Seuraa 
Viestejä45973

Pystyykö lipeäliuoksella erottamaan vaikka paisti-tai rypsiöljystä glyserolia?Tuli mieleen kemiantunnilla.

Sivut

Kommentit (33)

Neutroni
Seuraa 
Viestejä35474

Kyllä pitäisi pystyä. Hae jostain ohjeet vanhanaikaisen saippuan tekoon, ja skaalaa prosessi tarpeisiisi sopivaksi.

Jos kuitenkin harkitset sen glyserolin nitraamista, unohda koko juttu. Se on kotioloissa riskialtista puuhaa. Hommaa ennemmin pimeiltä markkinoilta dynamiittiä, se on helpompaa, turvallisempaa ja käytännöllisempää tavaraa kaikenlaisiin attentaatteihin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
tomppeli
Heh...en oo mitään "kuolemanlitkua" tekemäs eikä kyl kiinostaiskaa ,mutta asiaan eli tuo saippua juttu oli hyvä.
Osta glyserolia Yliopiston apteekista. Makso muistaakseni 300ml 4.5e.

Neutroni
Jos kuitenkin harkitset sen glyserolin nitraamista, unohda koko juttu. Se on kotioloissa riskialtista puuhaa.

Onhan se Todennäköisimmin koko "hoito" roiskahtaa pöntöstä silmille valtaisan typpidioksidipilven kera, joten ei riitä että rikkihappo polttaa pärstäkertoimen alemmille lukemille, typpidioksidi kirvelee keuhkoissa varsin reippaasti. Ja vaikka reaktio onnistuisikin, ei lopputuotteella kyllä mitään attentaattia tehdä sellaisenaan

Jos kuitenkin harkitset sen glyserolin nitraamista, unohda koko juttu. Se on kotioloissa riskialtista puuhaa.

Eikös ole vain, että kaataa typpihappoa glyseroliin hitaasti liruttamalla.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä35474
K. K.

Eikös ole vain, että kaataa typpihappoa glyseroliin hitaasti liruttamalla.

No ei ole. Ehkä on kuitenkin parempi jättää nitraamisen yksityiskohdat itse kunkin kirjallisuudesta selvitettäväksi, niin ei tule sitten sanomista väärinkäytöksistä.

K. K.
Jos kuitenkin harkitset sen glyserolin nitraamista, unohda koko juttu. Se on kotioloissa riskialtista puuhaa.

Eikös ole vain, että kaataa typpihappoa glyseroliin hitaasti liruttamalla.

Ei. Kotiemme "pikkukemistien" hengissä pitämiseksi täällä ei ole syytä perehtyä räjähteisiin syvällisemmin

Volitans
Itse on tullut ostettua glyserolia ihan apteekista. Käytin sitä kotiviinin "paranteluun" muiden jippojen lisäksi. Aika hyvää tuli.

Kyllä vain, glyserolilla saadaan omatekoinen vedellä jatkettu kotiviini muistuttamaan enemmän oikeaa rypälemehua, joka on viskositeetiltään hieman vettä jäykempää.

Joskus kauan sitten tein satsin omenoista ja rusinoista, joka sitten unohtui kaappiin muutamaksi vuodeksi. Varsinkin ne viimeiset pullot 3 - 4 vuoden säilömisen jälkeen olivat suorastaan "linnunmaitoa" Nyttemmin ei ole enää tullut tehtailtua mitään jostain syystä

tomppeli
Pystyykö lipeäliuoksella erottamaan vaikka paisti-tai rypsiöljystä glyserolia?Tuli mieleen kemiantunnilla.

Pystyy, rasvat ovat rasvahappojen glyseroliestereitä.
Keitä NaOH:n vesiliuoksessa vaikka ruokaöljyä, syntyy rasvahappojen natriumsuolaa ja glyserolia vesiliuoksessa.
NaOH syövyttää lasia varsinkin kuumana, astiasta voi pudota pohja.
Nitroglyseriini räjähtää tärähdyksestä, ei kannata kokeilla valmistusta.
Glyserolin kp. 290*C

tomppeli
mites sit sen glyserolin sais pois siitä koko sotkusta?

En kerro, jos tarvitset pienen määrän glyserolia, osta apteekista.
Jos tarvitset suuren määrän, ihmettelen mihin sitä tarvitset.

o_turunen
Seuraa 
Viestejä14900
tomppeli
mites sit sen glyserolin sais pois siitä koko sotkusta?

Saippua on liemessä kolloidisena, eli pieninä pisaroina, jotka hylkivät
toisiaan sähkövarauksensa vuoksi. Saippua erottuu pinnalle häiritsemällä
elektrolyyttitasapainoa esimerkiksi ruokasuolalla. Pohjalle jää ns.
aluslipeä, joka sisältää pääasiassa vettä, saippuoimiseen käytettyä
natriumhydroksidia, glyserolia ja natriumkloridia. NaOH muutetaan
NaCl:ksi suolahapolla. Liemi haihdutetaan kuiviin, jolloin NaCl saostuu,
vesi haihtuu ja jäljelle jää glyseroli.

Korant: Oikea fysiikka on oikeampaa kuin sinun klassinen mekaniikkasi. Jos olet eri mieltä kanssani olet ilman muuta väärässä.

Volitans
Seuraa 
Viestejä10670
MarsMan

Kyllä vain, glyserolilla saadaan omatekoinen vedellä jatkettu kotiviini muistuttamaan enemmän oikeaa rypälemehua, joka on viskositeetiltään hieman vettä jäykempää.



Juuri näin - samalla tulee makeutta, joka pyöristää sopivasti täysin loppuun käytetyn viinin makuja. Viskositeetin lisäys oli pääsyy tuohon glyseriiniin - makeuttahan saa ihan sokerillakin. Laitoin lisäksi myös apteekista hankkimaani tanniinia. Hieman aitoa vaniljaa, mustapippuria ja noin kuukauden "kypsytys" tammilastuilla. Punaviini oli kyseessä - peruspakkaus, mutta viritetty sekin tuoreilla mustikoilla ja mustaviinimarjoilla.

MarsMan

Joskus kauan sitten tein satsin omenoista ja rusinoista, joka sitten unohtui kaappiin muutamaksi vuodeksi. Varsinkin ne viimeiset pullot 3 - 4 vuoden säilömisen jälkeen olivat suorastaan "linnunmaitoa" Nyttemmin ei ole enää tullut tehtailtua mitään jostain syystä

Kyllähän sitä kotonakin hyviä aineita saa aikaan, kun vaan jaksaa malttaa. Itse tein viime syksynä siideriä ja siitä tuli sen verran hyvää, että kaupasta ei vastaavaa löydy - eikä ole edes pelkkä oma mielipide. Aika homma tuossa vaan oli, kun piti tikapuiden avulla kerätä vanhoista ja korkeista omppupuista vain parhaimmat omput - yhteensä n. 100 kg. Siidetiin en laittanut kuin omenoita ja hiivaa sekä käynin päätyttyä amerikkalaisesta tammesta höylättyjä lastuja pariksi kuukaudeksi.

Vielä on muutama pullo jäljellä - täytyy ensi vuonna tehdä lisää, mutta hieman muunnellulla omenalajikkeiden suhteella.

o_turunen
tomppeli
mites sit sen glyserolin sais pois siitä koko sotkusta?



Saippua on liemessä kolloidisena, eli pieninä pisaroina, jotka hylkivät
toisiaan sähkövarauksensa vuoksi. Saippua erottuu pinnalle häiritsemällä
elektrolyyttitasapainoa esimerkiksi ruokasuolalla. Pohjalle jää ns.
aluslipeä, joka sisältää pääasiassa vettä, saippuoimiseen käytettyä
natriumhydroksidia, glyserolia ja natriumkloridia. NaOH muutetaan
NaCl:ksi suolahapolla. Liemi haihdutetaan kuiviin, jolloin NaCl saostuu,
vesi haihtuu ja jäljelle jää glyseroli.
Käykö suolahapo tilalle etikka- tai typpihappo?

borri317
o_turunen
tomppeli
mites sit sen glyserolin sais pois siitä koko sotkusta?



Saippua on liemessä kolloidisena, eli pieninä pisaroina, jotka hylkivät
toisiaan sähkövarauksensa vuoksi. Saippua erottuu pinnalle häiritsemällä
elektrolyyttitasapainoa esimerkiksi ruokasuolalla. Pohjalle jää ns.
aluslipeä, joka sisältää pääasiassa vettä, saippuoimiseen käytettyä
natriumhydroksidia, glyserolia ja natriumkloridia. NaOH muutetaan
NaCl:ksi suolahapolla. Liemi haihdutetaan kuiviin, jolloin NaCl saostuu,
vesi haihtuu ja jäljelle jää glyseroli.
Käykö suolahapo tilalle etikka- tai typpihappo?

Suolahappo vapauttaa epäpuhtaudeksi jääneen rasvahapon suolastaan, joka pitäisi pestä pois jollain sopivalla liuottimella, esim. eetterillä.
Sen jälkeen koktaili pitää tislata, jos haluaa aika puhdasta glyserolia.
Etikkahappo käy, syntyy natriumasetaattia, sp. 320*C
Typpihappo ei käy.

o_turunen
Seuraa 
Viestejä14900
borri317
o_turunen
tomppeli
mites sit sen glyserolin sais pois siitä koko sotkusta?



Käykö suolahapo tilalle etikka- tai typpihappo?

Ei käy. Tai voihan sitä kokeilla, mutta tarkoitus on nimenomaan olla
sotkematta systeemiin mitään ylimääräistä.

Saippuan koaguloimisessa käytetään ruokasuolaa, joka jää liemeen.
Jos NaOH muutetaan suolahapolla NaCl:ksi, niin se voidaan kiteyttää
yhdessä alkuperäisen NaCl:n kanssa ja käyttää uudelleen saippuan
koaguloimisessa.

Jos käytetään jotain muuta kuin suolahappoa, niin saadaan sotku, josta
voi olla vaikeata erotella eri ainesosia niin, että saadaan suolat
kiteytymään ja vesi haihtumaan siististi.

Voidaan tietysti suorittaa saippuointi jollain muulla lipeällä kuin NaOH:lla
ja koagulointi jollain muulla suolalla kuin NaCl:llä, ja vastaavasti muuttaa
lipeä samaksi suolaksi, mutta taloudellisessa mielessä tuossa ei ole
paljon järkeä, sen verran edullisia ovat NaCl ja HCl.

Se, mitä olen edellä esittänyt, on vain karkea yksinkertaistus eräästä
prosessista, joka on ilmeisesti vanhin. Mitään yksityiskohtaisia vääntöjä
ei kannata ruveta tältä pohjalta tekemään, parasta on ottaa kunnollinen
kemian teknologian oppikirja kouraan. Nykyään rasvat hajotetaan
hydrolyyttisesti glyseroliksi ja rasvahapoiksi, joten glyseroli ei
välttämättä näyttele suurtakaan osaa itse saippuanvalmistuksessa.

Korant: Oikea fysiikka on oikeampaa kuin sinun klassinen mekaniikkasi. Jos olet eri mieltä kanssani olet ilman muuta väärässä.

o_turunen
borri317
o_turunen
tomppeli
mites sit sen glyserolin sais pois siitä koko sotkusta?



Käykö suolahapo tilalle etikka- tai typpihappo?



Ei käy. Tai voihan sitä kokeilla, mutta tarkoitus on nimenomaan olla
sotkematta systeemiin mitään ylimääräistä.

Saippuan koaguloimisessa käytetään ruokasuolaa, joka jää liemeen.
Jos NaOH muutetaan suolahapolla NaCl:ksi, niin se voidaan kiteyttää
yhdessä alkuperäisen NaCl:n kanssa ja käyttää uudelleen saippuan
koaguloimisessa.

Jos käytetään jotain muuta kuin suolahappoa, niin saadaan sotku, josta
voi olla vaikeata erotella eri ainesosia niin, että saadaan suolat
kiteytymään ja vesi haihtumaan siististi.

Voidaan tietysti suorittaa saippuointi jollain muulla lipeällä kuin NaOH:lla
ja koagulointi jollain muulla suolalla kuin NaCl:llä, ja vastaavasti muuttaa
lipeä samaksi suolaksi, mutta taloudellisessa mielessä tuossa ei ole
paljon järkeä, sen verran edullisia ovat NaCl ja HCl.

Se, mitä olen edellä esittänyt, on vain karkea yksinkertaistus eräästä
prosessista, joka on ilmeisesti vanhin. Mitään yksityiskohtaisia vääntöjä
ei kannata ruveta tältä pohjalta tekemään, parasta on ottaa kunnollinen
kemian teknologian oppikirja kouraan. Nykyään rasvat hajotetaan
hydrolyyttisesti glyseroliksi ja rasvahapoiksi, joten glyseroli ei
välttämättä näyttele suurtakaan osaa itse saippuanvalmistuksessa.

Ai onnistuu, jos käyttää suola tilalla natriumasetaattia ja suolahapo tilalla etikkahappoa?

o_turunen
Seuraa 
Viestejä14900

"Mitään yksityiskohtaisia vääntöjä ei kannata ruveta tältä pohjalta
tekemään, parasta on ottaa kunnollinen kemian teknologian oppikirja
kouraan."

Kirjoitti o_turunen.

Korant: Oikea fysiikka on oikeampaa kuin sinun klassinen mekaniikkasi. Jos olet eri mieltä kanssani olet ilman muuta väärässä.

borri317
o_turunen
borri317
o_turunen
tomppeli
mites sit sen glyserolin sais pois siitä koko sotkusta?



Käykö suolahapo tilalle etikka- tai typpihappo?



Ei käy. Tai voihan sitä kokeilla, mutta tarkoitus on nimenomaan olla
sotkematta systeemiin mitään ylimääräistä.

Saippuan koaguloimisessa käytetään ruokasuolaa, joka jää liemeen.
Jos NaOH muutetaan suolahapolla NaCl:ksi, niin se voidaan kiteyttää
yhdessä alkuperäisen NaCl:n kanssa ja käyttää uudelleen saippuan
koaguloimisessa.

Jos käytetään jotain muuta kuin suolahappoa, niin saadaan sotku, josta
voi olla vaikeata erotella eri ainesosia niin, että saadaan suolat
kiteytymään ja vesi haihtumaan siististi.

Voidaan tietysti suorittaa saippuointi jollain muulla lipeällä kuin NaOH:lla
ja koagulointi jollain muulla suolalla kuin NaCl:llä, ja vastaavasti muuttaa
lipeä samaksi suolaksi, mutta taloudellisessa mielessä tuossa ei ole
paljon järkeä, sen verran edullisia ovat NaCl ja HCl.

Se, mitä olen edellä esittänyt, on vain karkea yksinkertaistus eräästä
prosessista, joka on ilmeisesti vanhin. Mitään yksityiskohtaisia vääntöjä
ei kannata ruveta tältä pohjalta tekemään, parasta on ottaa kunnollinen
kemian teknologian oppikirja kouraan. Nykyään rasvat hajotetaan
hydrolyyttisesti glyseroliksi ja rasvahapoiksi, joten glyseroli ei
välttämättä näyttele suurtakaan osaa itse saippuanvalmistuksessa.

Ai onnistuu, jos käyttää suola tilalla natriumasetaattia ja suolahapo tilalla etikkahappoa?

Ei varmaankaan onnistu, etikka on lyhytketjuinen rasvahappo, kyllä siihen NaCl tarvitaan.
Ylimääräisen NaOH voi kyllä neutraloida etikkahapolla.
Etyyliasetaatti liukenee luultavasti glyseroliin, mutta se jää tislausjäännökseen.
NaCl ja HCl on ainoa järkevä vaihtoehto.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat