Seuraa 
Viestejä45973

Meinasi hämmästyksen vuoksi mennä purkka väärään kurkkuun, kun kirjastossa luin jotain Voima-lehteä. Teksti löytyy täältä ja lainasin koko tekstin vielä tähän threadiinkin.
http://www.voima.fi/content/view/full/2147

Varoituksen sana kuitenkin kaikille! Älä lue josset halua maailmankuvasi järkkyvän tai haluat säilyttää viimeisetkin luottamuksen rippeet Suomen oikeuslaitosta kohtaan. (*kröhöm*)

Kirje vankilasta

Tällä kertaa Voima testaa Hämeenlinnan vankilan naistenosaston. Vankeinhoitolaitoksen verkkosivujen mukaan vankilassa on 165 vankipaikkaa mutta keskimääräinen vankien lukumäärä vuonna 2005 oli 210 vuorokautta kohti.

Testaajana toimi tamperelainen vegaani, joka vietti vankilassa keväällä 28 vuorokautta. Vankilatuomion syynä olivat vankeudeksi muunnetut sakot, jotka nainen oli saanut toiminnastaan eläinoikeusaktivismin parissa.

Päiväsakkoja oli kertynyt yhteensä 86, jotka hänen tuloillaan tekivät 516 euroa. -Rikosseuraamusviraston vuosikertomuksen mukaan -yksi vankilassa vietetty päivä maksaa valtiolle keskimäärin 126 euroa. Testijakso maksoi yhteensä siis noin 3528 euroa.

Testijaksolla vankila havaittiin sen verran huonosti toimivaksi, että testaaja teki vankilan oloista kantelun oikeusasiamiehelle.

Ei vitamiineja

Lain mukaan vankien vakaumusta on kunnioitettava. Haluan kannella Hämeenlinnan vankilan epäkunnioittavasta suhtautumisesta vegaani-vakaumustani kohtaan, kun suoritin sakkojen muuntorangaistusta 12.2.–11.3.2007.

Koko vankeuteni aikana en saanut B12-vitamiinia. B12-vitamiinilla on tärkeä tehtävä muun muassa hermoston kehittymisessä ja punasolujen muodostumisessa.

Kun kysyin vankilan hallinnolta, voisiko minulle jakaa B12-vitamiinipillereitä samalla kuin muille lääkkeitä, minulle vastattiin: “tämä ei ole hotelli eikä palvelutalo”. Toisille vangeille jaettiin jopa morfiinipitoisia lääkkeitä, mutta terveydestään huolehtiminen ei ollut sallittua. Itselläni ei ole mitään lääkitystä.

Huomasin, kuinka lääkkeitä jakavat vartijat välillä antoivat vahingossa lääkkeitä väärille henkilöille. Tämä voisi olla vakavaa, jos esimerkiksi joku saisi toiselle tarkoitettuja sydäntautilääkkeitä.

Kehnoa ruokaa

Vankilan vegaaniruoka oli laadultaan todella kehnoa. Se ei yleensä sisältänyt mitään proteiinipitoista, mikä on kasvissyöjälle tärkeää. Kun proteiinia harvoin sai, se koostui pakastevihanneksista, jotka ovat proteiinipitoisuudeltaan alhaisia ja joita oli erittäin vähän tarjolla.

Kanttiinin valikoimista vegaanille löytyi proteiinilisänä vain maapähkinöitä. Hedelmiä sai vain kolme kappaletta viikossa, mikä ei vastaa edes vegaanin päiväannosta.

Tuoreita vihanneksia annettiin hieman muutamana päivänä viikossa. Sain viikossa vain litran kalsiumrikastettua riisimaitoa, vaikka kalsiumin tarve olisi kolminkertainen.

Laihduinkin jo kolmessa viikossa lähes neljä kiloa, vaikka olen rakenteeltani hoikka ja söin paljon joka aterialla, ja vankien annettiin urheilla vain kolmasosa siitä mihin itse olen siviilissä tottunut. Suurin osa muista naisista puolestaan lihoi moninkertaisesti.

Kanttiininpitäjä ei tuonut minulle kaupunkiostoilta mitään, vegaanista shampoota lukuun ottamatta, ei edes hedelmiä, vaikka ne ovat kaupunkioston vakiotuotteita. En saanut myöskään tilattua tarvitsemiani proteiinilisiä, kuten linssejä, tofua ja soijajugurtteja, sillä ne eivät sisälly kaupunkioston tuotteisiin.

Pääsin varhaisista ja lukuisista yrityksistäni huolimatta vasta viimeisellä viikolla lääkärin puheille. Hän sanoi tietävänsä ruuan olevan kehnoa ja että myös vankilan johtaja tietää sen, mutta asialle ei voi tehdä mitään.

Pakkotupakointia

Lain mukaan savuttomalla vangilla on oikeus savuttomaan selliin. En ole ikinä tupakoinut, joten oli erittäin epämiellyttävää, kun jouduin jakamaan sellin tupakoivan sellikaverin kanssa.

Noin kahdeksan neliömetrin kokoisessa sellissä, jossa joutui olemaan lukittuna 17–19 tuntia vuorokaudessa, tupakansavu aiheutti päänsärkyä, yskää ja huonovointisuutta.

Vaikka sellikaveri tupakoi ikkuna auki, jäi paljon tupakansavua leijumaan sisälle. Kovalla pakkasella ikkunaa ei voinut pitää kauan edes auki. Pyysin päästä yhden hengen selliin. Se ei kuitenkaan onnistunut, vaikka välillä yhden hengen sellejä vapautuikin.

Ei vessaa

Lisäksi selleissä ei ollut vessaa, mikä on EU-standardien vastaista. Kello 19–07 välisenä aikana tarpeet oli tehtävä paljuun. Paljun käyttö kahden hengen selleissä oli kuitenkin epämiellyttävää. Käytännössä se merkitsi, että illalla ei voinut juuri juoda, vaikka olisi janottanut.

Yleensä iltaisin oli liikuntaa, joten veden juominen olisi ollut tärkeää palautumisen vuoksi. Pidättelystä seurasi mahakipua ja unettomia öitä.

Miesten puolella selleistä löytyy kuitenkin vessat, vaikka naisilla olisi jo pelkästään kuukautisten vuoksi enemmän tarvetta vessallisiin selleihin.

Peseytyminen

Sain yli kahden viikon jälkeen kaupunkiostoilta vegaanisen shampoon, vaikka minä ja Vegaanivankitukiryhmä oli aktiivisesti alusta lähtien yrittänyt hankkia vegaanisia hygieniatuotteita.

Koko vankeuteni aikana en voinut kuitenkaan ostaa vegaanista hoitoainetta enkä kosteusvoidetta.

Toisin sanoen en voinut pestä pitkiä hiuksiani kahteen viikkoon ja kosteusvoiteen puuttumisen takia ihoni meni todella huonoon kuntoon.

Esimerkiksi Vegaanivankitukiryhmä oli tilannut minulle internetistä vegaanisen kosteusvoiteen, mutta vankila kieltäytyi hakemasta sitä postista.

Johtopäätös

Olen erittäin pettynyt epäinhimilliseen kohteluun: siihen, että minulta vietiin oikeus terveellisen elämän ja hygienian ylläpitoon, jotka ovat jokaisen vangin perusoikeuksia.

Toivonkin, että selvitätte, rikkoiko Hämeenlinnan vankila oikeuksiani ja toimiko lainvastaisesti yllä mainitsemissani seikoissa. Asia ei ole vireillä tuomioistuimessa tai missään muualla.

Kirje on lyhennelmä kantelusta oikeusasiamies Riitta-Leena Pauniolle. Vankilan johtaja ei halunnut kommentoida keskeneräistä asiaa.

Sivut

Kommentit (394)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vankila ei ole mikään lomakoti tai hotelli, voi hyvät hyssykät, pysykää lain paremmalla puolella ja ei tarvitse mennä vankilaan eikä näin ollen ole tarvetta valittaa.

Ärsyttää tommoset saatanan hipit! Helvetti tota ämmää! Kosteusuvoide...iho meni rikki. Ei tää mikään täyshoitola ole tää on vankila.

Tässä jotain oikeeta valittamisen aihetta:

Lihakirja
Olette siis sitä mieltä, ettei vankilan tule kunnioittaa vankien vakaumusta eikä huolehtia heidän terveydestään?

Osuit naulan kantaan ton vakamuksen suhteen!

Ton verran noita vakaumuksia kunnioitetaan:

Lihakirja
Olette siis sitä mieltä, ettei vankilan tule kunnioittaa vankien vakaumusta eikä huolehtia heidän terveydestään?

oletko sitä mieltä, että hipin ei tavitse noudattaa yhteiskunnan pelisääntöjä?

Virus
ko. hippi ei halua pelata yhteiskunnan säätöjen mukaan muutoin kuin saamapuolella - vain hänelle on suotava omankädenoikeus mukavuuksineen.

mistäs tiedät henkilön verojen
maksukyvyn.. ?
kinnostaa..
minua..

moni vegaani ei tosiaankaan ole
mikään sossun asukki..
vaan hyvin koulutettu ja paremmin
toimeen tuleva..
että näin..

ja sitten..

kerrotkos mitkä ne mukavuudet on verratuna
narkkiin..

missä tässä jutussa vaadittiin erikois oikeuksia ?
ihmettelen sun ja "taITELIJAtyypin" ajatus maailmaa..
että "he ovat oikeassa.. "
*lyö kättä yhteen ja väheksyy muita*

mistä rikoksesta ihminen oli istumassa.
(tiedättekö te kumpikaan sitä
kun noin hyvin kuitenkin olette valmiita
tuomitsemaan)

jos vieressä lusii raiskaaja joka saa
diapameja ihan vaan ku pitää..

niin eikös teittiä yhtään ihmetytä että
ihminen ei saa VITAMIINEJA..

juttu oli hyvä ja kertoi
siitä kuinka vääristynyt on valtiovallan käsitys vegaaneista..
narkkari saa paminsa...
mutta vegaani ei saa vitamiiniaan..

ps: AJATTES..
jos minä joutusin vankilaan...
minäkään en saisi vitamiinejani..
enkä minulle oikeea ruokaa..

mutta narkomaani saa lääkkeensä..

kellä on nyt utare hukassa ?

herätkää nyt urpot..

Virus
oletko sitä mieltä, että hipin ei tavitse noudattaa yhteiskunnan pelisääntöjä?

En tietenkään, mutta kömpelö vastakysymyksesi ei liitykään mitenkään asiaan.

Kun nyt siis ollaan todettu, että hippi ei ole noudattanut yhteiskunnan pelisääntöjä, eikö vankilan siis tarvitse noudattaa omiaan?

Jotkut henkilöt katsovat asioissa joustamisen kaikkien muiden kuin itsensä velvollisuudeksi... Loppujen lopuksi nämä idealistit kuitenkin aina rikkovat periaatteitaan mikäli oma nahka olisi todellisuudessa kyseessä. Esim. PETA:n varapj. MaryBeth Sweetland käyttää eläinperäisiä aineita sisältävää insuliinia, koska hän on omien sanojensa mukaan liian merkittävä henkilö kuollakseen (PETA vastustaa eläinkokeita ja eläinten pitämistä epäluonnollisissa oloissa).

Empiristi
Jotkut henkilöt katsovat asioissa joustamisen kaikkien muiden kuin itsensä velvollisuudeksi... Loppujen lopuksi nämä idealistit kuitenkin aina rikkovat periaatteitaan mikäli oma nahka olisi todellisuudessa kyseessä. Esim. PETA:n varapj. MaryBeth Sweetland käyttää eläinperäisiä aineita sisältävää insuliinia, koska hän on omien sanojensa mukaan liian merkittävä henkilö kuollakseen (PETA vastustaa eläinkokeita ja eläinten pitämistä epäluonnollisissa oloissa).

Mutta tuohan on vain äärettömän johdonmukaista päättelyä ! Vailla typerää nöyristelevää suomalais-körttiläistä itsevähättelyä.

Lihakirja

Kun nyt siis ollaan todettu, että hippi ei ole noudattanut yhteiskunnan pelisääntöjä, eikö vankilan siis tarvitse noudattaa omiaan?

hehee. mietipä sitä kuka tai oikeastaan mikä asiasta valittaa...

"Päiväsakkoja oli kertynyt yhteensä 86, jotka hänen tuloillaan tekivät 516 euroa."

Kyseinen henkilö oli saanut minimi päiväsakon, 6 euroa. Menis tääki ns. kettutyttö töihin eikä kuluttais yhteiskunnan rahaa/aikaa tollaseen paskaan.
Kyllähän kyseinen naishenkilö olisin voinut sen verran joustaa, että olisi nyt omasta hygieniastaan pitänyt huolta käyttämällä edes jotain muuta shampoota kuin "vegaanishampoota". Mitä ihmeen välii jollai shampoolla muutenkaan on, ois nyt voinu sen kuukauden kestää. Tosin mielestäni kyseisen henkilön olisi kyllä b-12 vitamiininsä saada ilman ongelmia, koska se on vegaaniruokavalion ainoa tälläinen suurempi ongelma.

omena
vegaani ei saa vitamiiniaan..

Olisi se sen saanut lihan mukana. Entä jos vanki kieltäytyisi syömästä eliöitä ja vaatisi täysin synteettistä ravintoa? Pitäisikö valtion avustaa? Entä jos kuuluu johonkin uskonlahkoon joka kieltää elämisen samassa huoneessa toisen samaa sukupuolta olevan henkilön kanssa? Pitäisikö tällaiselle hihhulille taata yksityisselli?

Empiristi
Entä jos vanki kieltäytyisi syömästä eliöitä ja vaatisi täysin synteettistä ravintoa? Pitäisikö valtion avustaa?

enpä tosta tiiä...
mutta hyvinpä avustavat lääkityksen osalta muuten..
joten pointti turha..

"mä oon narkki.. mä tartten pameja.."

miksi sitten valtion pitää näitä
antaa ?

Niin no ei noita kaikkia hihhuleita pysty aina tyydyttämään. Mietittiin joskus yläasteella, että pystyttäisiinkö me vaatimaan vakaumuksen puolesta kouluruoan sijasta pelkästään kebab-lihaa. Tähän liittyisi tietysti oman uskonnon perustaminen, josta keskustelimme.

Päädyimme siihen, että ei kukaan täysijärkinen tee tuollaista. Kettutytöt sun muut rehunsyöjät alkavat tuota tahtia vaatia ihan mahottomia, johon yhteiskunta ei vain yksinkertaisesti pysty vastaamaan.

Winston
Menis tääki ns. kettutyttö töihin eikä kuluttais yhteiskunnan rahaa/aikaa tollaseen paskaan.

mitä se teki...
kerro ku tiiät..
muaki kiinnostaa..

sinä et ole ikinä rikkonut laki..
et ikinä..

kerro..

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat