Seuraa 
Viestejä45973

Tajuntatietoisuus on hyvä ymmärtää kokonaisuutena.
Tajunnan syvät osat ovat jatkuvasti tietoisia, kaikesta ympärillä tapahtuvasta, puhutaan alitajunnasta, tai tajunnan tiedostomattomasta osasta.
Tajunta on kuitenkin yhtenäinen, vaikka pintamieli, ajatus onkin ottanut vallan.
Yleensä pintamieli siis reakoi, tai on jotain mieltä asioista, jolloin ei anneta koko tajunnan "syventyä" tutkia pohtimatta hiljaisuudessa kaikkea tajunnassa tiedostetuksi tullutta koettua asiaa.
Tajunnan syvät osat kuitenkin aina joskus tuovat esiin oivalluksia, jotka on koko kokemusmaailman aikaansaannosta.

Kysynpä nyt miten ymmärrätte alitajunnan?

  • ylös 0
  • alas 0

Sivut

Kommentit (37)

Erittäin hyvä esimerkki alitajunnan toimivuudesta:

Aikuiset keskustelevat keskenään "aikuisten asioista". Lapsia leikkii ympärillä, eikä voi olettaa, että he kuulisivat saati ymmärtäisivät aikuisten puhetta. Sitten yllättävässä tilanteessa ja yleensä kiusallisella hetkellä lapsen suusta pamahtaa näitä "aikuisten asioita".

No joo....

Hyvä esimerkki tosiaan ammuskelijalta, lapsethan ovat vielä aitoja, teeskentelemättömiä.

Lapsenkin oivallukset ovat kyllä erittäin sopivia, ja sattuvia, mutta se että kertojana on lapsi saattaa yllättää, tai järkyttää.

Valitettavasti lapsetkin laitetaan isojen ihmisten toimesta "järjestykseen"

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Juu. Jos lapsi päästää suustaan jotain aikuisen mielestä sopimatonta, niin kyllähän siitä haloo syntyy. Varsinkin, jos on vähän ventovieras aikuinen!

Viime sunnuntaina olimme junassa poikani ja tyttöni kanssa. Viisi vuotias poikani halusi syliini istumaan ja nostin hänet hajareisin syliini. Tartuin reisistä kiinni, ettei valuisi sylistäni. Siihen poikani isolla äänellä, että "Älä koske minun pippeliini." Apua! Tyttöni sanoi, että "voi ei." Aika noloa! Junassa oli muitakin ihmisiä.

henkka
Kysynpä nyt miten ymmärrätte alitajunnan?

Ali(yli) tajunta... hmm...

Maallinen pinnallinen tajunta. Kai.

Todellisuudentaju (?) on - nyt - .

Valitettavasti lapsetkin laitetaan isojen ihmisten toimesta "järjestykseen"

Ehei... ei se noin mene. Lapsi, jos aikuiseksi elää, voi kuten edellinenkin sukupolvi, joista joku kuitenkin varttuu aikuiseksi, voi kyseenalaistaa edellisen sukupolven järjestyksen.

"Tämän päivän lapsi on huomenna aikuinen"...

Turha SELITTELY pois!

Niin tajunnan tiedostamattomat osat käsittelevät jatkuvasti valtavaa tietomäärää.
Katsokaa ympärillenne, kuinka paljon näette vaikka eri värejä?
Kaikki kielellinen taito, puhuminen, autolla ajaminen, kävely, pyöräily, monet muut joihin emme kiinnitä huomiota, tajuntamme on niistä koko ajan tietoinen.
Vaikuttaa siltä, että pintamieli vain rajoittaa koko ymmärryksen, tajunnan toimintaa.
Se tekee sen olemalla jotain mieltä asioista, jolloin ymmärrys jää vain mielipiteeksi, muistitiedoksi. Tutkiskeleminen jää tekemättä.

henkka

Se tekee sen olemalla jotain mieltä asioista, jolloin ymmärrys jää vain mielipiteeksi, muistitiedoksi. Tutkiskeleminen jää tekemättä.

Mutta kun asia itsen kohdalle loksahtaa, johan pursuaa alitajunnasta tietoa, muistikuvia ja muuta pinnalle tiedostettavaksi.

Esim. Olin kuullut, lukenut lehdistä ja nähnyt ohjelmia vanhustenhoidon karmeasta tilasta ja kun äitimme kohdalle sattui niin johan kolahti!

Niin tajunnan tiedostamattomat osat käsittelevät jatkuvasti valtavaa tietomäärää.

Etten sanoisi, valtavaa turhakemäärää...

Shriek
Id.

Tarkoitatko tämän takia, että voin saada epäilyt päälleni insestistä? No sellainen olo kyllä tuli junassa päälle, että hupsista.... Tyttöni marmatti asemalta jäädessämme koko kotimatkan... melkein... kuinka ihmiset alkavat ajattelemaan, että mikä pervessi-äiti oikein on.

Että kyllä nämä jutut, mitä Hannes tuolla kertoo eräästäkin tapauksesta, jossa tutkittiin lasta, josko olisi joutunut insestin kohteeksi, jäävät alitajuntaan kummittelemaan.

Tuppiksen pojan tapaus

Alitajunta, tajunnan syvät kerrostumat eivät varastoi tietoa samalla tavalla kuin pintamieli.
Pintamielen oikut, tiedolla näpertelyt, ajatuksen kautta ilmenevät mieltymykset, ynnä muut senkaltaiset, voidaan turhakkeiksikin nimetä.

Alitajunta kyllä, jäsentää kaikkea koettua, ja antaa myös tarpeen tulle väläyksiä pintamielen käyttöön.

Pintamieli pyrkii laittamaan kaikki sanojen avulla järjestykseen, koska aivot toimiakseen hyvin pyrkivät aina pitämään järjestystä yllä.

Niinpä aivot hyväksyvät loogisen järjestyksen, perustuu se sitten todellisuuteen, tai ei.

Alitajunta, tajunnan syvät kerrostumat eivät varastoi tietoa samalla tavalla kuin pintamieli. Pintamielen oikut, tiedolla näpertelyt, ajatuksen kautta ilmenevät mieltymykset, ynnä muut senkaltaiset, voidaan turhakkeiksikin nimetä.

Kyllä. Ns. ylitajunta mukaan lukien. Ja loppujen lopuksi, mikä ei olisi turhaa... en tiedä.

Alitajunta kyllä jäsentää kaikkea koettua ja antaa myös tarpeen tulle väläyksiä pintamielen käyttöön. Pintamieli pyrkii laittamaan kaikki sanojen avulla järjestykseen, koska aivot toimiakseen hyvin pyrkivät aina pitämään järjestystä yllä. Niinpä aivot hyväksyvät loogisen järjestyksen, perustuu se sitten todellisuuteen tai ei.

Vain tämä hetki on - elävä - .

("pitämään järjestystä yllä" ... = tottumusta yllä.)

Niin kuinka tarpeellisia mitkäkin taidot ovat, vaikka tämä kirjoitustaito.

Joku voisi kyllä olla sitä mieltä, ettei sitä ainakaan minulla ole.

Niin kuinka tarpeellisia mitkäkin taidot ovat, vaikka tämä kirjoitustaito. Joku voisi kyllä olla sitä mieltä, ettei sitä ainakaan minulla ole.

Jos elämää ajattelee kokonaisuutena, niin elämä kyllä pärjää ilman esim. ihmistä.

Niin ihminen taitaa olla vain kivi elämän rattaissa.

Tuota elämää tajunta sen eri kerrostumat juuri tulkitsevat kokevat, järjestävät tämän ihmisen ymmärrettäväksi.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat