Seuraa 
Viestejä45973
17.06.2007
[size=150:2tib3q61]Tutkijat löysivät tähdettömän galaksin[/size:2tib3q61]
Lauri Kumpulainen

Kansainvälisen tähtitieteilijäryhmän mukaan vuonna 2000 havaittu mystinen galaksi VIRGOHI21 koostuu tähtien sijaan lähes kokonaan pimeästä aineesta. Tutkijat löysivät tähdettömän galaksin sattumalta kun he tutkivat NGC4254 nimistä toista galaksia.

Galaksi NGC 4254 näyttää siltä kuin se olisi törmännyt toiseen galaksiin; sen toinen spiraalihaara on venynyt ja siitä karkaa vetykaasua. Laskelmien mukaan galaksin olisi täytynyt törmätä kohteeseen, jonka massa on ainakin 100 miljardia Auringon massaa. Törmäyksen on myös täytynyt tapahtua viimeisimmän sadan miljoonan vuoden aikana.

Toista osapuolta ei kuitenkaan näkynyt ja tutkijat alkoivatkin epäillä pimeän galaksin lymyilevän lähistöllä. Tarkoissa etsinnöissä löytyi VIRGOHI21, jonka etäisyys Maasta on noin 50 miljoonaa valovuotta. Jos se olisi normaali galaksi, sen voisi havaita tavallisella 10-20 senttimetriä halkaisijaltaan olevalla harrastajateleskoopilla, mutta nyt edes avaruusteleskooppi Hubble ei löytänyt siitä ainuttakaan tähteä!

VIRGOHI21 koostuu tuntemattomasta pimeästä aineesta, jota ei pystytä suoraan havaitsemaan. Pimeä galaksi saatii kuitenkin kuvaan mittaamalla WSRT-radioteleskoopilla neutraalin vedyn määrää. Kuva NAIC

http://www.ursa.fi/blogit/ta/index.php? ... &tb=1&pb=1

Lisätietoa:
http://www.universetoday.com/2007/06/14/no-stars-shine-in-this-dark-galaxy/
http://arxiv.org/abs/0706.1586

Joko viimein alkaa ratketa puuttuvan massan arvoitus.... Mutta miten voi kuvata sellaista, mitä ei voi kuvata? Miten tuntemattomasta pimeästä aineesta voidaan mitata neutraalin vedyn määrää?

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (2)

Ei sitä optisella teleskoopilla voikaan kuvata, mutta radioteleskoopilla voi. Sillä voi paljastaa neutraalin vedyn olemassaolon vedyn lähettämän ns. 21 cm viivasäteilyn perusteella.

Tämä vedyn 21 cm säteily havaittiin 1950-luvun alkupuolella ja siitä lähtien se on ollut mm. linnunradan rakenteen tutkimuksessa tärkein työväline.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat