Seuraa 
Viestejä45973

Aluksi sanon ettei minulla ole mitään mielenterveysongelmaisia vastaan, jos he eivät ole vaaraksi.

Kerrosvuokratalossamme on asunut jo vuosia isokokoinen mies joka aina kesäisin sekoaa. No vuosien varrella kun häntä lopulta pahentuneen tilan vuoksi haetaan hän on muunmuassa ajanut kirveellä asukkaita takaa ja tullut sillä kotiovensa läpi sekä uhannut mm. poliisia keihäällä. Taloyhtiön mustalaisetkin väistelevät ja pelkäävät miestä, joka on jo asia sinänsä.

No nyt on se aika taas vuodesta ja talon väki on varoitellut toisiaan kun mies tanssahtelee, heittelee tavaraa ulos parvekkeelta ja pitää kovaa meteliä asunnossaan.

Huippu oli se että eilen hän sytytti talon rappukäytävän alaosassa tulipalon polttamalla sangossa kännykkänsä jollakin polttoaineella. Tulos oli se että rappukäytävän seinää ja lattiaa paloi kumpaakin neliön verran.

Poliisit tulivat parista puhelusta huolimatta paikalle vastaa 0,5-1 tunnin päästä, ja paikalla pitkään sekoillut avopotilas ehti viime hetkillä lähteä muualle.

Poliisilla ei ollut muuta sanottavaa kuin etteivät he ehdi jäädä odottamaan miehen paluuta ja soittaa voi kun tämä palaa. Lisäksi he sanoivat että mies on yön putkassa kun hänet tavoitetaan ja pääsee seuraavana aamuna pois?

Useamman tunnin kuluttua mies sitten tuli takaisin ja alkoi laittaa palopaikalle, josta paloämpäri oli viety pois, hajottamiaan puuhuonekaluja ja kaatoi niiden päälle ja muuallekin alarappukäytävään jotain grillausnesteeltä haisevaa vaaleaa nestettä.

Taas poliisilta kesti parista puhelusta huolimatta noin 20 minuuttia saapua paikalle, vaikka olin autolla kotiin tullessa juuri aiemmin huomannut maijan vajaan kilometrin päässä. (Johtuukohan siitä että kyseesä on vuokrakerrostaloalue???)

No poliisit ehtivät paikalle ennen kuin mies sai (todennäköisen) puurovionsa valmiiksi.

Meille juttelemaan tultua poliisit sanoivat taas että he vievät miehen pois, mutta todennäköisesti hän pääsee seuraavana päivänä pois (Eikös kerrostalon rappukäytävässä sytytetty tahallinen tulipalo ole vähintään tuhopoltto, kenties jopa murhapoltto koska asukkaat ovat todella vaarassa 5 kerroksisessa talossa jos tuli leviää? Sanoivat vielä että tätä se avohoito teettää. Myös rappusiin kaadettua polttonestettä poliisit sanoivat väärin alkoholiksi, vaikka me muut rapun asukkaat haistimme selvästi väkevästä tuoksusta ettei kyse lattialla kuplivassa vaaleassa nesteessä ollut alkoholista. Miehen ovensuussa oli vielä rullalle rypistetty paperi, jonka todennäköisesti oli tarkoitus olla sytyke.

Illansuussa sitten taloyhtiön huoltomiehet leikkelivät palanutta rappukäytävän muovimattoa palokohdasta pois ja pyyhkivät lattialle ja seiniin viskottua vaaleaa nestettä.
Minusta on aika outoa että tälläinen meno saa jatkua vuodesta toiseen, eikä taloyhtiö ole tehnyt asialle mitään itse. Kirveellä hajotettu ovi, asunto joka on kuulemma siivottomassa kunnossa ja jonka ovi on kuuleman mukaan sisäpuolelta palanut ja nyt pahat palojäljet rappukäytävässä.
Eikö taloyhtiö todella saa tälläistä asukasta pois, onko tämä vuokrakerrostalo se viimeinen paikka johon avohoitopotilaat asutetaan kun eivät enää muualle kelpaa? Luulisi että isännöitsijä voisi tälläisen jälkeen heittää kamat ulos ja vaihtaa lukot.

Vaikka siis mies on asunut talossa vuosia ja terveinä aikoina olemme aina moikanneet niin nyt mitta tuli täyteen. Lapset pelkäävät ja puhuvat koko ajan tuleeko mies tänään takaisin, eivätkä uskalla mennä ulos. Talon muutama vanha rouva on myös kauhuissaan.

Onko tosiaan niin ettei rappukäytävässä tulen sytyttänyttä mielenterveyspotilasta saada pakkohoitoon ennen kuin jotain todella pahaa sattuu? Uskon että jos itse terveenä kansalaisena tekisin saman niin olisin tutkintavankeudessa ties kuinka pitkään.

No nyt tarkoitus on laittaa piste asialle ja saada häätölistaan naapureiden nimet. Olisiko jollakin antaa malli, millainen tästä listasta pitäisi tehdä ja mitä siihen kirjoittaa, vai olisiko asia taloyhtiön puheenjohtajan tehtävä, joka asuu viereisessä talossa? Ongelmana on vain se että tämä puheenjohtaja ja varapuheenjohtaja ovat hyvää pataa tämän miehen kanssa, koska hän kesää lukuunottamatta on mukava ja kohtelias, ja puheenjohtaja ja varaanpuheenjohtaja asuvat eri rapussa, eikä ongelma koske suoraan heitä.

Pitääkö tämän häätönimilistan (tai millä nimellä se nyt kulkee) olla jonkin virallisen kaavan mukainen?

Sivut

Kommentit (22)

o_turunen
Seuraa 
Viestejä14900

Semmoista. Ei muuten ole enää laissa tuhopolttoa eikä murhapolttoa.
Olisit soittanut palokunnan. Homma olisi hoitunut nopeasti ja kätevästi.
Poliisi olisi tullut automaattisesti perässä.

Korant: Oikea fysiikka on oikeampaa kuin sinun klassinen mekaniikkasi. Jos olet eri mieltä kanssani olet ilman muuta väärässä.

o_turunen
Semmoista. Ei muuten ole enää laissa tuhopolttoa eikä murhapolttoa.
Olisit soittanut palokunnan. Homma olisi hoitunut nopeasti ja kätevästi.
Poliisi olisi tullut automaattisesti perässä.

Palo oli jo sammunut kun talon asukkaat sen huomasivat rapussa leijailevasta hajusta. Neliö seinää ja lattian muovimattoa oli palanut mustaksi kun palonesteellä valeltu sanko oli roihunnut. Palokunta olisi varmaan vielä laskuttanut turhasta hälytyksestä kun tulta ei enää ollut.

Olisi varmaan pitänyt odottaa yläkerroksien asunnoissa että mies laittaa uuden kokkonsa tuleen ja soittaa vasta sitten palokunta/poliisit paikalle. Harmi vain että talossa on lapsia ja vanhuksia joiden on vaikea hyppiä viidennen ja muiden yläkerrosten ikkunoista ulos.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
tiäremiäs
Älä yleistä ei kaikki avohoitopotilaat ole tuollaisia ja mielenterveysongelmaiset.

Älä pahenna ihmisten tilannetta luomalla ennakkoluuloja ja käsityksiä.

Mä odotan sitä päivää kun joku hullu rupee ajaan sua takaa Tesomalla kirveen kanssa. Varmasti liberaali suvaitsevuutesi muuttuu konservatiiviksi, erittäin konservatiiviksi...

tiäremiäs
Älä yleistä ei kaikki avohoitopotilaat ole tuollaisia ja mielenterveysongelmaiset.

Älä pahenna ihmisten tilannetta luomalla ennakkoluuloja ja käsityksiä.


Mielestäni jo viestin alussa kerroin ettei minulla ole yleisesti mielenterveyspotilaita vastaan mitään, eikä tätäkään jos hän ei olisi vaaraksi kanssaihmisilleen. Mahtaako tämä asia olla jotenkin tabu, eikä siitä saisi puhua? Ja tästä syystä tälläinen henkilö voi aiheuttaa pelkoa kerrostalossa vuodesta toiseen. Aikansa tälläistä menoa sietää mutta kun on jälkikasvua jotka joutuvat pelkäämään, niin asialle on tehtävä jotain.

Epäilen vaan että jos minä menen rappukäytävään ja sytytän polttoaineella jotain palamaan, niin hyvin varmasti olen pitkään lukkojen takana.

Heti kun jokin asia on pielessä ja siihen liittyy edes etäisesti poliisi, kaikki on poliisin syytä. Itse viestissä oli onneksi enemmän tolkkua kuin otsikossa.

Asiaan. Mielenterveyspotilaiden hoito ei varsinaisesti kuulu poliisin tehtäviin, ja maassamme on rutkasti tapauksia jotka poliisi mielellään kopittaisi vaikka pysyvästikin, mutta laki ei anna siihen edellytyksiä. Sairaankuljetus suorittaa pakkohoitoon noudot ja poliisi antaa tarvittaessa virka-apua.

Lisäksi naapurisi on selvästi "pysyvästi" syyntakeeton joten ei häntä voi vankilaankaan laittaa. Vaikka hän joutuisi oikeuteen, häntä ei tuomittaisi mistään vaan hänet kuskataan sairaalaan hoitoon jos lääkäri on sitä mieltä että hän on hoidon tarpeessa. Muussa tapauksessa takaisin kadulle vaan. Systeemi on sikäli järjetön, että pahimmassa tapauksessa jopa taposta syytetyt ovat päässeet vapaaksi mielentilatutkimuksen jälkeen. Rakkaassa länsinaapurissa taas oikeus voi "tuomita" syytetyn pakkohoitoon, josta häntä ei vapauteta konsultoimatta tuomioistuinta. Ruotsissa on moni asia paremmin...

Olisi mielenkiintoista tietää, minkä kokoisessa kaupungissa asut, kun poliisin saapumisessa on kestänyt noin pitkään. Veikkaisin ettei siinä(kään) kihlakunnassa resursseja ole ainakaan liikaa. Joka tapauksessa poliisi kyllä lähtee keikalle kiireellisyydestä riippuen ensi tilassa. Hätäkeskusten kautta poliisin sekä muiden viranomaisten hälytys- ja tehtävälläoloajat saadaan tarkasti selvitettyä ja tilastoitua. Sapiskaa tulee jos keikat ovat perusteetta odotuksella.

Toisaalta odottavan aika on tunnetusti pitkä, ja aikahaarukka 1/2 - 1 tunti viittaa siihen ettei kelloa ole juuri tuijoteltu.

Vaikka näkisit poliisiauton lähistöllä, se ei välttämättä kykene tulemaan paikalle heti. Esim. lieviä onnettomuuspaikkoja joudutaan tunnuksellisilla autoilla jopa kiertämään jos on asiakas kyydissä tai on kiire muualle. Ihmiset kun eivät voi ymmärtää miksi kolaripaikan ohi ajava maija ei pysähdy vaikka poliisi on juuri paikalle tilattu.

Taloa sytyttämässä oleva mielenterveyspotilas on kyllä kiireellinen tehtävä, mutta ei sinne silti tulla asiakas autossa. Edellinen työllistäjä pitää vähintään käydä nakkaamassa laitokselle ennen seuraavaa tehtävää. Normaalisti tehtävät asiakkaan sisään kirjaamiset ja mahdolliset muut ilmoitukset saavat tällöin odottaa.

Muistakaa, että poliisi tekee minkä voi lain ja resurssien puitteissa.

jaahah nyt on kyllä jotain väärin ei poliisin kuulu häntä mitenkään pistää putkaan vai ei hitto toihan oli tappo yritys jos se kirveellä jotain takaa ajaa.....kyl on poliisit hitaita sielä päin, tääl uudenmaan seudulla ne pyörii tääl vittu verorahoilla ostetulla bensalla päivät pitkin ympäri kaupunkia

Kaupunki on Turku, ja tuo vajaan kilometrin päässä ajava maija kierteli läheisellä teollisuusalueella ilman kiireen tuntua.

Provosoiva otsikko johtuu pitkälti luvattoman pitkästä saapumisajasta paikalle kaksi kertaa peräkkäin, ja siitä että poliisi vähätteli koko asiaa. Kun miehen asunnosta löytyi tyhjä viinapullo, niin sytyke oli heti sitä, vaikka kaikki asukkaat aivan selvästi haistoivat pistävän kemikaalin hajun ja rappukäytävän seinissä, lattiassa ja palopaikalla oli vaaleahkoa kuplivaa nestettä, joka paikan läheltä löytyneen tyhjän muovipullon perusteella oli sytytysnestettä. Poliisit sanoivat että mies on pahasti harhainen ja kuitenkin samaan hengenvetoon hänen pääsevän pois seuraavana aamuna. Luulisi poliisien raportinkin vaikuttavan miehen sisälleottopäätökseen.
Sain sellaisen kuvan että poliisit ajattelevat jotta koska kyseessä on mielenterveyden avohoitopotilas asian annetaan mennä valkoisella. Vähän niin kuin usein romaanien tapauksissa.

Vaikken tapausta tarkemmin tunne, voin kyllä luvata, että nykyisin poliisi tulee ihan yhtä nopeasti niin Varissuolle kuin Korppolaismäkeenkin. Toki muutamat konstaapelit eivät jaksa ongelma-alueilla pahemmin partioida, mutta tehtäville on silti mentävä.

Vaikka auto olisi ajellut ilman kiireen tuntua, meneillään saattoi olla henkilöhaku tai muu partion sitonut tehtävä, jolloin häke antaa tehtävän jollekin muulle partiolle jos sellaisia on vapaana. Nykyisin tilanne vaan on se että varsinkin viikonloppuisin poliisia joutuu odottelemaan joskus todella pitkään. Samanaikaisesti poliiseja on työttömänä. Jos asia vaivaa, syyttävällä sormella voi osoitella hallitusta, eduskuntaa ja sisäasiainministeriötä.

Loptio
Seuraa 
Viestejä1187

Tässä espoolainen (Espoonkruunu) malli ilmoituksesta asumisrauhan häirinnästä. Omalla vuokranantajallanne on luultavasti nettisivuillaan samankaltainen lomake, ja heidän nettisivuiltaan saat myös lisää tietoa asiasta, kuten tällaisista asioista vastaavan hekilön yhteystiedot, jonka kanssa kannattaa myös asiasta keskustella.

Juridisesti vaadittavaa muotoa ei tällaisella ilmoitukselle ole, kunhan siinä ilmenevät tarvittavat tiedot asiasta, mutta asioiden käsittelyn nopeuttamiseksi kannattaa käyttää valmista lomaketta.

http://www.espoonkruunu.fi/lomakkeet/va ... riosta.pdf

Loptio
Seuraa 
Viestejä1187
jani
Kaupunki on Turku, ja tuo vajaan kilometrin päässä ajava maija kierteli läheisellä teollisuusalueella ilman kiireen tuntua.

Poliisia on aivan turha ruveta syyttämään. Sinulla ei ole mitään käsitystä siitä, mikä kulloinkin on poliisin senhetkinen miehitystilanne ja mitkä työtehtävät kulloinkin priorisoidaan ja mistäkin syystä.

Jos olet sitä mieltä, että poliisilla ei ole riittävästi resursseja hoitaa kansalaisten ongelmia, oikea osoite valituksille ovat poliitikot. Poliisi toimii niissä puitteissa, jotka heille toimimiseen on annettu.

Loptio
Poliisi toimii niissä puitteissa, jotka heille toimimiseen on annettu.

kyllä poliisi kyttää ihan turhaa hippejä
puistossa...
ja kyllä poliisikin itse tekee partiossa
päätöksiä kenen perään lähtee...
ei kaikki tule ylhäältä käskynä..
ei voi tulla tuollaisessa hommassa..

poliiseja on tarpeeksi jos ne vain
keskittyisivät oikeisiin hommiinsa..

esim
- juoppojen raahaaminen putkaan on turhaa
joku muu voisi tehdä sen.
- teinien kaljottelun vahtaaminen
taas jonkun muun instanssin tehtävä.
- pilvi veikkojen jahtaaminen..
turhaa rahojen haaskausta.

nämä kun tehtäisiin aluksi niin luulisi
tulevan poliiseja kadullekkin enemmän...

enempää niitä ei tarvita...
vaan parempia poliiseja..

turha väittää että kaikki poliisit on super hyviä jätkiä...
sinne sekaan mahtuu niitä hulluja joiden ei pitäisi missään
nimessä olla virka tehtävissä..
olen joutunut muutaman kerran miettimään
miten kukaan ei ole huomannut poliisin
psykopaattista käytöstä..

on myös tietty niitä.. mukavia
ja yleensä omankylän poikia..

stadiin stadilaiset poliisit kiitos..

omena

stadiin stadilaiset poliisit kiitos..

Ja samalla heille myös sitten stadilainen ansiotaso, jotta heillä olisi ylipäänsä mahdollista asua Stadissa korkeiden asumiskustannusten takia, mm. jollain purotaimenen kutualueella asuntojen hinnat&vuokrat ihan eri maailmasta.

Muuten en kyllä näe syytä miksei myös junan tuomat konstaapelit voisi olla ihan yhtä päteviä.

Loptio
Seuraa 
Viestejä1187
omena

kyllä poliisi kyttää ihan turhaa hippejä puistossa...
ja kyllä poliisikin itse tekee partiossa
päätöksiä kenen perään lähtee...
ei kaikki tule ylhäältä käskynä..
ei voi tulla tuollaisessa hommassa..

Niin kyttää, tekee toki, ei tule, ei voikaan.

omena

- juoppojen raahaaminen putkaan on turhaa, joku muu voisi tehdä sen.
- teinien kaljottelun vahtaaminen, taas jonkun muun instanssin tehtävä.
- pilvi veikkojen jahtaaminen.. turhaa rahojen haaskausta.

- On ehkä turhaa, mutta vaatii lakimuutoksen. Poliisi ei voi lakia muuttaa.
- Niin olisi, mutta mutta muita instansseja ei ole käytössä. Poliisi ei siihen voi vaikuttaa.
- Niin on, mutta vaatisi syyttäjänlaitoksessa asennemuutosta; poliisijohto voisi asiaan vaikuttaa, mutta ei kenttätyötä tekevät poliisit.

Poliisi tekee noita asioita, koska niin on päätetty. Poliitikot ovat edelleen se oikea valitusosoite. Poliittinen päätös on esimerkikisi se, että tehdään lakiin muutos, joka sallii juoppoputkatoiminnan muillekin kuin poliiseille tai se, että todetaan virallisesti syyttäjänlaitoksen toimivan lain hengen vastaisesti syyttäessään esimerkiksi kotonaan kaikessa rauhassa pilveä polttelevia ihmisiä ja muutetaan ohjeistusta niin syyttäjänlaitoksen kuin poliisinkin suhteen.

omena

turha väittää että kaikki poliisit on super hyviä jätkiä... sinne sekaan mahtuu niitä hulluja joiden ei pitäisi missään nimessä olla virka tehtävissä..

Kukaan ei väitä moista. Jokaisessa ammattikunnassa on mätämunansa, siinä olet aivan oikeassa. Onneksemme Suomessa ei poliisien joukkoon kuitenkaan montaa sellaista mahdu.

Ananda
Muuten en kyllä näe syytä miksei myös junan tuomat konstaapelit voisi olla ihan yhtä päteviä.

en minäkään sitä tiedä..
mutta aina ongelmia on tullut
näiden savolaisten kanssa..

suurempi osa poliiseista on kuitenkin
ihan normi teemuja..
vahinko että muutama länkkäri
pilaa monen ihan fiksunkin maineen..

Loptio
- Niin on, mutta vaatisi syyttäjänlaitoksessa asennemuutosta; poliisijohto voisi asiaan vaikuttaa, mutta ei kenttätyötä tekevät poliisit.

nyt en ymmärrä...
miten niin poliisi ei tee päätöstä
jahtaako se hippiä..

syyttäjä saa duunia vasta kun
virkaintoinen poliisi on saanut jonkun
onnetoman nipin kiinni..
" 0, 5 grammaa hassista "

ja samaan aikaan tapetaan ihmisiä..
kyllä ihan tavallinen poliisi voi käyttää aivojaan..
poliisi voi vaikka sanoa " menkää muualla polttelee.. hus hus.."
ei poliisi jaksa aina kaikkeen laittomaan muutenkaan puuttua..
vai ?

poliitikoilta on tullut jo
se viesti..
ei tuhlata rahoja hasis nippeihin..
eli on mahdollisuus jättää rankaisematta...
poliisistahan tämä lähtee..
passi poliisi voi tehdä itte jo sen päätöksen..

onneksi moni poliisi jo tajuaakin sen
ettei niiden kannata minkään gramma kaverin perässä juosta...
jos vieressä kävelee kilo iigori..

säästä voisi..
monestakin kohtaa..

Kun kyseess on tunnettu "pöpi" ei poliisi tuhlaa mielellään resurssejaan hänen roudaamiseensa edestakaisin, koska tuomiota ei kumminkaan tule.

Tässä tapauksessa oikea osoite on valkotakkiset, eli soittakaa esim. sille henkilölle, jonka vastuulla ovat alueenne avohoitopotilaat. Mielenterveyslain mukaan pakkohoidon edellytyksenä on, että henkilö on vaarallinen joko itselleen tai muille, ja nuo kriteerit näkyvät täyttyneen... Eli Kupittaalle vaan ja kiireellisenä.

Luulisi myös, että isännöitsijää/vuokranantajaa kiinnostaisi talon tuhoaminen? Eli kyseessä lienee myös asianomistajarikos, joten sinnekin suuntaan voi ottaa yhteyttä.

Mielestäni tyyppi voisi hyötyä vierailusta Niuvanniemessä; saattaa jopa olla, että hän nimenomaan yrittää päästä hoitoon.

tiäremiäs
Seuraa 
Viestejä13176
jani
tiäremiäs
Älä yleistä ei kaikki avohoitopotilaat ole tuollaisia ja mielenterveysongelmaiset.

Älä pahenna ihmisten tilannetta luomalla ennakkoluuloja ja käsityksiä.


Mielestäni jo viestin alussa kerroin ettei minulla ole yleisesti mielenterveyspotilaita vastaan mitään, eikä tätäkään jos hän ei olisi vaaraksi kanssaihmisilleen. Mahtaako tämä asia olla jotenkin tabu, eikä siitä saisi puhua? Ja tästä syystä tälläinen henkilö voi aiheuttaa pelkoa kerrostalossa vuodesta toiseen. Aikansa tälläistä menoa sietää mutta kun on jälkikasvua jotka joutuvat pelkäämään, niin asialle on tehtävä jotain.

Epäilen vaan että jos minä menen rappukäytävään ja sytytän polttoaineella jotain palamaan, niin hyvin varmasti olen pitkään lukkojen takana.

No en niin väittänyt, vaan ihan vaan yleisesti yritin tarkoittaa.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat