Seuraa 
Viestejä45973

Kohta emme tarvitse hehku- tai mitään muutakaan lamppua iltaisin, tulee sen verran messevä ja kirkas losahdus olemaan. Saa nähdä mitä Maalle käy, vain onko tähti tosiaan tarpeeksi kaukana, jottemme altistu sen säteilylle, kuten jo dinot aikoinaan.

http://chandra.harvard.edu/photo/2007/etacar/

http://www.avaruus.fi/

Sivut

Kommentit (43)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kyllähän se melkoinen paukku tulee olemaan. Onneksi tähti on kuitenkin 7500 - 8000 valovuoden päässä. On esitetty arvioita että se tulee loistamaan noin täyden kuun kirkkaudella (-12.5m). Eta Carinae ei nouse horisontin yläpuolelle 27 leveysasteen pohjoispuolella, joten tuleva ilotulitus ei näy Suomessa.

Toinen elämänsä ehtoopuolella oleva tähti, Orionin Betelgeuze, huolestuttaa melkeinpä enemmän. Sekin voi räjähtää koska tahansa tyypin II supernovana. Räjähdyksen maksimikirkkauden on arvioitu yltävän myös lähes täysikuun tasolle, mutta sen ei kuitenkaan uskota vaarantavan maapallon elämää.

EDIT: Jaa korjataanpas vähän... supernovaräjähdyksessä tähti kirkastuu suunnilleen 20 suuruusluokan verran. Suunnilleen 1m luokan tähtenä Betelgeuze loistaisi siis n.-20m voimakkuudella, mikä vastaa lähes auringon kirkkautta, eikä suinkaan kuun kirkkautta, kuten Wikipedia väittää.

Lentotaidoton
Seuraa 
Viestejä5959

Niin kuten muistamme oli tähti 1800 luvun puolivälissä viittä vaille tuhoutumista. Täällä meillä ei ollut silloin hätää eikä tule olemaan vastaisuudessakaan Eta Carinaen takia.

Kuulostaa aika kovalta todeta:
"Fortunately its not that close, but at 7,500 light-years its still close enough to do some damage.

However, the likely damage is not to humans directly, but to satellites and the upper atmosphere. Thats because an explosion of this type generates huge amounts of high-energy radiation such as gamma rays."

Jossitellaan, jos poksahtaisi niin ei vahingoita suoraan ihmisiä mutta satelliitit ja yläilmakehä voi kärsiä. Täytyy sanoa, että onpa tarkkaan laskettu

installer
Seuraa 
Viestejä9908
Tyräpoika
Hyvin sanottu Tiäremiäs, hyvin sanottu. Toivon itse aivan samaa! -Helpottais kaikilla heti kerrasta.

Olet ikäänkuin "varastanut" avattareni,hyi!!

"Kenet jumalat tahtovat tuhota, sen he lyövät ensiksi sokeudella. "

Lentotaidoton
Niin kuten muistamme oli tähti 1800 luvun puolivälissä viittä vaille tuhoutumista. Täällä meillä ei ollut silloin hätää eikä tule olemaan vastaisuudessakaan Eta Carinaen takia.

Eipä varmaankaan. Suurin osa säteilystä suuntautunee muualle kuin maapallon suuntaan.

Täytyy muistaa myös toinen pikkujuttu:
"Ahora la pregunta es, ¿Cuando se convertirá en una supernova? La respuesta es que en cualquier momento; el problema en que en astronomía “un momento” puede ser perfectamente un millón de años. Es decir, hay muy pocas probabilidades de que nuestra generación pueda disfrutar de este espectáculo."
Kysymys kuuluu, koska tähti räjähtää supernovana? Vastaus on "koska tahansa", hankaluus on siinä että astronomisessa mittakaavassa "koska tahansa" voi olla helposti miljoona vuotta. Voidaan sanoa että ihmiskunnalla on erittäin pienet mahdollisuudet päästä katsomaan tätä spektaakkelia.

Taitaa siis käytännössä jäädä poksaus perikunnaltakin näkemättä.

Lähde Teleobjectivo

siis toihan on niin lähellä et kaik vaa kuollaan siihen säteilyyn.. hyi v***u!!
eikö siitä lennä avaruuteenki nii paljo kamaa melkee valonnopeudella et neki joskus tulee tänne..

no ei kai siinä.. laskuvarjohyppy eka ja sit viel ehtii vähäks aikaa jonnekki sukelteleen ja kattelee merenpohjaa nii on sit jotai siistiäki tullu tehtyä ennenku kuolee gammasäteilyyn. mitäköhän ne sanos pankis ku menis ja sanos et eta carinae posahtaa iha just, anna rahaa et meikä pääsee bilettään viel hetkeks!?!?!

Hyeena
melkee valonnopeudella et neki joskus tulee tänne..

Siinä sit ihmetelläänkin "Suhteettomuus teorioita" kun se materia tuleekin valon kanssa yhtä aikaa... tai jopa pikkusen ennakkoon, mikäpä niiden vauhtia hidastaisi? ei ainakaan ilman vastus...

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat