Seuraa 
Viestejä10488

[size=150:2erk2tf1]Mikä on oikea puun hinta Venäjältä ja omista metsistämme[/size:2erk2tf1]
[size=75:2erk2tf1](uutisointi ja poliitikot intoilevat sormi pystyssä, kun Venäjä haluaa säätää pyöreän puun hintaa ulkomaille)[/size:2erk2tf1]

[ ... metsä on juuri niin arvokas kuin on kaupallista kysyntää, siis ihmisille. Luonto taas kokonaisuudessaan on täysin riippuvainen monimuotoisista ja eri elinvaiheissaan olevista metsistä - niin Suomessa kuin muuallakin maapallolla ... ]

Suomi aloitti rikastumisen, kun huomasimme halvan vesivoiman, tiivissyiset havupuumetsiköt ja ennakkoluulottomat patruunat, jotka halusivat tervan jälkeen jalostaa rahaansa ja duunarien työtä. Pelkän pyöreän puun vienti sellaisenaan ei kasvata kansantaloutta laajasti hyvinvoinnin suuntaan.

Venäjän tsaari Vladimir Putin kertoi jo julkisesti useampi vuosi sitten, että pyöreän puun vienti saa loppua. Samaan kertomukseen kuului sisältyneen huomautus jalostamisesta ja tuotekehityksestä kuin myös investoinneista lisäarvon tuottamisen puolelle.

Suomi saa vielä halpaa puuraaka-ainetta tehtailleen Venäjältä. Suomi jalostaa paperia, kartonkia ja vaneria yms. mekaanista jatkojalostetta entistä automatoisoiduimmilla tehtaillaan. Länsimaalainen markkinatalous, laatu ja Neuvostoliiton vaihdantakauppa kilpailuttivat tuotteemme sellaisiksi, että saimme viimeisten 50 vuoden aikana siitä osin sen hyvinvoinnin, mikä meillä juuri nyt on. Suomi eli metsästä.

Raaka-aine on tuotteiden lähtökohta. Metsänomistaja on saanut takavuosina mukavat korvaukset luonnonkasvusta ja hoitotyöstä, mitä hän panosti metsiinsä. Elintason nousun myötä palkat, maataloustuotteet ja muukin hintataso nousi ja metsäyhtiöt suuntasivat raaka-ainekatseensa halvan hinnan Venäjälle. Suomi sai näin yksipuolista hintaetuutta velivenäläisiltä - me yksinkertaisesti hyödynsimme uuden Venäjän epäselvät metsien omistus- ja hallintaoikeudet.

Venäjä on raaka-aineviejä. Venäjä saa varallisuutensa öljystä, kaasusta ja kivihiilestä, siis raaka-aineista. Markkinatalous suosii jatkojalostamista. Raaka-aineviejä ei kehitä omaa osaamistaan, innovaatiot ja tuotekehitys jää ohuelle pohjalle. Putin halusi muutoksen asiaan ja junailee verot ja tullit mm. pyöreälle puulle, jotta jatkojalostus olisi houkuttelevaa itse Venäjällä. Putin haluaa investointeja, osaamista ja innovaatiota omaan maahansa tuottamaan laajempaa hyvinvointia koko maalle, eikä pelkille metsäosuuksien "omistajille", jotka edustavat vain kapeaa sektoria koko Venäjän elinkeinoelämässä.

Suomi hyötyy kallistuvasta Venäjän puuraaka-aineesta. Nyt tulee taloudellisemmaksi hankkia raaka-aine kotimaasta. Palaamme pelimme lähtöruutuun. Pyöreä puu omista metsistä, jalostus omissa, joskin runsaasti ulkomaalaisten omistamissa tehtaissa, mutta erityisesti kotimaisella työvoimalla. Mikäli meillä ei ole markkinataloudellisesti hyödyllistä valmistaa paperia, kartonkia ja vaneria, syy ei ole puun kantohinnoissa, vaan hinnoittelussa ja elintasomme korkeudessa.

Mikäli palkkamme ja muut kustannukset ovat liian korkeita, niin meidän on pakko karsia kustannuksia tai lisätä jalostusastetta. Kaikkien kulukomponenttien tulee olla kilpailukykyisiä, niin raaka-aineiden, palkkojen kuin mm. palkkasivukulujen. Työllisyys onkin sitten yhteiskuntapolitiikkaa ja valtiollamme ovat instrumentit säätämään kotimaisen työn kilpailukykyä.

On ymmärrettävää, että Venäjä nostaa tulleja (kukapa vain raaka-ainetta myisi, emme ainakaan me). Venäläiset haluavat nostaa jalostusastetta, kuten meidänkin on pakko tehdä pärjätäksemme maapallollisessa globaalikilpailussa. Venäjän ei tarvitse subventoida halvalla puuraaka-aineella yhteiskuntaamme ja metsäteollisuuttamme.

Kilpailukykymme tehdään Suomessa, ei venäläisen yhteiskunnan alle markkinahinnoiteltujen metsävarojen tuontitoiminnalla. Kansantaloudellisesti paras ratkaisu on koko tuotantoketjun pysyttäytyminen omassa maassamme ja mitä pidemmälle jalostetun tuotteen viemme maailmalle, sen paremmin maksamme mm. energialaskuamme, koska olemme tuontiriippuvainen markkinatalousmaa.

Ilkka Luoma

ilkka.luoma@keskipiste.fi
http://ilkkaluoma.blogspot.com

Kuvakertomus ylläolevaan aiheeseen;
[size=75:2erk2tf1]kuvia saa käyttää vapaasti aiheesta kirjoitetun tekstin yhteydessä - copyright by Ilkka Luoma - 2007.

Kuva 1
--- http://www.panoramio.com/photo/2974048 --- DSC_7771.JPG -- 1634 kB.

Teksti
Motti per pino(kuutiometri), halkopinot odottavat polttajiansa. Vuosituhannet metsä on antanut lämmikkeen ihmisille, vuosituhannet metsä on tasapainoittanut ilmastoa ja "niellyt" hiilidioksidia. Kuinka käytämme metsät, ratkaisee elintasoamme, mutta erityisesti elinmahdollisuuksiamme. Kuvan klapipinot menevät grillaukseen Pohjois-Karjalaisessa lomakylässä.

Kuva 2
--- http://www.panoramio.com/photo/2974020 --- DSC_7769.JPG -- 1465 kB.

Teksti
Orava vahtii ihmiskulkijaa, koettaa peloitella tai kiinnittää huomion itseensä pelastaakseen pesänsä. Ihminen on vuosisatoja tuhonnut metsiä, metsien eläimiä ja vuosimiljoonaista harmoniaa itsekkäästi, vain oman etunsa nimissä. Suomi seisoi 50%:sti puujaloilla taloudeltaan vuosikymmenet, nyt puuta on saanut pilkkahintaan Venäjältä, jossa orava samalla lailla vahtii ja suojelee pesäänsä.

Kuva 3
--- http://www.panoramio.com/photo/2973981 --- IMG_1342.JPG -- 3448 kB.

Teksti
Suomi on saanut edullisesti raakapuuta Venäjältä, nyt tsaari Putin on säätämässä tulleja kannustaakseen omaehtoista lisäarvoa ja jatkojalostusta omaan maahansa. Kuvassa todennäköisesti suomalaista raakapuuta nousseella hinnalla metsänomistajien iloksi menossa meidän omaan jalostukseen Puhoksessa, Pohjois-Karjalassa.[/size:2erk2tf1]

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

Sivut

Kommentit (58)

Ilkka Luoma
Seuraa 
Viestejä10488

10 - uutinen juuri ilmoitti, että puutullit nousevat 50% venäjällä - se hyvä, sillä nyt ainakin kotimainen puu käy kaupaksi ja raaka-ainerahakin jää pyörimään (toivottavasti) kotimaahamme....

Muistattakoon, että moni nuori saa suuria metsäomaisuuksia myöhemmin myös perinnöksi, olisihan se kiva saada nuokin rahat kulutusjuhlaan ....

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

Ensin täällä Suomessa avoimesti nauretaan Venäläisille, että kun ovat tyhmiä kun lähes ilmaiseksi antavat raaka-aineensa ulkomaille. Niin puuta kuin öljyäkin.

Sitten kun Venäjä alkaa itse hyödyntämään omia raaka-aineita, ei täällä lännessä yhtäkkiä ymmärretäkkään, että mitä siellä nyt oikein tehdään. Joka ikinen länsimaa olisi toiminut täsmälleen samoin, samoissa tilanteissa. Mitä ihmeen hyötyä siitä on maalle jonka rajojen sisäpuolella raaka-aineet ovat jos ne omistaa ulkomainen yhtiö, joka heti vie nämä raaka-aineet ulkomaille jalostettavaksi?

Ei, WTO jäsenyydellä vain aletaan kiristämään. Eikö tämä jo hieman anna osviittaa WTO:n perimmäisitä tarkoituksista, tai ainakin sen yksipuolisesta luonteesta?

Olisiko vain aika sopeutua tilanteeseen, jollainen sen olisi pitänytkin koko ajan olla?

Ja, tämä ei ole mitään Venäjän ihannointia. Ihan vain normaalia - 'ei vain omaan napaan tuijjottamista'(tälle varmaan jokin sivistyssanakin olemassa?).

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vientitullit ovat aika poikkeuksellinen keino, varsinkin Venäjällä jossa on lähes rajattomat puureservit.

Mä luulen, että tuolla on vain räjähtäneen viennin takia tullut pullonkaula, ja omat tuotantolaitokset eivät saa tarpeeksi raaka-ainetta jossain Taka-Siperiassa kun kaikki rahdataan Kiinaan tai johonkin. En mä muuta selitystä keksi.

Viksumpaa olisi ollut ehkä määrätä vientikiintiöt. Mutta lienee hankala toteuttaa tuollaisessa maassa missä valvonta ei ole välttämättä täydellistä.

Kysymys on tulonjaosta, vientitullit perii tulli, joka on suoraan Moskovan alainen, ainoa elin joka voi tullia määräillä on sisäministeriö.
Kun Tulli perii "vientitullia" niin rahat menevät suoraan Moskovaan tullin ja sisäministeriön tileille.

Kun puuta myy jokin alue, niin rahoistakin pääosa menee paikallisille päättäjille, osa tilitetään Moskovaan.
Mutta Venäläisen rahanjaon mukaan, mikäli jollakin alueella on saatavia Moskovasta esim. eläkkeitä tai sosiaaliturvamaksuja, niin se voi pitää kaikki saamansa vientitulot, kunnes keskuvalta on maksanut ensin oman velkansa pois.

Tästä pikku erikoisuudesta heillä näissä varojejen ja tulojen jaossa, on seurannut sellainen juttu, että alueilla missä on suuria timantti, öljy tai kultaesiinymiä, niin keskuvallan omien velkojen takia, ei ole tarvinnut tilittää tuloja ollenkaan Moskovaan vaan ne on jääneet alueiden omaan käyttöön.

Ilmeisesti Tulli ja muutkin viranomaiset, ovat halunneet varmistaa oman osansa alueiden vientituloista.

Todennäköisesti puun kauppahinta tulee jonkin verran laskemaan, jotta syntynyt vientitulli ei estä vientiä kokonaan.

hyrrä
Seuraa 
Viestejä834

Tietääkö joku mitä puu maksaa Venäjällä?

Metsälehti-lehden keskustelupalstalla asiaa kysyttiin; metsänhakkuuoikeuden vuokrauksen hinta noin 2 €/kuutio! Tähän lisäksi korjuukustannukset (tämän hinta ei tiedossa) ja rahtikustannukset rajalle.

Vaikea on nähdä Lapin Mehen tavoin että puun hinta Venäjällä laskisi tuosta jotta vienti mahdollistuisi tullista huolimatta.

Tulli on suunnitelmien mukaan nouseva, heinäkuun alusta 15€/m3, siitä ylöspäin vuoden 2009 50€/m3. Kyllä tarkoitus on lopettaa pyöreän puun vienti.

Oma lisänsä tietenkin sitten nämä Venäjän keskusvallan ja alueiden "erikoisuudet".

hyrrä
Seuraa 
Viestejä834

Korjaus:
Ensimmäinen korotus tulee voimaan
tämän vuoden heinäkuussa, jolloin tulli nousee
nykyisestä 4,5 eurosta 10 euroon kuutiometriltä.
Seuraava korotus tulee voimaan vuonna 2008 huhtikuun
alussa. Tällöin vientitulli nousee 15 euroon
kuutiometriltä. Vuoden 2009 alussa vientitullin on
ilmoitettu nousevan koivukuitua lukuun ottamatta
50 euroon kuutiometriltä.

Lähde OP-ryhmän metsäkatsaus 2/2007

Paul M
Seuraa 
Viestejä8643

Näkisipä käppyröinä ennen ja jälkeen. Eli vaikka viiden vuoden kotimaan hinnat ja siinä samassa tuontipuun hinnat.

Hiirimeluexpertti. Majoneesitehtailija. Luonnontieteet: Maailman suurin uskonto. Avatar on halkaistu tykin kuula

Miksi Venäjän pitäisi tukea suomalaista metsäteollisuutta ilmaisella raaka-aineella ? Eikö Venäjällä ole oikeus vaikka kieltää koko puun vienti halutessaan ?
Onneksi puuta kasvaa myös Suomessa, joten metsäteollisuudella ei ole mitään hätää.

hyrrä
Tietääkö joku mitä puu maksaa Venäjällä?

Tässä taannoin joku "toimittaja" päästi hienon totuuden että puut mätänevät Venäjän metsiin kun niitä ei kaadeta ja toimiteta ulkomaille. Heh. Samoin on puhuttu joskus siitä, että tonneittain marjoja mätänee metsiin kun niitä ei kerätä. Heille voisi kertoa että ihmisen toimet vain haittaavat normaalia luontoa, eivät kasvit ihmisiä kaipaa millään lailla.

Luulin että Luoma ei tiedä tuota syytä otsikon perusteella, miksi Venäläisen puun vientitulleja tulee, sehän on perustaloutta. Kun on arvokkaampaa myytävää ja siten tulot on turvattu, ei kannata toisarvoisia ja pienikatteisia tuotteita myydä puoli-ilmaiseksi. Onneksi Suomen metsistä löytyy aika paljon puuta, ei tässä pulaa heti tule. Metsänomistajille tämä on hyvä asia, puun hinta nousee huimasti kuin Korean sodan aikana.

Paperin käyttö kyllä onneksi vähenee länsimaissa, aasialaiset taas kasvattavat kulutusta valtavasti. USAsta menee paljon jätepaperia Aasiaan, tekevät siitä paperia. Intialaiset kyllä ihmettelevät, miksi kaadamme valtavasti metsää ja teemme siitä pehmopaperia että voisimme pyyhkiä takapuolemme, he kun eivät paperia käytä. Vedellä lutraavat. Meillä vettä riittää, nytkin sataa. Ärsytti Eppu Nuotion kolumni veden tuhlauksesta Suomesta. Toki maailmassa on valtavasti vedenpuutteesta kärsiviä ihmisiä, mutta en oikein ymmärrä miten pienen kansan vedenkulutuksen vähentäminen auttaisi heitä. Ei se vesi ole Saharasta pois mikä hanasta tulee.

Paul M
Seuraa 
Viestejä8643
Asimov
Intialaiset kyllä ihmettelevät, miksi kaadamme valtavasti metsää ja teemme siitä pehmopaperia että voisimme pyyhkiä takapuolemme, he kun eivät paperia käytä. Vedellä lutraavat.

Kollega kertoili, että Intiassa käydessä siellä oli yleisen reiän vieressä pieni kulho ruskeaa vettä. Joku vaihtoi sen kerran pivässä. Eli sellaisia eko-kippoja vaan tännekin. Ehkä vaihtoehdoksi. Eli myös paperirulla voisi olla.

Hiirimeluexpertti. Majoneesitehtailija. Luonnontieteet: Maailman suurin uskonto. Avatar on halkaistu tykin kuula

kahlaaja
Seuraa 
Viestejä36
Ertsu

Onneksi puuta kasvaa myös Suomessa, joten metsäteollisuudella ei ole mitään hätää.

Mutta Suomessa ei ole esim; koivupuuta tarpeeksi vaneriteollisuuden tarpeisiin, joten sillä saralla tulee ongelmia kannattavuuden kannalta. Ja kohtahan on presidentinvaalitkin edessä, ehkäpä valta vaihtuu ja suomalaiset saavat omia näkemyksiään läpi...

Ja kohtahan on presidentinvaalitkin edessä, ehkäpä valta vaihtuu ja suomalaiset saavat omia näkemyksiään läpi...

Viimeisempien tietojen mukaan Putin vaan saattaa olla siltikin ehdolla. Olettaen että Venäjän vaaleista puhuit. Lakeja kun voi aina muuttaa..

Ilkka Luoma
Seuraa 
Viestejä10488
Ertsu
Miksi Venäjän pitäisi tukea suomalaista metsäteollisuutta ilmaisella raaka-aineella ? Eikö Venäjällä ole oikeus vaikka kieltää koko puun vienti halutessaan ?
Onneksi puuta kasvaa myös Suomessa, joten metsäteollisuudella ei ole mitään hätää.

.....

Juuri niin,

on Suomelle eduksi, kun omat metsät kelpaavat tehtaillemme -- raha pyörii Suomessa ja Venäjä jalostaa itse puunsa, tosin pyysivät meitä investoimaan metsäteollisuuteen Venäjälle jo kolme vuotta sitten... kuinka kävi?

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

Ilkka Luoma
Seuraa 
Viestejä10488

Kotimaastamme ostettu ja jalostettu puu lisää rahankiertoa myös syrjäseuduilla, vaikkakin suuri osaa metsiämme on kaupunkilaisten omistuksessa, meillä on myös hoitovelvollisuus ja se näkyy metsäkuntien taloudessa, jopa työllisyytenä.

Putin teki/ tekee hyvän palveluksen Suomelle nostaessaan puunsa tulleja ja veroja..., ehkä korotus jää maltillisemmaksi, jos suomalaiset osaavat neuvotella KAHDEN kesken, eikä aina Brysselin suulla...

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

En ymmärrä miksi tätä seutua pidetään biokasvun onnelana? Tropiikkiin verraten kasvu täällä on heikkoa. Metsäteollisuutta kannattaisi suunnata sinne.

Venäjän käytös on arvaamatonta ja sen varaan ei kannata sijoittaa ellei takuita saa ja niitä tuskin tulee.

Ilkka Luoma
Seuraa 
Viestejä10488
tietää
En ymmärrä miksi tätä seutua pidetään biokasvun onnelana? Tropiikkiin verraten kasvu täällä on heikkoa. Metsäteollisuutta kannattaisi suunnata sinne.

Venäjän käytös on arvaamatonta ja sen varaan ei kannata sijoittaa ellei takuita saa ja niitä tuskin tulee.

.....

Ilmastonmuutoksen vuoksi metsiemme kasvu kiihtyy ja lisää entisestään puuomavaraisuutta + kasvunetto sen kuin kasvaa...

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

Ilkka Luoma
Seuraa 
Viestejä10488

Nyt ymmärsi jo Storaenso (suurinvestointeja Venäjälle?) tulla julkisuuteen, koska puun raaka-ainehinta nousee. Putin kertoi hinnan nousun jo kolme vuotta sitten toivoen, että mm. suomalaiset ymmärtäisivät, että heille voi investoida. Mahdollisuus annettiin, onko suomalaiset liian myöhään liikkeellä? Kiinalaiset ovat tehneet Venäjän metsätalouten maailman suurimmat investoinnit mm. Siperiaan.

Suomi hyötyy lyhyen aikaa Venäjän raaka-puun hinnannousuista. Ja Putin saa haluamaansa osaamista omaan maahansa tuomaan hiljalleen jalostusastetta pelkän raaka-aineiden myynnin sijasta.

Venäjä ei ole uhka vaan mahdollisuus.

Kannattaa muuten lukea uusimmat aatteet lähihistoriastamme

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

Ilkka Luoma
Seuraa 
Viestejä10488

Kiitos Putinin, nyt Suomessa puukauppa käy ennätysvilkkaana niin hintoina kuin määrinä - Putin teki suuren palveluksen Suomelle, metsänomistajille ja Suomen kansantaloudelle. Lisää Putineita

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

Ilkka Luoma
Seuraa 
Viestejä10488

On osoittautunut todellisuudessa Suomelle markkinatalousonnellisesti kun Putin tulleja nosti, voisi nostaa lisääkin! Metsäkauppa kotimaassa käy vilkkaampana kuin mies muistiin. Tapahtuu ostovoiman siirtoa hyvin tuottavalta teollisuudelta maaseudulle + kaupunkilaisperijöille.

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

Ilkka Luoma
Seuraa 
Viestejä10488

Se on hyvä se, kun Venäjä nostaa tulleja, saa vähän aikaa lisää rahaa, jotta voi tilata Suomesta EcoCity-seminaareja - tällöin siirrytään itse asiaan eli läheiseen yhteistyöhän velivenäläisen kanssa ja asia koskee ympäristöajattelua ja toimintaa uusina teknologioina. Tämän yhteistyön veljemme tarvitsee ja se hälventää "sotaisia puheita", joita Suomessakin erheellisesti oleelliseksi venäläiseksi uhitteluksi koetaan

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat