Seuraa 
Viestejä45973

Onkohan taivaalla paljon kohteita jotka ovat itse asiassa sama kohde, mutta eri ikäisenä.

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (7)

Ei taida olla. Vaikeaa tietenkin todistaa suuntaan jos toiseen. Jos olisimme kovin pienessä maailmankaikkeudessa, tuo voisi olla kait jotenkin mahdollista. Mutta taidamme olla kovin suuressa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Havaintojen mukaan avaruus on kai laakea, mutta oliskohan pallomaisessa mahdollista toi ilmiö. Tai jos gravitaatio on taittanu valon, joka kulki pitkää reittiä tänne.

Maailmankaikkeuden iäksi on nykytietämyksen pohjalta laskettu n. 13 mrd vuotta. Oman Aurinkomme (ja A-kuntamme) iäksi on arveltu n. 5 mrd vuotta. Lisäksi teleskooppi Hubble on kuvannut "vauva"-galakseja ja "vauva"-tähtiä, eli kyllä Universumissa toki on paljonkin eri ikäisiä kohteita.
Ongelma - jos niin voidaan sanoa - on pitkissä etäisyyksissä ja valon rajallisessa nopeudessa. Kun katsot tähtikirkkaana iltana taivaalle, näet oman Linnunratamme tähdistöä rajallisen määrän; silti näet samanaikaisesti eri-ikäisiä tähtiä, joiden valo on lähtenyt meitä kohti viisi vuotta tai viisituhatta vuotta sitten.

PS: Luin avauskysymyksen ehkä liian nopeasti, eli kirjoitin "hieman" ohi aiheen, mutta peruskysymys on silti mielenkiintoinen; ehkä se voisi olla mahdollistakin.

Kyllä vain. Kaukaisen kvasaarin edessä oleva galaksi tai galaksijoukko saattaa toimia gravitaatiolinssinä ja monistaa useita kuvajaisia tästä kvasaarista. Nämä kuvajaiset ovat eri ikäisi johtuen niistä lähteneiden valonsäteiden kulkemista eripituisista matkoista. Tällainen kohde on esim. Einsteinin risti. Tosin tässä ei puhuta mistään suurista ikäeroista.

Mutta jos universumi olisi suljettu, esim. sen paljon puhutun WMAP-datan mahdollisesti tukeman dodekaedriteorian mukaisesti, niin periaatteessa olisi mahdollista nähdä samasta kohteesta miljardiakin vuosia iältään eroavia "kuvajaisia". Tosin saman kohteen kuvajaiset tässä hyperdodekaedrissa olisivat tällöin kiertyneet toisiinsa nähden 36 astetta.

70 sextillion stars
Onkohan taivaalla paljon kohteita jotka ovat itse asiassa sama kohde, mutta eri ikäisenä.

Supernovaräjähdyksiä voidaan havaita eri ikäisinä. Ideana tässä on se, että supernovaräjähdys lähettää fotoneita pallopintana, ja jos jokin osa heijastuu pölypilvestä tms, räjähdys voidaan nähdä jopa satoja - ellei tuhansia - vuosia myöhemmin uudestaan.

Muistaakseni tästä oli artikkeli äskettäin New Scientistissa ja artikkelin kirjoittaneet tutkijat pyrkivät näkemään Linnunradassamme parintuhannen viime vuoden aikana räjähtäneet supernovat uudestaan.

Samantyyppinen ilmiöitä on muitakin. Muistaakseni tapahtuma, jossa Linnunradan keskustan mustan aukko "söi" Merkuriuksen massaisen kappaleen, pystyttiin "näkemään"/konstruoimaan heijastuneiden fotoneiden avulla.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat