Seuraa 
Viestejä6898

Poikani koneessa on ollut jo jonkin aikaa vesijäähdytys.
Pulmana ovat ainaiset ilmakuplat, joita ei tunnu saavan pois millään.
Eli jäähdytyksen idea lämpenee ilmakuplien ansiosta.

Tiedän tämän foorumin olevan pullollaan tietokonefriikkejä, joten pienet neuvot olisivat nyt tarpeen.

  • ylös 2
  • alas 3

Sivut

Kommentit (22)

Pääseekö pumppu haukkaamaan ilmaa? Onko tankki ihan piripinnassa ja pääseekö sieltä paine pois?

Lentotaidoton
Seuraa 
Viestejä6898

Pumppu, eivätkä muutkaan liitokset pääse haukkaamaan ilmaa.
Sehän siinä onkin, että kun yhdestä reiästä päältä täytetään, niin ilmaa jää aina väliin.

Olen itse miettinyt, että pitäisikö vettä liruttaa äärettömän hitaasti, että ilma varmasti kerkeisi nouseen ylös pois.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kannattaa kokeilla siinä tapauksessa sellaista, että ottaa romppeet irti ja pyörittelee pumppua silloin kun osaaset ovat vapaasti liikuteltavissa. Sitten kääntelemällä yrittää saada jokaisesta osasesta ilmakuplat liikkeelle ja kuljeteletua tällätavalla systeemin läpi tankkiin.

Minulla on tässä serverikoneessa toiminut vajaa 2v vanha vesijäähdytys moitteettomasti jo yli kk putkeen. *Kop Kop* Ilmasin systeemin aluksi siten, että ainoastaan syylari, pumppu ja tankki olivat paikoillaan. Laitoin pumpun päälle ja liikuttelin näytönohjain ja prosessoriblokkeja siten että niistä pääsi ilmat kulkeutumaan eteenpäin.

Jos niitä ilmakuplia ilmaantuu sinne veden sekaan, niin kannattaa kokeilla käyttää vetenä tislattua vettä. Kraanavedessä voi olla paljonkin kaasua. Ja esim. auton jäähdytysnestettä sekaan, niin ei tule levää. Jos pomppu tai tiivisteet eivät kestä glykolia, niin sitten jotain miedompaa.

Vierailija

En tiedä millainen systeemi siinä on, mutta minun järjestelmässä vesikanava on sen verran kapea, että ilmakuplat tulevat pois heti käynnistyksen jälkeen veden matkassa. Käytän vesiglykoliseosta, en tiedä vaikuttaako sekin asiaan.

Onko systeemi suljettu ja mahdollisesti paineistettu, vai avoin?

Paine vähentää kuplien määrää, itse olen myös huomannut että tislattu vesi ei aiheuta niin paljon kuplia. Ionisoitu akkuvesi on myös yksi vaihtoehto.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä44254

Onko ilmakuplista todellista haittaa systeemissä, jossa pumppu kierrättää vettä? Jos pumppausta tehostaisi, esimerkiksi tarjoamalla pumpulle hetken ylijännitettä, voisi se saada kuplat liikkeelle.

Ilma tahtoo pyrkiä ylöspäin, eli jos kerran täyttöputki on ylimpänä, niin kulkeeko jossain letkua vielä ylempänä. Vertailukorkeus lienee se piste jossa täyttöletku yhdistyy vesikiertoon (t-liitin).

Jos korkeimmassa kohtaa on t-liitin, josta järjestelmä täytetään. Kannattaa huomioida että täyttöletkun pinnan taso laskee kun veden virtaus kasvaa, ohuessa putkessa helpostikkin kymmenen senttiä?

Eli täyttöletkun osaksi pieni säiliö tai riittävän pitkä putki.

Kun täyttöletku on ollut tarpeeksi ylhäällä, niin että kaikki ilma on lähtenyt kierrosta, eikä mistään enää ilmaa saada haukattua. Täyttöletkun t-liittimen voi laskea alemmaksi, kunhan vedenpinta täyttöletkussa on niin korkealla ettei vahinkoja enää pääse käymään.

En omista vesijäähyä, mutta maalaisjärjellä näin.

Ilmakuplat kertyvät aikaa myötä jäähdyttimen sisään ellei jäähdytin ole sen mallinen että siinä kiertää yksi ja sama putki koko toosan läpi. Toisaalta sellainen jäähdytin antaa mahdottoman virtausvastuksen ja pumppu palaa loppuun.

Kaikkein paras vaihtoehto on asentaa jäähdytin sellaiseen asentoon että kuplat nousevat aina poistoletkun juureen ja pääsevät liikkeelle. Yleensä jäähdyttimet on jaettu kahteen lohkoon siten että kun letkukarat ovat ylhäällä, niin kennosto jakaantuu keskeltä kahtia ja kummassakin lohkossa on useita läviköitä veden kulkea. Jossain autossa on jäähdytysjärjestelmässä niin kova kierto ettei sinne mitään ilmakuplia pääse jäämään, mutta tietokoneessa on heikompi pumppu, joten sinne kertyy kaikki veteen liuenneet kaasut sun muut mikrokuplat joita pumppu vispaa irti vedestä.

Tällaisen kaksilohkoisen kennon kun kääntää kyljelleen niin että tuloletku on alhaalla ja menoletku ylhäällä, niin kuplat tulevat ulos itsekseen. Yleensä esim. auton lämmityslaitteessakin kennon on tässä asennossa.

Sitten juuri ennen pumppua laitetaan kahden desin huohotussäiliö johon vesi laskee ja kuplat pääsevät porisemaan pois. Näillä eväillä olen pyörittänyt härveliä jo kohta kuusi vuotta ja hyvin pelaa.

Saab 90 ja 99 lämmityslaitteen kenno on erinomainen laitos, koska kun sen asentaa letkukarat ylöspäin, ilmakuplien on mahdoton kertyä sisään. Se kun on rakennettu kuin kirjan aukeama taittamalla leveämpi syyläri keskeltä kahtia pystysuunnassa.

Siinä vähän mallia näppäräkätisemmille. Kokonaisia piirustuksia en tehnyt, kun piti sovittaa niin monta osaa paikoilleen käsin. Ihan viilalla ja rautasahalla tein kaikki osat, kun ei ollut pahemmin voimatyökaluja käytettävissä. Rälläkällä surautin nuo isommat levyt ja pöytään kiinnitetyllä pyörösahalla kaikki muoviosat.

http://koti.mbnet.fi/jeti/loota/

Volitans
Seuraa 
Viestejä10670
bosoni
Käytän vesiglykoliseosta, en tiedä vaikuttaako sekin asiaan.

Miksi glykolia? Glykoliahan käytetään kyllä autoissa estämään jäätymisen talvella, mutta samalla se heikentää lämmönsiirtokykyä.

SShadow

Kun täyttöletku on ollut tarpeeksi ylhäällä, niin että kaikki ilma on lähtenyt kierrosta, eikä mistään enää ilmaa saada haukattua. Täyttöletkun t-liittimen voi laskea alemmaksi, kunhan vedenpinta täyttöletkussa on niin korkealla ettei vahinkoja enää pääse käymään.

En omista vesijäähyä, mutta maalaisjärjellä näin.

Täyttöletkun pää voi olla vaikka alimmaisena. Ei sieltä mitään tule ulos, kun ei mistään tule tilalle korvaavaa ilmaa. Minullakin on vesipönttö pohjimmaisena ja se mikä estää sitä vuotamasta yli on, että tuloletkun pää on vedenpinnan alapuolella. Näin sinne ei pääse ilmaa, eikä neste holahda ulos letkuista.

Volitans
bosoni
Käytän vesiglykoliseosta, en tiedä vaikuttaako sekin asiaan.Miksi glykolia? Glykoliahan käytetään kyllä autoissa estämään jäätymisen talvella, mutta samalla se heikentää lämmönsiirtokykyä.

22% glykoliseos tappaa sitkeimmätkin viemäribakteerit jotka muuten muodostaisivat kalvomaista limaa ja kaikennäköistä töhkää ympäriinsä. Lisäksi glykoli heikentää veden haihtumista, joten nestettä ei pääse karkaamaan niin herkästi vaikka vesisäiliön korkki falskaisi. (Lämpölaajenemisen ja kutistumisen takia kaasut pääsevät vaihtumaan säiliössä)

Pyöritin aluksi puoli vuotta 5% glykoliseoksella, mutta sen jälkeen joka letkusta löytyi pieniä vihreitä levämökylöitä ja pumpun pesä oli sisältä ruskea. Ne penteleet söivät sitä glykolia niin kuin etikkahappobakteeri etanolia.

Vaikka glykoli liuottaa tiettyjä muoveja, niin se on silti miellyttävämpi vaihtoehto osille kuin esimerkiksi kloori tai metanoli.

Lämmönsiirtokykyyn glykolilla ei ole sanottavaa vaikutusta. Siirrettävät lämpötehot ovat niin pieniä, että edes nesteen virtausnopeudella ei ole mainittavaa vaikutusta järjestelmään.

Vesiblokeissa sen sijaan on jopa 100% eroja. Yksi vesiblokki saattaa toimia hienosti 10 C lämpötilaerolla komponentin ja nesteen välillä, kun toisella mallilla komponentin lämpötila pompsahtaa 20 asteen päähän.

Volitans
Seuraa 
Viestejä10670
Veikko

22% glykoliseos tappaa sitkeimmätkin viemäribakteerit jotka muuten muodostaisivat kalvomaista limaa ja kaikennäköistä töhkää ympäriinsä. Lisäksi glykoli heikentää veden haihtumista, joten nestettä ei pääse karkaamaan niin herkästi vaikka vesisäiliön korkki falskaisi. (Lämpölaajenemisen ja kutistumisen takia kaasut pääsevät vaihtumaan säiliössä)

Asia selvä. Millaisiakos tehoparannuksia tuollaisella vesijäähdytyksellä olisi odotettavissa? Taitaa kuitenkin olla ainakin hiljaisempi, kuin ilmajäähdytteinen. Itselläni on ainakin ongelmia kesäisin passiivijäähdytteisen pilipalinäytönohjaimeni kanssa. Kotelossa on nyt 2 tuuletinta kiintolevyille - kotelon poikki, joten eivät käytännössä häiritse muuta ilmankiertoa. Suhteellisen hiljainen silti, suurimman äänen pitää emolevyn piirisarjan "sirkkeli", sekä prossun (AMD) oma tuuletin.

Varmaan menee kohta päivitykseen emo+muistit ja prossu.

No se hiljaisuus ja teho riippuu aivan täysin siitä että miten sen rakennat.

Periaatetasolla vesijäähdytyksessä on monta lämmönsiirrolle haitallista rajapintaa. Komponentista blokkiin, blokista veteen, vedestä jäähdyttimeen, jäähdyttimestä ilmaan... joten sillä ei voi päästä aivan yhtä mataliin lämpötiloihin kuin normaalilla jäähdytyksellä. Se kuitenkin hanskaa helposti monta kertaa suuremmat lämpökuormat ilman että lämpömittari juuri värähtää.

Voit tuumailla huviksesi kuinka paljon enemmän haihduttavaa pinta-alaa on auton lämppärin kennossa suhteutettuna tavanomaiseen prosessorijäähdyttimeen. Tuplataan pinta-ala, niin voidaan puolittaa ilmavirran nopeus ja möykkä vähenee heti.

Tosin siinä pitää ottaa huomioon nuo rajapintojen aiheuttamat lämpötilan nousut, joten asia ei ole aivan suoraan noin poikki ja pinoon, mutta noin periaatteessa kuitenkin.

Ominaislämpökapasiteetin takia nesteen lämpötila blokin sisällä nousee alle puoli astetta hitaassakin virtauksessa. Systeemi hakeutuu kuitenkin lopulta tasapainotilaan jossa nesteen lämpötila on esimerkiksi 5 astetta korkeampi kuin ympäröivän ilman lämpötila, ja komponentin lämpötila on vaikka 9 astetta korkeampi kuin nesteen lämpötila. Nesteen lämpötilaan vaikutetaan lisäämällä kennon pinta-alaa tai laittamalla tuulettimeen lisää kierroksia.

Kun haetaan maksimaalista tehoa, niin ainut mitä voidaan tehdä on laskea nesteen lämpötilaa. Kaksinkertaistat pinta-alan, puolitat lämpötilaeron ympäröivään ilmaan. Kaksinkertaistat ilmavirran nopeuden - taas lämpötilaero puolittuu.

Kun haetaan hiljaisuutta, niin laitetaan lisää pinta-alaa ja vähennetään ilmavirtausta, jotta teho pysyy samana.

Netistä löytyy mittaustuloksia eri blokkimalleille ja toisinaan jopa erilaisille jäähdyttimille. Mittaukset ilmoitetaan yleensä CW arvona, eli kuinka monen asteen nousun yhden watin lämpökuorma järjestelmän yli aiheuttaa. Jäähdyttimiä on hankalampi testata, koska ilman täytyy virrata vakionopeudella jokaisessa testissä.

Isommassa jäähdyttimessä on vähemmän virtausvastusta kuin pienessä, joten tuuletin jaksaa puskea ilmaa nopeammin (ja samalla pitää vähemmän meteliä erinäisten kavitaatio-ilmiöiden ja turbulenssien heikkenemisen takia)

Hyvät tavanomaiset prosessorituulettimet liikkuvat siellä 0.25 CW tienoilla ja huonoimmat 0.5 - 0.8 välillä. Hyvä vesiblokki on alle 0,14 CW.

Ihan jokapäivän Jaskalle ei nestejäähdytyksestä kuitenkaan ole paljoa iloa. Melkolailla samaan tulokseen pääsee, kun ostaa yksinkertaisesti suuremmat jäähdyttimet komponenteille, mikäli lämpötilan pitäminen mahdollisimman matalana ei ole erityisen tärkeätä.

Sen piirisarjan hyrrän voi korvata isommalla ja näytönohjaimen jäähdyttimen voi vaihtaa jne. Ainut ongelma mikä tulee eteen on se että kuuma ilma pitää saada ulos tietokoneesta. Siihen auttaa kaikkein parhaiten kun ottaa porakoneen kauniiseen käteen ja tekee kotelon kattoon muutaman tusinaa ilmastointireikiä ja avartaa vähän entisiä. Avuksi voi laittaa jonkun puhaltimen jos siltä tuntuu.

Nestejäähdytyksen etuna on se, että on mahdollista rakentaa tietokone jonka kaikki olennaiset komponentit jäähtyvät yhden ja saman tuulettimen voimin. Minunkin tietokoneessani on vain kolme tuuletinta: yksi sisäänpäin kennon läpi ja toinen ulospäin, sekä virtalähteellä omansa.

Tavalliselle käyttäjälle kuitenkin eräs erinomaisen yksinkertainen kikka tietokoneen metelin vähentämiseen on tässä:

Irrota kaikki pyörivät osat kotelon rungosta.

Runkomelu on yli puolet kaikesta siitä metelistä mikä tietokoneesta lähtee. Siis jos nostat kiintolevyt kumijalkojen varaan, ripustat tuulettimet paikoilleen pienten vaahtomuovitassujen varaan jne. niin möykkä vähenee heti.

Toinen tapa hoitaa sama asia on vuorata koko loota bitumilla joka imee mölinät itseensä suuren massansa ansiosta. Lopputuloksena on 50 kiloa painava tietokone.

Lentotaidoton
Poikani koneessa on ollut jo jonkin aikaa vesijäähdytys.
Pulmana ovat ainaiset ilmakuplat, joita ei tunnu saavan pois millään.
Eli jäähdytyksen idea lämpenee ilmakuplien ansiosta.

Tiedän tämän foorumin olevan pullollaan tietokonefriikkejä, joten pienet neuvot olisivat nyt tarpeen.


pray the god and maybe he will help u ....

Vierailija
Volitans

Miksi glykolia? Glykoliahan käytetään kyllä autoissa estämään jäätymisen talvella, mutta samalla se heikentää lämmönsiirtokykyä.

Joo, levän estoon se glykoli tässä koneessa on, kuten Veikko arveli. Hiljaisuus taas riippuu paljon toteutuksesta. Yksi Akilleen kantapää järjestelmien hiljaisuudessa on vesipumppu. Meinasin jo alkaa tekemään erillistä mahdollisimma hyvin eristettyä koteloa pumpulle, jotta edellisen pumpun äänestä pääsisi eroon. Tuli ostettua sitten kuitenkin uusi, kun se kyseinen pumppu alkoi pärisemään oikein kunnolla. (pumppu siis alkoi pitää sietämätöntä meteliä kuukauden sisällä ostosta, mutta takuu ei varmaan korvaa, koska pumppu toimii) Ostin sitten vähän kalliimman tietokonekäyttöön modifioidun akvaariopumpun, ja asensin sen koneen pohjalle muutaman sentin vaahtomuovin päälle. On se ääni vielä kuultavissa, jos oikein kuuntelemalla kuuntelee, koska pumpun taajuus näyttää kulkevan heppoisen puupöydän levyjä pitkin ja ääni kuuluu hieman niistä.

Muita liikkuvia osia tässä järjestelmässä ei ole. Jäähdytin ei ole kennostotyyppinen, vaan 2,5 litran alumiininen vesisäiliötorni, jossa säteittäin suunnilleen sentin välein jäähdytinripoja. Ei tarvitse tuulettimia, ja rakenne on sellainen, että vesikuplat väistämättä kulkevat pintaan. Sisälämpötila huoneessa 26, ja emolevyn anturi väittää prosessorilämpötilaksi rasituksessa 52 astetta. (en tiedä, näyttääkö lähimainkaan oikein, mutta ainakin se on melkein parikymmentä astettaa alempi kuin prossun mukana tulleella "pölynimurilla". Samalla pääsin eroon näytönohjaimen "sirkkelistä", kun järjestelmä jäähdyttää senkin.

Virtalähteessä on tosin vielä tuuletin, mutta kotelön lämpötila on sen verran viileä ilman prosessorin ja näytönohjaimen lämpöä, että iso tuuletin pyörii laiskasti ja lähes äänettä. (ei käytännössä kuulu, ellei jostain ihmeellisestä syystä pidä päätään pöydän alla)

En arvellut, vaan olen ottanut selvää. Glykoli hajoaa luonnossa aeroobisesti bakteerien toimesta, mutta raja viemäreissä eläville öttiäisille alkaa olla siinä 20% tienoilla riippuen bakteerikannasta ja siitä lasketaanko massan vai tilavuuden mukaan.

Tutkimuksien mukaan luonnossa elävien bakteerien hapenotto tyrehtyy noissa pitoisuuksissa, josta voidaan päätellä että ne joko kuolevat tai siirtyvät jonkinlaiseen staasiin jossa elintoimintoja ei tapahdu, tai tapahtuu hyvin hitaasti. Raja on melko pitkälti sama kuin missä etikkahappobakteerit heittävät lusikan nurkkaan.

Käytännön kokemus osoittaa samaa. Alle 10% seoksilla neste on kuin herkkua kaikenlaisille mömmöille jotka pääsevät putkistoon. Jos käyttää tislattua vettä, se pysyy hyvänä melko pitkän aikaa mutta aikaa myöten sinnekin iskostuu bakteerikanta joka alkaa leviämään, koska letkujen läpi diffuntoituu happea sekaan ja neste on jatkuvasti mukavan lämpöistä.

Eräs vaihtoehto on käyttää pelkkää ionivaihdettua ja/tai tislattua vettä, mutta alkavatko bakteerit sitten syödä jotain muuta osaa järjestelmästä, liimoja, tiivisteitä, muoveja? Siitä en tiedä. Lisäksi glykolilla tuntuu olevan viskositeettinsa takia tiettyjä voitelevia ominaisuuksia jotka saavat pumpun pyörimään hieman sievemmin ja käsittääkseni se myös hidastaa metalliosien korroosiota.

Järjestelmän kasaaminen niin että se pysyy sisältä steriilinä on aika hankalaa. Siksi on helpompaa vain kaataa pakkasnestettä kupillinen sekaan.

Pumpun imupuolella on alipaine, ja veden kiehumispiste on laskenut.

Voi tulla höyrykuplia. Kavitaatio ei korvalla taida kuulua kun on muutakin melua.

Jos höyrykuplia on liikaa, niin lämpö ei enää siirry, ja tulee lämmönsiirtokriisi. Prossujen tehotiheys on ydinreaktorin luokkaa, eli monta MW/m2.

Vierailija
oge

Jos höyrykuplia on liikaa, niin lämpö ei enää siirry, ja tulee lämmönsiirtokriisi. Prossujen tehotiheys on ydinreaktorin luokkaa, eli monta MW/m2.

Hmm, millaisista laitteista tässä nyt oikein puhutaan?! Missä tahansa tavallisessa akvaariopumpussa virtaus pitäisi olla vähintään riittävä, jotta lämpö saadaan blokista eteenpäin siirrettyä. Veden vaihtuvuuskin on sen verran nopeaa, että vesi on melko tasalämpöistä koko järjestelmässä. Blokeissa on eroja, mutta ei kai se virtausnopeus niin kriittinen sen suhteen ole... Ja kai ne pumput on suunniteltu toimimaan vielä niillä nopeuksilla, millä niitä pyöritetään. Vesi ei kovin kuumaa huoneenlämpöiseen verrattuna yleensä ole.

Prosessorien tehotiheys kyllä lasketaan wateissa neliösenteille. No ehkä niitä voisi laskea milliwateissa neliömillille, kun core on yleensä noin 1 - 2 cm^2 kokoinen ja TDP teho on luokkaa 100 wattia. Siitä saataisiin 500 - 1000 mW/mm^2

Kyllähän siitä hirmu suuria lukemia tulee kun skaalaa metrin kokoiseksi, mutta kun sitä tehoa ei lopulta ole kuin sen korkeintaan satakunta wattia, niin se uppoaa helposti pieneenkin kuparimöykkyyn.

Kaikki asiat eivät toimi samoin eri mittakaavoissa.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat