Seuraa 
Viestejä45973

Meneekö vielä kauan, ennen kuin tavallinen ihminen voi saada oman kartoitetun perimän digitaalisessa muodossa?

HUGO-projekti on kuulemma valmis, mutta sanotaan, että silti vasta 92% genomista on kartoitettu.

Mikä on Personal Genome Project? Voiko PGP:n avulla periaatteessa rakentaa ihmisen kloonin? Eli, jos ihminen osallistuu PGP:hen, niin voisiko jokin kehittynyt sivilisaatio rakentaa näiden tietojen pohjalta kyseisen ihmisen kloonin? Kloonin valmistaminen kai vaatii, että koko genomi on kartoitettu 100%. Mitä muuta vaaditaan?

Kommentit (12)

päkäpää
Kysyt, vaikka vastaus kysymykseesi piilee linkin takana, mitä sekoilet?

Ensinnäkin: En ole geneetikko.

Toiseksi: Täällä todetaan, ettei genotyyppi ole sama asia kuin genomi, mikäli oikein asian ymmärsin. PGP:n tarkoituksena kai on julkaista ihmisen genotyyppi eikä kartoitettua genomia. Vai?

Kolmanneksi: Vain asiallista keskustelua, kiitos, tai lähden pois. En halua, että tämäkin viestiketju menee trollaamiseksi/fleimaamiseksi. Fyysikkona en toki voi olla kovinkaan hyvin perillä geenitieteistä...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Täytynee vaivautua, kun on mielenkiintoinen aihe.

Urvabara
Meneekö vielä kauan, ennen kuin tavallinen ihminen voi saada oman kartoitetun perimän digitaalisessa muodossa?Oman genomin penkominen saattaa toki tulevaisuudessa olla arkipäivää. Se olisi mielenkiintoista; itse alkaisin heti tutkia löytyykö minulta joitain tunnettuja mutaatioita, jotka altistavat sairauksille ja mitä "tautigeenejä" kannan piilevinä.

Genomin selvittämiseen tarvitaan kuitenkin nykyisin tuhottomasti akateemista työpanosta, joten halvaksi oman genomin selvittäminen kaupallisella yrityksellä ei tulisi. On otettava DNA-näyte, näyte on pätkittävä sopiviksi paloiksi, paloja on monistettava, palojen tiedot on luettava, tiedot on asetettava oikeaan järjestykseen... Tähän tarvitaan työntekijöitä ja tehokkaita koneita. Ehkäpä tulevaisuudessa on pelit ja vehkeet, joilla saadaan jo alkiolta selvitettyä kaikki mahdolliset perimän virheet. Oikein toiveikas uskoisi, että se kävisi vielä jonain päivänä äkkiä kuin hemoglobiinin mittaaminen. Olivathan ennen tietokoneetkin huoneen kokoisia ja ne laskivat tuntitolkulla…

Asia erikseen taas on, mitä perusjamppa osaa katsoa digitaalistetusta perimästään. Varmaan kehitettäisiin graafisia ohjelmia, joissa olisi painikkeet "Näytä mutaatio", "Näytä syöpäriskikäyrä" jne.

Science fictionia, toistaiseksi.

HUGO-projekti on kuulemma valmis, mutta sanotaan, että silti vasta 92% genomista on kartoitettu.Johtuu siitä, että jotkut alueet (lähinnä kromosomien keskikohdat) ovat vaikealukuisia. Näillä alueilla ei kuitenkaan nykytietämyksen mukaan sijaitse geenejä, vaan ne ovat rakenteellisia, kromosomia koossapitäviä alueita.

Voiko PGP:n avulla periaatteessa rakentaa ihmisen kloonin? Eli, jos ihminen osallistuu PGP:hen, niin voisiko jokin kehittynyt sivilisaatio rakentaa näiden tietojen pohjalta kyseisen ihmisen kloonin? Kloonin valmistaminen kai vaatii, että koko genomi on kartoitettu 100%. Mitä muuta vaaditaan?

Kloonaamiseen vaaditaan, että ihminen osattaisiin kloonata. Ei osata. Kädellisten yksilönkehitys on vaativampi kuin Dolly-lampaan.

Toinen vaatimus on, että kromosomeja kyettäisiin luomaan keinotekoisesti. Pieniä keinotekoisia kromosomeja osataan valmistaa, mutta en tiedä kuinka pahasti suurten valmistaminen takkuaa. En tiedä, kuinka ratkaiseva tuo puuttuva osuus genomitiedoista on. Pysyisiköhän kromosomi koossa, vaikka keskikohtaan vaan lykättäisiin jotain sinne päin DNA:ta?

Kolmanneksi: DNA valmistetaan yleensä jo olemassa olevan DNA:n (RNA:n) pohjalta. Koeputkessa osataan valmistaa pelkän paperilla olevan DNA-ohjeenkin pohjalta DNA:ta, mutta tällä tavalla tuotetaan käsittääkseni vain pieniä pätkiä DNA:ta. En ole perehtynyt siihen, eikö suuria pätkiä tuoteta siksi, että se ei ole mahdollista vai siksi, että on helpompi tuottaa valmiin mallin mukaan vai kenties siksi, että mutaatioiden riski kasvaa, kun DNA:ta valmistetaan täysin keinotekoisesti. Eli ongelmana käsitykseni mukaan on myös valtavien DNA-molekyylien synnyttäminen pelkän digitaalisen genomin pohjalta.

Jos on tarpeeksi kehittynyt sivilisaatio, niin mikäs siinä, jos kohdunvuokraajakin löytyy.

Kun nyt vauhtiin päästiin...

Urvabara
Täällä todetaan, ettei genotyyppi ole sama asia kuin genomi, mikäli oikein asian ymmärsin.Genomi on yksinkertaisuudessaan yhtä kuin koko perimä. Genotyyppi on genomin alakäsite, kutakuinkin sama asia, mutta sisältää vivahteen siitä minkälainen perimä on kyseessä. Vähän niin kuin koira kertoo mistä lajista on kyse, mutta terrieri kertoo että kyseessä on edelleen koira, mutta tietyn tyyppinen koira. Kaikilla koirilla on koiran genomi, mutta eri koiraroduilla on omat genotyyppinsä. Lisäksi jokaikisellä Mustilla on vielä oma ainutlaatuinen genotyyppinsä, ellei satu olemaan identtisiä sisaruksia.

PGP:n tarkoituksena kai on julkaista ihmisen genotyyppi eikä kartoitettua genomia. Vai?

Ilmeisesti, kun genomi on jo kartoitettu. Kartoitettu genomi on kuitenkin joidenkin nimettömien ihmisten DNA:n pohjalta tehty, eivätkä sinun tai minun geenini täysin vastaa näiden anonyymien DNA-lahjoittajien geenejä. Tutkijoita kiinnostaa, miten ihmisten geenien erot vaikuttavat siihen, miltä eri ihmiset näyttävät ja miten he käyttäytyvät ja mitä he sairastavat.

Kiitos, dinoflagellat!

Minua kiinnostaa tämä aihe, koska haluaisin tietää, mitä kaikkea pitää selvittää, jotta voi tehdä täydellisen kopion jostakusta tietystä ihmisestä. Kuvitellaan, että tämän ihmisen perimän digitaalinen tieto laitetaan talteen muutamaksi tuhanneksi vuodeksi. Sitten jokin kehittynyt sivilisaatio lukee tuon tiedon ja pystyy kehittyneillä laitteillaan valmistamaan kyseisen ihmisen täydellisen kopion.

Eli ilmeisesti PGP:n data ei riitä tällaiseen hankkeeseen?

Helpointa kloonaaminen olisi, jos ihmisestä saataisiin talteen DNA:ta. Silloin ei tarvitsisi kuin ratkaista ihmiskloonauksen ongelma.

Mikäli genomi on digitaalisessa muodossa, niin ongelmia on enemmän. Vaikea sanoa, millä tasolla molekyylibiologia on tuhansien vuosien kuluttua. Ehkäpä silloin kromosomien valmistaminen on arkipäivää ja PGP-tiedot riittävät vallan mainiosti.

Huomion arvoista on, että klooni ei ole täysin samanlainen kuin alkuperäinen versio, vaan tämän identtinen kaksonen. Geenien toimintaan kun vaikuttaa myös ympäristö. Kokemukset ja muistot eivät myöskään siirry geeneissä.

Tieteistarinaako olet kirjoittamassa?

Kiitos vastauksesta!

En ole kirjoittamassa sci-fi-tarinaa, mutta olen leikitellyt ajatuksilla siitä, miten tämän lajin saisi säilymään ikuisesti ja jopa levimään toisille planeetoille...

Aika scifi idea olisi pyytää solunäytteitä tyypeiltä, jotka ovat tyyliin eläneet 100-vuotiaiksi terveinä Tsernobylissä. Ja eri kansojen edustajilta, pygmeistä inuiteihin. Ihmisiltä, jotka ovat immuuneja HIV:lle. Jos joskus ihmisiä on muutenkin vähemmän ja alkaa vielä kunnon kato käydä - moderni musta surma - voitaisiin kloonata näitä "voimakkailla" genotyypeillä varustettuja ihmisiä ja toivoa, että edes joku heistä selviäisi.

Puhumattakaan jo olemassa olevien genettisestä manipuloinnista. Ehkä tulevaisuudessa kyetään hyödyntämään muiden lajien ominaisuuksia ja siirtämään niitä ihmiseen. Saadaan ihminen tuottamaan itse C-vitamiinia lukuisten muiden lajien tapaan, ja tehokkailla DNA-korjausmekanismeilla varustetaan ihminen kestämään avaruusmatkailussa saatavaa säteilyä ja elämään pidempään. Hidastetaan elintoimintoja ja vaivutetaan keho horrokseen pitkän aurinkokuntien välisen matkan ajaksi.

Koska minä ajattelen dna:ssa sijaitsevan tiedon kustakin yksilöstä, se siis sisältää kaiken sen tiedon mitä elämämme aikana opimme, kuulemme, puhumme, ajattelemme ja teemme. Silloin sen täytyy myös sisältää meidän tietoisuutemme, se dna:lla on myös
kyky uusimpien tutkimusten mukaan lähettää ja vastaanottaa dataa tietyllä radiotaajuudella, joten mekin itse asiassa olemme eräänlaisia radioaalto lähettimiä ja vastaanottimia. Tällöin voidaan ajatella, että kuolemassa, joka on myös prosessi ihmiselämän päättyessä, tämä dna lähettää meidän tietoisuutemme myös eteenpäin siinä missä kai-
ken muunkin tiedon meistä. Näin ollen me olisimmekin luultavasti avaruudellinen olento, joka tämän koneiston loppuun ajettaessa pelastautuu sähköiskemiallisena impulssina seuraa-
valle tasolle tai maailmaan uuteen olomuotoon syntymään. Nyt herää kuitenkin kysymys,onko synnyttävä uudelleen vai voiko tietoisuutemme siirtyä suoraan sillä kaikella tiedolla varustettuna uuteen olomuotoon? Eli olisiko mahdollisuus siirtyä johonkin ”täysikasvui-
seen” olentoon, sinne minne ikinä sitten sinkoutuisimmekaan?
Se miksi minä uskon ja olen miettinyt näin hullunkuuloista näkemystä, johtuu siitä, että nanoteknologia on jo niin pitkällä, että se mahdollistaa näinkin ihmeellisen vision kuolema-
prosessista. Kaikki tietävät, että elämä itsessään on informaatiota, sen lähettämistä ja vastaan- ottamista muodossa tai toisessa. Meidän kehomme on myös varustettu sähkökemiallisilla osa-
silla, joilla on monenlaisia tehtäviä mm. aivojen toiminnassa, ajattelussa. Ja koska dna todellakin sisältää kaiken tiedon jokaisesta ihmisyksilöstä, niin miksi sieltä joku tietoisuutemme uupuisi?
Jo meidän ajatuksemme ovat sähköiskemiallisen prosessin takia myös magneettinen, jolloin meillä kaikilla on oma sähkömagneettinen energia kehä, jota ei silmin voi nähdä, mutta se tiedetään siellä olevan, koska se on yksi sähkön ominaisuuksia. Tällöin telepatia perustuu aivojen
kykyyn lähettää ja vastaan ottaa sähkömagneettisia radioaaltoja tietyillä taajuuksilla. Tämä on todistettu jo aikoinaan kaksoistutkimusten yhteydessä ja minusta se tarkoittaa vakavasti ottaen
silloin sitä, että meidän ihmisten yksi elämän perustarkoituksista on kehittyä henkisestikin koko ajan ylemmille tasoille, ei pelkästään materialistisesti. Kyllä sillä telepatialla on oltava jokin
sellainen tarkoitus mikä valmistaa meitä johonkin uuteen tulevaisuuteen, ehkäpä sinne kuoleman jälkeiseen tilaan, jossa olemme jonkun aikaa ikään kuin sähköiskemiallisenergisessä muodossa,
ennen uuteen olomuotoon muuttumista. Minusta tällainen ajattelu saa koko ihmiselämän aivan uudenlaisen valokiilan alle, koska silloinhan se tarkoittaisi, että meidän todellakin tulee kehittää henkisiäkin ominaisuuksia sekä herkistää itsemme aistimaan maailmasta muutakin, kuin pelkkä materialistinen maailma. Silloin historiamme suuret henkiset opettajat ovat todella olleet tuomassa oppia henkiseen maailmaan, mutta sitä ei ole ymmärretty eikä käsitetty oikein silloin, eikä vielä nytkään. Nyt joutuu todellakin ajattelemaan, miten tämän elämän valinnat ja teot sitten vaikuttavat
kuoleman jälkeiseen prosessiin, olemmeko olleet positiivisia ja rakentavia yksilöitä vai negatiivisia
ja hajottavia persoonia? Tällä tavoin ajateltuna elämällä onkin aivan eri merkitys, kuin siihen nyt on tottunut ajattelemaan ja voi jopa aiheuttaa pelonsekaista kunnioitusta koko avaruudellista kaikkeutta
kohtaan, koska kaikki on todellakin mahdollista. Ei vain monttuun ja that´s it, vaan toisenlaiseen maailmaan, erilaiseen olomuotoon, ihmisen ja sähköisenenergian väliltä! Kuka sen niin sanoo ja todistaa, että se loppuu siihen?!? Eihän me edes tiedetä vasta kuin murto-osa ihmiskehon salaisuuk- sista ja dna sekä nanoteknologia alkaa vasta raottamaan verhoa mitä sieltä löytyykään mullistamaan
ihmiskunnan historiaa. Ihmisiän pidentäminen 150 vuoden kieppeille on lähiajan asioita, tietysti riippuu elintavoista, mutta jotain radikaalia on jo keksitty koska niin puhutaan…

smarko
Seuraa 
Viestejä465

Veikkaanpa, että alla olevan kaltaiset online-palvelut tulevat yleistymään.

Ensin tilataan näytteenottovälineet kotiin, lähetetään näytä palveluntarjoajalle ja sitten web-käyttöliittymän kautta selailemaan omia kromosomeja, etsimään mutanttigeenejä, ajamaan analyysejä, tekemään vertailuja, tutkimaan sukulaisuussuhteita, silmäilemään todennäköisyyksiä eri sairauksille tai ominaisuuksille, jne. En tosin ota tai ehkä kykene ottamaan kantaa kuinka hyviä palveluita nuo ovat, kunhan nyt hypetän näin aluksi. Mukavaa on sekin, että kun kerran on näytteet otettu voi nauttia lisääntyvistä palveluista ilman lisämaksua. DNA-datansa saa myös imuroitua itselleen tekstitiedostona tai jossain muussa sopivassa muodossa.

23andMe
http://www.23andme.com

deCODEMe
http://www.decodeme.com

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat