Seuraa 
Viestejä45973

sssssss

  • ylös 0
  • alas 0

Sivut

Kommentit (37)

s&s&s
Hmmm... palstalla ei siis ole yhtään nuoria, joita yleistävä väittämäni suututtaisi tai poikamiehiä, joilla on tunnetusti varsin paljon sanottavaa näistä lastenhoidollisista kysymyksistä

Noh... toiset tekevät vahinkoja ja toiset valintoja!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
s&s&s

Kysymys koski nuorten kovenevia arvoja... Lauseesi oli vähän omintakeinen ja tavallaan irrallinen, mutta jos oikein kovasti yritän siitä jotain otsikkoon liittyvää ajatuksellista ydintä kaivaa, niin olet ilmeisesti röyhkeyden ja kovien arvojen kannalla.

Kysyit poikamiehen mielipidettä ja vastasin. Siinäpä siis kaikki mitä tiedän lastenhoidosta, riittääkö se?

s&s&s

Harvoin viitsin vääntää rautalangasta, mutta .... Otsikon tarkoitus oli herättää keskustelua nuorten kovenevista arvoista ja tähän vaikuttavista tekijöistä. Pikaisessa, suorastaan ylimalkaisessa alustuksessani etsin arvojen kovenemiseen syitä mm. "tiiviisti kuin sillit suolassa" - päivähoitojärjestelmästämme, joka ei kykene vastaamaan yksilön tarpeisiin, vaan tasapäistää ja ruotuunasettaa lapsia.

Sinun kommenttisi vahingoista ja valinnoista ei siis oikein avautunut äkkiseltään, ottaen huomioon aihealueen. Kapish?

harvoin minäkään jaksan rautalankaa vääntää, mutta joskus se on näköjään pakko. Eli vastasin siis postaukseesi nro 2 ja siinä esittämiisi kysymyksiin lastenhoidosta poikamiehen näkökulmasta. Kapish?

Nimeni, nimeni, nimeni! Oi, nimeni olen menettänyt!
Kuolemattoman osan itseäni olen menettänyt, jäljellä on vain eläimellinen. - - - Olla päissään, puhua kuin papukaija, riidellä, ylvästellä, kiroilla, pauhata ja mässätä oman varjonsa kanssa!

Oi sinä näkymätön viinan henki, jos sinulla ei vielä nimeä ole, niin ota sitten nimeksesi - perkele! - - - Voi sentään, että ihminen suuhunsa ottaa vihollisen, joka varastaa aivot hänen päästään! Voi, että ilolla, huvilla, humulla ja huudolla itsemme elukoiksi muunnanne! - - -

Pyydän häneltä saada takaisin virkani; silloin hän minulle vastaa, että olen juomari. Vaikka olisi minulla suuta yhtä monta kuin lohikäärmeellä, ne kaikki tuommoinen vastaus tukkisi. Tällä haavaa järki-ihminen, hetken päästä narri, ja yht'äkkiä elukka!

Oi, ihmeellistä! Kirottu jokainen likamalja, sen pohjalla asuu perkele!

William Shakespeare.

Kosh
Seuraa 
Viestejä21228
s&s&s
23.02.2005
"Nuorten arvot kovenemassa:
Suomalaiset nuoret suosivat periaatteessa demokraattisuutta, ihmisoikeuksia, samanarvoisuutta ja solidaarisuutta heikompiosaisia kohtaan, mutta käytäntännön teot kertovat uuden tutkimuksen mukaan muuta. Kovaa kuria, vahvaa johtajaa ja auktoriteettia kaivataan entistä enemmän.

Jotenkin surullista lukea tällaisia tutkimustuloksia... Erään toisen tutkimuksen mukaan lapsi jo päiväkodissa oppii käyttämään kyynärpäitään erottuakseen, saadakseen huomiota ja selviytyäkseen ryhmän luomista paineista.

Enpä yhditäisi noita kahta asiaa noin suoraviivaisesti. Lapsi on aina itsekäs ja itsekeskeinen, se on ihan normaalia. Lapsi oppii sosiaalisuutta, toisten huomioimista ja empatiaa ynnä muita tarvittavia taitoja ajan ja iän kanssa, jos niitä hänelle opetetaan. Kuka mitenkin, riippuu kait luonteestakin.

Nuorisoon vaikuttanee enemmänkin ympäröivä pop-kulttuuri ja nykyään vallalla oleva taloutta ja tehokkuutta ihannoiva asenneympäristö tai ainakin sen välttämättömyys vallitsevassa tilanteessa. 90-luvun lama, kaupan vapautuminen ja massatyöttömyys ovat luoneet jatkuvan kilpailun ilmapiirin. Ihmiset kilpailevat työpaikoista, elintasosta, menestyksestä ja jopa selviämisestä. Kilpailemme keskenämme Suomessa. Kilpailemme EU:n sisällä muiden maiden kanssa, ja muidne maiden ihmisten ja yritysten sekä valtioiden kanssa. Kilapilemme valtiona ja EU-yhteisönä muiden maanosien kanssa.

Kaikesta tästä seuraa se, että kun on vähemmän jaossa kuin on ottajia, itsekkyys ja kovuus on valtti menestymisessä. Tämä näkyy arkielämän lisäksi myös mm. nuorten suosimassa pop-viihteessä. TV-sarjoissa reality ja kilpailu kaikkinaisine sosiaalisine juonitteluineen ja härskeine omaneduntavoitteluineen on muotia, jopa silloinkin kun pitää toimia joukkueena, sen takana on lopulta aina ajatus siitä että jossakin vaiheessa joukkuetoveria kustaan silmään jotta itse voitetaan koko paska. Musiikkistaraksi, huippumalliksi tai elokuvanäyttelijäksikin pääsee nykyisin kilpailemalla. Taidoista, intohimosta, intensiteetistä, kokemuksesta ja oppimisesta viis, pääasia on että saa tuotua itsensä esiin ja saa kilpailtua äkkiä itsensä hunajasammion ääreen.

En kuitnekaan usko että asia lopulta on mitenkään merkittävä ongelma. Vanhemmiten, kunhan ikää ja kokemusta löytyy ja asioita pääsee seuraamaan laajemmasta vinkkelistä, nuoret kyllä tuppaavat pehmentämäään arvojaan. Sitten, kun nuoruuden haaveiden ja idealismin täyttämä kupla alkaa kuihtua ja jossakin vaiheessa puhkeaa, alkavat perusasiat tuntua tärkeämmiltä. Ja myö sse, että jokaisella ihmisellä pitäisi olla niihin oikeus, että myös niille on taattava samat perusoikeudet, jotka eivät siihen itse jostakin syytä kykene, omasta tai ulkopuolisesta.

Nuorten ajatusmaailman voisi katsoa kuvastavan kärjistetyimmillään aina kullosienkin aikakauden asenneilmastoa ja vallitsevia tuulia. Siinä missä naiivit nuorukaiset suomettumisen aikaan palvoivat sosialismia ainoana ideologiana, nykyään tilalle on noussut itsekkyyden, kilpailun ja tehokkuuden ideologia. Kuitenkin valtaosasta mihin tahansa ideologiaan nuorena hurataneista tulee lopulta tasapainoisia ja kypsiä aikuisia. Elämä opettaa.

Kannattaa myös pitää mielessä totuuden ja tilastojen suhde.

Se oli kivaa niin kauan kuin sitä kesti.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä46477

Nuoret ovat voimansa tunnossa. Kuten Vakio totesi, heidän on ollut helppo omaksua kaikkialta tuleva aivopesu siitä, miten vain kilpailemalla voi pärjätä ja päästä kaikkien ihailemaksi huippuosaajaksi. Sen sijaan nuorille ei ole vielä kokemusta siitä, mitä kilpailu oikeasti on. Kyllä seuraavat 10 vuotta opettavat useimmille, että tässä kisassa osallistuja on valtavan paljon ja palkintosijoja riittää vain harvoille. Kyllä silloin alkaa huomaamaan vähän pehmeämpiäkin arvoja, kun havaitsee, että juuri minusta ei koskaan tulekaan se kaikkiosaava ja kaikkien tavoittelema yli-ihminen.

Asian ydin kait on lähinnä se että yhteiskunta on koventunut koskien lapsia. Molemmat vanhemmat töissä, lapsi näkee vain väsyneet, ärtyneet vanhemmat viikonloppuisin, lapsi vieraan hoidettavana jo vauvaiässä, avioerot lisääntyvät j.n.e. Monista yhteiskunnan luomista ongelmista syytetään ja rangaistaan tänään nuoria. Voimmeko odottaa muuta kuin että "nuorten arvot kovenevat"?

Voinko puhua nuorten puolesta ? Olen 21 vuotias

Mielestäni arvot tuskin ovat yhtään mihinkään muuttuneet, vaan yhteiskunnan tarjoamat mahdollisuudet ovat muuttuneet. Ei heikkona yksinkertaisesti pärjää elämässä. Totuus joka on ollut voimassa siitä asti, kuin ensimmäinen ihminen oli olemassa ja se jatkuu edelleenkin, vaan muuttuneessa ympäristössä.

Matti E Simonaho
Asian ydin kait on lähinnä se että yhteiskunta on koventunut koskien lapsia. Molemmat vanhemmat töissä, lapsi näkee vain väsyneet, ärtyneet vanhemmat viikonloppuisin, lapsi vieraan hoidettavana jo vauvaiässä, avioerot lisääntyvät j.n.e. Monista yhteiskunnan luomista ongelmista syytetään ja rangaistaan tänään nuoria. Voimmeko odottaa muuta kuin että "nuorten arvot kovenevat"?

Olenpa Simonahon kanssa tässä samaa mieltä. Tämä ilmeisesti on ainakin osittain syynä tähän arvojen koventumiseen. Aikuisen aika on kortilla ja lapset kasvavat ilman aikuista. Viihde, jota lapsille tarjotaan on raaistunut alkaen ihan pientenkin ohjelmista. Lapsen kyky erottaa fakta fiktiosta ei ole kehitynyt. Ehkä teini ei ymmärrä, että hyppiminen pään päällä oikeasti ei tarkoita sitä, että ihminen nousee siitä hetken kuluttua vahingoittumattomana.

Kosh
Seuraa 
Viestejä21228
Harmiton
Matti E Simonaho
Asian ydin kait on lähinnä se että yhteiskunta on koventunut koskien lapsia. Molemmat vanhemmat töissä, lapsi näkee vain väsyneet, ärtyneet vanhemmat viikonloppuisin, lapsi vieraan hoidettavana jo vauvaiässä, avioerot lisääntyvät j.n.e. Monista yhteiskunnan luomista ongelmista syytetään ja rangaistaan tänään nuoria. Voimmeko odottaa muuta kuin että "nuorten arvot kovenevat"?Olenpa Simonahon kanssa tässä samaa mieltä. Tämä ilmeisesti on ainakin osittain syynä tähän arvojen koventumiseen. Aikuisen aika on kortilla ja lapset kasvavat ilman aikuista.Tässä olen osittain kanssanne smaaa mieltä. Kilpailuyhteiskunta, jossa vain osa saa kaiken, loput eivät mitään, on huono sikäli että se stressaa kaikkia. Ne jotka pärjäävät, ovat kiireisiä uraihmisiä, ja taas sivuun jääneet alkoholisteja ja masentuneita. Kummallakaan ei riitä aikaa ja huomiota lapsille. Noh, ehkä siihen väliin jää vielä iso keskivertoenemmistö kutienkin... Toisaalta, on kuitnekin vanhempien vastuulla huolehtia myös lapsistaan ja katsoa, etteivät aikuisten ongelmat kasaannu lasten päälle. Monilla tämä ei onnistu, mutta tuskin tämä sentään enemmistön ongelma on kutienkaan. Kyllä niitä perheongelmia, työuupumusta ja kaikkea muuta on ollut aina ja kaikkina aikoina.

Viihde, jota lapsille tarjotaan on raaistunut alkaen ihan pientenkin ohjelmista. Lapsen kyky erottaa fakta fiktiosta ei ole kehitynyt. Ehkä teini ei ymmärrä, että hyppiminen pään päällä oikeasti ei tarkoita sitä, että ihminen nousee siitä hetken kuluttua vahingoittumattomana.

Tätä en kyllä usko. Ainakin oman lapsuuteni piirretyt olivat ihan yhtä väkivaltaisia ja julmia, saduista nyt puhumattakaan. Murhia, kannibalismia ja jos vaikka mitä. Ei minulla silti koskaan ole ollut epäselvyyksiä faktan ja varsinkaan piirretyn fiktion erottamisessa. Ja lopulta vastuu tässäkin on vanhempien, jos näyttää siltä että lapsen todellisuudentaju on hämärtynyt ja jäänyt jälkeen normaalista kehityksestä, tai viime kädessä sitten vaikka jonkun viranomaisen. Tietysti jos kukaan ei koskaan lapåselle kerro, että otista ei saa lyödä, koska se sattuu ja on tuhmaa, nin todellisuuskäsitys voi kyllä hämärtyä, ainakin varhaisnuoruudessa. Kai aikuistumisen myötä normaaliälyinen oivaltaa asian jossakin vaiheessa itsekin. Väkivaltainen jenginuori nimittäin kyllä varsin usein tietää väkivallan seuraamukset, vaikka saattaakin jälkikäteen vaikka oikeudessa yrittää kalastaa lievempää tuomiota väittämällä "ettei tiennyt, että päähän potkiminen voi tappaa".

Pointtinani nyt siis oli, että ei pidä yleistää ja koettaa selittää marginaalisemmilla ilmiöillä valtavirtailmiöitä.

Se oli kivaa niin kauan kuin sitä kesti.

Näen niin, että lapset kasvavat sellaiseksi miten heitä on kohdeltu. He ovat aina yhteiskunnan rehellisiä peilejä. Synnytyskanavasta putkahdettuaan lapsella on tasan kaksi vaihtoehtoa: kasvaa tiedostamaan se, mistä syntyy hyvää tai pahaa oloa. Kilpailu (kilvottelu) muun kuin - itsensä - kanssa luo ympärilleen esim. levottomuutta ja on siksi pahasta.

En usko, että nykynuoret ovat esivanhempiaan kovempia, mutta nykyään puhutaan esim. kaikesta enemmän ja kysellään .... miksi. Nykyisin puhutaan esim. ylivilkkaushäiriöisistä/masennuksesta, mutta sata vuotta sitten he olivat vain kylähulluja tms.

>>Viihde, jota lapsille tarjotaan on raaistunut alkaen ihan pientenkin ohjelmista.

Tätä en kyllä usko. Ainakin oman lapsuuteni piirretyt olivat ihan yhtä väkivaltaisia ja julmia, saduista nyt puhumattakaan. Murhia, kannibalismia ja jos vaikka mitä.

>Voihan olla, että vika on katsojan silmässä. Puhun nyt aivan pienille tarkoitetuista ohjelmista. Esimerkíksi Muumeissa on huikea ero, kun esitetään Tove Janssonin kirjoitusten pohjalta tehtyjä Muumilaakson tarinoita. Kyllä yllätys oli melkoinen, kun laittoi videoihin pyörimään Muumilaakson uusia tarinoita: Punainen täysikuu..
Ja totta, vastuu katsomisesta ei tietenkään ole lapsella. Mutta jos "paikalla" ei ole sitä aikuista, lapsi tulee herkästi katsoneeksi sellaistakin, mikä ei olisi suotavaa pienille silmille.

Pointtinani nyt siis oli, että ei pidä yleistää ja koettaa selittää marginaalisemmilla ilmiöillä valtavirtailmiöitä.

>Yleistämiseen ei sorruta, ihan fiksuja kasvaa myös SouthParkia seuraavista teineistä. Siinä sitä on opetusohjelma parhaimmasta päästä.. Ei tarvitse perheen teini ohjelman jälkeen seksuaali- eikä mitään muutakaan valistusta

Jos sinulla on lapsia, tiedät, että on vaikeaa löytää mitään yhtä rakasta ja tavoittelemisen arvoista. Sellainen, jolla ei lapsia ole, ei onneksi tiedä mitä on jäänyt paitsi. Tämä siitä huolimatta, että lapset ovat myös ympäri vuorokauden työllistäviä ja sähinä ja meteli on välillä aikamoinen. On toki ihmisiä, joille on parempi, ettei heillä ole tätä rikkauden muotoa, sillä kaikki eivät huolehdi tai huolehtisi lapsistaan niin kuin heille olisi hyväksi.

Mutta käy joskus näinkin:

Lähdin käyttämään kahta poikaa viime launantaina luistelemassa. Reissussa tuli nälkä ja päätettiin vaihteeksi käydä välipalalla Mäkissä. Okei niin tehtiin. Kun oli syöty ja mentiin autolle, niin nelivuotias alkoi yhtäkkiä valittamaan pahoinvointia. No niin, äkkiä takapenkiltä etupenkille ja ulos CLK:ssa kun ei ole takaovia. Sain nopeasti luistimet pois jaloista, mutta samalla poika meni selälleen etupenkille ja arvatkaa mitä sitten tapahtui.....

No ei siinä mitään, Mersun nahkapenkit kun saatiin kohtalaisesti puhdistettua oksennuksesta, niin lähdettiin kiireesti kotiin ajamaan. Siinä ne kotimatkalla loput imeytyivät housuihin, kun ei ollut riittävästi puhdistusvälineitä mukana. Pari tahikka peräti jokunen siitä ylikin nielaisua tuli tehdyksi, ja laskettua lukemat 117 saakka, että ei turhaan hermostuisi.

Mutta sattuuhan sitä. Hengissä ollaan!

Kosh

Ainakin oman lapsuuteni piirretyt olivat ihan yhtä väkivaltaisia ja julmia, saduista nyt puhumattakaan. Murhia, kannibalismia ja jos vaikka mitä.

Ihan vaan mielenkiinnosta... Mitä sie oot oikein katsonut?

Musta on ihan hyvä jos nyky nuoret ovat koventuessa. Oppivathan että maailmassa eläminen ei ole helppoa. Tuota itse elämistä voitaisiin hieman parantaa lopettamalla sossun luukku. Minäkin kaipaan vahvaa johtajaa Suomelle ja viisasta ei mitään Halosen tapaista, Sauli Niinistö olisi hyvä johtaja. Nuoret oppivat elämään ei siinä sen kummenpaa ei se ruoka eteen tule jos ei tee työtä.

Black Hawk
Musta on ihan hyvä jos nyky nuoret ovat koventuessa. Oppivathan että maailmassa eläminen ei ole helppoa. Tuota itse elämistä voitaisiin hieman parantaa lopettamalla sossun luukku. Minäkin kaipaan vahvaa johtajaa Suomelle ja viisasta ei mitään Halosen tapaista, Sauli Niinistö olisi hyvä johtaja. Nuoret oppivat elämään ei siinä sen kummenpaa ei se ruoka eteen tule jos ei tee työtä.

Sinun kannattaa muuttaa muualle, Suomi nimittäin on, ja tulee toivoakseni olemaankin, sivistysvaltio, joka huolehtii kansalaisistaan.

Nyky-yhteiskunnan paradokseihin kuuluu, että työttömyyttä pidetään ongelmana, vaikka valtaosa teknologiasta pyrkii työn vähentämiseen tai kuolleisuuden vähentämiseen

Onhan niitä muitakin nuoria presidenttiehdokkaaksi kuin Halonen ja Niinistö?!
Nythän on Paavo Lipposen vuoro, etkö muista!

Tai jos nuoret eivät käy, niin...

onhan

Matti Vanhanen

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat