Seuraa 
Viestejä45973

Ajankohtainen asia:

Juomat ovat lämpöisiä, eikä ole jääkaappia käytettävissä. Useasti olen kuullut, että on madollista jäähdyttää juoma useita asteita ympäristön lämpötilaa alemmas vain kietomalla juoma märkään pyyheeseen ja asettamalla sen auton kattotelineelle matkan ajaksi.

Kuinka suuria lämpötilaeroja voi saavuttaa vettä haiduttamalla?

Entä tulevan ja lähtevän ilman lämpötilaeroja veden haihduttamiseen perustuvilla ilman jäähdyttimillä?

  • ylös 1
  • alas 0

Kommentit (12)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Mitä jos tekisit ns. empiirisen kokeen? Tarvitset 1/3l pullon, vanhan mutta ehjän villasukan, vettä ja lämpömittarin ja vähän narua ja paikan jonne virityksen saa roikkumaan.

Sitten vaan pullo täyteen vettä, pulloon lämpömittari ja yhdistelmä villasukkaan. Seuraavaksi kastelet sukan ja laitat virityksen jonnekin roikkumaan. Tämän jälkeen on se tylsin vaihe eli kirjaat pullon sisällön lämpötilan ylös esim 5 min välein. Toista sitten koe eri paikoissa niin eiköhän jäähdyttävä vaikutus ala selvitä.

Toimii toimii, mutta onko tehokkain jäähdytys siinä aurinkoisimmassa paikassa, jossa vesi haihtuu nopeimmin Sitten vain sukka uudestaan märäksi ja kohta on kylmää huurteista....

Eli kannattaako saunaoluet jäähdyttää tuolla keinoin kuumassa kuivassa saunassa vai hitaasti jossain varjossa?

Minun järkeni sanoo, että mitä suurempi haihtumisnopeus on ja jos jaksaa rättiä/villasukkaa kostuttaa tarpeeksi usein, on tulos nopeampi.
Suosin alumiinitölkkiä, ettei paksua lasia tarvi jäähdyttää ensin.

täytyy kuitenkin kokeessa muitaa se että mitä viileempää on lähtötilanteessa pullon sisältö sitä vähemmän lämpötila tippuu!!

Sillä lämmöntasaantuminenhan on eksponenttifunktio!!

ensiksi laittaisin pullon jäähtymään kylmään veteen ja sen jalkeen johonkin rättiina tai sanomalehteen, villassahan on melkoisen paljon ilmaa joka voi hidastaa jäähtymisprosessia..

Itse kuvittelin aluksi "maalaisjärjellä" ettei lämpötila voi haihduttamalla laskea alle ympäristön lämpötilan.

Kuitenkin tästä on useita väitteitä että voi!

Sen ymmärrän hyvin, että käytettäessä kiehumispisteeltään alhaisempaa ainetta lämpötila laskee helposti tähän kiehumispisteeseen.

Laskeeko lämpötila haiduttamisen avulla alle ympäristön lämpötilan? Miksi ja miten paljon?

Moose
Seuraa 
Viestejä203

Veden muodonmuutos (haihtuminen) nesteestä kaasuksi vaatii energiaa ja siksi pullo jäähtyy. Sama asia kuin kehon lämmönsäätelyssä: hien haihtuminen jäähdyttää.

kW MW GW - kWh MWh GWh - µ º • ø ¼ ¾ ¹ ² ³

Tähän lämpöteemaan, vaikkakin päinvastaisessa tapauksessa, tuon esille hauduttamisen ruuan valmistuksessa. Styrox-laatikon soveltaminen siihen toi niin hyviä tuloksia että yllätyin.
Keitos kiehuvana kattilassa siihen, puuvillaisin lisäeristein lisättynä, hauduttaa ruuan helposti ja energiaa säästäen. Puolen tunnin hauduttelun jälkeenkin 1/2 L. keitoksen lämpötila oli 85 astetta ja suurempi erä olisi ollut tietenkin kuumempaa.
Ero keittämiseen ei ole suuri ja huomion voi kiinnittää vapaammin toisaalle.

Toinen konsti on grillaukseen: Foliovuoka paistettavan päälle ylösalaisin nopeuttaa paistoa ja säästää energiaa.

Kastelin pyyhkeen märäksi ja ripustin sen pöytätuulettimen eteen. Pyyhkeen väliin sijoitettu lämpömittari näytti jonkin ajan päästä 13,7 astetta kun huoneen sisälämpötila oli noin 26 astetta.

Miten mahtaa toimia nämä iholle tarkoitetut kylmägeelit? Nehän toimii myös haihtumisperiaatteella ja tehokkaammin silloin, kun jätetään iholle näkyvä kerros sitä mömmöä.

Pitäis varmaan kokeilla...

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat