Seuraa 
Viestejä45973

author="<a href="http://www.taloussanomat.fi/markkinointi-ja-media/2007/05/16/JSN+suosittaa+verkkokeskustelujen+ennakkoseulontaa/200712094/97?rss=4">TalousSanomat</a>" kirjoitti:

JSN suosittaa verkkokeskustelujen ennakkoseulontaa

16.5. 16:44 Julkisen sanan neuvosto suosittaa, että verkkokeskustelujen puheenvuorot seulotaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Neuvosto katsoo keskiviikkona antamassaan periaatepäätöksessä, että on hyvän journalistisen tavan mukaista pyrkiä tunnistamaan keskusteluihin osallistujat.

Nimimerkin käyttäminen voi JSN:n mukaan edistää sananvapauden toteutumista, joten sen voi sallia journalistisen harkinnan perusteella.

Jos itsesääntelyyn sitoutunut tiedotusväline kuitenkin ylläpitää keskustelupalstaa, jonka sisältöä se ei seulo eikä muokkaa, palsta on erotettava selvästi muusta aineistosta. Keskustelijoille on myös tehtävä selväksi, että he voivat joutua viesteistään juridiseen vastuuseen.

Sivujen ylläpitäjän on myös varattava kävijöille mahdollisuus ilmoittaa asiattomista viesteistä ja pyytää niiden poistamista, JSN katsoo.

Neuvosto korostaa päätöksessään avoimuuden ja selvästi muotoiltujen menettelytapojen tärkeyttä myös verkkoviestinnässä. Verkkokeskusteluissa on vallinnut kirjava käytäntö, joka on perustunut sananvapauslain tulkintaan. Jos puheenvuoroja ei seulota tai muokata, aineistoa ei lain mukaan pidetä edes osana verkkojulkaisua. Tällöin päätoimittaja ei ole juridisessa vastuussa puheenvuoroista, ja vastuun kantavat kirjoittajat yksin.

Tämähän selittää paljon...

Päätoimittaja ei ole vastuussa, jos ei ole moderointia, kuitenkin näidenkin sivujen alareunassa lukee: "© Sanoma Magazines Finland 2005."

Eli oikeudet toki on palstan pitäjällä, mutta vastuu kirjoittajilla. Tässäkö syy, ettei moderointia ole haluttu palstalle?

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (4)

Torille valvojat valvomaan myös tavallisia keskusteluja!!

...mutta kuka valvoisi valvojia?

http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/Nettikeskustelulle+ehdotetaan+valvoji...

Nettikeskustelulle ehdotetaan valvojia

Julkaistu: 14.5.2007 lehdessä osastolla Kotimaa

stt
Valtiosyyttäjä haluaisi internetin keskustelupalstoille pakolliset valvojat karsimaan asiattomia viestejä, kertoo Väli-Suomen sanomalehtien Sunnuntaisuomalainen.

Sananvapauslainsäädäntöön erikoistunut valtiosyyttäjä Mika Illman valtakunnansyyttäjänvirastosta ehdottaa, että keskustelupalstojen ylläpitäjät velvoitettaisiin käyttämään valvojia ja valvojan puuttumisesta rangaistaisiin.

Nykyään keskustelupalstan ylläpitäjä ei ole vastuussa viestien sisällöstä, jos se ei käsittele niitä etukäteen.

Netin keskustelupalstoilta löytyvistä loukkaavista viesteistä on tehty joitakin tutkintapyyntöjä. Parhaillaan jäljitetään esimerkiksi Susan Kuroselle lähetettyjen viestien kirjoittajia.

Julkisen sanan neuvosto valmistelee nettijulkaisuista periaatelausumaa.

Ajattelin ihan samaa, Phony, kun tuon uutisen luin. Alan kohta tekemän Ruukinsuuntaan niitä kiroilevia käsimerkkejä

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

author="<a href="http://www.digitoday.fi/page.php?page_id=11&amp;rss=11&amp;news_id=200712180">Digitoday</a>" kirjoitti:

JSN:n mukaan verkkokeskustelujen kirjava käytäntö perustuu tietoverkon perinteeseen ja sananvapauslain tulkintaan: jos puheenvuoroja ei seulota tai muokata ennen niiden julkaisemista, aineistoa ei lain mukaan pidetä edes osana verkkojulkaisua. Silloin päätoimittaja ei ole juridisessa vastuussa puheenvuoroista, ja vastuun kantavat kirjoittajat yksin.

Tästä siis tarkasti taitaa tälläkin palstalla olla kysymys.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat