Seuraa 
Viestejä45973

Koska foorumilla näyttää olevan meneillään taas useampiakin salaliittoteorioihin viittaavia ketjua eri aihealueilla, lienee paikallaan käsitellä hiukan myös salaliittoteorioiden psykologista taustaa.

Näyttäisi siltä, että yhden salaliittoteorian kannattajat ovat varsin usein myös useiden muidenkin salaliittoteorioiden kannattajia. Saattavatpa jotkut heistä tuntea viehtymystä myös ns. 'rajatietoon' ja ufologiaankin.

Mistä tällainen selvästi havaittavissa oleva, muita voimakkaampi taipumus nähdä 'salaliittoja' hiukan siellä sun täällä sitten johtuu, vai ovatko salaliittoja ihan joka paikassa näkemättömät ihmiset mieleltään jotenkin 'rajoittuneita'?

Aihetta olisi tarkoitus käsitellä yleisellä ja mielellään psykologisella tasolla, paneutumatta varsinaisesti minkään tietyn salaliittoteorian yksityiskohtiin - niistä on ketjuja jo yllin kyllin, ja lisää arvatenkin tulossa.

Lainaan tähän vielä aiheeseen liittyvää tekstiä viestistäni muinaisessa Hulluimmat salaliitoteoriat? - ketjussa:

ChG
dinoflagellat

Mielenkiintoisia ovat myös kymmenien tuhansien ihmisten kokemat henkilökohtaiset ns. minä vastaan muu maailma -salaliitot. Tiedät joutuneesi valtion tai kenties jonkin suuren salaisen organisaation silmätikuksi, kun kaupungilla autot alkavat ajaa hitaammin sinun kohdallasi, ihmiset vilkuilevat sinua, kuiskuttelevat sinusta ja kun lehteä lukiessasi tajuat, että uutiset on kirjoitettu täyteen piiloviittauksia sinusta.

Tuollaiset oireet viittaisivat jo vahvasti jonkinasteiseen skitsofreniaan. Kun sairas henkilö vajoaa tarpeeksi syvälle omaan, pään sisäiseen todellisuuteensa, kadottaa hän pian viimeisenkin yhteyden reaalimaailmaan, jolloin tavalliset kanssaihmisetkin osaavat yleensä luokitella hänet muitta mutkitta 'hulluksi', jonka puheita ei kannata todesta ottaa. Useimmitenhan tauti etenee pikku hiljaa, joten sairauden alkuvaiheessa ympäristö ei välttämättä osaa vielä edes epäillä mitään. Vasta kun sairastuneen puheet ja teot alkavat olla ilmeisen kaheleita, osaa maallikkokin tehdä oikean diagnoosin.

Vaikka skitsofreenikko aivan tyypillisesti kuulee ääniä ja puhetta mitä ihmeellisimmistä paikoista ja kehittelee ympärilleen erilaisia 'salaliittoja', ei tämä tietenkään tarkoita, että salaliittoteoreetikot välttämättä olisivat skitsofreenikkoja. Suurin osa varmastikaan ei ole, mutta jotain pakkomielteenomaista salaliittoteoreetikkojen ajatuksenjuoksussa tuntuu usein olevan. Erilaisten 'todisteiden' puute viittaa salaliittoteoreetikon mielestä aina salaliittoon, mutta kun puuttuviksi väitettyjä todisteita sitten esitetään, ne ovat tyypillisesti salaliittolaisten väärentämiä, ja viittaavat entistä vahvemmin salaliittoon. Salaliitot näyttäisivät myös paisuvan tarpeen mukaan; jos pelkästään tietyn tahon mukanaololla ei voida salaliittoa selittää, otetaan mukaan uusia instansseja käytännössä loputtomasti. Salaliiton olemattomuuden lopullinen todistaminen salaliittoon syvästi uskovalle muistuttaakin kummitusten, hattivattien tai vaikkapa Jumalan olemattomuuden todistamisyrityksiä, eli lienee käytännössä mahdotonta. Salaliittoteoreetikollahan on äärimäisen harvoin mitään 'kovia' todisteita väitteidensä tueksi; erilaisia, tilanteen mukaan eläviä spekulaatioita sitäkin enemmän. Koska mitään kovia evidenssejä ei alun perinkään ole, ei näitä tietenkään voida kunnolla kumotakaan. (Näinhän näyttäisi olevan yleisemminkin esim. 'rajatiedon' kohdalla; humpuukiin kunnolla hurahtanutta uskovaa ei järjellä käännytetä.)

Kierrettä tuntuu olevan mahdotonta saada koskaan poikki. Kun salaliittoteoria on syntynyt, ja tarpeeksi laajalle levinnyt, se näyttäisi jatkavan omaa 'elämäänsä' ikuisesti. Salaliittoteoria voidaan todistaa täysin paikkansapitämättömäksi ja suorastaan mahdottomaksi, mutta aina löytyy niitä, jotka eivät ko. todistusta usko, tai sitten eivät edes tutustu siihen. Nämä puolestaan jatkavat jo vääräksi todistetun tiedon levittämistä tehokkaasti netissä ja kirjoissaan. Salaliittoteoria on siis pahimmillaan kuin liikkeelle lähtenyt meemi tai virus, joka elää ja varioituu kannattajiensa keskuudessa ja sitä lienee käytännössä yhtä mahdoton lopullisesti nitistää.

Edit:

Keskustelussa esille tulleita linkkejä (laitan tähän uusiakin linkkejä, kun sopivia ilmaantuu):

http://en.wikipedia.org/wiki/Conspiracy_theory

http://www.sciam.com/article.cfm?articl ... sc=I100478

http://www.ethesis.net/paranormal/paranormal.htm

http://psp.sagepub.com/cgi/content/abstract/25/8/941

http://crab.rutgers.edu/~goertzel/CONSPIRE.doc

http://www.skepsis.fi/ihmeellinen/falsifiointi.html

http://www2.eduskunta.fi/fakta/edustaja ... 220703.htm

http://www.tieteenkuvalehti.com/polopol ... 163&a=2510
Tieteen Kuvalehti: salaliittoteorioista

http://www.tsv.fi/ttapaht/998/kamppinen.htm
Tieteessä tapahtuu 1999/8 Matti Kamppinen: Meemeistä (ei tällä otsikolla)

Hiukan parodiaa:

http://koti.mbnet.fi/roine/salaliitto/salaliitto.php

http://koti.mbnet.fi/roine/salaliitto/foliohattu.php

Salaliittoteorioista foorumilla käytävään keskusteluun liittyvä äänestys:

http://www.tiede.fi/keskustelut/viewtopic.php?t=2263

Sivut

Kommentit (518)

Homer Simpsonin sanoin: Kaikki ovat tyhmiä paitsi minä.

Todennäköisesti salaliittoteoreetikoilla on jonkinlainen pakko olla muiden ihmisten yläpuolella, heidän täytyy nähdä kaikki jota tyhmä kansa ei näe.

Se varmasti viittaa johonkin kun kaikki jotka uskovat johonkin salaliittoon uskovat kaikkiin. Ehkä kaikki johtuu siitä että he ovat tyytymättömiä hallitukseen ja ajattelevat että pakko niillä on olla jotain salattavaa.

Itse uskon että monet salaliittoteoreetikot eivät itsekään usko omiin selityksiinsä.

Tietenkin on mahdollista että minä ja kaikki muutkin täällä palstalla ovat mukana salaliitossa näitä teoreetikoita vastaan.

Ei asia ihan noin ole.
Salaliittoteoreetikot osaavat vain puhtaasti kyseenalaistaa opetettua,
sekä näkevät salaliittojen mahdollisuuden
-eivät heistä/meistä kaikki usko siihen kuin uskovaiset raamattuun.

Koska siihen mahdollisuuteen uskovat haluavat saada muutkin ihmiset ajattelemaan omilla aivoillaan, ovat konstit yleensä rajut ja väitteet voimakkaita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kiitoksia erinomaisesta keskustelunavauksesta ChG. Muutama ajatus lisää joita aiemmat muutamat kommentit eivät vielä tueneet esille.

Salaliitto-teorioissa lähes kaikissa on se tilanne, että hallitus tekee jotain mikä on pahaksi yhteiskunnalle. Tämä on ehkä suurin yksittäinen asia, joka johtaa oikein ajatusten luokse; salaliitto-teorikot pelkäävät tai uskovat maailman menevän huonompaan suuntaan ja kuvittelevat olevansa niin fiksuja, että vain he voivat tämän tuhon nähdä - tämä aiheuttaa, niinkuin Rantsu totesi, sen, että asiaan suhtaudutaan lapsellisen voimakkaasti, mikä on vain omiaan vähentämään salaliitto-teoreetikkojen asemaan yhteiskuunassa - mikä jälleen ruokkaa heidän vääristynyttä mielikuvaansa siitä, kuinka hallitus (yms. taho) johtaa maailmaa lopulliseen tuhoon.

Ehkäpä salaliitto-uskovaisilla on niin heikko itseluottamus, että pyrkivät ruokkimaan omakuvaansa valheellisilla ajatuksilla siitä, kuinka he ovat kaikkien yläpuolella. Tehdessäni asiaan liittyvää tietyntyyppistä harrastepohjaista työtä voin aika varmuudella väittää, että etenkin syrjäytyneet nuoret kokevat helposti oman asemansa juuri hallituksen aiheuttamana - kukapa siinä tilanteessa ottaa itse vastuun, helpompi on kuvitella ties mitä salaliittoja ja syyllistää sitne muita kuin omaa persoonaansa.

Eli defenssi mikä defenssi.

salai
Seuraa 
Viestejä7701
teini
Miksi ketjussa oletetaan että jokainen salaliittoteoria olisi väärä?
En minua huomannut tuollaista oletusta. Mutta enhän muutenkaan huomaa suurinta osaa salaliitoista.

Mitä tahansa edellä esitetyistä väitteistä saa epäillä ja ne voidaan muuttaa toisiksi ilman erillistä ilmoitusta. Kirjoittaja pyrkii kuitenkin toimimaan rehellisesti ja noudattamaan voimassa olevia lakeja.

salai
teini
Miksi ketjussa oletetaan että jokainen salaliittoteoria olisi väärä?
En minua huomannut tuollaista oletusta. Mutta enhän muutenkaan huomaa suurinta osaa salaliitoista.Lue rivien välistä.

Ja tämä keskustelu on mennyt jo heti alusta lähtien salaliittoteoreetikkojen mollaamiseksi.

Ehkäpä salaliitto-uskovaisilla on niin heikko itseluottamus, että pyrkivät ruokkimaan omakuvaansa valheellisilla ajatuksilla siitä, kuinka he ovat kaikkien yläpuolella.
asdf
Seuraa 
Viestejä11978
teini
Lue rivien välistä.

Ja tämä keskustelu on mennyt jo heti alusta lähtien salaliittoteoreetikkojen mollaamiseksi.


Ehkäpä kaikki ovat salaliitossa sinua vastaan?

teini
salai
teini
Miksi ketjussa oletetaan että jokainen salaliittoteoria olisi väärä?
En minua huomannut tuollaista oletusta. Mutta enhän muutenkaan huomaa suurinta osaa salaliitoista.Lue rivien välistä.Kannattaa lukea ihan riveiltä vaan:

ChG
Mistä tällainen selvästi havaittavissa oleva, muita voimakkaampi taipumus nähdä 'salaliittoja' hiukan siellä sun täällä sitten johtuu, vai ovatko salaliittoja ihan joka paikassa näkemättömät ihmiset mieleltään jotenkin 'rajoittuneita'?

Jos saat tästä jotenkin oletettua, että väitän jokaista salaliittoteoriaa vääräksi, joudun päättelemään, että joko luet huolimattomasti tai näet asioilla merkityksiä, joita useimmat muut eivät niillä näe?

teini
Ja tämä keskustelu on mennyt jo heti alusta lähtien salaliittoteoreetikkojen mollaamiseksi.

Niin, keskustelut pakkaavat menemään niin kuin keskustelijat ne panevat menemään. Jos keskustelun suunta ei miellytä, niin ainahan voit yrittää tehdä asialle jotain?

Salaliittoteorioista puhuttaessa kannattaa muistaa niiden tausta. Käsittääkseni ne(kin) ovat tuontitavaraa USAsta.

USAn perustuslaissa keskushallinnosta tehtiin tarkoituksellisesti hyvin heikko. Mutta byrokratiahan ei moiseen taivu, vaan lähestulkoon ihan itsestään vahvistaa itseään. Tämän jälkeen on - suhteellisen - helppo nähdä, miksi USAn kansalaisten - ei tietenkään kaikien - luottamus hallintoon - ja varsinkin keskushallintoon - on perin vähäinen ja ei ole ainakaan vahvistunut vahvistunut vuosien varrella.

Todennäköisesti USAssa on myös kaikenmaailman "kuppikuntia", jotka yrittävät ajaa omaa asiaansa. Ja kun/jos se ei onnistu, syytetään hallintoa. Ja omaa asemaansahan on helppo korostaa omien silmissä kertomalla hallinnon tahallisesti vähättelevän ko. kuppikunnan asiaa.

Sitä vaan että tämä keskustelu on täysin turha, koska tässä koitetaan yleistää jotain salaliittoteoreetikkojen stereotypioita ja luoda negatiivinen kuva.

Itse en todellakaan koita etsiä mitään salaliittoteorioita ja usein en niihin usko. Minä en kuitenkaan oleta kaikkea valtioiden tiedotteita todeksi, vaan paneudun todistusaineistoon ja vedän sieltä johtopäätöksen, olkoon mikä tahansa.

Ehkä te olette niitä jotka hylkäävät jokaisen salaliittoteorian naureskellen ilman tutkimatta tapautta yhtään

ChG

Mistä tällainen selvästi havaittavissa oleva, muita voimakkaampi taipumus nähdä 'salaliittoja' hiukan siellä sun täällä sitten johtuu, vai ovatko salaliittoja ihan joka paikassa näkemättömät ihmiset mieleltään jotenkin 'rajoittuneita'?

No sehän oli neutraali ja ennakkoasenteeton tapa aloittaa. Lisätään vielä perään juttua harhaisesta ja skitsofrenisesta 'salaliittoteorikosta' niin ei jää ainakaan epäselväksi, miltä pohjalta lähdetään.

Puhdasta spekulaatiota.

Mutta ainakin itse olen huomannut että ihmiset jotka uskovat salaliittoteorioihin uskovat niihin sen vuoksi että se on viihdyttävää. Paljon jännittävämpää on ajatella että on olemassa joitakin valtion erittäin salaisia porukoita jotka tekevät valtion likaiset työt.

Mutta kuten teini jo sanoin niin kaikki tämä on puhdasta spekulaatiota, enkä edes yritä tehdä mitään yliyleistyksiä. Pelkkä yksittäinen huomio, thats all. Liikaa X-filujen katsomista tai jotain muuta

-GZ-
ChG

Mistä tällainen selvästi havaittavissa oleva, muita voimakkaampi taipumus nähdä 'salaliittoja' hiukan siellä sun täällä sitten johtuu, vai ovatko salaliittoja ihan joka paikassa näkemättömät ihmiset mieleltään jotenkin 'rajoittuneita'?
No sehän oli neutraali ja ennakkoasenteeton tapa aloittaa. Lisätään vielä perään juttua harhaisesta ja skitsofrenisesta 'salaliittoteorikosta' niin ei jää ainakaan epäselväksi, miltä pohjalta lähdetään.

Sotketaan vain. Minä luen parhaillaan kirjaa Pyhä Veri, Pyhä Graal, (mainitsinkin toisessa ketjussa). Kunhan saan sen luettua niin johan jyräytän salaliittojen salaliiton palstalle.

Mukana on merovingisuku, temppeliherrat, vapaamuurarit, saksalainen ritarikunta, ruusuristiläiset, johanniitat, sistersiläismunkit, benediktiinit, jesuiitat, katolilaiset, protestantit, muslimit, kataarit, you name it enkä ole päässyt vasta kuin puoleen väliin koko kirjassa. Olen vasta pääsemässä nykyaikaan...

No, noista suuremmista salaliittoteorioista uskon lähinnä Kennedyn salamurhaamiseen ja Yhdysvaltojen itse lavastaneet terrori-iskut vuonna 2001.

En usko, että isoveli valvoo, en usko vapaamuurareihin tai illuminatiin. En usko, että Area 51:llä on ollut avaruusolentoja tai kuulentojen lavastamisiin.

Miten tämän nyt ottaa. Aika harvassa ovat ne salaliittohihhulit, joiden mielestä nuo kaikki yllämainitut ovat oikeasti todellisuutta. Aika harvassa ovat myös ne, jotka ovat lähellä skitsofreniaa ja epäilevät kaikkia mahdollisia samaan salaliittoon.

Yleistystä, meitä on moneen junaan.

ChG
teini
salai
teini
Miksi ketjussa oletetaan että jokainen salaliittoteoria olisi väärä?
En minua huomannut tuollaista oletusta. Mutta enhän muutenkaan huomaa suurinta osaa salaliitoista.Lue rivien välistä.Kannattaa lukea ihan riveiltä vaan:

ChG
Mistä tällainen selvästi havaittavissa oleva, muita voimakkaampi taipumus nähdä 'salaliittoja' hiukan siellä sun täällä sitten johtuu, vai ovatko salaliittoja ihan joka paikassa näkemättömät ihmiset mieleltään jotenkin 'rajoittuneita'?

Jos saat tästä jotenkin oletettua, että väitän jokaista salaliittoteoriaa vääräksi, joudun päättelemään, että joko luet huolimattomasti tai näet asioilla merkityksiä, joita useimmat muut eivät niillä näe?

teini
Ja tämä keskustelu on mennyt jo heti alusta lähtien salaliittoteoreetikkojen mollaamiseksi.Niin, keskustelut pakkaavat menemään niin kuin keskustelijat ne panevat menemään. Jos keskustelun suunta ei miellytä, niin ainahan voit yrittää tehdä asialle jotain?

Minustakin alkoi tuntumaan samalta. Olisiko ollut nuo kommentit, "ehkä me kaikki olemme salaliitossa sinua vastaan" ym. Ja sitten tuo asenne salaliittoteorioihin uskovia kohtaan. Yritetään "ymmärtää" "heitä"... Ja mietitään diagnoosia...

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat