain omiaan vähentämään salaliitto-teoreetikkojen asemaan yhteiskuunassa - mikä jälleen ruokkaa heidän vääristynyttä mielikuvaansa siitä, kuinka hallitus (yms. taho) johtaa maailmaa lopulliseen tuhoon.

Ehkäpä salaliitto-uskovaisilla on niin heikko itseluottamus, että pyrkivät ruokkimaan omakuvaansa valheellisilla ajatuksilla siitä, kuinka he ovat kaikkien yläpuolella. Tehdessäni asiaan liittyvää tietyntyyppistä harrastepohjaista työtä voin aika varmuudella väittää, että etenkin syrjäytyneet nuoret kokevat helposti oman asemansa juuri hallituksen aiheuttamana - kukapa siinä tilanteessa ottaa itse vastuun, helpompi on kuvitella ties mitä salaliittoja ja syyllistää sitne muita kuin omaa persoonaansa.

Eli defenssi mikä defenssi.

salai
Seuraa 
Viestejä9178
teini
Miksi ketjussa oletetaan että jokainen salaliittoteoria olisi väärä?
En minua huomannut tuollaista oletusta. Mutta enhän muutenkaan huomaa suurinta osaa salaliitoista.

Mitä tahansa edellä esitetyistä väitteistä saa epäillä ja ne voidaan muuttaa toisiksi ilman erillistä ilmoitusta. Kirjoittaja pyrkii kuitenkin toimimaan rehellisesti ja noudattamaan voimassa olevia lakeja.

salai
teini
Miksi ketjussa oletetaan että jokainen salaliittoteoria olisi väärä?
En minua huomannut tuollaista oletusta. Mutta enhän muutenkaan huomaa suurinta osaa salaliitoista.Lue rivien välistä.

Ja tämä keskustelu on mennyt jo heti alusta lähtien salaliittoteoreetikkojen mollaamiseksi.

Ehkäpä salaliitto-uskovaisilla on niin heikko itseluottamus, että pyrkivät ruokkimaan omakuvaansa valheellisilla ajatuksilla siitä, kuinka he ovat kaikkien yläpuolella.
hcesar
Seuraa 
Viestejä13039
teini
Lue rivien välistä.

Ja tämä keskustelu on mennyt jo heti alusta lähtien salaliittoteoreetikkojen mollaamiseksi.


Ehkäpä kaikki ovat salaliitossa sinua vastaan?

teini
salai
teini
Miksi ketjussa oletetaan että jokainen salaliittoteoria olisi väärä?
En minua huomannut tuollaista oletusta. Mutta enhän muutenkaan huomaa suurinta osaa salaliitoista.Lue rivien välistä.Kannattaa lukea ihan riveiltä vaan:

ChG
Mistä tällainen selvästi havaittavissa oleva, muita voimakkaampi taipumus nähdä 'salaliittoja' hiukan siellä sun täällä sitten johtuu, vai ovatko salaliittoja ihan joka paikassa näkemättömät ihmiset mieleltään jotenkin 'rajoittuneita'?

Jos saat tästä jotenkin oletettua, että väitän jokaista salaliittoteoriaa vääräksi, joudun päättelemään, että joko luet huolimattomasti tai näet asioilla merkityksiä, joita useimmat muut eivät niillä näe?

teini
Ja tämä keskustelu on mennyt jo heti alusta lähtien salaliittoteoreetikkojen mollaamiseksi.

Niin, keskustelut pakkaavat menemään niin kuin keskustelijat ne panevat menemään. Jos keskustelun suunta ei miellytä, niin ainahan voit yrittää tehdä asialle jotain?

Salaliittoteorioista puhuttaessa kannattaa muistaa niiden tausta. Käsittääkseni ne(kin) ovat tuontitavaraa USAsta.

USAn perustuslaissa keskushallinnosta tehtiin tarkoituksellisesti hyvin heikko. Mutta byrokratiahan ei moiseen taivu, vaan lähestulkoon ihan itsestään vahvistaa itseään. Tämän jälkeen on - suhteellisen - helppo nähdä, miksi USAn kansalaisten - ei tietenkään kaikien - luottamus hallintoon - ja varsinkin keskushallintoon - on perin vähäinen ja ei ole ainakaan vahvistunut vahvistunut vuosien varrella.

Todennäköisesti USAssa on myös kaikenmaailman "kuppikuntia", jotka yrittävät ajaa omaa asiaansa. Ja kun/jos se ei onnistu, syytetään hallintoa. Ja omaa asemaansahan on helppo korostaa omien silmissä kertomalla hallinnon tahallisesti vähättelevän ko. kuppikunnan asiaa.

Sitä vaan että tämä keskustelu on täysin turha, koska tässä koitetaan yleistää jotain salaliittoteoreetikkojen stereotypioita ja luoda negatiivinen kuva.

Itse en todellakaan koita etsiä mitään salaliittoteorioita ja usein en niihin usko. Minä en kuitenkaan oleta kaikkea valtioiden tiedotteita todeksi, vaan paneudun todistusaineistoon ja vedän sieltä johtopäätöksen, olkoon mikä tahansa.

Ehkä te olette niitä jotka hylkäävät jokaisen salaliittoteorian naureskellen ilman tutkimatta tapautta yhtään

ChG

Mistä tällainen selvästi havaittavissa oleva, muita voimakkaampi taipumus nähdä 'salaliittoja' hiukan siellä sun täällä sitten johtuu, vai ovatko salaliittoja ihan joka paikassa näkemättömät ihmiset mieleltään jotenkin 'rajoittuneita'?

No sehän oli neutraali ja ennakkoasenteeton tapa aloittaa. Lisätään vielä perään juttua harhaisesta ja skitsofrenisesta 'salaliittoteorikosta' niin ei jää ainakaan epäselväksi, miltä pohjalta lähdetään.

Puhdasta spekulaatiota.

Mutta ainakin itse olen huomannut että ihmiset jotka uskovat salaliittoteorioihin uskovat niihin sen vuoksi että se on viihdyttävää. Paljon jännittävämpää on ajatella että on olemassa joitakin valtion erittäin salaisia porukoita jotka tekevät valtion likaiset työt.

Mutta kuten teini jo sanoin niin kaikki tämä on puhdasta spekulaatiota, enkä edes yritä tehdä mitään yliyleistyksiä. Pelkkä yksittäinen huomio, thats all. Liikaa X-filujen katsomista tai jotain muuta

-GZ-
ChG

Mistä tällainen selvästi havaittavissa oleva, muita voimakkaampi taipumus nähdä 'salaliittoja' hiukan siellä sun täällä sitten johtuu, vai ovatko salaliittoja ihan joka paikassa näkemättömät ihmiset mieleltään jotenkin 'rajoittuneita'?
No sehän oli neutraali ja ennakkoasenteeton tapa aloittaa. Lisätään vielä perään juttua harhaisesta ja skitsofrenisesta 'salaliittoteorikosta' niin ei jää ainakaan epäselväksi, miltä pohjalta lähdetään.

Sotketaan vain. Minä luen parhaillaan kirjaa Pyhä Veri, Pyhä Graal, (mainitsinkin toisessa ketjussa). Kunhan saan sen luettua niin johan jyräytän salaliittojen salaliiton palstalle.

Mukana on merovingisuku, temppeliherrat, vapaamuurarit, saksalainen ritarikunta, ruusuristiläiset, johanniitat, sistersiläismunkit, benediktiinit, jesuiitat, katolilaiset, protestantit, muslimit, kataarit, you name it enkä ole päässyt vasta kuin puoleen väliin koko kirjassa. Olen vasta pääsemässä nykyaikaan...

No, noista suuremmista salaliittoteorioista uskon lähinnä Kennedyn salamurhaamiseen ja Yhdysvaltojen itse lavastaneet terrori-iskut vuonna 2001.

En usko, että isoveli valvoo, en usko vapaamuurareihin tai illuminatiin. En usko, että Area 51:llä on ollut avaruusolentoja tai kuulentojen lavastamisiin.

Miten tämän nyt ottaa. Aika harvassa ovat ne salaliittohihhulit, joiden mielestä nuo kaikki yllämainitut ovat oikeasti todellisuutta. Aika harvassa ovat myös ne, jotka ovat lähellä skitsofreniaa ja epäilevät kaikkia mahdollisia samaan salaliittoon.

Yleistystä, meitä on moneen junaan.

ChG
teini
salai
teini
Miksi ketjussa oletetaan että jokainen salaliittoteoria olisi väärä?
En minua huomannut tuollaista oletusta. Mutta enhän muutenkaan huomaa suurinta osaa salaliitoista.Lue rivien välistä.Kannattaa lukea ihan riveiltä vaan:

ChG
Mistä tällainen selvästi havaittavissa oleva, muita voimakkaampi taipumus nähdä 'salaliittoja' hiukan siellä sun täällä sitten johtuu, vai ovatko salaliittoja ihan joka paikassa näkemättömät ihmiset mieleltään jotenkin 'rajoittuneita'?

Jos saat tästä jotenkin oletettua, että väitän jokaista salaliittoteoriaa vääräksi, joudun päättelemään, että joko luet huolimattomasti tai näet asioilla merkityksiä, joita useimmat muut eivät niillä näe?

teini
Ja tämä keskustelu on mennyt jo heti alusta lähtien salaliittoteoreetikkojen mollaamiseksi.Niin, keskustelut pakkaavat menemään niin kuin keskustelijat ne panevat menemään. Jos keskustelun suunta ei miellytä, niin ainahan voit yrittää tehdä asialle jotain?

Minustakin alkoi tuntumaan samalta. Olisiko ollut nuo kommentit, "ehkä me kaikki olemme salaliitossa sinua vastaan" ym. Ja sitten tuo asenne salaliittoteorioihin uskovia kohtaan. Yritetään "ymmärtää" "heitä"... Ja mietitään diagnoosia...

Ei kai nyt voida puhua yleisellä tasolla salaliittoteorioiden oikeassa/väärässä olemisesta? Mutta luulen kyllä, että kyse on todellisuudessakin persoonallisuuden piirteestä - sanokaa mitä sanotte yleistämisestä - toiset ovat enemmän kiinnostuneita salaliitoista kuin toiset. Tietysti oikeitakin valheita ja salaliittojakin on tai voi olla (jos ette usko, niin perustakaa sellainen itse). Mutta mielenkiintoisinta on mielestäni nyt salaliittoteorioiden PSYKOLOGIA, ei salaliittoteorioiden paikkansapitävyys.

Joitakin mietteitä:

Liittyisikö nämä salaliittoteoriat psyykkisenä oireiluna paranoidisuuteen, kuten paranoidiseen skitsofreniaan ja harhaluuloisuushäiriöihin.

Näkisin että paranoidisuutta syntyy, kun kohtaa kokemuksia, joita ei pysty itselleen mielekkäästi selittämään. Esimerkiksi psykoosissa voi psyykkinen sisäinen puhe häiriytyä siten, että omia ajatuksia ei tunnista omiksi ajatuksikseen. Tästä kokemuksesta syntyy sitten myöhemmin tulkinta, että joku lähettää päähäni viestejä jollakin teknisellä laitteella tai jumala puhuu tms. Paranoidisuus ja salaliittoteoria pyrkivät vastaamaan kysymykseen "miksi?". Kaikki harhaluuloisuus ei tietysti ole näin irti realiteeteistä.

Luulen myös että paranoidisuudella olisi jonkinlainen evolutiivinen perusta. Tietysti tämä on lisännyt selviytymistä, kun on osannut punoa pieniä vihjeitä kokonaisuudeksi ja ehkä osannut ennakoida tulevaa hyökkäystä. Eli tämä piirre, onko se sitten epäluuloisuus, epäileväisyys, olisi ollut evolutiivisesti merkittävä asia ja siksi säilynyt ihmisessä. Siten se voi aktivoitua psyykkisissä sairauksissa ja ilmenee myös yksilöissä persoonallisuuden piirteenä.

(Lisäys: Löytyihän tästä evolutiivisesta näkökulmasta: Delusions as exploitative deception, Hagen 2005; kts. s 13, [http://cogprints.org/4134/] Evolutiivisesti vainoharhoilla olisi saatu aikaan se efekti, että yhteistyö ja avunanto lisääntyy yhteistä vihollista vastaan. Tämä olisi erityisen toimiva strategia lauman low-rank yksilöillä, joilla ei ole muuten monia tovereita apuna.)

Erään tutkimuksen mukaan voimakkaaseen paranoidisuuteen liittyi emotionaaliset selviytymiskeinot, ahdistuneisuus, alistuvuus ja matala sosiaalinen "ranking". Olisiko niin, että myös salaliittoteorioiden kannattajat täyttävät näitä tunnusmerkkejä? Salaliittoteorian tarkoituksesta:
- Ehkä salaliittoteorialla tosiaan kompensoidaan itsearvostusta ja matalaa sosiaalista asemaa.
- Salaliittoteorialla etsitään kognitiivista selitystä vääryydelle ja yritetään palauttaa oikeudenmukaisuus (jossa itse olisi paremmassa asemassa kuin aiemmin).
- Salaliittoteorian mukaan kaikki se, miten minua on kohdeltu väärin, on ollut epäoikeudenmukaista ja persoonallisen pahan tuottamaa. Koska kyse on persoonallisesta pahasta, sitä vastaan voi taistella (päinvastoin kuin sattumaa, kohtaloa tai "omaa mokaa" vastaan).
- Koska elämä on taistelua pahaa vastaan, on elämällä myös jokin tarkoitus (muut tarkoitukset ovat ehkä hukassa).

Varmaan paranoidisuuden taustalla voi olla todellistakin kaltoinkohtelua. Arvelisin myös että murrosikäiset - ahdistuneena ja vailla aikuisen sosiaalista statusta - ovat salaliittoteorioiden suurkuluttajia.

Toisaalta on väitetty että monet poliitikot ja johtajat ovat paranoidisia. Luulen että ydinkysymys on vallasta (tai vallan tunteen saavuttamisesta).

Mutta onko paranoidusuus sama asia kuin salaliittoteoria? En tiedä. Luulisin että paranoidisten psykoosien sisällöt ovat kulttuurisidonnaisia. Meillä selitykset ovat teknisiä, kuin muualla liittyvät esim. luonnonjumaliin. Ehkä kyse on vain siitä, että yhteiskunnan toiminta on nykyään niin abstraktia, että yksittäinen ihminen ei sitä oikein ymmärrä, ja siksi löytää "pahan hallituksen a'la x-files" syyksi ongelmiinsa.

(Olen muuten miettinyt, miksi juuri mummot valittavat pyöräilemisestä jalkakäytävällä. Olisiko selitykseksi, että kun heidän reaktiot ovat iän myötä hieman hidastuneet, heille pyöräilijä näyttää "kaahaavan", kun se ilmestyy äkkiseltään - vaikka todellisuudessa pyöräilijä ajaisikin kohtuullisesti.)

-GZ-

No sehän oli neutraali ja ennakkoasenteeton tapa aloittaa. Lisätään vielä perään juttua harhaisesta ja skitsofrenisesta 'salaliittoteorikosta' niin ei jää ainakaan epäselväksi, miltä pohjalta lähdetään.

Tähän väliin ketjun aloittajan psykologiaa:

Taustalla lienee hänen turhautuneisuutensa siitä, ettei kykene osallistumaan rakentavalla tavalla keskusteluun näistä "salaliittoaiheista" joihin hän viittasi. Hän uskoo kovasti joihinkin salaliittoteorioihin, eikä suostu kuulemaan niitä jotka rohkenevat näitä epäillä. Hän ei edes tunnusta olevansa salaliittoteoreetikko, koska omaksumansa teoriat on kohotettu Varman Totuuden asemaan.

Tässä näet lähdetään täysin väärästä lähtökohdasta. Kaikki kuviteltavissa olevat versiot syyskuun 11. tapahtumista ovat suuria salaliittoja, puhumattakaan KGB:n ja vähän kaikkien USA:n iskulistalla olevien valtioiden sponsoimasta terrorismista. Olemme siis kaikki salaliittoteoreetikoita, jotkut vaan paneutuvat vähän paremmin tapahtumiin

jb
Ehkä kyse on vain siitä, että yhteiskunnan toiminta on nykyään niin abstraktia, että yksittäinen ihminen ei sitä oikein ymmärrä, ja siksi löytää "pahan hallituksen a'la x-files" syyksi ongelmiinsa.

Ihan mielenkiintoisia mietteitä. Tämä x-files - tv-sarja muuten saattaisi ihan konkreettisestikin liittyä puheena olevaan asiaan; olisiko ohjelmasarjan aikanaan nauttima suunnaton suosio osaltaan lisännyt etenkin nuorten kiinnostusta myös salaliittoteorioihin? Sarjassahan lähes kaikki Yhdysvaltain viranomaistahot tuntuivat olevan enemmän tai vähemmän sotkeutuneet jättimäiseen salaliittoon. Kyseessä oli muistaakseni jokin Roswell-johdannainen alien-spekulaatio.

Sarjassahan läpikäytiin varsin kattavasti kaikki mahdolliset ja välillä mahdottomatkin 'rajatieto'-hörhöilyt, joten kohdeyleisön, etupäässä aiheesta jo valmiiksi kiinnostuneiden nuorten, saattaisi kuvitella olleen keskimäärin varsin otollista maaperää kaikenkarvaisen pseudotieteen ja uskomuksien sisäistämiselle?

Kun lapsi huomaa olevansa aikuisten maailman ulkopuolella, johon häntä ei lasketa, hän perustaa usein oman mielikuvitusmaailmansa. Jotkut lapset pystyvät luomaan hyvin todellisen salaisen maailmansa, jota he myös varjelevat vanhempiensa vieraalta maailmalta. Nämä maailmat eivät kuitenkaan pysty elemään täysin erillään toisistaan, vaan ne usein sekoittuvat kaaosmaisen pelottavaksi ja uhkaavaksi, vieraaksi kulttuuriksi.

Kun joulupukki paljastui satuhahmoksi Bushien varakkaassa öljysuvussa syntyneelle isänkaima Yrjölle, se jätti parantumattoman haavan nuoren tosikkomaisen, ei erityisen lahjakkaan, lapsen egoon. Isä ja poika tekivätkin järkytystä lieventääkseen salaisen liiton, johon ke kelpuuttivat vain muita lapsenuskossa pettyneitä. Ei edes lämmin kiitospäivänä kauniisti Jumalalle uhrattu Turkki (Turkey) voinut rauhoittaa näiden keskinäisen luottamuksensa menettäneiden levottomuutta. Nuorta Yrjöä kohtasi monta vaaraa, ennenkuin hän löysi itselleen sopivat salaliittolaiset Jeesuksen nimessä, mikä katkaisi jonkinmoisen juopotteluputkenkin.

Selvinpäin ollessaan alkoi hänellä riittää aikaa yleisemmillekin törttöilyille, joissa salaliittolaiset olivat Yrjön karisman ja lähes rajattomien rikkauksien keräämisen takia horjumatta tukena. Yrjöstä tuli louhikäärmeettein ja Jumalan vihollisten kauhu kotiosavaltiossaan surmaamalla niitä säälittä Jumalan nimeen.

Tummakulmaisissa ja parrakkaissa, vapaan kaupan toismaalaisissa kannattajissa, se virittikin reippaan kilpailuhengen, mikä ikävästi pienensi bushmannien muutenkin vähäistä itsetuntoa. Yrjö kumppaneineen hallinnoi suvereenisti kyllä omalla alueellaan olevia energialähteitä ja jolleivät muut turvautuisi raukkamaisiin salaliittoihin, hän hallitsisi kohta valtaosaa maailman mustasta mönjästä ja lapsuuden joulupukkipettymys saattaisi unohtua, jopa lopullisesti kadota.

Näin oikeat ja kuvitellut salaliitot värittävät sankarimme elämää hamasta lapsuudesta pitkittyvään murrosikään. Joulupukki osoittautui petturiksi, joten Yrjöllä ei ole varaa hävitä ristiretkeään, jonka hän lupasi vanhemmalle Yrjölle joulupukkijekusta huolimatta, sillä nyt hänellä on niin umpikierot kaverit salaseurassaan, ettei heitä enää petetä saduilla, vaan pukeutuneina Jeesuksen täsmäohjuksiin saavat nyt muut, epädemokraattisten salaliittojensa takia, luopua mustan mönjän onnesta.

Lohduttavaksi lopuksi voi vain siteerata puolalaisen aforistikon Stanislaw Jerzy Lec:in toteamusta:

"Kyllä myös paranoidilla voi olla OIKEITAKIN vihollisia."

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat