klo 15:44 | 15.5.2007
Pystyykö lipeäliuoksella erottamaan vaikka paisti-tai rypsiöljystä glyserolia?Tuli mieleen kemiantunnilla.
Pystyykö lipeäliuoksella erottamaan vaikka paisti-tai rypsiöljystä glyserolia?Tuli mieleen kemiantunnilla.
Ladataan...
Saat paketin viikon tiedeuutisia joka perjantai.
Sivut
Kyllä pitäisi pystyä. Hae jostain ohjeet vanhanaikaisen saippuan tekoon, ja skaalaa prosessi tarpeisiisi sopivaksi.
Jos kuitenkin harkitset sen glyserolin nitraamista, unohda koko juttu. Se on kotioloissa riskialtista puuhaa. Hommaa ennemmin pimeiltä markkinoilta dynamiittiä, se on helpompaa, turvallisempaa ja käytännöllisempää tavaraa kaikenlaisiin attentaatteihin.
Heh...en oo mitään "kuolemanlitkua" tekemäs eikä kyl kiinostaiskaa ,mutta asiaan eli tuo saippua juttu oli hyvä.
Itse on tullut ostettua glyserolia ihan apteekista. Käytin sitä kotiviinin "paranteluun" muiden jippojen lisäksi. Aika hyvää tuli.
Onhan se Todennäköisimmin koko "hoito" roiskahtaa pöntöstä silmille valtaisan typpidioksidipilven kera, joten ei riitä että rikkihappo polttaa pärstäkertoimen alemmille lukemille, typpidioksidi kirvelee keuhkoissa varsin reippaasti. Ja vaikka reaktio onnistuisikin, ei lopputuotteella kyllä mitään attentaattia tehdä sellaisenaan
Eikös ole vain, että kaataa typpihappoa glyseroliin hitaasti liruttamalla.
No ei ole. Ehkä on kuitenkin parempi jättää nitraamisen yksityiskohdat itse kunkin kirjallisuudesta selvitettäväksi, niin ei tule sitten sanomista väärinkäytöksistä.
Ei. Kotiemme "pikkukemistien" hengissä pitämiseksi täällä ei ole syytä perehtyä räjähteisiin syvällisemmin
Kyllä vain, glyserolilla saadaan omatekoinen vedellä jatkettu kotiviini muistuttamaan enemmän oikeaa rypälemehua, joka on viskositeetiltään hieman vettä jäykempää.
Joskus kauan sitten tein satsin omenoista ja rusinoista, joka sitten unohtui kaappiin muutamaksi vuodeksi. Varsinkin ne viimeiset pullot 3 - 4 vuoden säilömisen jälkeen olivat suorastaan "linnunmaitoa" Nyttemmin ei ole enää tullut tehtailtua mitään jostain syystä
Itseasiassa en edes tartte sitä glyserolia,sitä paitsi mulla on sitä mut kokeilen tehdä vaan projektina sitä glyserolia.
Pystyy, rasvat ovat rasvahappojen glyseroliestereitä.
Keitä NaOH:n vesiliuoksessa vaikka ruokaöljyä, syntyy rasvahappojen natriumsuolaa ja glyserolia vesiliuoksessa.
NaOH syövyttää lasia varsinkin kuumana, astiasta voi pudota pohja.
Nitroglyseriini räjähtää tärähdyksestä, ei kannata kokeilla valmistusta.
Glyserolin kp. 290*C
mites sit sen glyserolin sais pois siitä koko sotkusta?
En kerro, jos tarvitset pienen määrän glyserolia, osta apteekista.
Jos tarvitset suuren määrän, ihmettelen mihin sitä tarvitset.
Saippua on liemessä kolloidisena, eli pieninä pisaroina, jotka hylkivät
toisiaan sähkövarauksensa vuoksi. Saippua erottuu pinnalle häiritsemällä
elektrolyyttitasapainoa esimerkiksi ruokasuolalla. Pohjalle jää ns.
aluslipeä, joka sisältää pääasiassa vettä, saippuoimiseen käytettyä
natriumhydroksidia, glyserolia ja natriumkloridia. NaOH muutetaan
NaCl:ksi suolahapolla. Liemi haihdutetaan kuiviin, jolloin NaCl saostuu,
vesi haihtuu ja jäljelle jää glyseroli.
Korant: Oikea fysiikka on oikeampaa kuin sinun klassinen mekaniikkasi. Jos olet eri mieltä kanssani olet ilman muuta väärässä.
Juuri näin - samalla tulee makeutta, joka pyöristää sopivasti täysin loppuun käytetyn viinin makuja. Viskositeetin lisäys oli pääsyy tuohon glyseriiniin - makeuttahan saa ihan sokerillakin. Laitoin lisäksi myös apteekista hankkimaani tanniinia. Hieman aitoa vaniljaa, mustapippuria ja noin kuukauden "kypsytys" tammilastuilla. Punaviini oli kyseessä - peruspakkaus, mutta viritetty sekin tuoreilla mustikoilla ja mustaviinimarjoilla.
Kyllähän sitä kotonakin hyviä aineita saa aikaan, kun vaan jaksaa malttaa. Itse tein viime syksynä siideriä ja siitä tuli sen verran hyvää, että kaupasta ei vastaavaa löydy - eikä ole edes pelkkä oma mielipide. Aika homma tuossa vaan oli, kun piti tikapuiden avulla kerätä vanhoista ja korkeista omppupuista vain parhaimmat omput - yhteensä n. 100 kg. Siidetiin en laittanut kuin omenoita ja hiivaa sekä käynin päätyttyä amerikkalaisesta tammesta höylättyjä lastuja pariksi kuukaudeksi.
Vielä on muutama pullo jäljellä - täytyy ensi vuonna tehdä lisää, mutta hieman muunnellulla omenalajikkeiden suhteella.
Suolahappo vapauttaa epäpuhtaudeksi jääneen rasvahapon suolastaan, joka pitäisi pestä pois jollain sopivalla liuottimella, esim. eetterillä.
Sen jälkeen koktaili pitää tislata, jos haluaa aika puhdasta glyserolia.
Etikkahappo käy, syntyy natriumasetaattia, sp. 320*C
Typpihappo ei käy.
Ei käy. Tai voihan sitä kokeilla, mutta tarkoitus on nimenomaan olla
sotkematta systeemiin mitään ylimääräistä.
Saippuan koaguloimisessa käytetään ruokasuolaa, joka jää liemeen.
Jos NaOH muutetaan suolahapolla NaCl:ksi, niin se voidaan kiteyttää
yhdessä alkuperäisen NaCl:n kanssa ja käyttää uudelleen saippuan
koaguloimisessa.
Jos käytetään jotain muuta kuin suolahappoa, niin saadaan sotku, josta
voi olla vaikeata erotella eri ainesosia niin, että saadaan suolat
kiteytymään ja vesi haihtumaan siististi.
Voidaan tietysti suorittaa saippuointi jollain muulla lipeällä kuin NaOH:lla
ja koagulointi jollain muulla suolalla kuin NaCl:llä, ja vastaavasti muuttaa
lipeä samaksi suolaksi, mutta taloudellisessa mielessä tuossa ei ole
paljon järkeä, sen verran edullisia ovat NaCl ja HCl.
Se, mitä olen edellä esittänyt, on vain karkea yksinkertaistus eräästä
prosessista, joka on ilmeisesti vanhin. Mitään yksityiskohtaisia vääntöjä
ei kannata ruveta tältä pohjalta tekemään, parasta on ottaa kunnollinen
kemian teknologian oppikirja kouraan. Nykyään rasvat hajotetaan
hydrolyyttisesti glyseroliksi ja rasvahapoiksi, joten glyseroli ei
välttämättä näyttele suurtakaan osaa itse saippuanvalmistuksessa.
Korant: Oikea fysiikka on oikeampaa kuin sinun klassinen mekaniikkasi. Jos olet eri mieltä kanssani olet ilman muuta väärässä.
"Mitään yksityiskohtaisia vääntöjä ei kannata ruveta tältä pohjalta
tekemään, parasta on ottaa kunnollinen kemian teknologian oppikirja
kouraan."
Kirjoitti o_turunen.
Korant: Oikea fysiikka on oikeampaa kuin sinun klassinen mekaniikkasi. Jos olet eri mieltä kanssani olet ilman muuta väärässä.
Ei varmaankaan onnistu, etikka on lyhytketjuinen rasvahappo, kyllä siihen NaCl tarvitaan.
Ylimääräisen NaOH voi kyllä neutraloida etikkahapolla.
Etyyliasetaatti liukenee luultavasti glyseroliin, mutta se jää tislausjäännökseen.
NaCl ja HCl on ainoa järkevä vaihtoehto.
Sivut