Seuraa 
Viestejä45973

Heti alkuun pieni tietokilpailu:

Mitä tänään helatorstaina juhlitaan:

a) Jeesuksen ylösnousemusta kuolleista
b) Jeesuksen hengen vuodatusta
c) Jeesuksen nousemista ylös taivaaseen

Veikkaanpa, että kysymys ei ole aivan helppo keskimääräiselle suomalaiselle. Helatorstai on niitä päiviä, joita vietetään vain olemalla pois töistä yhtään enempää miettimättä miksi se oikeastaan on vapaapäivä.

Oikea vastaus on siis c)

Tuosta ylösnousemuksesta tulee vain mieleeni, että mitenkähän se oikein tapahtui. Laskeutuivatko taivaasta suuret liukoportaat tai edes köysitikkaat, vai lähtikö Jeesus itse ylös jonkinlaisen raketin tavoin ilman ulkoisia apuvälineitä tai vetiköhän jonkinlainen tieteiselokuvista tuttu tracktor-beam hänet ylös iskän luo.

Veiköhän hän mukanaan jotain tavaroita tai mitä tapahtui hänen vaatteilleen. Sitten tulee mieleen mihinköhän Jeesus oikein sitten meni. Tarinan mukaahan hän nousi nimenomaan ruumiineen ylös taivaisiin. Mitä tapahtui kun ilma oheni ja happi loppui? Viuhahtiko hän avaruudessa jostain kuun ohi jonnekin Jupiterin suuntaan eli missä päin se taivas sitten fyysisesti on, johon hän oli menossa?

Nämä ovat juuri niitä asioita, joita uskovaiset eivät saa missään tapauksessa miettiä. Uskohan on nimenomaan uskomista; kun on päätetty uskoa koko hoito, ei voida pysähtyä ihmettelemään mitään yksittäistä kummallisuutta. Kaikki on vain nieltävä yhtenä pakettina.

Tietysti kun on ensin uskonut, että joku voi muuttaa veden viiniksi, kävellä vetten päällä, herättää kuolleita henkiin ja nousta itsekin takaisin kuolleista, ei tällaisen taivaaseen singahtamisen uskominen enää tietysti ole erityisen vaikeaa.

Tämä kaikki ei tarkoita, etteikö Jeesuksella olisi ollut aivan tärkeää sanottavaa monista asioista. Hänen vahvasti buddhalaisuudesta ja zoroasterilaisuudesta ammentaneet oppinsa kestävät vertailun monen muun vastaavan saman aikakauden ajattelijan oppien kanssa.

Hänen seuraajiensa keksimät ihmeet olivat kuitenkin 2000 vuotta sitten tarpeen, jotta uudesta uskosta olisi saatu uskottava tuossa vielä ihmeitä täynnä olleessa maailmassa. Nyt kun tieteen edistys on hävittänyt ihmeet maailmasta, ei näitä ihmejuttuja enää oikeastaan tarvita.

Siellä ne kuitenkin edelleen väijyvät Raamatussa nolaamassa niitä modernin kirkon apostoleita, jotka yrittävät paketoida jo pahasti vanhentumaan päässeestä uskosta uudenlaista moraalioppia, jonka myös tyypillinen moderni tieteelliseen ajatteluun tottunut ihminen voisi niellä.

Tottakai edelleen on uskovia, jotka ovat valmiit uskomaan joka sanan näistä Jeesuksen seuraajien keksimistä tarinoista. Hehän suorastaan kilvoittelevat siinä kuka on valmis uskomaan hetkeäkään epäilemättä kaikkein paksuimpiakin Raamatun tarinoita, mukaan lukien vanhaan testamenttiin säilötyt vanhat juutalaisen suullisen kansanperinteen kokoelmat.

Tämä väki on kuitenkin ainakin Suomen kaltaisissa maissa valtionkirkoissa pienenä vähemmistönä. Valtakirkko on keskittynyt keksimään olemassaololleen jonkinlaisen tarkoituksen modernisti ajattelevana moraalisena vahtikoirana ja hengellisen suunnan näyttäjänä, eivätkä Raamatun nykyihmisestä jo sangen krouvit ihmeet oikein enää istu tähän sabluunaan.

Nykyiset läntiset kirkot ovatkin kummallisessa välikädessä. Toisaalta niiden olisi pidettävä tuo kaiken mahdollisen ilomielin uskova perusjengi mukana, mutta toisaalta olisi pystyttävä houkuttelemaan myös tieteellisen ajattelun omaksuneita ihmísiä, jos ne mielivät pysyä hengissä vielä vähänkään pitempään.

PS. jos jaksoit lukea tänne asti, jaksat varmaan lukea lisää samaa kamaa osoitteessa [url]www.olemisesta.net

  • ylös 0
  • alas 0

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat