Seuraa 
Viestejä45973

Tyytyväisyytemme tai tyytymättömyytemme konkretisoituu aivoissamme. Kaikki ulkopuolelta tulevat kokemuksemme ja niiden seurauksena kokemamme tunteet tapahtuvat aivoissa. Tulevaisuuden yhteiskunta ei enää arvaile onnellisuuden lisäystä toteuttaessaan uudistuksia, vaan mittaa ne.

Ymmärryksemme aivoista kasvaa jatkuvasti. Ihmiskunta on jo keksinyt laitteita, joilla mitata aivoissa tapahtuvaa sähkömagneettista aktiivisuutta kuten EEG-skanneri ja näin ollaan osattu ennustaa esim. tekeekö ihminen ostopäätöksen vai ei. http://www.forbes.com/sciencesandmedicine/2007/01/05/neuroeconomics-buyi.... Valitettavasti luotettavia EEG-skannauksia voidaan tehdä ainoastaan laboratorio-olosuhteissa, koska laitteet ovat suuria ja kalliita.

Toinen tekninen ongelma on, että ei ole olemassa vielä luotettavaa tekniikkaa, jolla mitata ihmisen aivokemiaa. Ihmisen henkinen hyvinvointi ilmenee sähkömagneettisina ja aivokemiallisina tiloina.

Mutta ehkäpä jo lähitulevaisuudessa saamme käyttöömme EEG-päähineet, joita voimme pitää päässämme missä vain, ja aivoimplantteja, jotka mittaavat stressihormoni- ja mielihyvävälittäjäainetasoja aivoissamme. Kun tuhansilta, jopa miljoonilta ihmisiltä mitataan aivojen eri osien sähkökemiallista aktiivisuutta, saadaan valtavasti dataa, joka on ollut tähän asti ulottumattomissamme. Saamme konkreettista tietoa siitä, kuinka paljon talouskasvu oikeasti kasvattaa emotionaalista tasapainoa ja kuinka paljon ihmisiä ahdistaa tulonjaollinen epätasapaino. Saamme viimeinkin kosketusta todellisuuteen siitä, kuinka paljon kateutta-ihailua, yksinäisyyttä-sosiaalista iloa, ahdistusta-autuutta ja pelkoa-turvallisuutta yhteiskunnassamme oikeasti koetaan.

Tämänhetkinen tietomme perustuu ainoastaan heikkoihin signaaleihin yhteiskunnassamme tapahtuvista ilmiöistä ja vaihteleviin tulkintoihin näistä signaaleista. Nämä tulkinnat ovat valtaisan epäluotettavia mm. siksi, etteivät kansan syvissä riveissä koetut tunteet aina ilmene minään selitettävänä sosiologisena käytöksenä, eikä valtavan monimutkaisia signaaleja osata tulkita oikein.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat