Seuraa 
Viestejä45973

Eli siis tämä paljon julkisuudessa ollut aihe. Jakakaas kokemuksianne. Puhumme siis ihan oikeasta masennuksesta, emme teinien oikutteluista.

Sivut

Kommentit (49)

Tein muutama vuosi sitten pikatestin masennuksesta. Tulos oli, että ainakin luovassa työssä olevista keski-ikäisistä miehistä, jotka tunnen, on jossain vaiheessa diagnosoitu masentuneeksi.

Hajahavainnoista päätellen sama pätee muillakin aloilla suurin piirtein.

Yhdistävä tekijä molemmissa ryhmissä on ollut vastuun kantaminen senkin jälkeen, kun ympäristö on tavalla tai toisella murentanut ko. ihmiseltä luottamuksen.

Miksi he ovat kantaneet sitä? Kullakin perusteensa.

Entä ne, joilla ei ole masennusta, vaikka ovat sellaista aiheuttaneet läheisilleen?

Hyvä omatunto on paras päänalunen. Mutta mikä se on?

Tiedän ainakin muutaman, jotka nukkuvat yönsä huoletta, koska heillä on paras mahdollinen omatunto: käyttämätön.

Toinen samaan liittyvä seikka on itsetunto. Sen voi riistää monin tavoin. Nykyään näen "hyvällä itsetunnolla" varustetuista ihmisistä usein pari asiaa:

1) sellainen ihminen ei piittaa sanojensa ja tekojensa välisestä ristiriidasta siltä osin kuin se murentaa muiden elämää
2) heillä on aina hyvä omatunto
3) he eivät ole masentuneita
4) tämä kannattaa yhdistää siihen, miten psykiatrian asiantuntijoiden havainnot kertovat: vain masentunut muistaa menneisyytensä oikein, eli että muut kaunistelevat menneisyytensä (tekemisensä) tai kerta kaikkiaan unohtavat ne

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Viesti jäi vajaaksi. Sitä se pieni fontti ja väsyneet silmät tekevät.

PO: puolet ko. miehistä oli diagnosoitu jossain vaiheessa masentuneiksi.

Anteeksi.

Diagnosoitu on ja lääkekuureja syöty. Ainoa oikea parannus kuitenkin on ajattelutavan muuttaminen.

Niin ne ainakin sanoo.

Oliskin se niin helppoa...

Armitage
Koen olevani masentunut n. joka toinen päivä.

Siinä tapauksessa kannattaa tehdä tämä: Masennustesti Kyseessä on sama testi jonka lääkärikin länttää eteesi, jos menet masennusta valittamaan.

Lääkekuurit saattavat auttaa jotakuta, mutta niilläkin on haittansa:
osa masennuslääkkeistä aiheuttaa masennusta...
Yli kuukauden tai parin mittainen kuuri --> kaksinkertainen aika menee kuurista irtautumiseen, mikä masentaa uudestaan...
Kannattaa mahdollisuuksien mukaan koettaa dieetin, ympäristön tai muun masennusta aiheuttavan seikan muuttamista.

Ajattelutavan muuttaminen onnistuu kai valitettavasti vain muutoksia tekemällä, ei niitä eikä suinkaan masennusta, saati sen syitä ajattelemalla.

Terapiat helpottavat, jos terapeutti osaa asiansa ja ennen kaikkea tunnistaa edessään olevan ihmisen oikein. Sellainen on tosin harvinaisempaa kuin onnistunut terapiasuhde.

Ja kuten Lennon sanoi: Nobody loves you when you're down and out. Eli avuntarpeen ollessa suurin ei auttajaa hevin löydy.

Tämä vain muistutuksena siitä, että paras lääke masennukseen on onnellisuus, sanoi kuka mitä hyvänsä.

Jos nuo tällähetkellä olevat luvut pitävät paikkansa, niin kertoo kyllä jotakin tämän kansan mielentilasta.

Olin ollut masentunut vuosia, en ole enää. Monta kertaa luulin, että maanisdepressiivisyys ei enää iske ja kaikki on mennyt jo pois, mutta päälle puolivuotta sitten eräänä aamuna heräsin ja päässääni oli ainoastaan ajatus, että nyt loppui tämä selittely ja minähän en enää antaudu tilanteeseen mikä päällä ollut on vuosikausia. Sen jälkeen ei mitään mistään, kuten ennen. asiat eivät enää paina minua alas ja tunnen taas sen saatananmoisen kyvyn ja voiman mikä ihmisestä on mahdollista irti saada ja olen saanutkin. Tämä ei ole maaninen vaihe, sen tiedän kokemuksesta. Vitutus säilyy ainiaan ja mustuus elämäni yllä, mutta masennusta ei enää milloinkaan. Elämä(ni) on nyt kaunis ja kaikki luistaa. Ja jos ei luista, niin v*tutko siitä, vedän tauluun ja yritän vielä kovemmin. Valittakoon muut, minä en enää kaadu.

Masennus on kuitenkin vakava "tauti" ja nyt tämä korulause: Yrittäkää huomata oireenne ja jos ystävänne sanovat teidän olevan masentunut, niin sitä ei välttämättä ole syytä kuitata olankohautuksella tai v*ttuilulla. Olisi itsestäkin pitänyt huomata se jo parivuotta aiemmin, mutta kaippa se jonkinlainen "rikkaus" tai kokemus on tuonkin kokeminen...

rosewater
Seuraa 
Viestejä1231
thesaurus
Lääkekuurit saattavat auttaa jotakuta, mutta niilläkin on haittansa: osa masennuslääkkeistä aiheuttaa masennusta...
Yli kuukauden tai parin mittainen kuuri --> kaksinkertainen aika menee kuurista irtautumiseen, mikä masentaa uudestaan...

Muutoin hyvässä postauksessasi yllä oleva on varsin harhaanjohtavaa, jos tarkoitat mielialalääkkeiden ryhmää (eli siis niitä, joita masennuksen hoidossa nyt yleensä käytetään).

Mielialalääkitystä ei voi mitenkään pitää kuuriluontoisena. Suositeltu minimihoitoaikahan on 6kk, suurimmalla osalla lääkkeistä ei ole edes tehoa odotettavissa kuin vasta noin 3vko kuluttua aloittamisesta. Mediaanihoitoaika on suurissa aineistoissa yleensä pitkälle yli 12kk. Masennuksen provosoituminen (eli paradoksaalinen reaktio) tai varsinkaan tottumuksen kehittyminen lääkkeeseen eivät kyllä ole mielialalääkkeiden ongelmia. Sen sijaan maniaan tai hypomaniaan ajautuminen on mahdollista, jos taudissa on bipolaarihäiriön komponenttia. Eikä kovin merkittäviä rebound-ilmiöitä lääkkeestä irtauduttaessa yleensä esiinny.

Oletko varma, ettet tarkoita mielialalääkkeiden sijasta anksiolyyttejä?

"between the click of the light; and the start; of a dream"

Minulla on hieman erilainen ongelma...

Kärsin ylioptimistisuudesta ja jatkuvasta onnellisesta olosta. Kärsimys ei ole henkistä laatua koska nämä kaksi ominaisuutta pitävät minut jatkuvassa henkisessä hyvänolon tilassa mutta tämä onkin pettävää. Kärsimys on enempikin taloudellista - aina välillä. Ylioptimistisuus ja jatkuva onnellisuus "impaktioituu" käytäntöön tekemisieni tai tekemättömyyteni kautta. Olen niin onnellinen, että moni nyky-yhteiskunnan jokapäiväisessä elämässä tärkeä asia jää hoitamatta, erityisesti siis laskut, kirjaston kirjojen palautus ym.

Ei tossa mitään mutta kun työssäkin on joskus jäänyt asioita hoitamatta tämän kesto-onnellisuuden vuoksi ja loputuloksena on ollut työn tai työpaikan vaihto..useasti. Onnellisuuteni aiheuttaa siis itsessäni yhteiskunnallisesti tärkeiden asioiden arvostuksen puutteen ja sitä kautta hälläväliä-otteen moneen asiaan - jopa omaan ja perheen taloudelliseen hyvinvointiin.

Onnellisuuttani ei ehkä näe ulkoisesti, hymy ei ole siis korvissa vaan olen ihan tavallinen suomalainen mies.

Nykyään olen oppinut elämään tämän "sairauteni" kanssa mutta se vaatii minulta tuplasti ponnisteluja jotta mielenkiinto säilyy sen verran että suoriudun arkiaskareista ja työtehtävistä.

EcoR1
Siinä tapauksessa kannattaa tehdä tämä: Masennustesti Kyseessä on sama testi jonka lääkärikin länttää eteesi, jos menet masennusta valittamaan.

Olipa turha testi. Masennushan on sitä että vituttaa vaikka ei olisi syytä. Siis esmes jos Jessica Albaa vituttaa kun se on niin ruma, niin sillä on masis koska se ei siis ole oikeasti ruma. Jos taas Uuno Turhapuroa vituttaa kun se on ruma niin se ei ole masennusta koska se tosiaan on ruma. Eikö niin?

Pringles
EcoR1
Siinä tapauksessa kannattaa tehdä tämä: Masennustesti Kyseessä on sama testi jonka lääkärikin länttää eteesi, jos menet masennusta valittamaan.Olipa turha testi. Masennushan on sitä että vituttaa vaikka ei olisi syytä. Siis esmes jos Jessica Albaa vituttaa kun se on niin ruma, niin sillä on masis koska se ei siis ole oikeasti ruma. Jos taas Uuno Turhapuroa vituttaa kun se on ruma niin se ei ole masennusta koska se tosiaan on ruma. Eikö niin?

Miksi en hoksannut tota itse. Masennus Mansen valkoisen miehen taakan päivillä.

Jeesusksen munat on suuret ja rumat, mutta mitään maailmaamullistavaa en niissä kyllä hiffaa.

Nykymaailma on vain niin perseestä, mutta niin on aina ollut. Ihmisen elämä: Synnyt, elät lapsuuden naiveissa kuvitelmissas, kasvat ja huomaat elämän tarkoituksen työnä sun muine juttuine jotta jaksaisi taas työskennellä paskat housussa, joten: Elämä=Työ=pystyt tehdä sitä jotakin joka johtaa siihen, että jaksat taas työskennellä paskat housussa, sitten kun olet työskennellyt painut hautaan hyödyttömänä paskana ja kukaties tulee joku nilkki vielä pistämään sun hautakives kumoon.......minä ainankin vannon riivaavani semmoista kusipiätä kuolemani jälkeen.

thesaurus
Yhdistävä tekijä molemmissa ryhmissä on ollut vastuun kantaminen senkin jälkeen, kun ympäristö on tavalla tai toisella murentanut ko. ihmiseltä luottamuksen.

Tarkka havainto. Kokemukseni mukaan masennusta kärsiviä ihmisiä yhdistää usein sinnittely. Kiltti ja tunnollinen luonne pistää ponnistelemaan yli oman jaksamisen rajojen. Myös muut ihmiset huomaavat usein kiltteyden ja tunnollisuuden ja käyttävät sitä hyväkseen.

Pitäisi luottaa siihen, että on hyvä ihminen vaikka ei jaksaisikaan suoriutua aina kuten odotetaan ja pitäisi hyväksyä, että kaikkien ei pidä aina pitää itsestä.

Rosewaterin kommentista:
thesaurus kirjoitti:
Lääkekuurit saattavat auttaa jotakuta, mutta niilläkin on haittansa: osa masennuslääkkeistä aiheuttaa masennusta...
Yli kuukauden tai parin mittainen kuuri --> kaksinkertainen aika menee kuurista irtautumiseen, mikä masentaa uudestaan...

Muutoin hyvässä postauksessasi yllä oleva on varsin harhaanjohtavaa, jos tarkoitat mielialalääkkeiden ryhmää (eli siis niitä, joita masennuksen hoidossa nyt yleensä käytetään).

Mielialalääkitystä ei voi mitenkään pitää kuuriluontoisena. Suositeltu minimihoitoaikahan on 6kk, suurimmalla osalla lääkkeistä ei ole edes tehoa odotettavissa kuin vasta noin 3vko kuluttua aloittamisesta. Mediaanihoitoaika on suurissa aineistoissa yleensä pitkälle yli 12kk. Masennuksen provosoituminen (eli paradoksaalinen reaktio) tai varsinkaan tottumuksen kehittyminen lääkkeeseen eivät kyllä ole mielialalääkkeiden ongelmia. Sen sijaan maniaan tai hypomaniaan ajautuminen on mahdollista, jos taudissa on bipolaarihäiriön komponenttia. Eikä kovin merkittäviä rebound-ilmiöitä lääkkeestä irtauduttaessa yleensä esiinny.

Oletko varma, ettet tarkoita mielialalääkkeiden sijasta anksiolyyttejä?

Hei, piti oikein vilkaista mitä anksiolyytti (diapam etc.) oikein tarkoittaa, eli en ole lääketieteen, psykiatrian tms. asiantuntija, vaan maallikko.

Se, miten kukin mieliala- tai muu kemianteollisuuden tuote vaikuttaa itse kuhunkin, vaihtelee melkoisesti. Kirjoitin toki siltä osin turhan ambivalentisti, enkä nytkään ala tarkentaa mainitsemalla mitään erityistä ainetta, jotten lietsoisi turhia epäilyksiä.

Halusin lähinnä viestittää, että jokaisen ko. aineita käyttävän ja heidän lähimpiensä tarkkailevan, mitä muutoksia ehkä ilmenee kuurin aloittamisen jälkeen.

Oma havaintoni kuitenkin on, että tietyissä tapauksissa, joissa masennus on aiheutunut todella konkreettisista syistä (viittaan keskustelun aloittajan mainintaan, ettei mitään "teinijuttuja" tyyliin finni nenässä) ei oikea lääkitys löydy aina oitis, vaan diagnosointi (esim. jos on moninaisia oireita) ja siitä seurannut lääkitys voivat haitata toipumista.

Jos suvaitsette makaaberin kevennyksen:
Kaveri soittaa:
"Hei, kyllä nää masennuslääkkeet tepsii. Olen istunut vessan lattialla jo kaksi tuntia vetelät housussa, eikä potuta yhtään."

Tuoreen kyselyn (muistaakseni huhti/toukokuulta 2007) puolet pitkäaikaista masennusta poteneista on sitä mieltä, ettei saa asianmukaista hoitoa, ja ennen kaikkea: heiltä puuttuu hoitosuunnitelma.

Joskus olin vaan en enää. Tosin syön lääkkeitä, en masennukseen vaan ihan muuhun, mutta samaista lääkitystä voidaan käyttää myös masennukseen. Joskus humalassa masentaa, kun alkaa rypeä itsesäälissä. Tai ehkä se onkin ennemmin vitutusta kuin masennusta.

Minulla oli joskus sellaisia lieviä masennuskausia kerran kuussa jotka kestivät viikosta kahteen, vähän niin kuin naisilla on menkat niin meikäläisellä oli masennusta tiettynä aikana kuussa. Masennus loppui siihen kun ajattelin, etten jaksa olla masentunut, että se on ihan turhaa. Ja en ole tuntenut masennusta nyt hetkeen kun on noita lääkkeitäkin.

EcoR1
Armitage
Koen olevani masentunut n. joka toinen päivä.Siinä tapauksessa kannattaa tehdä tämä: Masennustesti Kyseessä on sama testi jonka lääkärikin länttää eteesi, jos menet masennusta valittamaan.

"Testin mukaan olet kohtalaisesti masentunut. Jos tunnistat itsessäsi masennuksen oireita, voit keskustella asiasta oman lääkärisi tai terveydenhoitajasi kanssa. Masennuksesta ja sen oireista löytyy artikkeli sivuiltamme. Muista ettet uuvuta itseäsi liikaa velvollisuuksilla ja pyri nauttimaan vapaa-ajastasikin."

Mistä helevetin vapaa-ajasta!?

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat