Seuraa 
Viestejä45973

Eduskunta kiisteli opintojen tulorajoista
13.6.2007 18:02

Opintotuen tulorajat innostivat eduskunnan keskiviikkona napakkaan periaatteelliseen keskusteluun vanhempien ja yhteiskunnan vastuunjaosta opintojen tukemisessa.

Jo valiokunnassa käyneessä hallituksen esityksessä lähdetään siitä, että opintotukea myönnettäessä sovellettavia vanhempien tulorajoja korotetaan 30 prosentilla. Sivistysvaliokunta lisäsi perusteluihin, että yksin asuvilla 20-vuotiailla toisen asteen opiskelijoilla riippuvuutta vanhempien tuloista tulee edelleen vähentää . Valiokunnan mielestä tulosidonnaisuudesta pitäisi luopua tulevaisuudessa kokonaan.

Tällainen suuntaus oli liikaa kokoomuksen Ben Zyskowiczille. Hän ei voinut ymmärtää, miksi hyvätuloisilta vanhemmilta siirrettäisiin pois vastuuta lastensa opintojen rahoituksesta. Hän pani likoon koko arvomaailmansa ja retoriset taitonsa korostaessaan vanhempien velvollisuutta lastensa tukemiseen.

Zyskowiczin rintama harva

Zyskowicz myönsi olevansa asiassa käytännössä yksin koko eduskuntaa vastaan ja hävinneensä tämän taistelun aikaa sitten omassa puolueessaankin. Hän saikin vastaansa niin vasemmistoliiton Paavo Arhinmäen kuin sivistysvaliokunnan kokoomuslaisen puheenjohtajan Raija Vahasalon, mutta tukeakin tuli muutamalta ryhmätoverilta.

Tulosidonnaisuuden vähentämistä perusteltiin Zyskowiczille ja hänen hengenheimolaisilleen paitsi opiskelijoiden tasa-arvolla, myös kouluverkon harvenemisella, joka pidentää koulumatkoja ja lisää tarvetta itsenäiseen asumiseen.

Mietintöön jätettiin valiokunnissa oppositioryhmiltä kolme vastalausetta, joista äänestetään.

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2007061 ... 6_uu.shtml

Kommentit (1)

Kun siirryin työttömästä opiskelemaan, niin tulo putosi 50%:lla ja menot lisääntyivät yli 100 eurolla.

Suurten puolueiden aate on, että älä tee pätkätöitä äläkä opiskele vaan istu kotona niin saat rahaa enemmän. poikkeuksena Kokoomus ja Heinäluoma, jotka lisäksi olisivat pudottamassa työttömät toimeentulorajan alapuolelle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat