Seuraa 
Viestejä45973

On Talonen, Tulonen, Timonen jne.
Mistä johtunee noiden sukunimien nen-päätteet?

Kommentit (11)

-nen -pääte on deminutiivi eli vähennysmuoto ja käytetään myös hellyttelymuotona. Vrt lintu -> lintunen, tyttö ->tyttönen.
Sukunimi "Timonen" tarkoittaa siis "pikku-Timoa".

eikö se tarkoita "pientä"?

pieni joki --> jokinen

ei ole lähdettä tälle "tiedolle" antaa, valitan.

edit: myöhästyin

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
de Selby
Seuraa 
Viestejä1231
markent
Kiitos!
Olisi pitänyt kysellä ääliökilvan jälkeen. Taas joku siellä piltti päreensä.

"Piltti". Käypi aiheeseen.

Niin, entisaikaanhan nimeksi annettiin myös notta Jussi Tapanin poika.
Kuitenkin lapsista ja muista pienikasvuisista käytettiin sanontoja tyttönen, poikanen, lapsonen. Perheemme pikku pikku tähtönen.
Joten miksei siis lapsonen joka on Tapanin poikanen, voisi olla Tapaninen.

Kääk. Ei voi tietää.

Eli Ari Koivunen oli syntyessään pieni, mutta Saku Koivu n. 180 senttinen. (huono)

Gravity sucks.

Toope
Seuraa 
Viestejä25209

http://www.genealogia.fi/historia/

Tuolla hakuohjelmalla voi selvitellä vaikka oman sukunimensä esiintymistä. Monista nimistä, varsinkin itä-Suomessa, on tietoja 1700-luvulta lähtien.

"Siirtolaisuuden hyväksyminen kehitysmaista oli pahin virhe, jonka länsimaat tekivät Toisen Maailmansodan jälkeen." - Toope

Peili olisi se keksintö, jota arabialainen ja islamilainen maailma tarvitsisi. He voisivat sen kautta nähdä syyllisen siihen, miksi omat yhteiskunnat eivät toimi.

http://tinyurl.com/jbs6kqp

Isoisäni äiti päätti ottaa itselleen nimeksi erään -nen päätteisen sukunimen 1900-luvun alussa. Sitä ennen tämä äpärän synnyttänyt nuori Varsinais-Suomalainen naikkonen oli Mickelsdottir kuten silloin oli tapana. Syytä nimenvaihtoon ei tiedetä, ehkä kyse oli vain aikakauden nimien "suomalaistumisesta". Samoihin aikoihin naikkonen vaihtoi myös pitäjää ja meni naimisiin -lä sukunimisuffiksin kanssa.

tietää
Se on sama kuin Saksan von ja Ruotsin af tarkoittaen sukua tai tilaa. Ei siis mitään hellyttelyjä.

Et sitten malttanut lukea noita annettuja linkkejä?

Edit: Tarkoitin tuota Ding Dingin antamaa lyhyempää tekstiä.

Ding Ding
Seuraa 
Viestejä9031

-nen -loppuiset yleistyivät siis joskus 1600-luvulla:

Sukunimiä alettiin muodostaa vapaammin, esimerkiksi yksilön liikanimestä, ammatinnimityksestä tai kotipaikan nimestä tai nimenosasta, joka kyllä saattoi sisältää etunimiaineksiakin. -la/-lä-loppuisista talon- tai muun asumuksen nimistä johdetut sukunimet saattoivat olla joko -lainen/-läinen-loppuisia tai pelkästään -(i)nen-loppuisia. Esimerkiksi savolaista Kärkkäinen-sukunimeä kantaneet ottivat 1600-luvulla ja 1700-luvun alkupuoliskolla mm. seuraavia uusia nimiä asuinpaikkansa mukaisesti: Risulainen (< talonnimi Risukoski), Pietiläinen (< talonnimi Pietilä), Sakari (< talonnimi Sakari), Pöksyläinen (< lisänimi Pöksä-Kärkkäinen), Rantonen (< talonnimi Rantala). Kuopion itäpuolella taas erään Ihalempisten sukuhaaran jäsenten uudeksi nimeksi tuli Kortelainen heidän muuttaessaan 1600-luvun alulla Kortejoelta Ritoniemeen.

1800-luvulla alettiin sitten keksiä luonnosta otettuja -nen-loppuisia nimiä kuten Virtanen, Mäntynen jne. jotka yleistyivätkin hyvin nopeasti.

-nen on samanlainen loppuliite kuin vaikkapa ruotsin -son, joka kyllä ruotsissa alunperin tarkoittaa poikaa, mutta tuskin enää nykyään, koska on varmaan naispuolisia svenssoneita sun muita.

Miksi ei?

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat