Seuraa 
Viestejä45973

Laitan tässä tällaisen aiheen pohdittavaxi. Huomasitte kai tarkimmat, että hieman oikaisin. Olen huolissani siitä, että näillä keskustelupalstoilla runnellaan suomen kieltä (suomi kuuluu olla s pienellä, koska kyseessä on kieli). Kielen ja oikeinkirjoituksen pitäisi olla tarkkaa, koska "keskustelu" käydään kirjallisesti. Suullisessa kommunikaatiossa "oikeinpuhuminen" ei ole niin tarkkaa, koska silloin mahdolliset väärinkäsitykset voi oikaista välittömästi. Olen varma, ettei tiäremies edes näe tätä juttua. Olisi varmaankin pitänyt laittaa se palstalle "tähtitiede ja avaruus".

  • ylös 0
  • alas 0

Sivut

Kommentit (65)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
kimmosal
Mistä?????

Tiedätkai että tuossa on oikeinkirjoitus päin prikkalaa?
(kuuluisi olla yksi(1) kysymysmerkki)

Olen osittain eri mieltä. Lue esimerkiksi Törttö-Bill:in tekstejä, ja yritä kuvitella, millaisia ne olisivat kirjakielellä. Sellaisenaan ne ovat vaikeaselkoisia, mutta sitäkin mielenkiintoisempia. Kirjakielellä ne taas olisivat tylsähköjä. Toisaalta, kun kyse on normaalista tekstistä, oikeinkirjoituksen puute on häiritsevää.

Pikku Gen
Seuraa 
Viestejä3210

Toki on ihmisillä omalaatuisia kirjoitustyylejä, joiden viljennys heille sallittakoon... *paraskin puhumaan, virnis*

Muttamutta. Lukihäröt ja muut koppiaiset poislaskettuina, huolimattomasti kirjoitettu teksti on hankalalukuista, ja pahimmillaan itse asia jää vähän syrjään, kun yrittää miettiä että mitä himsketaa se nyt yrittää sanoa. Sitä paitsi minulla on ikävä sisäänkirjoitettu ennakkoluulo huolimattomasti kirjoittavia ihmisiä kohtaan; kieliopillisesti täysin metsään kirjoitettu teksti saattaa vaikuttaa yksinkertaisesti typeryksen väsäämältä, jolloin mahdollisesti hyvinkin tieteellinen ja korrekti sisältö kuittaantuu samalla. "Ei se kumminkaan tiedä mistä puhuu, kun ei osaa kirjoittaakaan."

Hmm. Törttö-Bill saa jatkaa kaikin mokomin salaviisasteluaan, samaten Aslak, sekä muut joiden kirjoitustyylistä jo paistaa persoona läpi... Kun muuten ei pääse ihmisten "ääneen" kuulolle, olkoon edes sanankäyttö yksilöllistä!

"Ubi est actio hic?" Missä täällä on säpinää?

Suomen kielen parannus lähtee siitä, että karsitaan puhekielestä kirosanoja ja kirjoitetusta kielestä kirjoitusvirheet. Ja puhevikaiset opetelkoot puhumaan. Just. Sehän on todettu usein, että suomen kielen taso on jo abeillakin huono, eikä se siitä tunnu paranevan. Ja totta on, että tulkinnallisia virheitä syntyy tämän myötä. Mutta ei näitä keskustelupalstoja tulekaan lukea samalla tavalla kuin tutkielmia. Virheitä voi joskus katsoa läpi sormien, jos ne eivät sotke liiemmin sisältöä. Vuorovaikutuksessa voi onneksi tulkita myös eleitä, jos ollaan kasvokkain. No se siitä. Tuli vain mieleen.

Vierailija

Internetissä on kaikenlainen kirjoittelu lisääntynyt Ja se on tavallista keskustelua.

Miksi pitäisi kirjoittaa täsmällisesti oikein.

Sitten on kaikenlaisia lukihäiriöitä, väsymystä esimerkiksi.

Yksi syy lisääntymiseen kirjoitusvirheisiin on se että ihmiset kirjoittelevat yöllä ja eivät anna arvoa tekstille jota ne pikaisesti kirjoittavat nettii.

Näitä voi aina tänne kirjoitella uusia, niin ihmiset eivät välitä siittä minkälaista siittä tulee.

Ihmiset antavat sisällölle arvon eikä sen ulkonäölle. Pää asia että siittä saa selvää mitä tarkoittaa.

Tääkin on psykologiaa taas.

Aslak
Seuraa 
Viestejä9177

Kiitos sinulle Pikku Gen. Olen kovasti otettu, kun sain arvovaltaiselta
taholta luvan kirjoitella omalla kielelläni.
Osaan kyllä kirjoittaa suomenkielelläkin , mutta käytän mieluimmin omaa
äidinkieltäni,varsinkin täst'edes kun sain siihen oikein asiallisen luvan.

Eikös suomen kieli ole se jota me kaikki puhumme.

Kieltä tai sen oikeinkirjoitusta ei pysty ikinä kunnolla määrittämään pitkäksi aikaa. Kaikki kielet muuttuvat ja omaksuvat uusia sanoja jatkuvasti.

Mutta mitä kirjakieleen ja kommunikointiin vaikka juuri näin tälläisellä palstalla niin tietysti huonosti ja epäselvästi kirjoitettu teksti vaikuttaa typeryksen tekemältä. Oikeinkirjoitus lisää kirjoituksen "akateemista" arvoa.

Onhan se niinkin, että kun kirjoittaa tarpeeksi epäselvästi niin kukaan ei tajua, mitä yrittää sanoa, jolloin kommunikaatio epäonnistuu. Tiäremiehelle vinkiksi, että siittä = ilman sitä, tarkoitus oli kai kirjoittaa "siitä". Jos jatkuvasti kirjoittaa täysin väärin, voi koko sanoman sisältö muuttua aivan erilaiseksi, kuin oli tarkoitettu. Kyllähän se on vähän niinkin, että jollei osaa edes äidinkieltään kunnolla, ei silloin voi olla kovin älykäskään. Ihminen nimittäin kommunikoi kielen avulla.

Aslak
Seuraa 
Viestejä9177

Onko HaZe kuullu koskhan puhuttavan meän kielestä ?
Mie ny en ihan meän kieltä kirjota, mutta ei kaukaakhan liippaa.
Meän kieli on kieli jota puhuthan pohjas ruottissa.
Suunnilhen Haaparannalta ,Kirunhan.
Suomenpuolella väylänvarressa, alkaen suunnilhen Ylitorniosta ylöspäin.
Keskilapin seuvvulla se kielialuve tekkee ,ikhänku pussin sisämaahan.
Se yltää Kolarista Kittilän itäoshin ,ja sieltä Muonijhon.
Enontekijöllä ja muuallaki ylälapissa son sitte oma kielens.
Son muuten meänkieli ihan virallinen kieli, kielioppinens kaikkinens.
Son Ruottinpuolella virallisen vähemmistökielen asemassa.
Niin solen mie sen ainaki ymmärtäny. Son se kirjailija Bengt Pohjanen
laatinu Meän kielelle virallisen kieliopinki.
Joka tosin seki kehittyy jatkuvasti, siillä son niin monisävynen asija tämä meän kieli. Tosin son seki kieli ainaki näiltä minun asumaseuvvuilta
pikkuhiljaa häviämässä. Mutta ainaki meillä syyvhän vielä kafelilla ja ikkunhoin panhan kartiinit. Ja tuukit on pöyvillä.
Ja nokkaki niistethän nästyykhin.

Aslakin jutustkin saa ihan hyvin selvää, koska hän ei kirjoita väärin. En edes tarkoittanut; että kaiken pitäisi olla kirjakielellä. Jotkut vain tekevät niin helvetillisiä virheitä, ettei niiden siansaksasta meinaa saada selville, mitä ne tarkoittavat. Kommunikaatio perustuu kieleen, eikä kirjoitetussa muodossa voi henkilökohtaisella kontaktilla korjata mahdollisia väärinkäsityksiä.

Pikku Gen
Seuraa 
Viestejä3210
Aslak
Kiitos sinulle Pikku Gen. Olen kovasti otettu, kun sain arvovaltaiselta
taholta luvan kirjoitella omalla kielelläni.
Osaan kyllä kirjoittaa suomenkielelläkin , mutta käytän mieluimmin omaa
äidinkieltäni,varsinkin täst'edes kun sain siihen oikein asiallisen luvan.

Ihan sikasairaattoman asiallisen... Kiitos kiittämästä.

"Ubi est actio hic?" Missä täällä on säpinää?

Miksikähän mm. aloittaja kimmosal kirjoittaa nimimerkkinsä pienellä?

Nimimerkki on erisnimi eli propri ja se kuuluisi kirjoittaa isolla alkukirjaimella. Jos joku vaikkapa vastaa kimmosalille, ei lukijalle ehkä tule selväksi, että kimmosal on henkilö.

Muuten, po. "Sanojen oltava oikein".

Vaari
Seuraa 
Viestejä3335

minutsa ainakin on aivan ja silleen tärttekste, kirottaa ihan miten vaan. Ei ole keneklään aliarvomistajos kirottaa vihreellisesti, älytön väite. on jokase omaasia esmekriksi yhdys sanat. tartteeko keneklkään niihln puuttua. suomi on stäm ä kileäö jota me uhutan ainternetissä ja tekstiniesteisssölä.
Ja lisäksi ojlkiksjdnuy.! jauma lpokjnija. kässsäSIt6tekste. Kaikki kyllä ymmörstäå jos haluppaa.

Kaavi

"Etenen, sillä muistini lyhyempi kuin kehä, jota kierrän." (Markku Envall)

salai
Seuraa 
Viestejä9180

Man måste prata svenska om man vill äta surströmming och dricka lite snaps och kaske sjunga lite. Men bara lagom.

Mitä tahansa edellä esitetyistä väitteistä saa epäillä ja ne voidaan muuttaa toisiksi ilman erillistä ilmoitusta. Kirjoittaja pyrkii kuitenkin toimimaan rehellisesti ja noudattamaan voimassa olevia lakeja.

Vaarin viesteillä on työllistävä vaikutus. Alati läsnäoleva Echelon ei voi käyttää automaattista käännösohjelmaa ja joku nuori ihminen saa töitä

Mummo
optimisti

DedMoroz
Seuraa 
Viestejä19810

Salai.
Surströmming - just joo. Ja sitähän ei sitten syö erkkikään. Jo avatun purkin kanssa samassa rakennuksessa oleminen aiheuttaa sietämätöntä tarvetta voida pahoin.

Men liten snaps med nånting annat är ganska bra idé.

liten, kanske; kun kerran alettiin korjailujuonteeseen

DM
joka kerrankin osaa sanoa oikeinkirjoituksesta jotain - ehkä

I usually give people more chances than they deserve but once I'm done, I'm done.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat