Seuraa 
Viestejä45973

Haluaisitko että englanti olisi maailman yhteinen kieli? Tarkoittaen, että televisio-ohjelmat, sanomalehdet, koulutus, kaikki olisi englanniksi ja vähitellen kaikki myös oppisivat puhumaan sitä äidinkielenään.

Englannin valitsin siksi, että siitä on jo valmiiksi tullut "teollisuusstandardi", eli kieli mitä yleensä käytetään jos kumpikaan osapuoli ei osaa toisen äidinkieltä ja kohtuullisen moni myös osaa puhua sitä riittävän hyvin.

Etuja:
- Paljon ns. turhaa työtä poistuisi: Kääntäjät, tulkit jne. Mikä säästäisi aikaa ja rahaa.
- Koska kaikilla olisi yhteinen äidinkieli, kaikenlainen materiaali kirjoja ja elokuvia myöten olisi kaikkien saavutettavissa. Tämä tarkoittaisi mm. erikoisalojen oppikirjoissa räjähdysmäistä valinnanvaran kasvua, kuin myös televisio-ohjelmissa, keskustelupalstoissa, tietokoneohjelmissa jne. Ei siis pelkästään siksi että kaikki voisivat käyttää nykyisiä englanninkielisiä materiaaleja, vaan siksi että kaikki muut maat alkaisivat myös tekemään materiaalit englanniksi.
- Koulutuksen kesto joko lyhenisi ja halpenisi, tai nykyiset vieraat kielet voitaisiin korvata muiden oppiaineiden tunneilla.
- Matkustettaessa vieraisiin maihin ei joutuisi kieliongelmiin.

Haittoja:
- Kielet ovat osa kulttuuria ja niitä tulisi siksi suojella.

No, tuosta listauksesta voinee päätellä oman mielipiteeni asiasta, mutta kertokaa toki lisää haittoja tai etuja jos tiedätte.

  • ylös 0
  • alas 0

Sivut

Kommentit (61)

An embryologist who tricked women into believing they were having embryos inserted into their wombs as part of an elaborate deceit to play off his debts was facing imprisonment yesterday.

sehän passaa, mutta sitten ei voi leveillä toisille, että osaa jotain harvinaista/kummallista kieltä ja miten kävisi latinan?

mutta oikeasti, yleiskieli FTW.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Niin kauan kuin ihmiset elävät maailmaa pienemmissä yhteisöissä, ei yhteinen kieli onnistu. Englannin kieli on jo nyt haarautumassa useammaksi eri kieleksi. Esim Intiassa, Etelä-afrikassa ja amerikassa on jo nyt hyvin paljon kielellisiä eroja, vaikka kaikkien maiden virallinen kieli onkin englanti. Lisäksi enlannin kieli on niin epälooginen ja vaikea, ettei se sovi yhteiseksi kieleksi. Yhteisen kielen tulisi olla yksinkertainen ja looginen väärinymmärrysten välttämiseksi.

SiamSkull
sehän passaa, mutta sitten ei voi leveillä toisille, että osaa jotain harvinaista/kummallista kieltä :( ja miten kävisi latinan?

Luonnollisesti kieliä voisi edelleen opiskella jos haluaisi. Esim. historiantutkijoille ja arkeologeille tämä voisi olla melko pakollistakin. Ei esimerkiksi suomenkielisiä vanhoja kirjoja missään roviolla poltettaisi vaan ne jäisivät edelleen jäljelle. Niitä vain ei valmistettaisi juurikaan enempää.

Aslak
Seuraa 
Viestejä9177

Ei helevetti englanti , ei mishän nimessä.
Kaivethan syvä kuoppa koko maan kohalle.
Italiaki ja Latina ovat parempia vaihtoehtoja.
Kiina Espanja ja jopa venäjäki ennen englantia.
Hus hus helevethin koko sekakieli.
Saksaki on parempi vaihtoehto.

Miksikä joku maailman ilmasurikhaimmista kielista ei kelpaisi ?
Vaikkapa suomenkieli !
Tai ikivanaha Sankriitti ?

Kalevi
Niin kauan kuin ihmiset elävät maailmaa pienemmissä yhteisöissä, ei yhteinen kieli onnistu.

No osa maailmasta jäisi luonnollisesti eristyksiin tuosta, mutta niillä osilla ei juurikaan maailmanmenoon ole merkitystä. Eli se ei vähentäisi saavutettuja hyötyjä.

Lisäksi enlannin kieli on niin epälooginen ja vaikea, ettei se sovi yhteiseksi kieleksi. Yhteisen kielen tulisi olla yksinkertainen ja looginen väärinymmärrysten välttämiseksi.

Mietin tätä samaa myös. Ongelma on vain siinä, että tuollaista kieltä ei välttämättä ole ja vaikka olisikin, juuri kukaan ei osaisi puhua sitä. Se tarkoittaisi suuria kustannuksia ja hyvin pitkää siirtymävaihetta uuteen kieleen. Lisäksi suuret massat vastustaisivat ajatusta, koska he haluaisivat mieluummin kieleksi sellaisen mitä osaavat jo.

Gravity

Lisäksi enlannin kieli on niin epälooginen ja vaikea, ettei se sovi yhteiseksi kieleksi. Yhteisen kielen tulisi olla yksinkertainen ja looginen väärinymmärrysten välttämiseksi.

Mietin tätä samaa myös. Ongelma on vain siinä, että tuollaista kieltä ei välttämättä ole ja vaikka olisikin, juuri kukaan ei osaisi puhua sitä. Se tarkoittaisi suuria kustannuksia ja hyvin pitkää siirtymävaihetta uuteen kieleen. Lisäksi suuret massat vastustaisivat ajatusta, koska he haluaisivat mieluummin kieleksi sellaisen mitä osaavat jo.

Samaa mieltä. Juuri siksi vastustan yhteistä kieltä. Ja kunhan käännöskoneet kehittyvät kieltä reaaliaikaisesti kääntäviksi, ei yhteistä kieltä enää tarvita.

prkl. osaan niin huonosti enklantia että olisin monen muun kanssa
päähän potkittu enemmistö.

Maailmasta löytyy paljon helpompiakin kieliä kuin englanti, joissa ei ole niin paljon erilaisia kieliopillisia poikkeuksia. Englannissa on myös hyvät puolensa, jotka johtuvat juuri kieliopillisista poikkeuksista: Muukalaisten on vaikeampi tajuta kieltä missä on paljon poikkeuksia, joten ihmiskunta voisi saada englannin kielestä hiukan apua, jos muukalaiset tulisivat tuhoamaan ihmiskunnan. Muukalaiset oppisivat ymmärtämään englantia nopeasti ja vaikutus jäisi lyhyt aikaiseksi, mutta siinä ajassa ihmiskunta voisi kuitenkin valmistautua taisteluasemiin, ainakin toivottavasti.

Miten yksikielisyys poikkeaisi nykyisesta tilanteesta? Jonkilainen siirtymavaihe aidinkielen vaihtamisessa taytyisi olla, mutta minka pituinen?

Ajatuksena yksikielisyys on loistava, kaytannon toteutukseen en jaksa uskoa.

Juoni
Seuraa 
Viestejä1461

Tätä minäkin olen miettinyt.
Aluksi vaikka EU voisi ottaa englannin opetuskieleksi peruskouluissa ensimmäiseltä luokalta lähtien. Opettajista tosin saattaisi olla pulaa, koska opettajien tulisi olla käytännössä äidinkieleltään enkkuja, koska muuten lapset oppisivat puhumaan väärin.

Väittäisimpä silti, että vaikka tällainen englantisointi oikeasti otettaisiin käyttöön, niin se ei silti syrjäyttäisi eri kansojen äidinkieltä, vaan tulisi sen rinnalle ns. viralliseksi kieleksi.
Näinhän on jo lähes kaikissa Euroopan entisissä siirtomaissa, joissa esim. ranska tai englanti on koulukieli ja kotona puhutaan sitten jotain ihan muuta.

Pidemmän päälle kävisi vielä niin, että englanti haarautuisi huomattavan erilaisiin puhuttuihin murteisiin puhujien varsinaisen äidinkielen mukaan ja standardi-englannin ymmärrettävyys näihin murteisiin nähden saattaisi jäädä melko heikoksi.
Näinhän englannille tapahtuu itseasiassa kokoajan. Tosin nykyinen maailmanlaajuinen media pitänee huolen siitä että kaikki tarvittaessa osaavat myös kansainvälisesti ymmärrettävää Oxford-englantia.

Ayla
Lapin Mies
Voitte painua hevonvitun helvettiin kielinenne ...Mikä on? Krapula?

Ei paha, mutta en tajua miksi juuri Suomi luopuisi omasta kielestään, kun niin ei tee muutkaan maat.

Mikäs vika maailman kansojen kielissä on? Antaa kielien kukoistaa. Eri kielet on maailmassa aika kukoistaneet ja tulee kukoistamaan edelleenkin. Turhaa englannin korostamista kuin "jumalalliseksi" kieleksi. Puhutaan mitä puhutaan, sama se on. Tulkkina olo on myös työpaikka. Ei saa haaveilla kutistaa maailmaan työpaikkoja, niistä työpaikoista kun näkyy muutenkin jo olevan puutetta.

Lapin Mies
Ayla
Lapin Mies
Voitte painua hevonvitun helvettiin kielinenne ...Mikä on? Krapula?Ei paha, mutta en tajua miksi juuri Suomi luopuisi omasta kielestään, kun niin ei tee muutkaan maat.

He jotka haluaa luopua omasta kielestään, suomen kielestä ja tyytyä englannin kieleen, he kaiketi jollakin tavoin häpeää suomalaisuuttaan.

En kannata sitä, että eri kansat luopuisivat omista kielistään ja omakielisestä kirjallisuudesta plus muusta kulttuurista, mutta kaikkialla englanti voisi olla se ensimmäinen vieras kieli. Näinhän käytännössä alkaa ollakin monissa maissa. Yli 90 % kaikesta uudesta tiedosta ilmestyy englanniksi, joten peli on jo sillä selvä. Ilman englannin taitoa maailmankuva jää ratkaisevasti suppeammaksi.

Pikku Gen
Seuraa 
Viestejä3210

Ei englanti, ei missään nimessä ei ei ei! Mikään maailman (suurista) kielistä ei ole yhtä sekava, epäselvä ja paloista yhdistelty. Jo englannin syntyperäiset puhujat valittavat tätä, ja kun katsoo miten hankalasti (ellen sanoisi mahdottomasti) englannin kirjoitusjärjestelmä käsittelee esim. nimiä, niin ei hohhoijaa. Väliaikaisena "maailmankielenä" englanti kyllä pitää paikkaansa vielä vähän aikaa, mutta kun vertaa esim. latinaan joka oli aikansa englanti... Veikkaan seuraavaksi maailmankieleksi kiinaa tms, tosin länsimaistetussa muodossa.

Sitä paitsi, olemassa oleva äidinkieli on hankalin mahdollinen maailman yhteiskieleksi. Se antaa ns. syntyperäisille puhujille yliotteen, luonnollisena kielenä se hajoaa pian puhekieliin, murteisiin, pidgin-kieliksi... sanalla sanoen muuntuu. Latina oli kuollut kieli jo keskiajalla, ja silti tai juuri siksi se toimi kaikenlaisena tieteen ja diplomatian välittäjäkielenä ympäri Eurooppaa ja jopa Pohjois-Afrikassa ja Lähi-Idässä. Vielä 1700-luvulla tieteellisissä tutkielmissa käytettiin latinaa, jos ei muuten niin esittelyn kielenä.

Itse kielenkääntäjänä olen tietenkin sitä mieltä että maailmankieli on kuolleena syntynyt ajatus, ja suhtaudun varsin skeptisesti minkäänlaisen universaalin käännöskoneen mahdollisuuteen, mutta siitä asiasta
väittely voidaan käydä jossakin muussa ketjussa.

"Ubi est actio hic?" Missä täällä on säpinää?

Maailman yleisin kieli lienee huonosti puhuttu englanti, jota itsekin käytän kun ei muuten ymmärretä - eikä aina ymmärretä sittenkään .
On ikävä ajan ilmiö, että nuoriso ihannoi englantia ainoana kommunikointikielenä; johtunee television, elokuvatarjonnan ja pelien vaikutuksesta. Osoittaa huonoa kansallista itsetuntoa, ettei omaa äidinkieltä, itsenäisen kansan voimakkaimpaa yhdistäjää arvosteta.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat