Seuraa 
Viestejä45973

Isommassa marketissa ostoksilla käydessä ja ostosten kanssa kassalle siirryttäessä tulee joka kerta valittua se hitaimmin kulkeva jono. Mistä tämä johtuu?

Sivut

Kommentit (33)

Sinusta vain tuntuu siltä, kun viereiset jonot kulkevat nopeammin. Myöskään sitä ei usein tule huomattua, jos jono kulkee nopeasti. Ainoastaan ne negatiiviset tapaukset jäävät mieleen.

Mutta täytyy nyt otsikon mukaisesti hieman avautua suomalaisten jonotuskäyttäytymisestä. Ottaa samalla tavalla päähän kuin ajokulttuurikin. Eli vituttaa.

Oletetaan että yksi uusi kassa avaa linjaston, niin järkevästi toimittaessahan viereisistä jonoista siirtyisi siihen kassalle seuraavina vuorossa olevat. Mutta mitä tekee suomalainen? Lähtee rynnimään jonon perältä uudelle kassalle, ja saa kanssaveljiensä kanssa aikaa ryysiksen. Minua hävettää katsoa sitä. Siksi en itse koskaan vaihda jonoa, kun olen siihen kerran asettunut. Jos kulkee hitaasti, niin sitten kulkee. Seuraavalla kerralla sitten parempi onni.

Sekin ottaa päähän, kun jonoilla pitää tukkia aina joka paikka. Esim. kassoille jonottaessani jätän aina sen käytävän siinä kohtisuoraan vapaaksi, jotta ihmiset pääsevät liikkumaan sivuttaissuunnassa. Aina on joku keulimassa siinä vieressä ja kehtaa vielä kysyä, että "oletko jonossa". Ihan niinkuin siinä muuten vain odottelisin parikymmentä ihmistä takanani.

Ei se pieni väli jossakin tarkoita sitä, että siihen pitää tunkea.

bosoni
Seuraa 
Viestejä2704

Vaihtoehtoja on monia.

Huono arpaonni on yksi.

Todennäköisempi on se, että kiinnität helpommin huomiota, jos joku jonoista etenee nopeammin, kuin siihen että moni muu jono etenee vähintään yhtä hitaasti.

Kolmas melkein samanlainen arvaus: Muistat parhaiten ne kerrat, jolloin jonon etenemättömyydelle on ollut jokin erityinen syy. Myyjä joutuu soittelemaan jostain tuotteen koodia, joku ei löydä lompakkoaan jne.

Tähän voisi vielä tarjota Murphyn lakia. Se iskee varmasti, jos sinulla on kiire, ja ehtiminen on minuuteista kiinni.

Jos sorruin (taas) virheeseen, niin tukka varmaan vain oli silmillä, kuten kuva osoittaa...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Minua suomalaisessa jonotuskulttuurissa ärsyttää eniten pikaruokaloissa jonottaminen. Kassoja on monta, ja jonoja on vähintään yhtä monta. muissa maissa osataan järjestäytyä älykkäästi yhteen jonoon. Niinpä jokainen pääsee vuorollaan kassalle. Tähän ratkaisuna voisi Suomessa soveltaa vuoronumeroita, mutta mitähän siitäkin ravintolassa tulisi...

Jos valtaosa tullessaan kassalle valikoi sellaisen jonon, jonka arvioi liikkuvan nopeimmin niin sellainen yksilö, joka valitsee jonon sattumanvaraisesti, valitsee useimmiten sen jonon, missä on farmari-Volvolla ostoksilla oleva suomenruotsalainen viiden lapsen äiti ja tasarahalla maksava mummo ovat. Nopeimmin liikkuvan jonon valikoiminen on oma taiteenlajinsa ja ainakin itse olen huomannut että intuitioni osaa valikoida melko hyvin sen kaikkein nopeimmin liikkuvan jonon.

ilesoft
Sekin ottaa päähän, kun jonoilla pitää tukkia aina joka paikka. Esim. kassoille jonottaessani jätän aina sen käytävän siinä kohtisuoraan vapaaksi, jotta ihmiset pääsevät liikkumaan sivuttaissuunnassa. Aina on joku keulimassa siinä vieressä ja kehtaa vielä kysyä, että "oletko jonossa". Ihan niinkuin siinä muuten vain odottelisin parikymmentä ihmistä takanani.

Ei se pieni väli jossakin tarkoita sitä, että siihen pitää tunkea.

Minua jyrsii lentokentillä laukujen "jonottaminen".

Ihmiset rynnii hihnalle siihen kiini sensijaan että odottaisivat parin kolmen metrin päässä hihnasta laukkuaan, kun oma laukku tulee niin sen voi mennä ottamaan ja on tilaa.

Nyt apinat rynnii ja tukkii reitin.

Joskus olemme kavereiden kanssa kokeilleet, että kaikki menemme eri jonoihin (suunnilleen yhtä pitkiin) ja katsomme kuka on viimeisenä maksuvuorossa. Minähän se olen. Mm. tästä syystä suosinkin pienempiä, yhden kassan, kauppoja. Tai jos markettiin menen niin joko aikaisin aamulla tai myöhään illalla kun asiakkaita on mahdollisimman vähän. Tosin tällöin on vähemmän kassojakin käytössä, eli ei aina silloinkaan jonotus nopeaa ole.

Juu, tuo Kalevin mainitsema systeemi ei ikinä toimisi Suomessa. Joskus se toimii pienessä paikassa, jossa on vain kaksi-kolme kassaa ja jonottamassa maksimissaan 10 ihmistä. Enemmän kassoja tai suurempi porukka, tulee ryysis.

Nyt kun alkaa ajattelemaan, niin ottaa päähän julkisiinkin jonottaminen. Stogen tai sporan ovilla käy aina niin, että ihmiset ryysii siihen ovien eteen ja poisjäävät eivät pääse kulkuvälineestä ulos.

Meillä oli kerran koulussa käymässä eräs suomalainen, joka oli asunut jo kauan New Yorkissa. Kertoi kokemuksiaan, kun oli pitkästä aikaa palannut Suomeen. Dösään jonottaessa oli kuulemma jonossa takanaoleva tuuppinut kokoajan, vaikka jono ei liikkunut mihinkään. Sanoi että jenkeissä olisi saanut vähintään nyrkistä, jos siellä olisi jonossa alkanut tuuppimaan edessä olevia. Ruuhkassa pieni töniminen on tietenkin ymmärrettävää, kun suuri massa on liikkeellä, mutta dösäjonossa on korkeintaankin vain parikymmentä tolloa.

Johtuiskohan nämä huonot käytöstavat porukassa siitä, että suomalainen kaupunkikulttuuri on verrattaen nuorta. Ja nykyään stadissakin asuu paljon landeja, jotka eivät näytä osaavan muuttaa käyttäytymistään.

EDIT: Tuo Maukan esimerkki kyrsii myös. En ole paljoa muilla lentokentillä matkustanut, mutta en muista että siellä olisi ollut niin vaikeaa laukkujen jonotus. Ne pirun kärrytkin pitää työntää siihen hihnan viereen, ihan kuin sitä laukkua ei jaksaisi kantaa siitä hihnalta parin metrin päässä odottaviin kärryihin. Suomessa ihmiset ilmeisesti aina unohtavat, etteivät ole yksin. En usko että kaikki ovat tahallaan niin töykeitä, eivät vain ymmärrä että ovat tiellä ja jaloissa.

Jonottaminn ei juuri allekirjoittanutta häiritse. Yhdentekevää pääseekö sielt kaupasta ulos heti vai 10 minuuttia myöhemmin.
Ainoa paikka jossa jonoileminen joskus ottaa kupoliin, on jonossa ajaminen. Ja nimenomaan pidempää matkaa ajettaessa. Monesti se toisena oleva aiheuttaa juuri sen ruuhkautumisen, eli ajetaan niin lähellä ensimmäistä kuin mahdollista ja kun jonossa kolmantena sattuu ajamaan joko hieman arempi kuski tai sellainen joka haluaa noudattaa liikennesääntöjä (ei ohita kahta autoa kerrallaan) on turhaa ruuhkautumista tiedossa. Eihän tuo nyt tietenkään kokonaan sitä ruuhkaa aiheuta mutta kuitenkin.
Isommilla teillä se tahtoo unohtua kokeneemmaltakin kuskilta,ettei ihan puskurissa kannata roikkua. Itse olen tähän asti pystynyt vastustamaan kiusausta korjauttaa takavalot kuskilla, joka kilometrikaupalla roikkuu siinä 5 metrin etäisyydellä takapuskurista. No, pitäisi kyllä ottaa tuo vetokoukku ensin pois. Vai auttaisiko tarra takaikkunassa:"Ootsie homppeli, kun peruuksissa roikut?" Siis sen kokoinen joka erottuisi juuri jostan 5 metrin päästä.

Jos yhdessä jonossa jonottaa kahdelle kassalle, niin todennäisesti siihen toiselle kassalle säntää joku perustamalla oman yksityisen jononsa. Lisäksi jos kahdelle kassalle jonottaa, niin pitää olla tarkkana ettei joku tunge ohitse. Mikäli kahdelle kassalle jonottavia on yhteensä vain vaikkapa kolme, niin se yksi sieltä perältä livahtaa helposti kakkosena jonottavan ohi toiselle kassoista.

Jonossa ajaminen taas ei toimi, jos ajaa esimerkiksi yöllä sen verran kaukana edessä ajavasta ettei häikäise valoilla. Sillä väleihin tunkee aina joku, joka sitten puolestaan häikäisee edessä ajavaa. Lisäksi mitä tarkemmin ajaa sallittujen nopeusrajoitusten mukaan, sitä todennäköisemmin joku ohittaa sinut, koska vallitsevan käytännön mukaan ihmiset ajavat 80 alueella 90 jne... Jos edelläsi ajava ajaa ilman vakionopeudensäädintä esim. 75 - 80 kasikympin alueella, niin kannattaa ajaa ohi, koska muuten jäät takaa tulevien jalkoihin. Ohittaminen sinänsä ei ole kannattavaa, koska aikaa siinä ei juuri säästy, kun ohitetut saavuttavat sinut seuraavissa liikennevaloissa. Mutta jos et ohita, niin saat tiputtaa vauhtisi 65 - 70 km/h, koska joudut taas hiukan hidastamaan vauhtia kun joku kiilasi eteesi.

ilesoft
Sekin ottaa päähän, kun...
*pienen eksyneen ihmisen vinkumista*
Aina on joku keulimassa siinä...Maukka Perusjatka
Minua jyrsii lentokentillä...
*eksyneen hyttysen ininää*

Kun lueskelee näitä länsimaisessa hyvinvointiyhteiskunnassa elämänsä onnellisuudesta eksyneitä sielunsa kadottaneita vinkujia jotka tarjouskaljalaatikot, grillikyljyspakkaukset ja röstiperunat ostoskärryissään, rannekellot liikalihavuuden turvottamissa käsissään ja kalliit kämmentietokoneet puuvillahousuissaan ryntäilevät harhaisina kulutusparatiisien marketeissa, pikaruokaloiden käytävillä ja miljoonakaupunkien lentokentillä... itkevät kuinka viereinen jono etenee nopeammin.. kuinka se oma karboniitti-Samsonite-laukku saapuu hihnalle viereistä ihmistä myöhemmin.. ..kuinka sen edellä jonossa ajavan tila-auton takavalot häikäsevät minun muotisankaisten rillien kehystämiä silmämuniani..

huh huh...

muistuu mieleeni Dalai Laman viisaat sanat..

Meillä on yhä enemmän oppiarvoja, mutta vähemmän järkeä.
Enemmän mukavuuksia, vähemmän aikaa.
Meillä on enemmän tietoa, mutta vähemmän harkintakykyä.
Talomme ovat yhä suurempia - perheet niissä yhä pienempia ja rikkonaisempia.
Olemme niin eteviä määrässä, ja typeriä laadussa.
Elämme pitkien ihmisten ja lyhyiden luonteiden...
kohtuuttomien voittojen, pinnallisten ihmissuhteiden aikaa

Volitans
Seuraa 
Viestejä10670
Napoleon XIV
Jonottaminn ei juuri allekirjoittanutta häiritse. Yhdentekevää pääseekö sielt kaupasta ulos heti vai 10 minuuttia myöhemmin.

Ei se ole lainkaan samantekevää - 10 minuutissa kalat, pakasteet, lihat ehtivät jo sulaa siinä määrin, että ne voivat olla pilalla kotiin saapuessa.

Sitäpaitsi jonottaminen on yksi ärsyttävimpiä hommia mitä tiedän... Yökerhoonkaan en suostu jonottamaan, ellei ole aivan kova sosiaalinen pakkotilanne ja silloinkin yritän keksiä tavan luikahtaa jonon ohi.

Ananda
ilesoft
Sekin ottaa päähän, kun...
*pienen eksyneen ihmisen vinkumista*
Aina on joku keulimassa siinä...Maukka Perusjatka
Minua jyrsii lentokentillä...
*eksyneen hyttysen ininää*Kun lueskelee näitä länsimaisessa hyvinvointiyhteiskunnassa
elämänsä onnellisuudesta eksyneitä sielunsa kadottaneita vinkujia
¤puhuu läpeensä tyytyväinen nainen¤j
otka tarjouskaljalaatikot, grillikyljyspakkaukset ja röstiperunat ostoskärryissään, rannekellot liikalihavuuden turvottamissa käsissään ja kalliit kämmentietokoneet puuvillahousuissaan ryntäilevät harhaisina kulutusparatiisien marketeissa, pikaruokaloiden käytävillä ja miljoonakaupunkien lentokentillä... itkevät kuinka viereinen jono etenee nopeammin.. kuinka se oma karboniitti-Samsonite-laukku saapuu hihnalle viereistä ihmistä myöhemmin.. ..kuinka sen edellä jonossa ajavan tila-auton takavalot häikäsevät minun muotisankaisten rillien kehystämiä silmämuniani..

huh huh...

muistuu mieleeni Dalai Laman viisaat sanat..

Meillä on yhä enemmän oppiarvoja, mutta vähemmän järkeä.
Enemmän mukavuuksia, vähemmän aikaa.
Meillä on enemmän tietoa, mutta vähemmän harkintakykyä.
Talomme ovat yhä suurempia - perheet niissä yhä pienempia ja rikkonaisempia.
Olemme niin eteviä määrässä, ja typeriä laadussa.
Elämme pitkien ihmisten ja lyhyiden luonteiden...
kohtuuttomien voittojen, pinnallisten ihmissuhteiden aikaa

Sattuhan tänne filosofikin jota jonottaminen ei vituta.

Juu. Olisi kiva tietää miten Ananda käyttäytyy porukassa ja liikenteessä. Huomioitko että siellä on muitakin, etkä aiheuta heille turhaan mielipahaa? Osaatko jonottaa tönimättä muita ja etuilematta?

Ei siinä sinänsä mitään vikaa ole, jos toinen jono etenee nopeammin kuin oma jono. Sellaisesta asiasta keskusteleminen on vähän sama kuin keskustelisi säästä, että onko aurinkoista vai pilvistä. Eivätkä ihmiset jaksa aina säästäkään keskustella, jotta vaikka sitten jonoista välillä. Eikä siinäkään mitään maailmaa kaatavaa ole, jos joku kiirehtii ärsyttävästi selän takana taikka etuilee autoletkassa. Tämäkin on vain keskustelun aihe.

Mutta todellisuudessa kaikki mitä yhteiskunnassa tehdään, vaikuttaa kaikkeen. Mikäli ihmiset keskimäärin eivät ole kohteliaita, niin silloin paitsi että vallitseva käytäntö todellakin on se, että ei olla kohteliaita niin myös rennompien ihmisten käyttäytyminen tiukkenee entisestään. Se johtuu siitä, että kun ohittelijoita on paljon, silloin kohteliaisuus useammin nähdään vain etuilijoiden mielistelynä, kun melkein kaikki kuitenkin vaan etuilevat. Ihmiset alkavat pitämään ja suojelemaan omaa paikkaansa tiukemmin.

Mutta jos ihmiset keskimäärin eivät etuile eivätkä kiirehdi edessä olevan takapuskurissa kiinni, niin silloin ihmiset ovat yleisesti ottaen paljon rennompia ja muut huomioon ottavampia, koska oma paikka ei ole jatkuvasti uhattuna etuilijan taholta. Toisin sanoen ihmiset eivät halua tulla hyväksikäytetyksi.

Ja kyllä se on ärsyttävää jos pimeässä joku ajaa puskurissa kiinni niin että valot häikäisevät. Syy ei ole siinä, että hiukan häikäisee, vaan siinä, että häikäisee paljon, mikä sitten rasittaa silmiä niin että alkaa kirvelemään. Olipa ihminen köyhä intialainen taikka rikas amerikkalainen, niin yhtä lailla tuon silmiin rasitus tuntuu. Lisäksi kun autoihin markkinoidaan vielä yhä kirkkaampia ja kirkkaampia valoja, niin aika tavalla se vaan häikäisee sitten.

Ja tahallinen ärsyttäminen on myös osoitus piittaamattomuudesta, mutta tietenkin myös osoitus tästä mainitusta tahallisesta ärsyttämisestä. Mitä ihmiset tekevät ihmisille, jotka tulevat tahallaan ärsyttämään? Nakkikioskissa perjantai-iltaisin voi saada nyrkistä, mutta autoletkassa käytetään muita keinoja, kuten hidastetaan vauhtia kunnes takana roikkuva tajuaa vihdoin mennä ohitse.

ilesoft
Olisi kiva tietää miten Ananda käyttäytyy porukassa ja liikenteessä.Osaatko jonottaa tönimättä muita ja etuilematta?

Ei niin pientä tuulta, ei koskaan ole niin tyyntä ettei pikku-whinettäjä-ilkalla tai mediaanimaurilla niiden kaikkien lelujensa keskelläkin se pienisieluisen valittamisen lehti liikahda.

AINA LÖYTYY ITSESTÄÄN EKSYNEELLLÄ IHMISELLÄ KAIKEN MATERIAN JA MAMMONANKIN KESKELLÄ JOTAIN VALITETTAVAA. AINA!

Ihmisen psyykessä on se absurdinen piirre, että maistamme elämän vasta kun katsomme sitä

SILMÄSTÄ SILMÄÄN.

Siihen asti kitisemme kaikesta.. jopa kivestä kengästä ihmisten edessä joilta jalat on kokonaan amputoitu.

Mene Ilkka ostamaan siihen autoosi uudet pölykapselit, sillä nuo eivät ole enää Hyvinkäällä muodissa.

Maailman osaavin kansa jonottamisessa on toistaiseksi japanilaiset. He muodostavat aina yhden jonon, oli kassoja kuinka monta tahansa. He eivät koskaan etuile, he kulkevat liukuportaissa vasemmalla puolella (Japanissa on vasemmanpuoleinen liikenne) ja päästävät ihmiset metrosta ulos ennen kuin menevät siististi etuilematta sisään. Hyvin mahdollista, että tähän käyttäytymiseen vaikuttaa Japanin suuret urbaanikaupungit, jotka ovat olleet jo pitkään suuria. Suomessahan ei oikeastaan suuria kaupunkeja juuri ole, ja esim Helsinki on nykyisen kokoisena kaupunkina suhteellisen nuori.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat