Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Eteläisen veljeskansamme tuulivoimaprojekteista kuuluu aina silloin tällöin jotain. Nyt löysin yhtenäisen verkkosivuston aiheesta.
http://www.4energia.ee/index.php/lang/e ... y/projects
Sivusto on myös vironkielinen, jos sitä osaa paremmin.

Vuoden 2006 aikana Viroon ei rakennettu lainkaan tuulivoimaa - sitä oli kaikkiaan 32MW, mikä pienelle maalle on Suomeen verrattuna erinomainen saavutus.

Hiidenmaan projektista http://www.4energia.ee/index.php/lang/e ... a-windfarm

muistelen kuulleeni, että se olisi muuttolintujen levähdyspaikalla tai ainakin sellaisen lähellä. Suomessa ei kai semmoseen paikkaan annettaisi rakentaa tuulivoimaa. Älkää nyt Virossakaan niin tehkö - tuulta riittää muuallakin.

Sivut

Kommentit (30)

Vastaaja_s24fi

Vuoden 2006 aikana Viroon ei rakennettu lainkaan tuulivoimaa

Vastaaja_s24fi

mikä pienelle maalle on Suomeen verrattuna erinomainen saavutus.

Järkevää ja kauaskatseista energiapolitiikkaa etelänaapurilta.

vihertaapero
Seuraa 
Viestejä6081
Liittynyt7.3.2006
bena
Vastaaja_s24fi

Vuoden 2006 aikana Viroon ei rakennettu lainkaan tuulivoimaa

Vastaaja_s24fi

mikä pienelle maalle on Suomeen verrattuna erinomainen saavutus.Järkevää ja kauaskatseista energiapolitiikkaa etelänaapurilta.

Kun alkaa Vastaajan tekstejä lukemaan kuten hänkin lukee muiden tekstejä, löytyykin sieltä yllättäen järkeviä huomioita. Ikään kuin rivien välistä.

Konsta: ...joten jäähdytysvesi on varmasti erittäin korkeaktiivista.
Brainwashed: En tosiaankaan pidä itseäni minään asiantuntijana...

tällä kertaa jätin tästä

Vastaaja_s24fi
Vuoden 2006 aikana Viroon ei rakennettu lainkaan tuulivoimaa - sitä oli kaikkiaan 32MW, mikä pienelle maalle on Suomeen verrattuna erinomainen saavutus.
muutaman asiaankuuluvan sanan pois - mielessä kävi lopettaa lause sanoihin "mikä pienelle maalle on Suomen häpeällisen pieneen tuulivoimakapasiteettiin verrattuna erinomainen saavutus". Mutta sitten tuumin, että kaikilla Suomen häpeätila on jo tiedossa, joten antaapa olla. Tossa ylempänä olevien parin viestin ymmärrystason huomioiden häpeätilan syyt alkaa selviämään.

Mutta mitäpä me pienistä - ei pienetkään meistä .) Kukin taaplaa tyylillään ja taidoillaan. Ilmiselvästi. Ja puhuu mieluiten sitä mitä parhaiten osaa.

Vastaaja_s24fi
Vuoden 2006 aikana Viroon ei rakennettu lainkaan tuulivoimaa.

Niin... kyllä ne insinöörit osaa laskea muuallakin kuin Suomessa

Vastaaja_s24fi
Älkää nyt Virossakaan niin tehkö.

Ei ne teekään, onneksi.

Vastaaja_s24fi
Hiidenmaan projektista http://www.4energia.ee/index.php/lang/e ... a-windfarm

muistelen kuulleeni, että se olisi muuttolintujen levähdyspaikalla tai ainakin sellaisen lähellä. Suomessa ei kai semmoseen paikkaan annettaisi rakentaa tuulivoimaa. Älkää nyt Virossakaan niin tehkö - tuulta riittää muuallakin.

WWF:n sivuilla on paljonkin juttua Viron tuulivoimaprojekteista, hyvinkin varauksellisia ainakin pikaisesti lukien:

http://www.sll.fi/tiedotus/lausunnot/li ... yvanekaera

"
1 YLEISTÄ

Yleisesti ottaen kannattamme tuulivoimaa ja offshore-kenttien kehittämistä. Nekin tulee toki sijoittaa ympäristölle haitattomimpiin paikkoihin. Parhaiden sijoituspaikkojen löytäminen taas edellyttää riittäviä selvityksiä ja vaihtoehtojen vertailua. Jos näin ei tehdä, epäonnistunut sijoituspaikka voi pilata tuulivoiman mainetta hyvinkin pitkään ja laajasti (vrt. Dragsfjärdin Högsåran tapaus).

2 YVA-HANKKEESEEN OSALLISTUMINEN

Mielestämme on selvää, että Suomen tulee osallistua hankkeen kansainväliseen yvaan. Asia koskee maamme luontoa muun muassa muuttavien lintujen ja lepakoiden takia.
....
"

Hiidenmaata tuossa jutussa ei mainita erikseen, mutta kuulunee joukkoon.

MarsMan
Niin... kyllä ne insinöörit osaa laskea muuallakin kuin Suomessa :twisted:

Nimenomaan noin - katsos kun se Hiidenmaan tuulipuisto saattaa olla jopa [size=150:28xoze5z]1000MW[/size:28xoze5z] kapasiteetiltaan. Suomen insinöörien laskutaito saa siitä ankaran kolauksen (jos sitä sen verran vielä edes on jälellä, että mitään enää kolahtais)!

"1.4. Power production

The planned number of wind turbines in Hiiumaa Offshore Wind Farm is ca 200. The unit capacity of each wind turbine is 3-6 MW; the height of the tower and rotor diameter would be around 125 m. The estimated total capacity of the wind farm would be ca 600-1000 MW, with corresponding annual output amounting to 2-3.5 TWh/y. The final total capacity and annual output will depend on the selection and positioning of wind generators.
http://www.4energia.ee/index.php/lang/e ... a-windfarm
"

- n. 200 myllyä, kukin 3-6MW
- kapasiteetti 600-800MW
- vuosituotto 2-3.5TWh

Ja kuinka paljon hiiltä, maakaasua, turvetta, öljyä ja puuta Virolaiset aikovat polttaa tasatakseen tämän megaluokan tuulipuiston tuotantoa?

Vai tullaanko siinä käyttämään "virtuaalista akkua", eli myydään halvalla kaikkialle minne vaan sattuu menemään muutaman tunnin varoitusajalla ja ostetaan kalliilla kun sähköä ei vain tule?

Venäläisiltä kyllä löytyy siihen tarkoitukseen oivaa säätösähköä. Väännetään vaan jostain ikivanhasta ydinvoimalasta nupit kaakkoon, kun veli Virolainen soittaa että "NYT IVAN ÄKKIÄ! TUULI LOPPUI" ja sitten kuuluu linjan toisesta päästä poks.

Veikko
Ja kuinka paljon hiiltä, maakaasua, turvetta, öljyä ja puuta Virolaiset aikovat polttaa tasatakseen tämän megaluokan tuulipuiston tuotantoa?

Virolla on palavaa kiveä. Eivät he tarvitse hiiltä tms.

Ikävää että palava kivi on huomattavasti kivihiiltä pahempi saastuttaja.

Nyt kannatta muistaa, että tämän OÜ Nelja Energian suunnittelema ns. ydinvoimalaluokan offshore tuulivoimapuisto on vasta ihan ensimmäisellä idea-asteellaan. Niin rahoitus kuin poliittinenkin siunaus ovat edelleenkin enemmän kuin auki.

Mutta kuten esisuunnitelmista olemme nähneet, niin kyseessä on todellakin kunnollinen offshore-puisto, se sijoittuisi siis pitkälle avomerelle Hiiumaan (Dagön) länsipuolelle. Tämän perusteella sillä ei liene kovinkaan dramaattisia vaikutuksia paikalliseen tai Dagöllä levähtävään muuttolintujen faunaan.

Enemmän huolettaakin tuon kokoluokan puiston aiheuttama epävakaus sähkön siirrossa, varsinkaan kun mistään hajautetusta järjestelmästä ei ole kyse. 1000 MW huipputeho on ikävä ongelma, kun se iskee päälle kulutusminimin aikaan jolloin maalla ei ole muutenkaan käytössä hirveästi säädettävää reserviä josta ottaa pois.

Autonomisessa tuotannossa (ei tuontiin ja vientiin tukeutuvassa) se tarkoittaisi sitä, että täytyisi olla jatkuvasti vajaa 1000 MW nopeasti säätyvää lauhdereserviä jylläämässä savua taivaalle ihan vain sitä varten että sattuu se tuulinen päivä.

Sen lisäksi sitten tarvitaan luonnollisesti ne loput lauhdevoimalat positiivista säätöä varten, joita ajetaan huippukulutuksen aikaan kun ei tuule.

Virtuaaliakkukaan ei tähän pulmaan tuo ratkaisua, sillä jollain on oltava sitä lauhdekapasiteettia jolla ottaa vastaan tuollaisia megaluokan piikkejä, ja sen on oltava suhteellisen lähellä, koska siirtohäviöt tuhansien kilometrien verkossa kasvavat liian suuriksi.

Rakenna siis tuulivoimaa Viroon - Tue Puolalaista hiilivoimayhtiötä.

Ensinnäkin tuo kaavailtu tuulipuisto on hyvin laajalla alueella Läänemerellä, jossa jatkuvasti tuulee, ellei koko puiston alueella niin kuitenkin huomnattavalla osalla siitä. Toiseksi, tämä megatuulipuisto on toistaiseksi olemassa vain muutamalla paperilla ja paikalliset yrittäjät tuntien, rohkenen sen toteutukseen enemmän kuin skeptisesti suhtautua.

Eiköhän tälläkin Hiiumaal planeeritud tuulepargid haeta aivan jotakin muita etuisuuksia kuin pyytetöntä sähköntuotantoa.

Maantieteellisesti kuitenkin sen verran suppealla alalla, että sään vaihtelu vaikuttaa valtaosaan voimaloista samaan aikaan.

Olemassaolevista paikoista lähin tulee mieleen Skotlannista jossa ollaan saavutettu vastaavankaltaisissa olosuhteissa noin 50% tuottoaste kapasiteetille. Tämä vähentää jatkuvan säädön tarvetta, muttei poista tuotannon vaihtelevuuden aiheuttamaan riskiä ja edelleen tarvitaan varalle niitä lauhdevoimaloita ihan samalla tavalla.

On vaikea lonkalta heittää miten tarkalleen ottaen nuo Skotlannin voimalat käyttäytyvät, mutta aivan varmasti myös siellä on päiviä jolloin ei tuule, tai tuulee täydellä voimalla, sekä toisinaan myös puuskittain. Tuotannon vaihtelu on siis täysi 100% ja sitä tapahtuu vuodessa useammin kuin kahden käden sormilla pystyy laskemaan.

Kysymys onkin, kuinka paljon virolla on vesivoimaa ja minkälaiset ovat sen mahdollisuudet pumppupadon rakentamiseen?

Viron vesivoimavarat ovat kutakuinkin nolla, eli niitä ei ole. Viron energiahuolto perustuu noin 60% omassa maassa louhittuun öljyliuskeeseen (palavakivi). Loput maan energiasta tulee Venäjältä Siperian maakaasuna sekä sähkönä Sosnovyi Borin ydinvoimalasta.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat