Lahna vai ruutana?

Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Itse väitän, että kuvan kala on lahna. Eräs sukulaiseni taas väittää, että se on ruutana. Osaako kukaan kertoa, kumpi on oikeassa?

http://koti.mbnet.fi/sakvaka/Kuvat/IMG_3325_2.jpg

Sivut

Kommentit (26)

DerMack
Seuraa 
Viestejä1839
Liittynyt16.3.2005

Lahnalle toinen ääni, esim vatsapuolella ennen pyrstöä oleva evä on tyypillinen juuri lahnalle ja eroaa ruutanan vastaavasta huomattavasti

Paul M
Seuraa 
Viestejä8560
Liittynyt16.3.2005

Tuo sinun alien-ystäväsi (kasvonpiirteet hieman oudot) pitelemä sintti sopisi olemaan ruutana ainakin suomujen kauniin kaarimaisen asettumisen mukaan. Myös väritys ja pyrstön pituus viittaa ruutanaan. Silmän olemus viittaa myös ruutanaan, mutta silmä on hieman suurehko ruutanan päähän. Yleinen pyöreys sopii ruutanaan. On totta, että kuvasta päätellen sekaannus on aivan ilmiselvän mahdollinen. Jos alien tietää millainen on lahna, en menisi kiistämään väitettä ruutanasta.

Lahnan puolesta taasen puhuu suomujen koko. Tuon kokoisella ruutanalla pitäisi olla kymmensenttisen kokoisia suomuja.

Yksi varma juttu on tunnistaa se. Jos se on vielä jossain korkeintaan viikon lojuneena niin ruutana vielä potkii ainakin hiukan.

Silmän ystävällinen katse on kuitenkin ruutanan katse. Eli kyllä minusta ruutana olisi oikeampi. Mutta selkäeväongelma tosiaan jää. Liian lyhyesti on se.

Mitä kalaparalle tapahtui kuvan ottamisen jälkeen?

Hiirimeluexpertti. Majoneesitehtailija. Luonnontieteet: Maailman suurin uskonto. Avatar on halkaistu tykin kuula

Juro Vonkaaja
Seuraa 
Viestejä274
Liittynyt8.9.2006
Aatos
Lahnalle kolmas ääni, ruutanalla tuo selkäevä menee pidemmälle taakse selkää pitkin.

Tällä samalla perusteella tuo kala ei mielestäni ainakaan ruutana ole. Lahnalle ääni myös minulta.

Vierailija
Paul M

Mitä kalaparalle tapahtui kuvan ottamisen jälkeen?

Kalaparka päästettiin takaisin järveen. Ruutanan liha on kuulemma sameaa. Nytpä tiedetään, että se on lahna. Arvatkaa, ottaako päähän?

Juro Vonkaaja
Seuraa 
Viestejä274
Liittynyt8.9.2006
sakvaka
Kalaparka päästettiin takaisin järveen. Ruutanan liha on kuulemma sameaa. Nytpä tiedetään, että se on lahna. Arvatkaa, ottaako päähän?

Voit hakea lievitystä harmiin uskottelemalla itsellesi ka kaverillesi, että tuollaiset pienehköt lahnat tuppaa maistumaan mudalle

Paul M
Seuraa 
Viestejä8560
Liittynyt16.3.2005

Tuon kokoisesta ruutanasta saa aivan hyvää kalaruokaa. Mudan maku on ns. potaskaa. Maistuu aivan hyvälle kalalle. Liha on vähäruotoista ja punertavaa. Melko rasvaista. Vatsaontelo on täynnä jotain maksan näköistä. Kai se on maksa.

Kertokaa minulle mistä löytää roskakalan esimerkiksi toutaimen. Savustan sen ja otan lihat irti isosta ruodosta. Lasken myllystä läpi ja lisään mausteita, sipulia ja hiukan jotain filleriä kuten jauhelihaa. Paistelen kalapullia. Teen sitten sokkotestin. Pannaan rinnakkain kaupan kirjolohipyöryköitä ja noita roskakalapullia. Kumpi lienee makkaampaa?

Hiirimeluexpertti. Majoneesitehtailija. Luonnontieteet: Maailman suurin uskonto. Avatar on halkaistu tykin kuula

Vierailija

Selvä lahna. Ruutana on pyöreämpirakenteinen kaikin puolin. Ja USEIMMITEN se laji jää jonnekin 8-25cm:n tienoille, harvoin se isoksi kasvaa. Pään muoto on pyöreämpi, ja kuono ei ole noin suippo. Ruutanalla on pienehkö "sammakonsuu" pyöreänoloisessa päässä.
http://www.oulu.fi/northnature/finnish/ ... uutana.gif
http://www.maretarium.fi/mare/gfx/lampi ... _small.jpg

Lahna tuo kyselty kala on.
http://www.ahven.net/undervisningsmater ... /lahna.gif

Vierailija

"Kertokaa minulle mistä löytää roskakalan esimerkiksi toutaimen. Savustan sen ja otan lihat irti isosta ruodosta."

Roskakalan? Toutainhan on oikein hyvä kala, eikä mikään roskakala. Uhanalainenkin se muuten on nykyään.

Käy onkimassa vaikka lahnoja ja säynäviä -tai särkiä jos oot varma ettei ruodot haittaa ja myllyyntyvät hyvin jauheeksi. Särkikala kuin särkikala, samanmakuisia pullia niistä tuolla reseptillä tulee.

Juro Vonkaaja
Seuraa 
Viestejä274
Liittynyt8.9.2006
Paul M
Mudan maku on ns. potaskaa.

No ei se mudan maku nyt ihan aina potaskaa ole. Rehevissä vesissä kasvanut tai kasvatettu kala kyllä usein maistuu mudalle, etenkin lämpimimmän kesän aikaan.

Viime kesänä ostin kaupasta kirjolohen, jonka savustin. Maistui niin mudalle, että siinä ja siinä että saatiin syötyä. Siitäkin huolimatta, että savustus on hyvä konsti häivyttää ikävät sivumaut. Annoin kauppiaalle palautetta ja kehotin vaihtamaan toimittajaa.

Noi kaupan kirjolihapullat ovat aika surkeaa syötävää. Joten pahimmastakin mutalammikosta ongittu ruutana tai lahna sinun valmistamanasi maistuu taatusti paremmalle. Mausteteilla huononkin kalan (ja en nyt tarkoita, että lahna olisi sellainen) saa maistumaan mainiolta.

Sen havainnon olen tehnyt, että samasta vesistöstä pyydetyt pikkulahnat maistuvat useammin mudalle kuin isot, yli parikiloiset. Toisaalta taas jossain puhdasvesisessä järvessä pikkulahnassa ei mudanmakua tunnu.

Paul M
Seuraa 
Viestejä8560
Liittynyt16.3.2005
taiteilijatyyppi
"Kertokaa minulle mistä löytää roskakalan esimerkiksi toutaimen. Savustan sen ja otan lihat irti isosta ruodosta."

Roskakalan? Toutainhan on oikein hyvä kala, eikä mikään roskakala. Uhanalainenkin se muuten on nykyään.

Muistelen vaan toissatalven tai sitä edellisen valitusta Aamulehden välityksellä, kun Pirkkalan Pyhäjärvestä tuli vain parikiloisia toutaimia verkoilla ja niitä piti jättää varisten syötäväksi jäälle, kun eivät mene kaupaksi. Seuraavana keväänä oli Tammelan torilla joku toutain ja taisi olla 6 euroa kilo. Torikauppa on syvältä. Ennenwanhaan torille meni sillä ajatuksella, että välikäsien puutteessa ja pimeän kaupan siivittämänä muutenkin olisi tavara hieman halvempaa kuin marketissa. Mutta ei vaan ole. Torilla ovat 5-kertaiset hinnat ja kalojen tuoreuden kanssakin on niin ja näin ynnä myös perunoitten, joita pidetään vihertymässä surutta kovassa auringossa. Jos torikauppias myisi järkevään hintaan mitä tahansa kalaa tuoreena, niin kävisin joka päivä torilla. Nyt olen lopettanut. Tarkistan tilanteen kerran vuodessa.

Hiirimeluexpertti. Majoneesitehtailija. Luonnontieteet: Maailman suurin uskonto. Avatar on halkaistu tykin kuula

Vierailija
taiteilijatyyppi

Käy onkimassa vaikka lahnoja ja säynäviä -tai särkiä jos oot varma ettei ruodot haittaa ja myllyyntyvät hyvin jauheeksi. Särkikala kuin särkikala, samanmakuisia pullia niistä tuolla reseptillä tulee.

Särkiresepti:
Suomusta ja perkaa särjet, päät pois. Leikkaa kummallekin kyljelle koko kalan pituudelta selkäruotoon asti meneviä viiltoja parin millin välein, jolloin ruodot pehmenevät paistettaessa.
Mausteseos: ruokaöljyä, provencen yrttiseosta, dijoun-sinappia, suolaa ja pippuria. Hiero seos särkiin.
Kiedo särki pekoniin.
Kalat ja tilkka valkkaria vuokaan, 200 asteisessa uunissa 20 min. Valele kaloja välillä nesteellä.

A-vot!

Sivut

Uusimmat

Suosituimmat