Seuraa 
Viestejä45973

Tänään (26.6.) Bones-jaksossa testailtiin veitsen iskuvoimaa labranukkeen. Useaan otteeseen mainittiin voiman yksiköksi "Newtonmetri" (Nm).

Lukiolapsikin tietää että voiman yksikkö on pelkkä "Newton" (N). Newtonmetri on vääntömomentin yksikkö. Hieman meni usko ohjelmaan, vaikka onhan se luurankoekspertti silti aika hottis neiti (kuten myös se toinen tiedenörtitär siellä labran uumenissa).

No, en minä silti aio boikotoida hyvää sarjaa tämän takia. Vastahan SI-järjestelmä on ollut käytössä täällä Euroopassa reilut pari sataa vuotta (paitsi Britanniassa vain ehkä n. 20v. vaihtelevalla menestyksellä). Nyt se pikkuhiljaa alkaa tihkua Amerikkaankin. US TV:n lääkärisarjoissa puhutaan senttimetreistä, millilitroista, celsiusasteista jne - ja miksipä ei - tärkeistä asioista pitää puhua järkevillä termeillä.

Silti, kun ER:n henkilökunta poistuu vapaalle, käyttöön otetaan taas tuumat, jalat, jaardit, mailit, gallonat, paunat, Fahrenheitit ynnä muut huhhahhei-yksiköt, jotka eivät perustu mihinkään järkevään ideaan, vaan jonkun edesmenneen kuninkaan kengännumeroon tai peukalon pituuteen (jotka tietysti aina vaihtuivat vallankumousten myötä).

Niinpä sekaannus oli valtaisa. Enää sen ei tarvitsisi olla, mutta kun jenkit haraavat sitkeästi vastaan. Sen takiahan se yksikin luotain rysähti Marsin kamaraan kun NASA sekoitti tuumat ja sentit. Säälittävää touhua - onneksi ei ollut miehitetty lento. Itse en aio varata lomamatkaa Kuuhun ennen kuin tämä mittayksikköasia on saatu luotettavasti pois päiväjärjestyksestä.

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (8)

Newtonmetri on yhtä kuin Joule, ja sitä todellakin käytetään iskuvoiman mittarina. Luodin, tai metsästysjousen nuolen iskuvoimaa esimerkiksi mitataan Jouleissa. Miksi ei myös veitsen.

Newtonhan ei yksiselitteisesti kerro kuinka luja isku on ollut. Se on vain hetkellinen arvo joka ei sinänsä kerro siitä kuinka paljon vahinkoa kohteeseen syntyy.

Jos iskuvoimaa mitattaisiin pelkissä newtoneissa, niin sama arvo voitaisiin saada hetkellisesti vaikka sulkapallolle ja tykinkuulalle. Erona on vain se, että toinen menee seinästä läpi ja toinen ei.

Ihmisen on täysin mahdollista esim. läimäyttää kätensä yhteen 1000 Newtonin voimalla. Staattisena kuormituksena tämä vastaa n. 100 kilon painoa, mutta käsien läimäytyspä ei ole jatkuvaa. Joku bodari voi tosin hyvinkin saada aikaan käsillään jatkuvan 1000 N voiman.

Newtonmetri on oikeasti energian yksikkö. Vääntö on oikeasti pyörivään massaan tai akseliin jousen lailla varastoitunutta energiaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
o_turunen
Seuraa 
Viestejä14900

Niin, jossain hupilehdessä voidaan aivan hyvin käyttää aivan mitä yksiköitä tahansa missä tahansa merkityksessä, vaikkapa Nm:ää voiman yksikkönä.

Siitä juuri on kyse, että päästäisiin hupitasolta asiatasolle. Nm liittyy kiistatta energiaan tai momenttin. Jos kyseessä on iskuenergia, mitä se sitten tarkoittanee, niin sitten Nm = J. Kohteeseen kohdistuva voimaa ei voi suoraan laskea energiasta, voima riippuu monesta muustakin asiasta.

Korant: Oikea fysiikka on oikeampaa kuin sinun klassinen mekaniikkasi. Jos olet eri mieltä kanssani olet ilman muuta väärässä.

Veikko on oikeassa. 1 Nm = 1 J = 1 Ws. Tv-ohjelmassa kuitenkin toisteltiin sanaa iskuvoima (impact force), kun olisi pitänyt sanoa iskuenergia (impact energy). Niin tai näin, taitaa olla maan tapa ja lähinnä kielellinen juttu. Siinä maassahan sanotaan bensiiniäkin kaasuksi.

Finlandes
Seuraa 
Viestejä1399

Täytyisi varmaan muistaa kyseessä olevan vain tv-sarjan.

Toisaalta joku tuohtunut katsojahan voisi haastaa tuotantoyhtiön oikeuteen väärän tiedon levittämisestä ja voittaa tuollaiset 160 miljoonaa taalaa .

Eräässä autojutussa jarrulevy (brake disc) oli suomennettu roottoriksi, jota se fysiikan käsittein kyllä on mutta kiinnitti huomioni kun puhe oli auton osasta.

Piru Naiseksi
Seuraa 
Viestejä3164

Vaikkapa tällä palstalla voitaisiin kertoa fiktiivisiin tiedettä käsitteleviin tuotoksiin pujahtaneista asia- tai terminologiavirheistä, vähän taannoisen ´Missä vika`-TV-sarjan tyyliin.
Tokkopa moni vakavissaan käyttää asiatiedon lähteenään edes laadukkaita elokuvia tai TV-sarjoja mutta meitähän on joka näköradion ja valkokankaan ääreen. Ei siis ole mahdotonta, että eräät meistä perustavat tieteellisiä käsityksiään fiktion maailmasta saamaansa informaatioon ... vai erehdynkö sittenkin näin väittäessäni?

TV:ssä on pääroolissa sosiaalisen kanssakäymisen eri muodot ja erillaiset faktat ovat kulissin roolissa. Puhdas tiede ja tekniikka lisää osuuttaan ihmisten koulutustason lisääntymisen myötä. Ymmärretään mistä puhutaan.
Toisaalta sosiaaliset kuviot on kaluttu liian ohuiksi että niiden varaan rakennetun traaman ääreen saisi muita kuin lapsia ja vanhuksia.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat