Seuraa 
Viestejä45973

Yksinkertainen kysymys. Osaako Savor esim. vastata?

Kommentit (8)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Herra Tohtori
Seuraa 
Viestejä2613

Mitä eroa on appelsiinilla?

Kuinka paljon painaa keskipakoisvoima?

Capito tutto, perchè sono uno
Persona molto, molto intelligente...

-Quidquid latine dictum sit, altum viditur.

If you stare too long into the Screen, the Screen looks back at you.

Herra Tohtori
Mitä eroa on appelsiinilla?

Kuinka paljon painaa keskipakoisvoima?

HerraTohtori, eikä noita kahta erota toisistaan. Appelsiini on tietysti oranssi ja painaa enemmän kuin keskipakoisvoima. Eihän se muuten maan pinnalla pysyisi.

Olikos tämä vitsit alueella? Ei näköjään.

Herra Tohtori
Seuraa 
Viestejä2613

Noh, leikki sikseen, appelsiinin ero on se että molemmat jalat ovat yhtä pitkiä, mutta siirrytäänpä aiheeseen...

Gravitaatiolle ei luultavasti voida määrittää painoa koska paino on gravitaation tuote. Gravitaation välittäjähiukkaselle voidaan toki määrittää massa tahi massattomuus, mutta silloinkin joudutaan sellaisen ongelman eteen että välittäjähiukkaset eivät vaikuta itseensä, jolloin (välittäjähiukkasen) massalla ei olisikaan painoa, mikä puolestaan on gravitaation itsensä näkökulmasta kummallinen juttu.

Esimerkiksi mustan aukon tapauksessa, jos gravitaation (oletetuilla) välittäjähiukkasilla olisi painava massa*, niiden paino olisi ääretön tapahtumahorisontin kohdalla...

Todennäköistä on siis että mikä gravitaatiota ikinä välittääkin, se sinällään on massaton, joko välittäjähiukkanen tahi avaruuden kaarevuus, ja itse olisin taipuvainen sanomaan jotta avaruuden kaarevuus aiheuttaa gravitaation ja massa aiheuttaa avaruuden kaarevuuden (ts. poikkeaman likimain euklidisesta l. laakeasta perusgeometriastaan).

Normaalissa kanssakäymisessä "paino" on voima joka aiheuttaa suhteellisen kiihtyvyyden gravitaatiokentässä. Toisin sanottuna kysymys "palkonko gravitaatio painaa" ei ole mielekäs, juuri missään mielessä.

Yhtä mielekästä on kysyä kuinka paljon keskipakoisvoima painaa. Tai mikä on vakiovoiman tuottavan rakettimoottorin teho.

Tai mitä eroa on appelsiinilla...

*termi "painava massa" ei tarkoita että massa olisi suuri, vaan sitä että sillä on gravitaatiokentässä paino. Inertiaalimassa ei vaadi sen sijaan painavan massan olemassaoloa - se on se joka tuottaa kappaleille liikemäärän, mutta gravitaation tuottamiseksi vaaditaan käsittääkseni se että kappaleella on lepomassa (tai lepoenergia, miten vain halutaan sanoa).

Capito tutto, perchè sono uno
Persona molto, molto intelligente...

-Quidquid latine dictum sit, altum viditur.

If you stare too long into the Screen, the Screen looks back at you.

Tep
Seuraa 
Viestejä827

Mielenkiintoinen kysymys. Gravitaatioon liittyy energiaa. Siten Maapalloonkin liittyy gravitaatioenergiaa - muistaakseni luokkaa 10^-10 suhteessa Maan massaan (kun energiaa verrataan massaekvivalenttina). Maan gravitaatioenergia on negatiivinen, koska täytyy tehdä työtä Maan massan hajoittamiseksi kauas pois.
Maan negatiivinen gravitaatioenergia hieman pienentää Maan vetovoimaa!
Kuulla on samoin negatiivista gravitaatioenergiaa. Kuun pienen massan takia sen suhteellinen osuus on tuota lukua 10^-10 pienempi.
Kysymys: Vaikuttaako tuo gravitaatioenergia (tai sitä vastaava massa) myös gravitaatioon?
Se vaikuttaa niinkuin yleinen suhteellisuusteoria väittää.Tätä on mitattu. Jos gravitaatioenergia ei vaikuttaisi gravitaatioon, pitäisi tämän näkyä Kuun ja Maan poikkeavana liikkeenä Auringon kentässä. Laskujen mukaan Kuun pitäisi olla noin metrin lähämpänä Aurinkoa aina Auringon suunnassa. Näin ei havaintojen mukaan ole. Tulos on saatu mittaamalla Maan ja Kuun etäisyyttä laserilla Apollolennoista saakka.
Näin selitettynä gravitaatiokin painaa. Yskös itse, et tainnut odottaa asiallista vastausta, kun manasit Savoria esiin

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat