Sähkö- ja magneettikentät

Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Taas tarvisin sivistystä, en tiedä mihin aiheisiin kuuluu, joten laitetaas tänne. Miten sähkö- ja magneettikentät reagoivat toisiinsa, vai reagoivatko ollenkaan? Vaikuttaako magneettikenttä esimerkiksi litiumakun toimintaan? Entä vaikuttaako magneettikenttä antennien toimintaan? Kiitti, moi.

Kommentit (2)

Vierailija

Paristoon, jos se on magneettista materiaalia, voi magneettikenttä aiheuttaa kontaktia häiritsevää liikettä tai kiskaista sen pidikeestään. Myös sen kemialliseen reaktioon voi olla vaikutusta. Sen johtimiin voi indusoitua virta. Samoin antenniin voi indusoitua virta jos magneettikenttä liikkuu sopivasti suhteessa siihen.

http://www.e-leeh.org/svtopus/teksti/luku8.html
"Magneettisuus on eräs luonnon ilmiö, joka on tunnettu jo kauan, ja varmasti jokaisella on omia kokemuksia magneeteista ja magneettisuudesta. Uudempi havainto (1820, Christian Örstedt) sen sijaan on, että sähkö- ja magneetti-ilmiöt riippuvat toisistaan. Örstedtin havainto oli, että virrallinen johdin muodostaa aina ympärilleen magneettikentän, jonka suuruus ja suunta riippuvat virran suuruudesta ja suunnasta. Syntyvän magneettikentän suunta voidaan muistaa ns. oikean käden säännön avulla siten, että jos oikean käden peukalo osoittaa virran suuntaan, näyttävät muut sormet magneettikentän suunnan. Magneettikenttien teorian hallinta puolestaan on välttämätöntä sähkökoneiden (moottorit ja muuntajat) toiminnan ja ominaisuuksien ymmärtämiseksi."

Neutroni
Seuraa 
Viestejä26897
Liittynyt16.3.2005
Väsynyt nainen
Taas tarvisin sivistystä, en tiedä mihin aiheisiin kuuluu, joten laitetaas tänne. Miten sähkö- ja magneettikentät reagoivat toisiinsa, vai reagoivatko ollenkaan?Kysymys on hieman laaja. Sähkömagnetiikka on hyvin laaja fysiikan osa-alue. Yleisluontoinen perehtyminen kannattaa aloittaa oppikirjoista.

Vaikuttaako magneettikenttä esimerkiksi litiumakun toimintaan?Normaaleilla kentänvoimakkuuksilla ei. Sitä en osaa äkkiä sanoa, jos panet akun 10 T:n kentään johonkin suprajohtavaan tutkimusmagneettiin.

Entä vaikuttaako magneettikenttä antennien toimintaan?

Riippuu antennin tyypistä ja magneettikentän taajuudesta. Kovin kaukana antennin resonanssitaajuudesta olevat kentät eivät vaikuta mitenkään. Ajan suhteen vakiot (ketomagneetit) ja verkkotaajuiset kentät eivät tyypillisesti vaikuta radiotaajuuksilla toimiviin antenneihin.

Uusimmat

Suosituimmat