Seuraa 
Viestejä45973

Kertokaa miten tuo helikopteri pysyy ilmassa http://haha.nu/amazing/ufo-helicopter/ ??

Ensin tuli mieleen että helikopterissa olisi suihkumoottori, mutta liikkeet kumoavat sen. En keksi mitään selitystä...

  • ylös 2
  • alas 0

Kommentit (13)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Neutroni
Seuraa 
Viestejä46613

Kameran kuvanottotaajuus on synkronissa roottorin kierrosluvun kanssa.

En tiedä onko helikopterin roottorin kierrosluku noin vakio, vai onko käytetty kameraa, jonka nopeus voidaan varta vasten synkronoida.

Muistaakseni se kierrosluku on vakio ja nostovoimaa säädellään muuttamalla lapakulmaa. Eipä se nopeus voi montaa prosenttia heitellä jos noin rauhallisesti leijuu.

Kyseessä on kaasuturbiinikäyttöinen helikopteri. Turbiini todellakin pyörii vakionopeudella ja kuten Veikko mainitsikin, liikkeet saadaan aikaan muuttamalla lapakulmia. Kuormituksen vaihdellessa liikkeiden aikana pyörimisnopeudessa on pientä huojuntaa minkä huomaa siitä että filmipätkässä roottorin lapojen asento suhteessa helikopterin runkoon vaihtelee hieman.

Melkoinen sattuma tuo kameran kuvanottotaajuus suhteessa roottorin pyörimisnopeuteen, jos se on sattumaa. Vai olisiko tuo saatu aikaan niin päin että turbiinin kierrosnopeus on fixattu sopivaksi kuvausta varten...

EDIT:

Tässä hieman tietoa helikopterin ohjaustekniikasta:
http://science.howstuffworks.com/helicopter5.htm

Ei tuo roottorin pyörimisnopeus kuitenkaan voi kovin korkea olla tuossa, muuten kopterin lavoissa olisi enemmän motion blurria (mikä lienee oikea suomenkielinen termi?). Shutterikaan ei voi olla kamerassa kovin isolla, kun kuva on kuitenkin noin valoisa, jopa niin että kameran automatiikka säätää välillä aukkoa tiukemalle.

Raketti
Ei tuo roottorin pyörimisnopeus kuitenkaan voi kovin korkea olla tuossa, muuten kopterin lavoissa olisi enemmän motion blurria (mikä lienee oikea suomenkielinen termi?).

Itse asiassa helikoptereiden (ja potkurikäyttöisten lentokoneiden) roottoreiden maksimikierrosnopeus on rajoitettu siten että lapojen kärkien nopeus ei ylitä äänen nopeutta. Tähän ei ole heittää nyt selvää faktaa mutta MUTU:lla helikoptereissa tyypillisesti muutamasta sadasta kierroksesta reiluun tuhanteen kierrokseen riippuen lavan pituudesta. Lentokoneissa tietenkin suuremmat kierrokset koska lavat on lyhyemmät.

salai
Seuraa 
Viestejä9190

Enemmän minä ihmettelin vanhojen lännenfilmien postivaunuja, joiden pyörät pyörivät melkein järkijään taaksepäin. Paikallaan olevat, laahaavat pyörät järki olisi selittänyt helpostikin vahvoilla hevosilla, joiden menoa kuski yritti hillitä jarruttamalla.

Mitä tahansa edellä esitetyistä väitteistä saa epäillä ja ne voidaan muuttaa toisiksi ilman erillistä ilmoitusta. Kirjoittaja pyrkii kuitenkin toimimaan rehellisesti ja noudattamaan voimassa olevia lakeja.

Savor
Se perustuu paineen vaihteluun.

Onesimple

;):)


No niin. Tämähän se tästä vielä puuttuikin. Nyt ratkesi lentävien laitteiden arvoitus kertalaakista Savor jatkaa siitä mihin Nilsiän öljysheikki aikoinaan jäi...

Volitans
Seuraa 
Viestejä10670
MarsMan

Itse asiassa helikoptereiden (ja potkurikäyttöisten lentokoneiden) roottoreiden maksimikierrosnopeus on rajoitettu siten että lapojen kärkien nopeus ei ylitä äänen nopeutta. Tähän ei ole heittää nyt selvää faktaa...

Eiköhän tässä tapauksessa riitä faktaksi se, että potkurista ei lähde hurjaa shokkiaallosta johtuvaa ääntä.

Volitans
MarsMan

Itse asiassa helikoptereiden (ja potkurikäyttöisten lentokoneiden) roottoreiden maksimikierrosnopeus on rajoitettu siten että lapojen kärkien nopeus ei ylitä äänen nopeutta. Tähän ei ole heittää nyt selvää faktaa...Eiköhän tässä tapauksessa riitä faktaksi se, että potkurista ei lähde hurjaa shokkiaallosta johtuvaa ääntä.

Lentokoneiden potkurinsuunnittelua käsittelevässä kirjassa mainittiin myös potkurin tehon jyrkästä heikkenemisestä lapojen kärjen ylittäessä äänennopeuden. Liittynee nähtävästi siihen shokkiaaltoon ja muistuttaa vedessä käytettävien potkureiden kavitoimista.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat