Seuraa 
Viestejä10365

[size=150:309kukm6]Päivä uusmaalaisen kaupunkilaismaatilalla[/size:309kukm6]
[size=75:309kukm6](mm. historiamme suurimmat perinnöt mahdollistavat esim. oman tuvan ja perunamaan monille maalle kaipaaville)[/size:309kukm6]

[ ... muuttoaalto laskelmien mukaan tapahtuu asutuskeskittymiin ja pääkaupunkiseudulle vielä seuraavienkin parinkymmenen vuoden aikana; maaseutu autioituu ja palvelut kuihtuvat - tyypillistä uutisointia päivästä toiseen, mutta mitä tuleekaan tapahtumaan? ... ]

Kesäisin joka viikonlopun autojonot matkaavat maaseudulle, rannoille, mökeille ja mummolaan ja verenperinnön synnyinsijoille. Moni suomalainen kaipaa vettä kohdukseen ja maaseudun hiljaisuutta sekä vihreyttä rauhakseen. Mummon mökit nousevat arvossaan ja kaupunkilainen ahertaa yhä useammin omassa lintukodossaan palauttaen mieliin isoisien ja -äitien työnjälkeä.

Päivä uusmaalaisen kaupunkilaisen maatilalla ei ole viljelyä ammattitarkoituksessa, se ei ole lypsyaikoja aamuisin, se ei ole myöskään jatkuvaa halkometsää, kuten oli vielä maalla niin tavallista muutamia vuosikymmeniä sitten. Päivä kaupunkilaisen "maalla" on saunapuiden tekoa, aitan laudoitusta, saunan lattian laatoittamista - se on kaikkea sitä pientä puuhastelua, mistä peruskaupunkilainen on jäänyt paitsi toimistoissaan ja konttoreissaan.

Päivä maalla talkoissa on ruumiintyötä, joka yllättää monen fyysiseen työhön tottumattoman lihaskunnon. Moottorisaha, puhumattakaan pokasahasta, onkin väsyttävä ilmestys, mutta se tuntuukin mukavalta auringon paahtaessa ylivoimasella ultraviolettisäteilyllä selkään. Maalla on mukavaa - sanoo jo muinoinen laulu, ja niin se onkin: Rauha, hiljaisuus, yksinolo - hilippaseminen alastomana oman pikku peltotilkun ympäri on halpa ja luontoa säästävä toimi omaksi viihdykkeeksi.

Nyt olevat aktiivisukupolvet ovat saamassa historiamme suurimmat perinnöt. Nämä perinnöt tuovat eloa maaseudulle. Kaupunkilaiset ostavat enenevästi omia maatilkkujaan - maaseutu saa uusia asukkaita, meille syntyy uusmaalaiset, joille elämänarvot ovat muuttumassa luonnoksi, harmoniaksi ja arvostukseksi maata kohtaan, joka meidät kuitenkin viime kädessä elättää.

Suomi on suuri maa asua. Meillä on ainutlaatuisen rehevä, ihmisistä miltei autio rauhan tyyssija ja luonnoltaan rikas ja puhuttava maaseutuluonto, jossa ihmisen mieli lepää. Tähän miljööseen lähivuosina hakeutuu yhä useampi kiireeseen, ruuhkiin, saasteisiin ja jatkuvaan meluun kyllästynyt väestön osa - ainakin osaksi aikaa. Tämän kaiken monelta osin mahdollistavat mittavat perinnöt. Samalla monelle avautuu mahdollisuus palata luontoon ja palata sukunsa maille, mistä Suomen väkevyys, voima ja keskinäinen yhtenäisyys on vaikeina hetkinä hätää hoitamaan lähtenyt.

Päivä maaseudulla on henkistä voimaa uupuneelle kaupunkilaiselle, se on terapiaa vetten ja humisevien metsien ääreltä. Hetket maalla ovat vaihtelua, se on myös kysyntää muutoin toistaiseksi autioituvalle maaseudulle, jossa usein on erinomaiset ja kiireettömät palvelut myös kaupunkilaisille.

Suomi virallisten tilastojen mukaan kasautuu väestökeskuksiin. Epävirallinen tieto kertoo, että monet ovat jo kyllästyneet hälinään, oravanpyörälliseen juoksukiertoon, ruuhkaisiin terveyskeskuksiin, pinnan alla piilevään väkivaltaan kuin muihin vaikeuksiin, mitä kasautuvat ihmislaumat yhä suuremmissa kerrostaloissa synnyttävät. Huomenna monille avautuu aivan uusi mahdollisuus - se on muutto maalle, perintömaille tai muutoin omistusjärjestelyjen kautta punaiseen mökkiin oman perunamaan viereen. Kaupunkiin saattaa siitä huolimatta jäädä monelle koti satunnaisia käyntejä varten.

Maaseutu on luonnon väkevyyttä, se on aidon lehmänlannan tuoksua, kuin myös ääniä, jotka ovat monien korvasta jo kadonneet. Maalla on käden työlle aina tehtävää. On vain omasta tahdosta kiinni, kuinka palauttaa sitä tekemisen riemua ja havaintoa, että osaa se konttoristi, myyntimies, filosofi kuin sairaanhoitaja ja pappikin vääntää muutakin kuin allekirjoituskynää, rattia ja kirjaa - niin suurta kuin pientäkin.

Maaseutu on tullut vaihtoehdoksi. Paluumuutto on tullut piristykseksi riutuville pienkunnille. Kansalaiset eivät kaikki halua tornitaloja, neljiä maanalaisia kerroksia, metroja kuin jalkapallokentän kokoisia parkkipaikkoja autoilleen, joita jo pitää olla kaksi per perhe. Maallakin tuo auto tarvitaan - ehkä se huomenna tankataan sianpaskasta tehdyllä biopolttoaineella omasta tilabiotankista. Ehkä muutoinkin paluumuutto ideoittaa aivan uusia ratkaisuja kiihtyvään ilmastomuutokseen, joka ajaa ylitsemme vääjäämättä. Maaseutua odottaa uusi investointien aalto - ellei sitten kaupunkilainen vaadi aivan kaikkeen sähköä, energiaa ja apuvälineitä kätensä helpotteeksi.

Maalla kulutus voisi olla pienempää ja luonnollisempaa - ehkä paluu maalle ratkaisee luomun, omavaraistuotannon ja riippumattomuuden sekä tuottaa mielenrauhan vedestä, metsästä ja pöllön huhuilusta kuin suden ulvonnasta - olemmehan osa luontoa, jota olemme jo nyt raiskanneet ylitse sen kestokyvyn.

Ilkka Luoma

ilkka.luoma@keskipiste.fi
http://ilkkaluoma.blogspot.com

---------------------------------------------

[size=75:309kukm6]Kirjoitukseen liittyvä kuvakertomus

(todellisuudessa tapahtunut 3. kesäkuuta 2007, kuvasarjan maatilaa ei ole hankittu perintörahoilla)

1 --- http://www.flickr.com/photos/ilkkaluoma/530117794/ --- DSC_7552.JPG

Teksti
1950-luvun navetta saunoineen taka-alalla ja edessä hyvin pikaruokaloissa syönyt kaupunkilainen moottorisahan varressa kaadetun puun pätkinnässä - puu kaadettiin tuvan laajennuksen tieltä, tuonee uusia työtilanteita ja ostostapahtumia pienen kunnan työtätekeville vähäverisille kauppiaille.

2 --- http://www.flickr.com/photos/ilkkaluoma/530117806/ --- DSC_7556.JPG

Teksti
Kutsuivat maalla traktorin perässä ollutta värkkiä kahmuriksi - se oli suuri helpotus työssä, kun monisatakiloista puunrunkoa siirreltiin, tosin kuljetuksessa heijaava liike oli viedä kaupunkilaisen dieselfarkusta kylkipellit. Millaistahan olisi ollut sahaus vanhan ajan pokasahalla?

3 --- http://www.flickr.com/photos/ilkkaluoma/530117816/ --- DSC_7558.JPG

Teksti
Moni 1940- ja 50-luvuilla rakennettu hartiapankkitalo päätyy kaupunkilaisille tuomaan rauhaa, sielunhoitoa, puuhailua ja luontohetkiä äänien ja hajujen kanssa, jotka olivat kaupunkilaisen korvista ja nenistä jo hävinneet. Kaupunkilaiset haluavat apuvälineellistää maaseutuasumisensa, monia laitteita ja vempaimia tullaan hankkimaan paikallisesta "osuuskaupasta".

4 --- http://www.flickr.com/photos/ilkkaluoma/530117854/ --- DSC_7563.JPG

Teksti
Kytkin on yllättävän raskas täystehostettujen henkilöautojen jälkeen, mutta pohjaan se meni sittenkin. Vivut ja laitteet olivat rouvia tekoa, mutta taipuihan se harjoittelun jälkeen hikoilevan kaupunkilaisen allekirjoituskynäkourissakin. Monet maaseutujen traktorit ovat yllättävän vanhoja, kaikkea ei tarvitse alvariinsa vaihtaa!

5 --- http://www.flickr.com/photos/ilkkaluoma/530117858/ --- DSC_7564.JPG

Teksti
Monia apuvälineitä kulkeutuu ja hankitaan uusmaalaisten maaseutuasumuksiin helpotteiksi kädentyölle, jossa kaupunkilainen löytää uutta puhdetta sohvien valtakunnan jälkeen. Maalla on mukavaa, ainakin kesällä ja mukavissa pikkupuhteissa, mutta entä kun pakkanen paukkuu ja tuuli tuivertaa?

6 --- http://www.flickr.com/photos/ilkkaluoma/530117880/ --- DSC_7567.JPG

Teksti
Tähän aittaan meni tasan 30 noin 2,92 metristä panelilautaa, jotka oli hankittu paikallisesta liikkeestä tuoden kassavirtaa myös maaseudulle. Työ tehtiin itse - puuha oli terapiaa ja oli kiva tuntea hien virtaavan muuallakin kuin saunassa. Entä sitten, kun työ olisikin joka päiväistä?

7 --- http://www.flickr.com/photos/ilkkaluoma/530256977/ --- DSC_7570.JPG

Teksti
Talkoiden jälkeen sauna virkisti, puu sellainen - tuhdit löylyt, ympäröivä rauha, hiljaisuus ja kiuasmakkara. Olut jäi juomatta, koska paluu kaupunkiin tapahtui autolla ja moottoripyörällä - 365 km. Isäntä kaupungista palasi vasta seuraavana aamuna kukon laulun aikoihin työmaalleen pääkaupunkiseudulle - työn piti uusmaalaisella jatkuman niin tilalla kuin kaupungissakin, mutta kuinka kauan Helsingissä?[/size:309kukm6]

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

Kommentit (11)

Ilkka Luoma
Seuraa 
Viestejä10365
Lapin Mies
Yksi ääni annettu ja sata rosenttia äänestäjistä oli sitä mieltä, että mennään maalle ...

.....

voipi huomenna eräässä kehityksen vaiheessa ollakkin niin, että meille jää vain vaihtoehdoksi maaseutu...

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Ilkka Luoma
Lapin Mies
Yksi ääni annettu ja sata rosenttia äänestäjistä oli sitä mieltä, että mennään maalle ...voipi huomenna eräässä kehityksen vaiheessa ollakkin niin, että meille jää vain vaihtoehdoksi maaseutu...

Niinkö? Eikö maaseudun jo omista ne maanomistajat? Kuinka he reagoitsisi jos kaupunkilaiset sinne ryntäisi heidän mailleen roskiaan levittelemään?

Itse en hevillä maaseudulle muuttaisi.

Ilkka Luoma
Seuraa 
Viestejä10365
Ayla
Ilkka Luoma
Lapin Mies
Yksi ääni annettu ja sata rosenttia äänestäjistä oli sitä mieltä, että mennään maalle ...voipi huomenna eräässä kehityksen vaiheessa ollakkin niin, että meille jää vain vaihtoehdoksi maaseutu...Niinkö? Eikö maaseudun jo omista ne maanomistajat? Kuinka he reagoitsisi jos kaupunkilaiset sinne ryntäisi heidän mailleen roskiaan levittelemään?

Itse en hevillä maaseudulle muuttaisi.

..................

Moni maajussi haluaa myydä perintötilansa pois, haluaa muuttaa kaupunkiin tai suku on sammumassa --- kaupunkilainen joka halajaa vetten, metsien ja rauhan äärelle ostaa nämä pikkutilat... alustus liittyi nimenomaan tälläiseen tositapahtumaan - vierailu kaupunkilaisen, siis uusmaalaisen tilalla

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

Ilkka Luoma
Seuraa 
Viestejä10365

Kaupunkilaisten lisääntyvä kiinnostus sijoittaa "maaseutuasuntoon" saattaa purkaa paineita ruuhkakeskuksien asuntojen hinnoista, joka on sitten niiden etu, jotka eivät maalle halua, edes osaksi aikaa.

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

Ilkka Luoma
Kaupunkilaisten lisääntyvä kiinnostus sijoittaa "maaseutuasuntoon" saattaa purkaa paineita ruuhkakeskuksien asuntojen hinnoista, joka on sitten niiden etu, jotka eivät maalle halua, edes osaksi aikaa.

Maata on rajallinen määrä, samoin tiloja.
Käytännössä esim. uudellamaalla ei enää tavallinen ihminen pysty tilaa ostamaan, niden hinnat on liian kalliita.

Mikäli tilan ostaa kovin kaukaa kaupungista, niin ei siellä kannata joka päivä rampata, oikeastan sieltä ei kannata jokapäivä käydä kaupungissa ...

Ihmisten määrä kasvaa, myös Suomessa, varallisuus myös kasvaa ja tilojen määrä vähenee, eli tilojen hinta tulee nousemaan edelleenkin.
Eikä niiden hinta romahda milloinkaan.

Ilkka Luoma
Seuraa 
Viestejä10365
Lapin Mies
Ilkka Luoma
Kaupunkilaisten lisääntyvä kiinnostus sijoittaa "maaseutuasuntoon" saattaa purkaa paineita ruuhkakeskuksien asuntojen hinnoista, joka on sitten niiden etu, jotka eivät maalle halua, edes osaksi aikaa.Maata on rajallinen määrä, samoin tiloja.
Käytännössä esim. uudellamaalla ei enää tavallinen ihminen pysty tilaa ostamaan, niden hinnat on liian kalliita.

Mikäli tilan ostaa kovin kaukaa kaupungista, niin ei siellä kannata joka päivä rampata, oikeastan sieltä ei kannata jokapäivä käydä kaupungissa ...

Ihmisten määrä kasvaa, myös Suomessa, varallisuus myös kasvaa ja tilojen määrä vähenee, eli tilojen hinta tulee nousemaan edelleenkin.
Eikä niiden hinta romahda milloinkaan.

..................

Suuret ikäluokat voivat jopa muuttaa puoleksi vuodeksi maalle - keskimäärin rahaa ja perintöjä on, talveksi ehkä kaupunkiin (?)

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

Ilkka Luoma
Seuraa 
Viestejä10365
Lapin Mies
Ilkka Luoma
Kaupunkilaisten lisääntyvä kiinnostus sijoittaa "maaseutuasuntoon" saattaa purkaa paineita ruuhkakeskuksien asuntojen hinnoista, joka on sitten niiden etu, jotka eivät maalle halua, edes osaksi aikaa.Maata on rajallinen määrä, samoin tiloja.
Käytännössä esim. uudellamaalla ei enää tavallinen ihminen pysty tilaa ostamaan, niden hinnat on liian kalliita.

Mikäli tilan ostaa kovin kaukaa kaupungista, niin ei siellä kannata joka päivä rampata, oikeastan sieltä ei kannata jokapäivä käydä kaupungissa ...

Ihmisten määrä kasvaa, myös Suomessa, varallisuus myös kasvaa ja tilojen määrä vähenee, eli tilojen hinta tulee nousemaan edelleenkin.
Eikä niiden hinta romahda milloinkaan.

..................

Ihmisten määrä voi lisääntyä seuraavan sadan vuoden aikana Suomen alueella paljonkin, kun eteläeurooppalaiset pakenevat aavikoitumista...

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

Ilkka Luoma
Seuraa 
Viestejä10365

Pikainen tsekkaus tutuille kiinteistövälittäjille ympäri Suomen tuotti selkeän viestin:

Mummeleiden mökit ja perunamaat ovat arvoltaan ripeässä kasvussa, ... hmmm.... oikeaa kasvun politiikkaa

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

Ilkka Luoma
Seuraa 
Viestejä10365

Jokainen voi pohtia tahoillansa kuinka useasti "sahaa" edestakaisin maalle ja kaupunkiin - onko tuo ralli tarkoituksenmukaista, voisiko sitä vähentää tekemällä päätöksia asuinkuntansa osalta?

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

Ilkka Luoma
Seuraa 
Viestejä10365

Moni kaupunkilainen joka osti uusmaatilan vuosi sitten, on saanut omistuksensa ilmaiseksi, kun on nyt myynyt noin 60-80% tilaan liittyvästä metsästä/ metsän puista. Tämä tuli monelle syksyllä 2006 ostaneille mieluisana yllätyksenä, mm. alustuksen kuvakertomuksen tila tuli ostajalleen ilmaiseksi jo yhdessä vuodessa!

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat