Seuraa 
Viestejä45973
Helsingin käräjäoikeus vapautti tänään syytteistä kaksi itsensä ilmiantanutta ”organisoidun keskustelun” järjestäjää. Mikko Rauhala ja Einar Karttunen olivat syytteessä teknisen suojauksen loukkausrikkomuksesta. Oikeuden päätöksen mukaan dvd-elokuvalevyissä käytetty suojaus ei ollut tehokas.

Lex Karpelan tekstissä nimenomaan tehokkaan suojauksen murtaminen.

Käräjäoikeuden mukaan dvd-elokuvalevyissä käytetty suojaustekniikka Content Scrambling System (CSS) on "tehoton". Päätös on Euroopan ensimmäinen, jossa otetaan kantaa tekijänoikeuslain viimeisimpään muutokseen, joka kielsi muun muassa "tehokkaiden" kopiosuojausten kiertämisen. Lain mukaan sellaista teoksen teknistä käyttörajoitusta ei saa kiertää, "jolla tavoiteltu suoja saavutetaan."

Syyttäjä ei ole vielä ilmoittanut, aikooko hän valittaa tuomiosta.

Tapaus alkoi kun tekijänoikeuslain laaja muutospaketti hyväksyttiin syksyllä 2005. Joukko tietokoneharrastajia ja aktivisteja avasi internetissä keskustelusivuston, jonne lähetettiin ohjeita, miten dvd-elokuvalevyjen käyttörajoituksia voidaan kiertää. Tämän jälkeen aktivistit ilmoittautuivat poliisille ja kertoivat mahdollisesti rikkoneensa uutta lakia.

Suurin osa luuli, että poliisi jättäisi jutun tutkimatta tai jos se etenisi syyttäjälle, tuloksena olisi syyttämättäjättämispäätös. Monien ihmetykseksi syyttäjä päätti kuitenkin nostaa syytteen kahta aktivistia vastaan.

Syytettyinä olivat verkkosivun avannut ja sen ylläpidosta vastannut Rauhala sekä Karttunen, joka julkaisi sivulla itse laatimansa ohjelman, joka kiertää CSS-suojauksen. Oikeuden päätöksessä mainitaan Rauhalan tilanneen purku-ohjelman ja maksaneen siitä viisi senttiä.

Käräjäoikeuden mukaan CSS ei enää saavuta tavoiteltua suojaa. Käräjäoikeus kuuli asiassa kahta teknistä todistajaa, joiden kuulemiseen nojautuen se lausui, että "sen jälkeen kun norjalainen tietokonehakkeri vuonna 1999 onnistui murtamaan dvd-levyjen CSS-suojauksen, on loppukäyttäjän näkökulmasta tilanne muuttunut sellaiseksi, että vastaavia purkuohjelmia on helposti saatavilla internetistä kymmenittäin jopa ilmaiseksi.

Osassa tietokoneiden käyttöjärjestelmiä tällainen ohjelma on jo valmiina." Tästä käräjäoikeus päätteli, että "CSS-suojausta ei voida pitää laissa tarkoitettuna tehokkaana teknisenä toimenpiteenä." Tämän johdosta kaikki syytteet hylättiin.

Syytteessä ollut Mikko Rauhala on iloissaan päätöksestä: "Huonoakin lakia voidaan sentään näköjään soveltaa terveellä järjellä, joka valitettavasti valmisteluprosessissa unohtui", hän kommentoi.

Syytettyjä oikeudessa puolustanut Mikko Välimäki pitää päätöstä merkittävänä:

- Tuomioistuimen tekemiä johtopäätöksiä voidaan soveltaa kaikkialla Euroopassa, koska lain käsite "tehokas" tulee suoraan direktiivistä". Tekninen suojakeino ei ole tehokas enää sen jälkeen, kun kuka tahansa käyttäjä voi hakea internetistä ohjelmiston, joka ohittaa suojauksen. Luen tuomiota niin, että tulkinta ei riipu teknologiasta. Päätöstä voitaneen siten soveltaa tulevaisuudessa myös mm. Blu-Ray ja hd-dvd -formaattien suojauksiin.

Yritystele.fi

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (2)

salai
Seuraa 
Viestejä9190

En oikein ymmärtänyt, mistä kohtaa "Yritystele.fi:stä" tuo Jokerin lainaus on peräisin.

Lex Karpelasta on keskusteltu täällä vuosikausia, juuri tuohon oikeuden päätökseen liittyen pitkään ainakin ketjussa: Olen rikkonut tekijänoikeuslakia!

Mitä tahansa edellä esitetyistä väitteistä saa epäillä ja ne voidaan muuttaa toisiksi ilman erillistä ilmoitusta. Kirjoittaja pyrkii kuitenkin toimimaan rehellisesti ja noudattamaan voimassa olevia lakeja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat