Seuraa 
Viestejä45973

Hienot suunnitelmat: http://www.ursa.fi/blogit/ta/index.php? ... &tb=1&pb=1

Tollaisen kun vielä omana elinaikana näkisi toiminnassa

Kommentit (11)

vihertaapero
Seuraa 
Viestejä6081

Taisi olla jossain päin jenkkilää taannoin elohopeapeili samalla idealla. En tiedä, ovatko luopuneet moisesta vai pelittääkö paketti edelleen.

Konsta: ...joten jäähdytysvesi on varmasti erittäin korkeaktiivista.
Brainwashed: En tosiaankaan pidä itseäni minään asiantuntijana...

Neutroni
Seuraa 
Viestejä36092

Vaikuttaa idealta, joka on paperilla parempi kuin käytännössä. Tuollaisen peilin ongelmana on se, että peilin pitää olla aina tarkalleen vaakasuorassa paikalliseen horisontiin nähden. Siitä seuraa äärimmäisen heikko suunnattavuus.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Neutroni
Seuraa 
Viestejä36092
tietää
Ja kun se peili olisi saatu pystyyn, niin seuraavana päivänä osuisi meteori ja rikkoisi altaan...

No tuolla perusteella on parempi olla rakentamatta mitään minnekään. Kyllä se meteori havumajankin päälle putoaa, kun sille päälle sattuu.

Neutroni
tietää
Ja kun se peili olisi saatu pystyyn, niin seuraavana päivänä osuisi meteori ja rikkoisi altaan...No tuolla perusteella on parempi olla rakentamatta mitään minnekään. Kyllä se meteori havumajankin päälle putoaa, kun sille päälle sattuu.

Todennäköisyys kuussa on hyvin paljon surempi koska siellä ei ole kaasukehää ja jarruttamaton kosmisella nopeudella liikkuva mikrometeori riittäsi saamaan vuodon aikaan. Maan ilmakehään niitä törmää tonneittain päivässä ja kuun kokoon suhteutettunakin paljon.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä36092
Armitage
Eikös kiertoradalla voisi magneeteilla muodostaa aika stabiilin nestemäisen peilipinnan?

Voisi ehkä teoriassa, mutta kalliimpi se olisi kuin kiinteästä aineesta hiottu peili. Kiertoradalla mekaaniset rasitukset ovat hyvin pieniä, ja kohtuullisen kevytkin rakenne pitää muotonsa.

Siinä olisi se etu, että sitä voisi ehkä "venyttää" kovinkin suureksi jostain siemenpisarasta. Ja jos se rikkoutuisi, niin voisi kasvattaa sen peilin uudelleen. Olisi toki kalliimpi, mutta peilipinta ei sillä tavalla "kuluisi", ja jos mekanismit ympärillä mahdolistaisivat peilin muotoilun, niin sen voisi aina optimoida uudelleen ja uudelleen.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä36092
Armitage
Siinä olisi se etu, että sitä voisi ehkä "venyttää" kovinkin suureksi jostain siemenpisarasta.Magneetit vaativat kuitenkin tukirakenteen ja erittäin monimutkaisen mittauskoneiston. Ei sellaisen rakentaminen ole halvempaa kuin ohuen peilin. Peili voidaan hioa paloina ja koota avaruudessa yhtenäiseksi.

Ja jos se rikkoutuisi, niin voisi kasvattaa sen peilin uudelleen. Olisi toki kalliimpi, mutta peilipinta ei sillä tavalla "kuluisi", ja jos mekanismit ympärillä mahdolistaisivat peilin muotoilun, niin sen voisi aina optimoida uudelleen ja uudelleen.Peilipinnan kuluminen tai rikkoutuminen eivät ole oleellisia ongelmia avaruudessa. Pienetkin meteorit ovat hyvin harvinaisia, kunhan peili rahdataan saastuneen lähiavaruuden ulkopuolelle. Elektroniikka ja mekaniikka ovat kaukoputken ikää rajoittavat tekijät. Siinä mielessä aktiivisesti säädettävä elektroninen magneettikoneisto on vikaherkempi kuin kiinteää kappaletta oleva peili.

tietää
Todennäköisyys kuussa on hyvin paljon surempi koska siellä ei ole kaasukehää ja jarruttamaton kosmisella nopeudella liikkuva mikrometeori riittäsi saamaan vuodon aikaan. Maan ilmakehään niitä törmää tonneittain päivässä ja kuun kokoon suhteutettunakin paljon.

Onhan se mahdollista, mutta ei Kuuhunkaan meteoriittejä joka hehtaarille joka päivä putoa. Nestepeili ei sitä paitsi ole erityisen herkkä mikrometeoriiteille, koska pieni hiukkanen aiheuttaa vain pinnan hetkellisen aaltoilun. Sen liike-energia imeytyy nesteeseen lyhyellä matkalla.

o_turunen
Seuraa 
Viestejä14900

Ei mitään uutta muutakuin muoto. Elohopeapeilejä on zeniittiteleskoopeissa käytetty kymmeniä vuosia. Samoin viistosti taivaalle katsovissa ohikulkukojeissa elohopeapeilejä on ollut kauan. Näissä ohikulkukojeissa ei tähdä havaintoja meridiaaniohituksesta vaan siitä, milloin kohteen korkeuskulma on esim. 60 astetta. Toinen havainto tehdään ennen meridiaania ja toinen sen jälkeen. Molempia laitteita on käytetty mm. maapallon pyörimis- , prekessio- ja nutaatioliikkeen havaitsemiseen.

Korant: Oikea fysiikka on oikeampaa kuin sinun klassinen mekaniikkasi. Jos olet eri mieltä kanssani olet ilman muuta väärässä.

Neutroni
No tuolla perusteella on parempi olla rakentamatta mitään minnekään.

Tuo on kyllä totta, että kun sitä liian kauvon odottaa niin ei tarvi tehdä ollenkaan. ostaakko nyt vaiko odottaa seuraavaan laite versioon?.

(Kaatuhan ne WT-tornitkin, olisi paljon säästäny jos ei olisi rakentanu ollenkaan ).

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat