Seuraa 
Viestejä45973

Kalojen sijasta tulevaisuuden Itämeri on täynnä päästövedessä eläviä kampamaneetteja.

Merentutkijat varoittavat uudesta vaarasta, joka uhkaa herkkää Itämerta: ruotsalaisen TV4:n haastatteleman tutkijan mukaan Itämeressä on havaittu aivan uusi meduusalaji, kampamaneetti, jolla ei ole meressä minkäänlaista luonnollista vihollista.
Meribiologi Hans G. Hanssonin mukaan on mahdollista, että levitessään meduusa syrjäyttää kokonaisia kalalajeja.

Aiemmin kampamaneetteja on havaittu mm. Mustassameressä, missä ne ovat syrjäyttäneet kokonaisia kalakantoja, kuten kilohailin ja anjoviksen. Kampamaneetit syövät samoja saaliseläimiä kuin Itämeressä elävät sillit ja kilohailit ja ovat siksi vakava uhka kalalajeille. Sillin häviäminen Itämerestä olisi puolestaan vakava isku sitä syövälle turskalle.

Kampamaneetin arvellaan päätyneen Itämereen toiselta puolelta maapalloa rahtialusten painolastiksi ottaman meriveden mukana. Kun merivesi päästetään Itämereen, siirtyvät veden mukana mereen myös vieraat lajit.

Vaikka kampamaneetti onkin alun perin lämpimämpien merien asukas, ilmastonmuutos on lämmittänyt Itämerta niin, että maneetti kykenee elämään täällä. Kampamaneetin aiheuttamia ongelmia lisää se, että laji lisääntyy tehokkaasti: yksi maneetti voi munia jopa 3 000 munaa päivässä.

YK haluaa kieltää painolastiksi otetun veden päästämisen vieraille vesialueille, mutta yksikään Itämeren rantavaltioista ei ole allekirjoittanut asiaa koskevaa sopimusta.

Lähde: YLE Uutiset

  • ylös 0
  • alas 0

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat