Seuraa 
Viestejä45973

Psykoanalyysin keksijä Sigmund Freudin teorioiden keskeisimmät kulmakivet ovat seksuaalisuus, sukupuolielimet ja äidin nussiminen. Kaikki hänen teoriansa taitavat olla nykyään kumottuja tai ainakin hyvin hyvin kiistanalaisia. Psykoanalyysiä voitaneen pitää ihan kelvollisena keksintönä vaikkakin sen hyöty taitaa olla kyseenalainen ja joissakin tilanteissa siitä voi olla jopa haittaa. Mutta riittäneekö tuo tekemään Sigmundista merkittävän tiedemiehen?

Olenko väärässä jos väitän Sigmund oli oman aikansa Savour? Kiinnostuksen kohteena kosmologian sijaan psykologia. Oliko Sigmund Freud kylähullu narkomaani? Ota kantaa.

Äänestys voimassa kaksi viikkoa.

Sivut

Kommentit (150)

Juutalaiset tiedemiehet Freud, Marx ja Einstain olivat erittäin merkittäviä tiedemiehiä. Heidän ajatuksensa vaikuttivat koko maailmanhistorian kulkuun. Neljäs merkittävä tiedemies Darwin ei ollut juutalainen mutta kuuluu samaan kategoriaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

olikos tää se kaveri mikä oli kokkeli pöllyssä
koko ajan ?

hmm.. sen pohjalta jos oli...
niin tutkimukset olivat varmaankin "hieman"
seksi viritteisiä..

Freudilla lienee ollut ongelmia äitisuhteessaan, teoria on kovin yksipuo-
lisesti seksuaalisuuteen painottuva. Aikalaisensa Adler kiinnitti enemmän
huomiota ihmisen sosiaalisiin, yhteiskunnallisiin ambitioihin.

Toope
Seuraa 
Viestejä28506

Itsehän en ole millään tavalla asiantuntija, mutta vastaan kuitenkin. Käsittääkseni Freudin ajatuksista on ainakin osittain kumottu suuri osa. Psykologia ei kuitenkaan tieteenä ole ihan matematiikkaan verrattava, eli totuus ei ole aina yksiselitteinen. Freudin käsityksen mukaan ihmisen psyyken suurin vaikuttaja on seksuaalisuus. Kyllähän nykypsykologiakin pitää seksuaalisuutta hyvin keskeisenä tekijänä, ei yleensä välttämättä yhtä keskeisenä kuin Freud.

Vaikka Freud olisikin suurelta osin väärässä, hän silti oli aika korvaamaton tekijä nykyaikaisen psykologian kehityksessä tieteenalaksi. Siksi pitää äänestää neroa.

"Ruotsikin oli pirullinen maa ennen kuin tajusivat tuon monikulttuurin. Peppit ja Lindgrenit ovat niin eilispäivää." Pommit ja etnojengit? Uusi normaaliko?
"Ei ole tärkeää, kuka tai mikä hallitus lopettaa huonon maahanmuuton Suomeen. Pääasia on se, että joku sen lopettaa."
"Minä kun tyhmänä luulin, että median moniarvoisuus olisi arvokasta, eikä valtamedian samanmielisyys?"

Toope
Seuraa 
Viestejä28506
Dr_Strangelove
Freudilla lienee ollut ongelmia äitisuhteessaan, teoria on kovin yksipuolisesti seksuaalisuuteen painottuva. Aikalaisensa Adler kiinnitti enemmän huomiota ihmisen sosiaalisiin, yhteiskunnallisiin ambitioihin.

Juutalainen, jolla on ongelmia äitisuhteessaan? Tulee mieleen Woody Allenin elokuvat.

"Ruotsikin oli pirullinen maa ennen kuin tajusivat tuon monikulttuurin. Peppit ja Lindgrenit ovat niin eilispäivää." Pommit ja etnojengit? Uusi normaaliko?
"Ei ole tärkeää, kuka tai mikä hallitus lopettaa huonon maahanmuuton Suomeen. Pääasia on se, että joku sen lopettaa."
"Minä kun tyhmänä luulin, että median moniarvoisuus olisi arvokasta, eikä valtamedian samanmielisyys?"

tli
Seuraa 
Viestejä1180

Freudin suurin ansio mielestäni oli se, että hän kehitti kokonaisvaltaisen teorian ihmisen psyyken rakenteesta: piilotajunta, minä ja yliminä. Vastaavanlaiseen kokonaisvaltaiseen teoriaan ihmisen psyykestä en ole sittemmin törmännyt. En tosin ole psykologi.

Psyyken dynamiikkaa Freud selitti näiden eri kerrosten usein ristiriitaisen vuorovaikutuksen tuloksena. Tässä dynamiikassa seksuaalisuus esiintyy lähinnä yhtenä piilotajunnan keskeisenä elementtinä, eikä ole niin keskeinen tekijä kuin jälkipolvet ovat usein tulkinneet. Esim. yliminä edustaa kulttuurisesti siirtyviä arvoja ja normeja, jotka ohjaavat ja kontrolloivat piilotajunnan impulsseja, jotta ne saavat sosiaalisesti hyväksyttävän muodon. Muistaakseni teoksensa "Johdatus psykoanalyysiin" loppupuolella Freud pohtii myös teorioidensa suhteita yhteiskuntaan ja talouteen sekä arvioi Marxia ja Hegeliä.

Suuren osan Freudin keskeisestä tuotannosta lukeneena voin todeta, että niistä paljastuu erittäin perusteellinen ja syvällinen tiedemies, joka on monin verroin monipuolisempi kuin nykyään elävä kuva pelkkään seksuaalisuuteen keskittyneestä psykologista. Alkuperäisteokset muuten yleensäkin paljastavat historian suuret nimet monipuolisemmiksi kuin nykyään heistä elävät yksipuoliset yleistykset antavat ymmärtää ja usein nämä yleistykset ovat myös virheellisiä.

Siis minusta Freud kuuluu nerojen kategoriaan.

tli ilmaisikin tässä oman mielipiteeni ko. ihmisestä melko tyhjentävästi, nimenomaan psykodynaaminen teoria on ihmisen psyyken rakennetta ja toimintaa tarkasteltaessa yksi tärkeimmistä tarkastelutavoista, ellei tärkein.

Osa Freudin teorioista on kuitenkin nykytietämyksen valossa tarkasteltaessa ainakin osittain epäonnistuneita, jopa huvittavia. Esimerkiksi peniskateusteoria on käytännössä vailla tieteellistä todistusta. Myös Freudin näkemys siitä, miksi naiset usein harrastavat koreilua ja muuta pousaamista, juontuu peniskateuteen. Ts. läppää.

On kuitenkin tavallaan ymmärrettävää, että hysteerisiä naisia työkseen psyykannut Freud otti seksuaalisuuden niin vahvasti esille teorioissaan, olihan kyse 1800-luvun loppupuolesta ja 1900-luvun alusta, jolloin seksuaalisuus ei kuulunut moraalisen ihmisen mielenmaisemaan. Seksuaalisuuden kieltäminen ja siihen liittyvät virheelliset uskomukset aiheuttavat tietysti paljon traumoja, jännitteitä ja ikävyyksiä. Ei siis ihme, että patoutunut seksuaalisuus olisi ollut Freudin potilaiden ongelmana, mistä hän on voinut päätellä perustat omituisilta tuntuville teorioilleen.

Freudin omaa mielenterveyttä ja seksuaalikäytöstä en kommentoi, mutta sanotaan, että nero.

Tsagatai huomauttaa Freudin tieteellisen päättelyn olleen sikäli ongelmallista, että mitä hyvänsä asiaa hän tulkitsikin, hän kykeni katsomaan sen tukevan teorioitansa. Hän ei kuitenkaan selvästi ilmaissut sellaisia sääntöjä joiden perusteella hänen voisi katsoa olevan väärässä.

Lisäksi mies oli hyvin vahvasti aikansa ajatusten vanki, ja vaikka Freudin suuria tekoja oli auttaa länsimaita vapautumaan puritanismin ikeestä, hänen tulkintansa esim. masturbaatiosta oli ajan kuvan leimaama. Freud katsoi esim. että naisen tuli siirtää klittatyydytyksensä vaginaaliselle tasolla yms.

Unien tulkinta ja psyyken rakenteiden ideointi olivat miehen vahvoja kohtia. Unien tulkinta sopivan kriittisesti luettuna on oikeinkin hyvä teos unista ja niiden merkityksestä. Itse kun aikanaan tuota luin, huomasin kyllä monta kertaa olevani eri mieltä kuin kirjoittaja, mutta ajatuksia kirja herätti todella paljon. Ja kyllä Freud mielestäni oikeaankin osuu kirjoituksissaan.

Tieteellisten ansioidensa lisäksi Freudista tuli tietenkin populaarihahmo. Mielestäni Freudin suurin urotyö oli puritaanisten länsimaiden kohauttaminen ja vähittäinen muuttaminen näkemyksillään mm. lasten seksuaalisuudesta ja viettiminästä. Herra otti rohkeasti puheeksi monia sellaisia asioita joista ei muuten olisi uskallettu puhua. Ja mitä olisi Aku Ankka-lehtikään ilman Freudin kaltaisia höppänöitä sivuhahmoja?

olinko typerä ainoa
joka piti hänen kokaiini ihailuaan
hivenen leimaavana...

omituista...

nykyään jos joku tutkija
myöntää " joo kokaiini on älyttömän hyvä juttu "
ja sen jälkeen kertoo mitä mieltä on jostain...
niin eikö yhtään herää epäilys..

varsinkin jos tutkimukset kääntyvät seksiin..

omituista..
tai sitten jokaisen tutkijan pitää vetää kokkelii ?

Dr_Strangelove
Aikalaisensa Adler kiinnitti enemmän
huomiota ihmisen sosiaalisiin, yhteiskunnallisiin ambitioihin.

Max Adler?

Deus Ex

Kaikki hänen teoriansa taitavat olla nykyään kumottuja tai ainakin hyvin hyvin kiistanalaisia.

Nope. Freud on monta. Freud on analyyttinen terapiakoulukunta, joka saattaa olla hivenen soopaa, mutta Freud on myös minän rakenteen ja psykodynamiikan avaaja ja jopa yhteiskuntakriitikko.

omena
olinko typerä ainoa
joka piti hänen kokaiini ihailuaan
hivenen leimaavana...

omituista...

nykyään jos joku tutkija
myöntää " joo kokaiini on älyttömän hyvä juttu "
ja sen jälkeen kertoo mitä mieltä on jostain...
niin eikö yhtään herää epäilys..

varsinkin jos tutkimukset kääntyvät seksiin..

omituista..
tai sitten jokaisen tutkijan pitää vetää kokkelii ?

Freudin aikaan erilaisiin huumaaviin aineisiin suhtauduttiin toisella tavoin kuin nykyään, itseasiassa "herrapiireissä" kuuluikin vetää nykyisin kiellettyjä aineita. Joten Freudia ei ehditty leimata huumeveikoksi ennen maineensa hankkimista. Toisin kuin nykyään tehtäisiin.
Sitäpaitsi, koita itse kuunnella lihavien keski-ikäisten akkojen seksihuolia selvinpäin.

Itse Freudiin taas... Freudhan keksi erotella persoonallisuushäiriöiset skitsofreenisiin ja maanis-depressiivisiin. Ja nykyään huomattu, että eihän näillä olekaan eroa.

Freudia tosiaan varjostaa aikalaisensa aatteet ja yhteiskuntanormisto. Ja lähtökohta tutkimuksille oli tulkita asioita oman teoriansa lähtökohdista käsin. Mutta ei Freud silti ihan väärässä ollut.

Freudin suurin saavutus mielestäni on kuitenkin ollut vaikutuksensa psykologian edistämisessä.

En äänestänyt lainkaan, koska nero pelle on mielestäni oikeampi tulkinta. Me emme voi ymmärtää aikaa, jolloin hän loi teoriansa. Kuten täällä on jo tullut esille seksuaalisuus oli tabu, josta ei juurikaan puhuttu ja siinä tärkeässä asiassa Freud on ollut tämän alueen avainasemassa, sillä onhan ihminen jo syntyessään seksuaalinen olento, vaikka seksielämä aloitetaan myöhemmin.

Eihän tarvitse kuin selailla näitä keskusteluja, huomaa, että seksi kiinnostaa ihmistä tavattomasti ja se kuuluu monella lailla arkipäivään.

Näistä peniskateuksista ja äitisuhteista taas voi olla muutakin mieltä kuin hän. Miehen asema kuitenkin paremmissa piireissä oli paljon vapaampi kuin naisten. Enemmin lienee kysymys sukupuolten eriarvoisuudesta kuin minkään elimen kateudesta. Se onkin sitten sosiaalinen kysymys, mutta ihminen on kokonaisuus, eikä eri paloista kyhätty, joten kaikki liittyy kaikkeen.

Freudin suurin ansio mielestäni oli se, että hän kehitti kokonaisvaltaisen teorian ihmisen psyyken rakenteesta: piilotajunta, minä ja yliminä. Vastaavanlaiseen kokonaisvaltaiseen teoriaan ihmisen psyykestä en ole sittemmin törmännyt.

Kyllä.

Freud vaan harhautui luulemaan, että jokainen näkee peniksiä kaikissa suorissa esineissä. Ei ymmärtänyt että kyse oli hänen omasta fallos-fanaattisuudestaan. Mutta muuten varmasti teki paljon uraauurtavaa tutkimusta mielen syövereistä.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat