Kihti

Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Mitä tiedätte kihdistä? Onko tautiin liittyvä lihansyöntikielto kuinka ehdoton? Voiko vetää pihvin esim. kerran viikossa? Miksi "pienien kalojen" syönti on kiellettyä?

Kommentit (11)

Vierailija

Kihti on siis niveltulehdus, joka johtuu virtsahappoaineenvaihdunnan häiriöstä, jolloin virtsahappo kiteytyy niveliin, mikä johtaa nivelen tulehtumiseen. Perinnöllisyydellä, elintavoilla, ruokavaliolla ja erityisesti alkoholin käytöllä on yhteyksiä kihdin syntyyn. Tärkeintä kihtipotilaan ruokavaliossa on runsaasti puriiniaineita sisältävien ruoka-aineiden käytön rajoittaminen, sillä puriinit lisäävät elimistön virtsahapon määrää. Esimerkiksi pienten kalojen syöminen on kiellettyä, koska ne sisältävät paljon puriineja.

Erittäin runsaasti puriiniaineita sisältävät ruoka-aineet (joita siis tulisi kokonaan välttää):
- sisäelimet
- pienet kalat nahkoineen syötynä (anjovis, sardiini, silli, muikku, silakka)
- ravut, simpukat

Melko runsaasti puriiniaineita sisältäviä ruoka-aineita, joiden syöminen tulisi rajoittaa 100-150 g päivässä
- isommat kalat, pienimunainen mäti
- liha(nauta, sika, siipikarja, riista, lihaliemi jne)

Muut haitalliset aineet:
- alkoholijuomat, erityisesti olut
- ASA ja eräät muut tulehduskipulääkkeet
- virtsaneritystä lisäävät lääkkeet (kuten diureetit verenpaineenhoidossa)

Vähän puriineja sisältäviä ruoka-aineita:
- viljatuotteet
- maitotuotteet
- kananmuna
- kasvikset
- hedelmät ja marjat
- rasva, sokeri, hunaja
- pähkinät ja siemenet
- kahvi, tee, kaakao, mausteet

Elikkä pikkukalojen syönti sun tulis jättää kokonaan, mut lihaa voi syödä silloin tällöin. Lisäksi pitäisi juoda riittävästi, ainakin 2-3 l/vrk, koska se edistää virtsahapon erittymistä. Alkoholia (erityisesti olutta) tulee välttää, mut esim. vaikkapa lasillinen viiniä ei vaikuta merkittävästi virtsahappoaineenvaihduntaan.

Ja tietysti ylipainoisilla laihduttaminen on hyvästä, sillä se parantaa elimistön kykyä erittää virtsahappoa, sen sijaan paastominen lisää veren virtsahappopitoisuutta.

Vierailija

1/2LL antoi tuossa edellä rautaistietopaketin kihdin lääketieteellisestä lähestymisnäkökulmasta (eli kaikki tietosiskusta piti paikkansa), mutta Arnold Goyaklalle toteaisin yksiselitteisesti: jätä kalja ja muut lotraamiset pois, niin sillä pärjäät jo pitkälle tulevaisuuteen.

Vierailija

Tässähän tulikin mukavasti tietoa, tämä selvensi lääkärin antamia ohjeita. Kiitos. Kaljasta tai muistakaan alkoholijuomista en ole koskaan piitannut, joten niistä edelleenkin pidättyminen on helppoa. Painoa kyllä pitäisi laskea.

Vierailija
Ananda
Aion pitää kihdin poissa päivittäisellä kahvinjuonnilla. Ja sitä meneekin sitten muki tolkulla.

Muki tolkullako?

Vierailija

Lidlin oluet aiheuttaa mulle kovan varvaskivun.

Saksalaiset kaljat on jotenkin huonompia jos on kihtiherkkyyttä.

Vierailija

Punaisen lihan syönnissä on myös se haittapuoli, että se voi lisätä tulehdusta edistävän omega-6-sarjan arakidonihapon osuutta.
Tämän vuoksi omega-3-sarjan rasvahappojen osuutta tulisi ruokavaliossa lisätä. Ellei kalaöljy sovi, voi hyvinkin omega-3-rasvahappojen saantia lisätä kylmäpuristetulla pellavansiemenöljyllä tai mustaherukansiemenöljyllä, jonka on todettu rottakokeissa vähentävän uraattikiteiden muodostumista.

Vierailija

Velipojalla on kihti ja lääkäri kielsi suurinpiirtein kaiken, josta elämässä
nauttii. Itselläni on vatsahapon refluksivaiva ja prostatan liikakasvun aiheuttamia virtsaamisvaivoja, lääkäri ehdotti mössöruokavaliota.Otan 20 mg Lanzoa ja yhden Curbisidin
päivässä ja elän kuten ennenkin, syön grillipihvejä, jotka uitan HP:ssa,
ranskalaisia ja juon olutta. Eipä vaivaa, jos ei ala asiaa pohtimaan.

Uusimmat

Suosituimmat