Seuraa 
Viestejä45973

Köyhien lasten tuleva hoitomaksu järkytti

Julkaistu: 1:00

Hanna Kaarto

Pekka Vuoristo

helsingin sanomat

Oppositio ja yksinhuoltajien edusliitto järkyttyivät torstaina hallituksen päätöksestä jättää pienituloisten vanhempien lasten ilmainen kokopäivähoito historiaan.

Hallitus päätti keskiviikkona kehysriihessään, että kokopäivähoitoon tulee vähimmäismaksu. Nyt hoito on köyhimpien lapsille ilmaista.

Maksun suuruudesta ei vielä päätetty. Muutos tulee voimaan elokuun 2008 alusta.

Hallitus haluaa ohjata kotona olevien vanhempien lapsia kokopäivähoidosta koti- tai puolipäivähoitoon. Puolipäivähoito säilyy ilmaisena pienituloisimmille.

Eduskunnan kyselytunnilla oppositio pelkäsi, että nyt puututaan subjektiiviseen päivähoito-oikeuteen ja että se kohdistuu kaikkein vähävaraisimpiin. Tuula Haatainen (sd) arveli erityisesti yksinhuoltajien joutuvan kärsimään.

Pääministeri Matti Vanhanen (kesk) ja peruspalveluministeri Paula Risikko (kok) torjuivat epäilyn. Vanhanen huomautti, että minimimaksusta voidaan tehdä poikkeuksia, joihin "erityisryhmillä" on mahdollisuus.

Risikko vakuutti, että pelot ja epäilykset otetaan huomioon, kun ministerit syksyllä viimeistelevät uudistuksen yksityiskohdat.

Vanhempien pienten tulojen perusteella päivähoitomaksusta vapautettuja lapsia on sosiaali- ja terveysministeriön ja Kuntaliiton tietojen mukaan kokopäivähoidossa 13 000–19 000. He ovat opiskelijoiden, osa-aikaista tai muuten pienipalkkaista työtä tekevien ja työttömien sekä yksinhuoltajien lapsia.

Yksin- ja yhteishuoltajien liiton puheenjohtaja Bodil Rosengren sanoi torstaina olevansa maksuttomuuden poistosta "täysin järkyttynyt". Yksinhuoltajien päivähoidossa olevista lapsista niin sanotussa nollamaksuluokassa on 40 prosenttia.

"Miten opiskeleva yksinhuoltaja voi opintotuestaan vielä maksaa päivähoitomaksua?" Rosengren ihmetteli.

Työttömien taas täytyy olla valmiita ottamaan työpaikka nopeastikin vastaan. Työttömän yksinhuoltajan työllistyminen voi Rosengrenin mielestä kaatua siihen, ettei lapsella ole hoitopaikkaa.

"Yksinhuoltajien työllisyys on heikentynyt ja köyhyys lisääntynyt. Nyt mennään vielä huonompaan suuntaan", Rosengren sanoi.

Hallitus korottaa yksinhuoltajien lapsilisää kymmenellä eurolla ensi vuoden alusta.

Rosengren huomautti, että köyhimpiä yksinhuoltajia se ei kuitenkaan auta, sillä lapsilisän paraneminen vähentää toimeentulotukea.

http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/K%C3 ... 5227488453

  • ylös 0
  • alas 0

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat