Kalan maku

Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Pohdimme työkaverien kanssa, mistä kalan maku syntyy? Kaikki kalathan maistuvat aina selkeästi kalalle ja maku siirtyy jopa kalaa syöviin muihin eläimiin. Aiheuttaako tämän selvästi erottuvan maun jokin tietty aine?

Kommentit (6)

Volitans
Seuraa 
Viestejä10670
Liittynyt16.3.2005
Andy
Pohdimme työkaverien kanssa, mistä kalan maku syntyy? Kaikki kalathan maistuvat aina selkeästi kalalle ja maku siirtyy jopa kalaa syöviin muihin eläimiin. Aiheuttaako tämän selvästi erottuvan maun jokin tietty aine?

Kaikki kalat eivät todellakaan maistu selkeästi kalalle.

Esimerkiksi tonnikala - sen maun kaikki varmasti tuntevat ja se on kovin erilainen verrattuna vaikkapa loheen.

Miekkakalan liha maistuu lähinnä kanalle/porsaalle. Samoin sillihain liha. Sitten on äyriäisen kaltaisia, kuten merikrotti - jota myös köyhän miehen hummeriksi on mainittu (joskin kalan hinta on nykyään hummerin luokassa).

Vierailija

Yleensäkin eri luokkaan kuuluvilla eläimillä on omanlainen makunsa, kuten matelijat, linnut, nisäkkäät, kalat maistuvat kaikki samankaltaiselle, lajien välillä on vain pieniä vivahde-eroja.

Vierailija
Andy
Pohdimme työkaverien kanssa, mistä kalan maku syntyy? Kaikki kalathan maistuvat aina selkeästi kalalle ja maku siirtyy jopa kalaa syöviin muihin eläimiin. Aiheuttaako tämän selvästi erottuvan maun jokin tietty aine?

Kalan haju johtuu muistaakseni jostain amiineista, ehkä makukin.

Vierailija

Makuaistin herkkyydessä on suuria eroja. Jotkut eivät maista juuri mitään ja jotkut aistivat hyvinkin pieniä vivahteita. Arvatkaas kumpi on parempi kokki.
Joku voi sanoa mille vaikkapa sienet maistuvat tai tuoksuvat. No silloin hän ei ole maistanut vaikkapa Kanttarellia (tuoksuu raikkaalle hajuvedelle) tai Herkkutattia (maistuu voissa paistettuna sianlihalle) tai ei maista mitään vivahteita.

Tonnikalassa on kalan tuoksu mutta maku ei ole tyypillisesti kalan, vaan enemmän jäniksen, vaikka vivahde-ero on. Kalaisaa makua vahvennetaan säilykkeissä merivedellä.
Jossain hai-lajissa on sietämätön ureanmaku, jota hapattamalla laimentavat, jotta sen voi syödä.

Vierailija
jukteri?
Andy
Pohdimme työkaverien kanssa, mistä kalan maku syntyy? Kaikki kalathan maistuvat aina selkeästi kalalle ja maku siirtyy jopa kalaa syöviin muihin eläimiin. Aiheuttaako tämän selvästi erottuvan maun jokin tietty aine?



Kalan haju johtuu muistaakseni jostain amiineista, ehkä makukin.

Taisi olla trimetyyliamiini kyseessä.

Uusimmat

Suosituimmat