Seuraa 
Viestejä45973

On semmoisia perhosia joiden lajit lentävät maalis-huhtikuussa heti ensimmäisten lauhojen öiden ja lumensulamispälvien tultua.
Ja loka-marraskussa ennen ensimmäisiä pysyviä pakkasia.
Lokakuun perhosia ja tyttöjä ilman siipiä:
http://www.agr.unideb.hu/allattan/rovarg/eradefo.jpg
http://www.kristvi.com/sf/erannis_defol ... aaler5.jpg
http://www.english-country-garden.com/a ... mber-1.jpg
http://www.planetposter.de/falterinform ... a-im-f.jpg
http://www.english-country-garden.com/a ... mber-1.jpg
Nuo kaikki urokset on samasta lajista, eri värimuotoja.

Tässä yksi toinen
http://www2.nrm.se/en/svenska_fjarilar/ ... a_male.gif
http://www2.nrm.se/en/svenska_fjarilar/ ... natur1.jpg

Tässä varhaiskevään lajeja
http://www2.nrm.se/en/svenska_fjarilar/ ... a_male.gif
http://www2.nrm.se/en/svenska_fjarilar/ ... female.gif

http://www2.nrm.se/en/svenska_fjarilar/ ... a_male.gif
http://www2.nrm.se/en/svenska_fjarilar/ ... female.gif

Näiden äärisäiden perhosille on yhteistä se, ettei joillain lajien naaraista ole siipiä. tai siivet ovat tyngät. Mikä siinä on ideana. Uros löytää naaraan hajufermonin avulla ja naaras kiipeilee vikkelänä puiden rungoilla, mutta silti lajin kannalta parempi olisi jos kumpikin voisi lentää.

Lentävä naaras voisi levittää lajia tehokkaasti. On kuviteltu että vastakoriutunut toukka seittirihman varassa lentäisi tehokkaasti kauas, mutta se on osoitettu vääräksi. Jo jatkuvasti silkkiä erittävä toukka kuivuisi matkan varrella, ja rihma haurastuu hyvin pian. Eli miksi siis akat ilman siipiä ääriolosuheissa.

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (5)

Vierailija
taiteilijatyyppi
Uros löytää naaraan hajufermonin avulla ja naaras kiipeilee vikkelänä puiden rungoilla, mutta silti lajin kannalta parempi olisi jos kumpikin voisi lentää.

Toisin sanoen ei siis ole, tai ei ole ainakaan ollut - olosuhteethan muuttuvat jatkuvasti. Jos haluat ratkaista tämän arvoituksen, sinun on mietittävä sitä evoluution säännöin: mikä on se tekijä, joka on suosinut tällaista ominaisuutta leviämisen kannalta, että sellainen ylipäätään on kehittynyt.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Neutroni
Seuraa 
Viestejä45017

Perhosnaaraat ovat fiksumpia kuin naiset. Elelevät vailla stressiä tekemättä yhtään mitään, kun koiraat hoitavat aivan kaiken.

Enpä osaa sanoa, miksi noin on. Joku tehokas leviämismekanismi noilla lajeilla kuitenkin on. Onhan esimerkiksi Apocheima pilosaria levinnyt varsin nopeasti Suomessa. Ilmeisesti noissa oloissa se mekanismi, mikä se sitten onkin (jos se ei ole tuo epäilty toukkien leijaileminen), on edullisempi kuin naaraan lennättäminen munalastissa.

Kyllä tämä on selvää pässinlihaa eli kyse on luonnon viisaudesta. Meitä ihmisiä voi käyttää viitteenä asian selvittämiseksi. Kaikki pojat muistavat mikä oli vastaus innokkaalle yrittäjälle aikoinaan. Ei, ei ja käsi pois sieltä.

Se, että perhosnaaraalla ei ole siipiä nopeuttaa neuvotteluja. Lisäksi sulhanen jaksaakin paremmin kun ei ole tarvinnut lekotella perässä kilometrikaupalla eli kyse on naaraankin edusta (hmm).

Luonto on tuhmempi kuin uskommekaan

Neutroni
Seuraa 
Viestejä45017
valtionkontt elatti
Se, että perhosnaaraalla ei ole siipiä nopeuttaa neuvotteluja.

Tammikehrääjien (molemmat siivellisiä) "soidinmenoja" seuranneena voin vakuuttaa, että nekään eivät neuvottele, vaan käyvät asiaan ihailtavalla suoraviivaisuudella. Koiras toteaa naaraan oikeaksi feromonilla kilometrien päästä, ja naaraan poliitiikkana on että ensimmäinen paikalle saapunut koiras vie kaiken. Naaras lähtee liikenteeseen vasta muniakseen, ennen parittelua ne eivät yleensä lennä kuin pakon edessä.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat