Seuraa 
Viestejä45973

Kuinka moni teistä on yrittänyt ohjelmoida ikinä peliä itse, tai tietää edes teoriassa kuinka se tapahtuu? Mistä siihen saisi hyvä vinkkejä?

  • ylös 3
  • alas 2

Sivut

Kommentit (109)

Neutroni
Seuraa 
Viestejä46499
Monstermaker1
Kuinka moni teistä on yrittänyt ohjelmoida ikinä peliä itse, tai tietää edes teoriassa kuinka se tapahtuu? Mistä siihen saisi hyvä vinkkejä?

Vaikka kuinka monta. Kaikki ovat kyllä olleet hyvin alkeellisia muutaman illan virityksiä verrattuna nykyaikaisiin kaupallisiin peleihin. Ani harvaa olen jaksanut edes tehdä valmiiksi.

Ensin pitää osata ohjelmoida. Ohjelmoinnin oppikirjoja on maailma täynnä. Kääntäjiä löytyy jos joka lähtöön. Kun ohjelmoinnin perusteet on hanskassa, kannattaa tutustua seuraaviin:

Grafiikkaa: http://www.opengl.org/

Helpohko "käyttöliittymä" edelliselle: http://www.xmission.com/~nate/glut.html

Meteliä: http://www.openal.org/

Noilla pääsee jo pitkälle. Sitten pitäisi vielä olla peli-idea ja loputtomasti vapaa-aikaa.

Vierailija

80-luvulla harrastin pelien ohjelmointia VIC-20 tietokoneeseen. Siihen aikaan kun ei ollut valtavia pelimarkkinoita, täytyi tehdä itse. Tosin minun opeistani ei tänä päivänä taitaisi olla mitään hyötyä .

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tulihan niitä alkeellisiä räiskintätyyppisiä pelejä joskus 1980-luvun ihan alussa tehtyä Nokian MikroMikko-I:lle CP/M Assemblerillä sekä 1970-luvulla U1108:lle Teletype paperipäätteisiin perustuvia Mastermind ja vastaavan tyyppisiä pelejä, nämä Fortranilla.

Ding Ding
Seuraa 
Viestejä9031

Minäkin ohjelmoin 80-luvulla, Commodore-64:ään Basic-kielisiä ohjelmia lähinnä. Tein vaikka kuinka paljon pelejä, joista laajin oli baseballsarjasimulaatio, vähän samalla idealla kuin mitä Hattrick nyt käyttää.

Silloin ohjelmointi oli helppoa: avasit vain koneen ja aloit kirjoittaa koodia. Basicin komennot olivat paljon yksinkertaisempia ja lyhyempiä kuin nyt osaamieni ohjelmointikielien. Miksei www-sivujen ohjelmointikielenä voisi käyttää sitä vanhaa Basicia? JavaScript on siihen verrattuna hyvin sekava ja puutteellinen.

Kaikki pelit eivät ole työläitä koodata. Minuuteissa koodaa "pelin", joka tuo näyttöön satunnaisluvun, jota voi sitten ennakkoon arvailla. Mielenkiinto sen pelaamiseen tosin voi loppua minuuteissa. Alku sekin.

Monstermaker1
Kuinka moni teistä on yrittänyt ohjelmoida ikinä peliä itse, tai tietää edes teoriassa kuinka se tapahtuu? Mistä siihen saisi hyvä vinkkejä?

Hyvä käsikirjoitus on lähtökohta. Alku ja loppu. Toi väli on sitten mielikuvituksesta kiinni.
Aloita vaikkapa täältä http://www.ohjelmointiputka.net/koodit.php

Neutroni
Seuraa 
Viestejä46499
Ding Ding
Silloin ohjelmointi oli helppoa: avasit vain koneen ja aloit kirjoittaa koodia.
Basicin komennot olivat paljon yksinkertaisempia ja lyhyempiä kuin nyt osaamieni ohjelmointikielien.

Hommaa Visual Basic. Sen kun avaat ohjelman ja alat kirjoittaa koodia. Jos tyydyt samaan toiminnallisuuteen kuin ennen vanhaan, koodaaminen on yhtä yksinkertaista ja käskyt hyvin samanlaisia.

Minusta C64:ssa oli hyvää koneen totaalinen hallinta. Yksinkertaisen koneen toiminnan saattoi oppia sekä koodi- että rautatasolla likipitäen täydellisesti. Nykyisillä tietokoneilla samanlainen hallinta on mahdotonta, johtuen jo erilaisista komponenteista. Mutta enpä silti vaihtaisi nykylaskentatehoa täydelliseen ymmärrykseen siitä mitä kone tekee.

Monstermaker1
Kuinka moni teistä on yrittänyt ohjelmoida ikinä peliä itse, tai tietää edes teoriassa kuinka se tapahtuu? Mistä siihen saisi hyvä vinkkejä?

Onhan tuota tullut kokeiltua.
Ensialkuun tulisi hallita jotain ohjelmointikieltä jonkin verran, taidot kerttyvät kyllä sitten jos/kun projekti kiinostaa tarpeeksi ja sitä alkaa tekemään.

(Oma suosikkini on C++, muitakin vaihtoehtoja on.)

ALoittaa kannattaa ihan käymällä läpi joknun kielen tutoriaaleja, tai jos tilaisuus on, käydä jollain kurssilla.
(Niin, ja suurin osa materiaalista netissä on englanniksi aiheesta. Jos se tuottaa ongelmia, on olemassa aiheesta olevia kirjoja ainankin jonkin verran suomeksi, ja varmasti ainankin keskusteluryhmiä, mutta se leikkaa materiaalia sen verran, että jos aikoo vakavasti harkita aihetta, kannattaa panostaa myös englannin opiskeluun)

http://www.cplusplus.com/doc/tutorial/

Esim tuolla on tutoriaali C++ kieleen. Tarvitset lisäksi kehitys-ympäristön. Niitä on olemasa ihan kohtuullisisa ilmaiseksikin, seuraavassa linkissä yksi.
http://www.bloodshed.net/devcpp.html

Sitten kun peruskäsitys ohjelmoimisesta on jotenkuten hanskassa, kannattaa siirtää katse grafiikan käsittelyyn. Siihenkin löytyy ihan googlen kautta tutoriaaleja, tässä yksi,

http://www.gametutorials.com/gtstore/c-5-directx.aspx

joka pohjautuu DirectX ympäristön käyttöön. (siihenkin on vaihtoehtoja, esmes OpenGL, mikä ei ole mitenkään huono ajatus, useimmat nykypelit nyt vaan ovat DirectX:n pohjalle rakennettuja. Jos kuitenkin tähtäät enemmän LInuxin ja ei-windows koneiden peleihin, OpenGl on voittajan valinta)

Pidemmän päälle alat sitten törmätä kaikenlaisiin ongelmiin ihan itse pelin ratkaisuissa (miten aikaa käsitellään, millaiset algoritmit reitinhakuun toimivat, miten kappaleiden törmäilyä käsitellään, miten kontrollit toteutetaan etc. ) Näissä nykyään auttavat kaikenlaiset kodoariyhteisöt, tässä yksi esimerkki.

http://www.gamedev.net/

Noniin, nämä linkit nyt ohjastavat yhdistelmään C++ ja DirectX. Muitakin vaihtoehtoja tosiaan on, mutta tämä on itselleni tutuin.

Ja harkitse vielä. Piennkn peli tekeminen on isohko projekti, ainankin jos pitää aloittaa ihan alusta, eli ohjelmoinnin opiskelemisesta, mutta on se sitten palkitsevaakin

Kovasti olisi halua osata tämä jalo asia mutta kielten opetteleminen ei oikein ole innostaavaa ilman minkäänlaista opetusta, mutta onneksi on tulossa, koska opiskelen datanomiksi.

Nojaa onhan sitä tullut jotain pientä C++ tehtyä, ja Basicillä.

Gamemaker ohjelmalla voi aloittaa. Pelin teko onnistuu nappeja painamalla. Lisäksi ohjelmassa on oma scripti-kieli jolla pääsee hieman koodaamisen makuun. Gamemaker on tosin suhteelisen hidas ja soveltuu vain 2d-peleille mutta sillä saa tehtyä yksinkertaisen pelin nopeasti.

Kun gamemakerin rajoitukset tulevat vastaan niin voit vierailla vaikka tuolla:
http://www.libsdl.org/

Tuonne http://www.tonypa.pri.ee/tbw/ jos Flash kiinnostaa.

Ohoh! Täältähän sai PALJON enemmän apua kuin Mikrobitistä ! No, nyt on linkit kasassa, pitää vaan alkaa vääntämään jotain. Ihan vaan jotain yksinkertaista, että saan lisää ihmisiä innostumaan ja lisää jäseniä. Kiitti tosi paljon !

Yksi juttu...
Älä haukkaa liian isoa palaa heti, tai tulet pettymään.
Ota ensimmäiseksi tavoitteeksi jokin hyvin simppeli, mutta silti itseäsi kiinostava projekti.

Jos nimittäin lähdet alkuun tavoitteena rakentaa suurehkoa projektia, tulee innostus loppumaan moneen otteeseen välissä.

Esim ensimmäiseksi koita tehdä vaikkapa jonkinlainen laskurisysteemi tms johonkin itseäsi kiinostavaan peliin. (vaikka ohjelma joka laskee onnistumistodennäköisyyksiä tietyllä pokerikädellä, tai ohjelmaa joka arpoo hahmolomakkeen roolipeliin, mikä nyt ikinä innostaakaan)

Tuonkin valmiiksi saaminen on onnistuminen sinällään.

Sitten kun tuo toimii, jokin projekti jossa on grafiikkaakin käytössä, vaikka ihan vaan peli jossa hahmo liikkuu oikealta vasemmalle vaistellen vastaan tulevia juttuja tms. Jos sen saat aikaiseksi hallitset jo grafiikan ja kontrollien käytön jotenkin.

Jokatapauksessa, tarvitset pieniä välitavoitteita.
Mutta näillä sanoilla onnea valitsemallesi polulle

"Miten koodataan oma peli" on kenties yleisin ja surullisin kysymys tietokoneaiheisissa keskusteluissa.

Kysyjällä ei ole yleensä käsitystä mistään ohjelmointikielestä ja moni murtuu huomatessaan, että puolen vuoden opettelun jälkeen alkaa vasta hallita "Arvaa, mitä numeroa ajattelen" -tyylisten yksinkertaisten, tekstipohjaisten ohjelmien tekemisen.

Peliohjelmoinnissa on nykyään vielä enemmän tuskaa kuin reilu 15 vuotta sitten, kun kotitietokoneharrastuksen kulta-aika oli vielä voimissaan. Windows ympäristönä monimutkaistaa grafiikan esittämistä lähes kielellä kuin kielellä, enää ei riitä moniajamattomalle DOS-järjestelmälle koodaaminen.

Minulla koodaaminen alkoi silloin 80-90 -lukujen vaihteessa 8-bittisillä kotitietokoneilla, mutta ei ikinä oikein ottanut tuulta alleen. Tietokoneiden parissa harrastaminen on jatkunut kylläkin, nykyään osaankin tehdä lähes mitä tahansa, paitsi koodata. Yksinkertaiset perl-, php- ja javascript -viritykset onnistuvat, ja SQL:ään yhdistettynä saankin tehtyä yleensä tarvittavat tai mieleen juolahtavat nettisivustoideat pienellä ohjesivustojen pläräyksellä, mutta C, C++ ja Java ovat jääneet mysteeriksi.

Koodaamiseen vaaditaan ihan tietynlainen persoonallisuus, kuten taiteeseen, urheiluun tai mihin tahansa erikoistumiseen. Minulta sitä ei löytynyt. Toisaalta, kun koodaajatyyppejä katsoo, niin olen ihan tyytyväinen, että minä valitsin edes jossain määrin sosiaalisesti normaalin elämän.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä46499
Cubemon
Peliohjelmoinnissa on nykyään vielä enemmän tuskaa kuin reilu 15 vuotta sitten, kun kotitietokoneharrastuksen kulta-aika oli vielä voimissaan. Windows ympäristönä monimutkaistaa grafiikan esittämistä lähes kielellä kuin kielellä, enää ei riitä moniajamattomalle DOS-järjestelmälle koodaaminen.En ole samaa mieltä. Esimerkiksi glut ja OpenGL antavat varsin helposti lähestyttävän (olettaen, että ohjelmoinnin perusteet on hanskassa) tavan koodata grafiikkaa. Ja samalla vaivalla saa vektorigrafiikan. Voi sitä tuskan määrää, kun yritimme vääntää Amigalle pelimoottoria, jossa tekstuurimapattu vektorigrafiikka päivättyy edes jollakin siedettävällä nopeudella. Haaveeksi jäi, joskin kyllä jotkut aika hienoja aikaansaannoksia tekivät.

Nyt tuska tulee kasvaneesta vaatimustasosta. Koska joku perusluolastossa etenevä räiskintäpeli on helppo koodata, pitää olla ihmeellisiä toimintoja ja näyttävää grafiikkaa, että peli tuntuisi joltain.

Koodaamiseen vaaditaan ihan tietynlainen persoonallisuus, kuten taiteeseen, urheiluun tai mihin tahansa erikoistumiseen.

Tuo on kyllä totta, jotenkin se on oma maailmansa, johon edelleen uppoutuu aivan täysin. Kyllä ne olivat hurjia tuntimääriä, joita lapsena ja nuorena tuli tietokoneen ääressä vietettyä. Jos nyt pitäisi koodaus aloittaa puhtaalta pöydältä vapaa-ajan harrasteena, kyllä se varmaan veisi useamman vuoden ennen kuin saisi mitään järkevää aikaan.

Ööö...tuota ideana olikin suoraan sanoen koodata jotain pientä ja vaatimatonta, että saisi siten lisää "tukea hankkeelle" eli jäseniä ryhmään! Täähän on vahvasti internetpohjainen hanke!

Flashillä saa tehtyä näppärästi vaativiakin pelejä. Toinen asia on se hyväksytäänkö sitä ohjelmoinniksi. Ainakin siinä on oma Java Script -sukuinen ohjelmointikieli ja siitä tehtyä .exen.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat