Yksilö pysäytti panssarikolonnan - avaten uuden Kiinan alun

Seuraa 
Viestejä7166
Liittynyt9.9.2005

[size=150:1xec02ez]Yksilösuoritus joka jäi elämään - Tienanmenin panssarivaunujen pysäyttäjä[/size:1xec02ez]
[size=75:1xec02ez](YLE esitti viikolla 18 mielipiteellisen puolidokumentin Tienanmenin opiskelimielenosoituksista, jossa koko maailmaa kohahdutti yksilön suoritus...)[/size:1xec02ez]

[ ... Kiinan kansalainen käveli tuntemattomuudesta Kiinan asevoimien panssarivaunujen eteen, pysäytti kolonnan ja lopetti yhteenoton ja yksilönä katosi jälleen tuntemattomuuteen ... ]

Kiina puhuttaa loputtomana työvoimana, pitkänä historian perintönä ja järjestelmänä, johon emme löydä aina ymmärrystä, vaan enempikin arvostelua näkemättä harmonian metsää itsekkyyden puiltamme. Kiinalainen muutosprosessi kohti uuden maailman vaikuttajavaltiota alkoi yhdeltä osin Tienanmenin aukiolta Pekingistä 1989 - tällöin lähinnä opiskelijat ilmaisivat tyytymättömyyttään vallitseviin oloihin.

Nykyiset länsimaat kävivät omat ikeensä ja opiskelijamellakat jo aiemmin 1960-luvulta lähtien. Meilläkin opiskelijavoimat valloittivat Vanhan Ylioppilastalon Helsingissä (mukana mm. ent. ulkoministeri, tohtori Erkki Tuomioja ja pankkiiri, tohtori Björn Wahlroos ja monia muitakin...). Poliisit lopettivat Vanhan valtauksen lähes rauhanomaisesti - Suomi oli saanut osansa nuorisoliikehdinnästä. Koko Euroopan lähtökohtana muutosvoimissa oli Ranska, kuten historian saatossa aikaisemminkin. Vakiintunut vallankäyttö mekanismeineen oli tullut kipukynnyksiä ylittäneeseen vaiheeseen, kuten Pekingissäkin myöhemmin.

Tunnetusti Kiinassa valtaa käyttää keskushallinto, joka on tänään jakanut talouden - meiltä opitun/omaksutun - markkinamekanistista valtaa kiinalaisvärillä höystettynä paikalliselle ja yksityiselle tasolle. Keskushallinto on aina Kiinassa huolehtinut politiikasta ja valvojen roolista, niin keisarivallan- kuin kommunisminkin aikakausina. Kiinan suuruuden takia rajoja on vedettävä mm. perinteen, historian ja totuttujen tapojen vuoksi. Periaatteessa paikalliselta - ja alueelliselta tasolta on aina voinut valittaa sekä hakea oikeutta joko keisarin - ja nykyisin keskushallinnon taholta.

Kommunismissa kohtaa kollektivismi, jossa ryhmä, aate ja valvonta yhtyvät. Kaltaisessamme markkinamekanismissa kohtaavat taas yksilö, kaltaisemme demokratia, mielipiteen vapaus ja valvonta. Kiina valitsi arvoituksellisen rikastumisen tien Tienanmenin aukion tapahtumien siivittämänä. Kiina oli tullut puhemies Mao Zedong´in [valtakausi 1945 - 76] aikaisen elämän päätepisteeseen ja keskushallinto antoi kansalle merkin levottomuuksien lopettamiseksi.

Merkki oli yksinkertainen - kuuluisa panssarivaunujen pysäyttäjä oli yksilö, joka markkeerasi kansaa ja joka "pystyi" itse pysäyttämään vanhan järjestelmän. Panssarivaunu pysähtyi ja ei ajanut nimettömän yksilön päälle, vaan koetti ohittaa, mutta pysähtyi lopulta kokonaan. Kansalainen yksilönä oli lopettanut vanhan järjestelmän merkiksi uuden alkamisesta.

Kiinan keskushallinto oli tiennyt "nimettömän kansalaisyksilön" ilmestymisen tyhjästä tankkien eteen - se oli merkki tulevasta muutoksesta. Koko Kiina ymmärsi viestin ja näin sai alkunsa historian suurin muutosprosessi, joka ravistaa nyt koko maailmaa, niin taloudessa tänään kuin politiikkana huomenna. Kiina on noussut 20 vuodessa uudeksi merkiksi maapallolle, mikä on elänyt kommunistisen Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen USA:n yksinvaltahegemonissa (Kiinan ja Neuvostoliiton [kommunismissa] / vielä nykyisen Venäjänkin ainoana yhteisenä piirteenä oli/on valtakoneiston muurien takaisuus - tosin Kiinassa keisareiden kielletty kaupunki on ollut museona, mutta Moskovassa Kreml on edelleen vallan keskittymä muuriensa takana).

Tienanmenin aukion tapahtumat jättivät jälkensä historiaan vuonna 1989. Kiinan keskushallinto lopetti mielenosoitukset tehtyjen virheiden jälkeen viestillä kansalaisilleen uudesta ajasta, jossa ihmiset saavat itse päätää kuinka "rikastua". Kiinan Tienanmenin päätöksiä tehnyt Deng Xiaoping [valtakausi n. 1976 - 97] musersi yöllä asevoimin mielenosoitukset palauttaen järjestystä maailman väkirikkaimpaan valtioon.

Järjestys ei palautunutkaan täysin, vaan armeija oli lähetettävä uudelleen kaduille Pekingiin. Kansa pysäytteli ja hidasti tankkikolonnia, kunnes lopulta keskushallinto itse teki ratkaisevan päätöksen lähettämällä kolonnan eteen symboliksi yksilön, joka "pysäytti, rauhoitti ja lopetti" koko mellakoinnin, oli koittanut uuden ajan alku. Deng ymmärsi, että yksilö nousee ja järjestelmä muuttuu.

Länsimaissa tämä yksilö nousi lehtien otsikoihin, hänestä tuli toivon kipinä ja arvoitus. Me emme ajatelleet, että henkilö nimettömyydessään oli valtakoneiston signaali kansalaisilleen. Se oli kunniallinen viesti kasvoja menettämättä - se oli tapahtumasarjan alku, jossa elää nyt koko maailma. Kiina on noussut taloushistorian nopeimmalla vauhdilla merkittävien joukkoon jo kolmannen kerran tien johtaessa uuteen tasapainoisempaan asetteluun nykyisestä yksinapaisesta USA johteisesta maailmanjärjestyksestä.

Kiinan virhe oli yöllinen operaatio Tienanmenin aukiolla. Virhe korjattiin muutamien päivien päästä aamunkoittona, jossa yksilön asema tuotiin näkyville koko kansan ja länsimaalaisen median eteen - tavallinen ihminen oli pysäyttänyt dramaattisen tapahtumasarjan. Myöhemmin Dengin jälkeinen Kiinan kommunistisen puolueen pääsihteeri Jian Zemin [valtakausi n.1989 - 2002] sanoi arvoituksellisesti olevansa tietämätön "yksilön" myöhemmistä vaiheista. Jian arveli tämän olevan elossa - hän jätti kertomatta sen, että "yksilö" oli Dengin suunnitelma kääntää historian lehteä. Valtakoneisto oli kasvojaan menettämättä taitavalla politiikalla viestittänyt kansalle sen, mitä se halusi ja odotti - kriisi oli vältetty.

Myös muut valtiot tekevät virheitä, USA kohteli - nyt jälkeen päin tiedettynä - täysin väärin perustein suvereenia valtiota Irakia, omien valtapyyteidensä vuoksi. Kiinan ja USA:n tapahtumilla oli selvä ero, USA puuttui itsenäisen valtion sisäisiin asioihin ja Kiina ravisti itsenäisesti sisällään omiaan tehden muutoksen. USA teki muutoksen, mutta ongelmat jäivät. Kiinan muutokset näkyvät taloussuoritteina, joiden vaikutukset ravistavat koko kulutuksen markkinamekanismia. Suurimpana vaarana on se, että Kiina omaksuu tapamme kasvattaa taloa, tonttia, autoa ja vyötäröä - tämä meillä kehitetty kasvuntaloushokema on koko maapallon kohtalon kysymys.

Dengin kaksi merkittävää historiaan jäävää asiaa ovat edellä kuvattu yksilön marssitus vanhan järjestelmän eteen pysäyttäjänä ja merkkinä uudesta. Toinen oli Dengin sanallinen ilmaus "rikastumisesta" - joka ei ole vielä saanut lopullista muotoaan. Kehoitus rikastumiseen voisi olla myös viesti huomiselle - rikkauden lähtökohtien ollessa mielissä, ajatuksissa ja asenteissa henkisyyteen. Lopulta mielenrikkaus siintää suurimpana ominaisuutena, jotta koko maapallo voisi elää harmoniassa ja vähintäänkin kansallisissa yhteenkuuluvuuksissa (kansallistunteessa tosin piilee aina uusien ihmiskunnalle "pakollisten" konfliktien siemen). Tätä ajatusskenaariota tukee koko Kiinan n. 4000 vuotta vanha historia, jossa mielen liikkeille on aina laskettu suuri arvo.

Löytäisimmekö me suomalaiset lännen ja idän vedenjakajalla paikkamme ymmärtämään uutta maailmanjärjestystä pelastaen loogisen ja historillisen paikkamme puolueettomana ja liittoutumattomana toimijana idän ja lännen järjestelmien tulevana sovittelijana?

[size=100:1xec02ez]Ilkka Luoma[/size:1xec02ez]

ilkka.luoma@keskipiste.fi
http://ilkkaluoma.blogspot.com

--------------------------------------------------------------------------------

Kuvakokoelma ylläolevaan aiheeseen; saa käyttää vapaasti tekstin yhteydessä. Copyright by Ilkka Luoma.

[size=75:1xec02ez]Kuva 1
--- http://www.flickr.com/photos/ilkkaluoma/500334082/ --- B0004552.JPG

Teksti
Iltahämärissä yksinäinen leija kuvastaa tasapainoa suuren valtion huomisen kartalla Tienanmenin aukiolla Pekingissä. Aukiolla tapahtui dramaattinen tapahtumien sarja 1989, joka päättyi kuvainnollisesti yksilön pysäyttämään vanhan järjestyksen muutokseen panssarikolonnan pysäyttämisenä. Muutos oli näin alkanut.

Kuva 2
--- http://www.flickr.com/photos/ilkkaluoma/500334098/ --- B0004205.JPG

Teksti
Kiina on kollektivistinen valtio ja järjestelmä, jonka n. 4000 vuotta vanha historia nimittää toimia ja ajatuksia. Muutos on alkanut keskushallinnon päätöksestä järjestää yksilö pysäyttämään panssarikolonna Tienanmenin aukiolla 1989. Uskonnot ovat nykyisin sallittuja kunkin vapaan tahtonsa mukaisesti.

Kuva 3
--- http://www.flickr.com/photos/ilkkaluoma/500334122/ --- B0004325.JPG

Teksti
Voima ja valta on kulminoitunut joukkojen johtamisesta yksilöiden päätöksiin arvostaen perhettä, sukua ja lähipiiriänsä. Kuvassa Mao osoittaa historiassa huomista, joka muuttui 1989. Taulu on Kiinan sotamuseon tiloissa ja kuvattu luvalla.

Kuva 4
--- http://www.flickr.com/photos/ilkkaluoma/500334126/ --- B0004304.JPG

Teksti
Deng aloitti kuuluisan rikastumisen tien, tosin se ei ole vielä kirkastunut mitä silla itse asiassa tarkoitettiin. Kiinassa on meneillään maailman historian suurin muutosprosessi, joka jättää jälkensä koko maapalloon. Vuonna 2004 järjestettiin Kiinan sotamuseossa ensimmäinen koko kansan näyttely suuresta miehestään, muutoksen vahvuudesta - Deng Xiaoping ´sta.

Kuva 5
--- http://www.flickr.com/photos/ilkkaluoma/500334144/ --- B0004609.JPG

Teksti
Valtava talouskasvu näkyy taivaalla. Kiina on tosin vakuuttanut ratkaisevansa kaikki mm. ympäristöongelmiin liittyvät ongelmat kuin myös ongelmat, jotka liittyvät Kiinan omaksumaan kiinalaisväritteiseen länsimaiden markkinatalouteen ja jatkuvan kasvun hokemakulttuuriin. Kuvan savusumun keskeltä kuvastuu kielletty kaupunki, josta Kiinaa ei johdeta enää, kuten Venäjää Kremlistä.

Kuva 6
--- http://www.flickr.com/photos/ilkkaluoma/500334150/ --- DSC_1941.JPG

Teksti
Kiellettyä kaupunkia ympäröivät kanavat halkovat vihreydessä huolimatta valtavista savusumuista, jotka lähtevät siitä talouskasvuhokemasta mikä johdattelee koko maapalloa. Harmonian metsän näkeminen itsekkyyden puilta on huomisen viisautta pelastaessamme ympäristöämme kuluttajakäsistämme.[/size:1xec02ez]

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

Sivut

Kommentit (25)

Ilkka Luoma
Seuraa 
Viestejä7166
Liittynyt9.9.2005
Vapaus-x
Ydinaseet voittavat viimekädessä KUMMATKIN mallit! Jäljelle jää vain radioaktiivista
JÄTETTÄ !

http://www.sinodaily.com/2006/070516035 ... xb0uo.html

......

Ydinsota ei ala koskaan suunnitelmallisesti eikä maailmanlaajuisena, siksi itsesuojeluvaistoinen tämä meidän ihmislaji on..., mutta Kiina on uudistusten airut, ja hakee ensin ratkaisua omiin jättiläismäisiin ympäristöongelmiin.

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

Ilkka Luoma
Seuraa 
Viestejä7166
Liittynyt9.9.2005

Myös Kiinan nykyjohto vaikenee "länsilehdistön suosikkihahmosta" - ei ole kuollut, mutta elää jossain. Teki työnsä, sai palkkion ja vaihtoi nimeä ja muutti maakuntaa keskushallinnon suosiollisella avustuksella

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

Vierailija
Ilkka Luoma
Myös Kiinan nykyjohto vaikenee "länsilehdistön suosikkihahmosta" - ei ole kuollut, mutta elää jossain. Teki työnsä, sai palkkion ja vaihtoi nimeä ja muutti maakuntaa keskushallinnon suosiollisella avustuksella

Kuule Ilkka,

onko sinulla sisäpiirin tietoa vai onko taas ylen lennokas ajatus?

Ilkka Luoma
Seuraa 
Viestejä7166
Liittynyt9.9.2005
Sigmund
Ilkka Luoma
Myös Kiinan nykyjohto vaikenee "länsilehdistön suosikkihahmosta" - ei ole kuollut, mutta elää jossain. Teki työnsä, sai palkkion ja vaihtoi nimeä ja muutti maakuntaa keskushallinnon suosiollisella avustuksellaKuule Ilkka,

onko sinulla sisäpiirin tietoa vai onko taas ylen lennokas ajatus?

..............

Kiinaa voidaan avoimestikkin tutkia ja havainnoida - informaatiota on runsaasti saatavilla. Asioiden selvittelyä toki auttaa suhdetoiminta eri toimijoiden välillä

Kiinalaisten sanojen käyttöä ja niiden välisiä yhteyksiä tarkkailemalla voi tehdä johtopäätöksiä ..., tosin kokemus auttaa myös ratkaisevasti, vaikkakin aina "nähdään jotain uutta"

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

Ilkka Luoma
Seuraa 
Viestejä7166
Liittynyt9.9.2005
Sigmund
Ilkka Luoma
Myös Kiinan nykyjohto vaikenee "länsilehdistön suosikkihahmosta" - ei ole kuollut, mutta elää jossain. Teki työnsä, sai palkkion ja vaihtoi nimeä ja muutti maakuntaa keskushallinnon suosiollisella avustuksellaKuule Ilkka,

onko sinulla sisäpiirin tietoa vai onko taas ylen lennokas ajatus?

.................

Kiinasta saa paljon tietoa, kun etsii sitä konkreettisista keskusteluista itse kiinalaisten kanssa. He puhuvat itseasiasiassa enemmän mitä on "sanoja" lauseissa

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

Ilkka Luoma
Seuraa 
Viestejä7166
Liittynyt9.9.2005

Arvoituksellisin oli jo eläkkeellä olevan Jian Zemin ´in lausunto "tietämättömyydestä" - usein hiljaisuus on nyökyrtyksen merkki, "sankari" elää, mutta eri nimella ja eri alueella. Teko oli keskushallinnon puolelta oiva VETO JA VIESTI KOKO KANSALLE.

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

Ilkka Luoma
Seuraa 
Viestejä7166
Liittynyt9.9.2005

Samalla kun "yksilö" ilmoitti "kansalaisen" äänen keskushallinnolle keskushallinnolta, alkoi taloudellisen uudistuksen myötä uusi aktiivinen aikakausi maailmalle - nyt onkin miltei jokaisessa maassa meneillään jokin kiinalainen invaasio kaupankäyntimielessä. Alkoi Kiinan kolmas tuleminen, 1. oli 1410 - 20-luvuilla, toinen 1800-luvulla ja 3. on täydessä vauhdissa juri nyt.

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

Vierailija
Ilkka Luoma
Sigmund
Ilkka Luoma
Myös Kiinan nykyjohto vaikenee "länsilehdistön suosikkihahmosta" - ei ole kuollut, mutta elää jossain. Teki työnsä, sai palkkion ja vaihtoi nimeä ja muutti maakuntaa keskushallinnon suosiollisella avustuksellaKuule Ilkka,

onko sinulla sisäpiirin tietoa vai onko taas ylen lennokas ajatus?
.................

Kiinasta saa paljon tietoa, kun etsii sitä konkreettisista keskusteluista itse kiinalaisten kanssa. He puhuvat itseasiasiassa enemmän mitä on "sanoja" lauseissaTarkoitatko, että puhut niin hyvin kiinankieltä, että pystyt myös tulkitsemaan "sanomattomia" ajatuksia?

Jos näin on, niin kyllä sinun pitäisi olla puhumassa ja kirjoittamassa todella tärkeillä kauppapoliittisilla foorumeilla eikä haaskata aikaasi mielipidekirjoitusten suoltamiseen.

Ilkka Luoma
Seuraa 
Viestejä7166
Liittynyt9.9.2005
Sigmund
Ilkka Luoma
Sigmund
Ilkka Luoma
Myös Kiinan nykyjohto vaikenee "länsilehdistön suosikkihahmosta" - ei ole kuollut, mutta elää jossain. Teki työnsä, sai palkkion ja vaihtoi nimeä ja muutti maakuntaa keskushallinnon suosiollisella avustuksellaKuule Ilkka,

onko sinulla sisäpiirin tietoa vai onko taas ylen lennokas ajatus?
.................

Kiinasta saa paljon tietoa, kun etsii sitä konkreettisista keskusteluista itse kiinalaisten kanssa. He puhuvat itseasiasiassa enemmän mitä on "sanoja" lauseissaTarkoitatko, että puhut niin hyvin kiinankieltä, että pystyt myös tulkitsemaan "sanomattomia" ajatuksia?

Jos näin on, niin kyllä sinun pitäisi olla puhumassa ja kirjoittamassa todella tärkeillä kauppapoliittisilla foorumeilla eikä haaskata aikaasi mielipidekirjoitusten suoltamiseen.

............

En puhu kiinaa..., ihmisiä voi ymmärtää myös muutoinkin. Olen mukana joissain valtuuskunnissa ja järjestöissä, olen kirjoittanut Kinasta lukuisiin lehtiin.

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

Ilkka Luoma
Seuraa 
Viestejä7166
Liittynyt9.9.2005

Kiinaa pidetään väärin perustein sotaisena, milloin aloitti viimeeksi valloitussodan? Kuinka monta kertaa viimeisen 100 vuoden aikana - vrt. esim. USA...

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

Vierailija

Ilkka Luoma, mitä, jos opettelisit muokkaamaan viestejäsi. Nytkin on kaksi viestiä sinulta peräkkäin. Onko muokkaaminen liikaa ajateltu??

Vierailija

Kiina on korruption, petosten, ihmisoikeusrikkomusten, kaiken saastaisen malliesimerkki ja virstanpylväs.
Ihmiskunta siis lopulta saavutti sen.

Ilkka Luoma
Seuraa 
Viestejä7166
Liittynyt9.9.2005
päkäpää
Kiina on korruption, petosten, ihmisoikeusrikkomusten, kaiken saastaisen malliesimerkki ja virstanpylväs.
Ihmiskunta siis lopulta saavutti sen.

.............

Muualla maailmassako ei vastaavia asioita tapahdu? Entä suhteellisuus, siis tapahtumat kontra väkiluku?

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

Ilkka Luoma
Seuraa 
Viestejä7166
Liittynyt9.9.2005

Uudistueen ja perinteellisen Kiinan merkittävin taloudellinen operaatio tapahtui nyt: Kiinan keskushallinto sijoitti ylijäämäisestä valuuttavarannostaan 200.000.000.000 USD uuteen valtion omistamaan sijoitusyhtiöön - noista rahoista myös osa suuntautuu Suomeen investointeina.

Keskushallinto etenee määrätietoisesti suuntaansa, joka määritettiin Tienanmenin aukiolla jo vuosia sitten...

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

Sivut

Uusimmat

Suosituimmat