Seuraa 
Viestejä45973

Millä keinoin pystyisi tutkimaan/laskelmoimaan sitä, kun rakentaa koneen komponenteista itse niin koneeseen ei tulisi nk. "pullonkauloja" eli omakohtaisena esimerkkinä:

Joskus kun ostin tietokoneen (ennen vuosituhannen vaihdetta) 450MHz:n prossut olivat juuri ilmestyneet. Kaupassa ei vielä ollut niitä, joten nappasin kärsimättömänä mukaan 333MHz:n prossun. Sattumoisin sillä emolla "väylänopeusraja" oli 350MHz eli emo käytti minun koneessani 66MHz:n väylää ja kaverini koneessa (hän osti myöhemmin samanlaisen, mutta odotti 450:n tuloa) emo toimi 100MHz:n väylää. Kirosin malttamattomuuttani, varsinkin kun nopeusero oli merkittävän tuntuinen, mutta annoin asian olla.

Eli se mitä tässä haen on, että mistä löytäisin tietoa siitä miten eri komponenttien taajuudet ovat vuorovaikutuksessa toisten komponenttien kanssa; muistien nopeudet, emolevyn nopeudet, prosessorin nopeudet jne. eli jos prsessorin nopeus on x MHz niin mikä olisi emolevyn paras väylänopeus (y MHz) ja mikä muistien nopeus (z MHz) pitäisi olla, jotta saisi koneesta mahdollisimman nopean ilman "pullonkauloja"? Muistelisin jostain lukeneeni, että näiden komponenttien taajuuksilla on jotain kertoimia, joilla keskinäisiä sopivuuksia voi laskea.

Ai niin. Ja ilman kellotustemppuiluja kiitos.

Tämän kun jostain saisi selville niin ei olisi väliä etsiikö halpiskonetta vai tehokonetta; joka tapauksessa osaisi itse päätellä/laskea mitä komponentteja hakee.

Kirjastossa käynti ei auta. Meikäläisen alueella kirjaston uusimmat tietokoneiden sisältöä koskevat kirjat on Pentium 3 -ajalta eli ei tietoa uusista muistipiireistä tai muustakaan uudesta tekniikasta.

  • ylös 0
  • alas 0

Sivut

Kommentit (22)

Paljon säästää itseään, kun ei mieti pullonkauloja vaan käytettävyyttä.

Eli jos kasaa koneen, niin tekee ennalta tutkimuksia esim. seuraavilla saiteilla:

http://www.muropaketti.com
http://www.tomshardware.com

Mun oma paketti ja filosofia koskien kasailua:

Emolevyssä, näytössä, näytönohjaimessa ja muistin määrässä ei kannata säästää. Eli laadukas emolevy hintaluokka 100-150euroa (jossa jonkinlainen energysaveri ja/tai speedstepperi jos mahd.) ja muistia 2-4 Gigaa hintaluokka jotain 100 euroa / 2 Gigaa. Näyttö esim 20" Widescreen LCD 300-350 euroa, näytönohjain n. 150 euroa. Prosessoria ei kannata ostaa aina uusinta ja kalleinta, koska uutuudet maksavat vähän extraa. Kovalevyä tarvitsee nykyäänkin harvemmin enemmän kuin 300 Gigaa, jos omistaa polttavan CD/DVD aseman. Muistin määrä melkein maksimiin, koska ohjelmat käyttävät muistia ja menevät sväppäämään kovalevylle, jos loppuu kesken ja se on niin hidasta, että sen huomaa. Muuten ei nopeuksia/nopeusvaihteluita ei pahemmin rekisteröi.

Ja loput siis tarpeen mukaan, mutta siihen ei paljoa enää jääkään: prosessori ja kovalevy

Esim. prosessorit hintaluokassa 100 euroa (sillä saanee jo jonkinlaisen lämpökehittimen), siihen joku siili ja kovalevy hintaluokassa 100 euroa (tallennuskapasiteetti 300 Gigaa+). Paketin budjetti laatikon kanssa (Laatikkokin n. 100 euroa) olisi:

Loota: 100
Näyttö: 300
Emo: 150
Muisti: 100
Prossu + siili: 120
Kovalevy: 100
näytönojain: 150
CD/DVD polttava, hiiri, näppis: 100 euroa

n. 1100 euroa, Ilman näyttöä n. 700-800 euroa.

Riippuen emlevyn valmistajasta nettiä varten langaton yhteys joko suoraan emolevyssä tai parin kympin kortilla. Mitä vähemmän johtoja, sen parempi.

Säästöbudjetilla kasatut koneet maksavat sitten yleensä max. puolet tuosta eli about 400 euroa ilman monitoria. Niissä voi tulla niitä pullonkaulojakin, lähinnä muistin määrässä, kovalevyn koossa, näytönohjaimen hitautena (varsinkin jos joku emolevyn muistia jakava integroitu skikuda- ohjain) tai suttuisena kuvana (heikkolaatuinen monitori).

vihertaapero
Seuraa 
Viestejä6081
joke
Kovalevyä tarvitsee nykyäänkin harvemmin enemmän kuin 300 Gigaa

Pahoittelen, jos nyt tässä välissä totean että paskapuhetta. Vaikken harrasta piratismia, koneellani ei ole piraattileffoja tms. muuta turhaa niin silti tuntuu että pari teraa on auttamatta liian vähän. Tietty jos koneella ei tee muuta kuin värkkää runoja rtf -muotoon niin kai sitä pärjää vähemmällä mutta mikäli konetta käyttää töihin vähäisimmässäkään määrin, ei kovalevyn tarvetta voi väheksyä.

nimim. haaveena jouluun mennessä kolmas tai ehkä neljäs tera..

Konsta: ...joten jäähdytysvesi on varmasti erittäin korkeaktiivista.
Brainwashed: En tosiaankaan pidä itseäni minään asiantuntijana...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Niin, tarpeen mukaan. Kovalevytila on nykyään halpaa.

Vähän vertausta: 300 Gigaa tarkoittanee n. 30 elokuvaa + 1000 MP3 biisiä?

1 elokuva n. 6 Gigaa (30 elokuvaa 180 Gigaa)
10 biisiä n. 1 Giga. (1000 biisiä 100 Gigaa)

Loput 20 Gigaa ohjelmille + käyttöjärjestelmälle. Riittänee nykyäänkin? Linux/XP ainakin, Vistasta en tiedä, kun en ole nähnyt sitä vielä.

Tuhoamalla tarpeeton ja arkistoimalla tarpeellinen DVD:lle tai CD:lle vapauttaa tilaa muuhun käyttöön. Ja jos laukeaa laitteet, niin menee vähemmän hukkaan.

Sitten jos tarvitsee Teran tai vaikka neljä, niin kovalevyjä voi ostaa tarpeen mukaan lisää. Ei niitä tarvitse kaikkia ostaa samallakertaa. Varsinkin kun isojen levyjen hinnat laskevat kokoajan.

Mistäköhän edelliset muistimäärät on revitty. Elokuva voi viedä dvd:llä sen 6G, mutta jos se lataa jotain imageja, niin kannattaa kyllä polttaa levylle samantien. Pariin gigaan menee pakattuna loistolaadulla leffa kuin leffa. Ja musiikkia menee normimittaisia biisejä aivan parhaallakin (320kb/s) laadulla 100kpl/giga, ja käytännössä paljon enemmän. Kyllähän 300G riittää aivan loistavasti, ja vähempikin jo aika pitkälle. Pelit ja laajat ohjelmistot sitä tilaa lähinnä syö, itselläni lähestyy niiden viemä tila varmaankin 100 gigaa.

herzi
Mistäköhän edelliset muistimäärät on revitty. Elokuva voi viedä dvd:llä sen 6G, mutta jos se lataa jotain imageja, niin kannattaa kyllä polttaa levylle samantien. Pariin gigaan menee pakattuna loistolaadulla leffa kuin leffa. Ja musiikkia menee normimittaisia biisejä aivan parhaallakin (320kb/s) laadulla 100kpl/giga, ja käytännössä paljon enemmän. Kyllähän 300G riittää aivan loistavasti, ja vähempikin jo aika pitkälle. Pelit ja laajat ohjelmistot sitä tilaa lähinnä syö, itselläni lähestyy niiden viemä tila varmaankin 100 gigaa.

Hups, tuli MP3:ssa dekadin kokoinen virhe. Muistimäärät olivat suurinpiirtein arvoja omasta päästä, biisejä koskien oli ajatuksena, että ovat lähes aina alle 10 Megaa / kpl (1-2 megaa / minuutti).

Ja leffoissakin tuli parin kertaluokan virhe vissiin. Se johtuu siitä, että ei ole tullut paljoa leffoja säilytellyksi kovalevyllä. Samasta syystä, eli jos niin käy, niin se menee polttamalla DVD levylle samantien.

Ja olen samaa mieltä, 300 Gigaa vaikuttaisi tällähetkellä vähintään riittävältä. Viimeisin oma kovalevykonstruktio oli 2 x 80 Gigaa SATAa ja toisen levyllisen sain kertaalleen täyteen, toista en. Se oli siihen aikaan, kun SATA levyjä ei juurikaan ollut ja 80 Gigaa oli suhteellisen suurta ja kaunista.. ja 64bit Linux oli uutta ja ihanaa.

Pelejä en ottanut lainkaan huomioon. Sori, se johtuu siitä, että itse en pelaa lähes ollenkaan. Tai jos pelaan, ne pelit vievät muutamia megoja. Tyyliin Angband tms. retro- kamaa.

Mutta jokainen tarvitsee tilaa sen mukaan kuin tarvitsee. Siitä ollaan varmaan samaa mieltä? Ja jos alkaa tila ahdistamaan, lähin mikromyyjä auttaa vähintäänkin mielellään

joke
Emolevyssä, näytössä, näytönohjaimessa ja muistin määrässä ei kannata säästää.

Myöskään virtalähteessä en lähtisi säästelemään. Virtalähde kannattaa mieluummin mitoittaa hieman ylitehoiseksi kuin päinvastoin. Alitehoisten äärirajoilla toimivien virtalähteiden jännitteet saattavat heitellä, lisäten koneen epävakautta. Kuumina käyvät virtalähteet myös tietävät jäähdytysongelmia.

Vanhoista tietokoneista powereita saa ilmaiseksi.

Laita mieluummin 2 tavallista poweria kuin yksi kallis.

vihertaapero
joke
Kovalevyä tarvitsee nykyäänkin harvemmin enemmän kuin 300 GigaaPahoittelen, jos nyt tässä välissä totean että paskapuhetta. Vaikken harrasta piratismia, koneellani ei ole piraattileffoja tms. muuta turhaa niin silti tuntuu että pari teraa on auttamatta liian vähän. Tietty jos koneella ei tee muuta kuin värkkää runoja rtf -muotoon niin kai sitä pärjää vähemmällä mutta mikäli konetta käyttää töihin vähäisimmässäkään määrin, ei kovalevyn tarvetta voi väheksyä.

nimim. haaveena jouluun mennessä kolmas tai ehkä neljäs tera..

Minusta kyllä edelleen harvemmin normaalikäytössä tarvitsee yli 300Gb. Jos sinä tarvitsetkin yli sen, niin ei se sitä tarkoita, että tuo paskapuhetta.

Myöskin tiedän monia ihmisiä, jotka todellakin tekevät töitä koneella mutta pärjäävät sillä 300GB:n kovalevyllä. En tarkoita nyt runoilijoita.

Vierailija
radeon
Hmm...no, jos tällä hetkellä haluaa rakentaa hyvän hinta - laatu suhteen omaavan koneen, niin itse rakentaisin seuraavanlaisen:

http://www.mbnet.fi/hintaseuranta/kori. ... 3725,16378

Koneeseen tulee Vista home premium, F - secure, yms.


Minä korvaisin toimisto-ohjelmiston OpenOfficella tai AbiWordilla ja virustorjuntaohjelmiston AVG Freellä. Ei ilmaisesta kannata maksaa, vaikkei se tuon hintaisessa koneessa aiheuta mitään maailmaa mullistavaa. Iso raha kuitenkin.

Käyttöjärjestelmän voisi myös ehkä korvata jollain Linuxilla. Linuxin ongelmana tosin on se, ettei sille ole niin monipuolista pelitarjontaa kuin Windowsille. Toki Linuxillekin löytyy jotain pelejä.

joke
Riippuen emlevyn valmistajasta nettiä varten langaton yhteys joko suoraan emolevyssä tai parin kympin kortilla. Mitä vähemmän johtoja, sen parempi.

onkohan tuo ihan noin? Mun mielestä tuossa on jo pullonkaula yhteyksienkin kannalta (häiriöt, tietosuoja). Johtoa tulee joka tapauksessa tukiaseman ja sähköverkon välille ja tukiasemalta modeemille/reitittimelle. Yksinkertaisempi, toimintavarmempi ja vähemmän sähköä kuluttava on se muutaman metrin rj45-kaapeli koneen ja modeemin välille. asia uuteen pohdintaan sitten kun tulee lisää koneita, esim. kannettava.

DerMack
Seuraa 
Viestejä1839
oge
Vanhoista tietokoneista powereita saa ilmaiseksi.
Laita mieluummin 2 tavallista poweria kuin yksi kallis.

älä ikinä tunge mitään vanhoja romuja uuteen koneeseen, tekevät hajotessaan kallista vahinkoa, ja yksi on aina parempi kuin useampi, virtalähteissä nyt ainakin. Ei ne uudet noin700 watin powerit nyt niin kalliita ole, tuosta ylöspäin tulee kyllä wateille hintaa mutta ei se tunnu semmosen koneen hinnassa enää missään mikä noin paljon virtaa tarvii

Xopo
Seuraa 
Viestejä72

Isoin pullonkaula nykykotikoneissa lienee edelleen kiintolevytekniikka.

Ja paljon virtaa <70 nm valmistustekniikan aikakaudella tarvitsee oikeastaan enää törkeän tehokkaat näytönohjaimet, jos sellaista kaipaa.

DerMack
oge
Vanhoista tietokoneista powereita saa ilmaiseksi.
Laita mieluummin 2 tavallista poweria kuin yksi kallis.

älä ikinä tunge mitään vanhoja romuja uuteen koneeseen, tekevät hajotessaan kallista vahinkoa, ja yksi on aina parempi kuin useampi, virtalähteissä nyt ainakin. Ei ne uudet noin700 watin powerit nyt niin kalliita ole, tuosta ylöspäin tulee kyllä wateille hintaa mutta ei se tunnu semmosen koneen hinnassa enää missään mikä noin paljon virtaa tarvii

Virtalähde kannattaa mitoittaa ennemminkin pienimmän kulutuksen mukaan, koska hakkurin hyötysuhde osateholla ei välttämättä ole paras mahdollinen. Jos laitteisto on hyvin pieniruokainen, niin suuri virtalähde on vain haitaksi kokonaisuuden kannalta, koska se vie tyhjäkäynnillä enemmän virtaa kuin heikkotehoisempi malli.

Suuri osa tietokoneen käytöstä kuitenkin on lähes tyhjäkäyntiä. Musiikkia kuunnellessa saattaa kuormitus olla noin 5 - 10% ja elokuviakin katsoessa yleensä alle 25%. Suurinta tehoa käytetään vain hetkellisesti ladatessa jotain ohjelmistoa tai jotain laskentaa vaativaa erityistoimenpidettä. Siksi virtalähde kannattaa mitoittaa niin, että laitteiston tyhjäkäyntikulutus on yli 20% virtalähteen nimellistehosta, koska 20% tienoilla useimpien virtalähteiden hyötysuhde alkaa romahtaa.

Jos laitteisto kuluttaa vaikkapa 60 W tyhjäkäynnillä ja siihen laittaa 700 W virtalähteen, niin käyttöaste on noin 8% ja hyötysuhde virtalähteellä tyypillisesti alle 50%. Tässä tilanteessa ottoteho verkosta on noin 120W tai yli.

Vastaavasti, jos virtalähteeksi valitaan 300W malli, käyttöaste on tasan 20% ja hyötysuhde tyypillisesti noin 60% tai yli. Tässä tilanteessa ottoteho verkosta on 100 W tai alle. Valitsemalla pienemmän virtalähteen säästää siis yli 20W sähkötehossa.

Tietokone ilman pullonkauloja on mahdottomuus. Kun jokin komponentti kehittyy, niin se automaattisesti jättää toivomisen varaa muualle. Näin on jopa mainframejärjestelmissä, vaikka niiden kokoonpano on yleensä tasapainoitettu parhaiden olemassa olevien komponenttien mukaan. Pullonkaulana on aina joko I/O tai CPU, vaihdellen keskenään.
Tämä "ominaisuus" on sisäänrakennettuna tietokoneiden arkkitehtuuriin.

onenörde
Tietokone ilman pullonkauloja on mahdottomuus. Kun jokin komponentti kehittyy, niin se automaattisesti jättää toivomisen varaa muualle. Näin on jopa mainframejärjestelmissä, vaikka niiden kokoonpano on yleensä tasapainoitettu parhaiden olemassa olevien komponenttien mukaan. Pullonkaulana on aina joko I/O tai CPU, vaihdellen keskenään.
Tämä "ominaisuus" on sisäänrakennettuna tietokoneiden arkkitehtuuriin.

Pitäisi alkaa tekemään uusia Cray tietokoneita joissa muisti oli kiinteänä osana prosessoria ja toimi täsmälleen samalla nopeudella prosessorin kanssa. Niissä koneissa ei käsittääkseni ollut mitään erillistä I/O väylää hidastamassa datan liikkumista.

Tai onhan niissä nykyisissä koneissa usein muutama sata kilotavua täysivauhtista muistia, noin megatavun verran vähän hitaampaa ja sitten loppu muistimassasta onkin etanakaistan päässä emolevyllä.

Nykyprosessori pystyy laskemaan aivan järkyttävällä vauhdilla, mikäli koko datasetti mahtuu L2:seen. Harmi vaan, että lähes aina tämän laskennan tuloksena saadaan niin paljon uutta dataa, että laskenta hidastuu siihen, kun sitä ei saada siirrettyä ulos prosessorista riittävällä nopeudella.

Cache-muisti on ollut jo pitkään kiinteä osa prosessoria jossa pidetään viimeisin data. Se on kumminkin murto-osia siitä mitä levyjärjestelmissä on. Jos vaikka CPU:n cache olisi sellainen utopistinen 1gt, niin useat yritysten tietokannat pitävät sisällään teratavuja dataa.

Tämän liikuttaminen CPU:n ja levyjärjestelmien välillä on pullonkaula, vaikka data hajautetaan useammalle kovalevylle ja sitä haetaan kymmenien hakuvarsien avulla yhtäaikaa kuten nykyään tehdään uusissa levyalijärjestelmissä. Lisänä ovat vielä levyalijärjestelmien cachet, joissa viimeksi haettu data makoilee sen toivossa että sitä kohta tarvitaan uudestaan, sekä itse keskusmuisti johon voidaan cachata esim. käytetyimmät tietokantasivut. Itse asiassa, pullonkaula on niin pitkään olemassa kuin data on jossain muualla kuin itse CPU:ssa.

Niin sanotut CISC-prosessorit (vastakohta RISC:lle, myös Intellin 808-sarja on CISC) eli vanhat 60 - 80 luvun prosessorit sisältävät monimutkaisia sisäisiä komentoja juuri siksi että aikoinaan data piti hakea silloin hitaasta ja pienestä keskusmuisista. Jokainen muisitinosoitus oli hidas toimenpide joten oli tehokkaampaa käsitellä CPU:ssa jokainen toimenpide mahdollisimman pitkälle eikä viedä "keskeneräistä" dataa takaisin muistiin ja hakea sitä uudelleenkäsittelyyn. Ehkä tämä "monimutkainen käskykanta" tulee jossain vaiheessa taas ajankohtaiseksi kunhan CPU:t kehittyvät tarpeeksi..

En näe miksi tietokannan koko kasvaisi prosessorin sisäisen muistin mukana samassa suhteessa. Ei se datan määrä siitä kasva. Ainoastaan käyttötyyli muuttuu.

Olisi järjetöntä käyttää esimerkiksi tekstin tallentamiseen enempää kuin 8 bittiä per ASCII merkki, kun 8 bittiä riittää siihen tarkoitukseen. Samaten tietokanta ei kasva suuremmaksi kuin mitä tietoa on, ellei sinne aleta tunkemaan jotain asiakkaan kengännumeroa ja ruokamieltymyksiä muiden tietojen oheen.

Jos prosessorissa olisi 1 Gt välimuistia, niin erillinen RAM tulisi hyvin pitkälti tarpeettomaksi tai sitä käytettäisiin samaan tapaan kuin nykyisin käytetään kiintolevyjä virtuaalimuistina.

Kaikki muu I/O olisi kuitenkin yhtä nopeaa kuin ennenkin, joten datan määrä pyrittäisiin pitämään alhaisena kuten ennenkin, jotta yhden sähköpostin lähettämiseen ei kuluisi viikkoja.

Ehkä kehitettäisiin enemmän dataa generoivia algoritmeja. Näitähän käytetään ns. Demoissa jotka rakennetaan mahdollisimman pieneen tilaan. Yhdessä 256 kilotavun paketissa voi olla algoritmi, joka luo kokonaisen pelimaailman 3D malleineen ja tekstuureineen jotka vievät muistia satoja megatavuja. Näin saataisiin pieneen tilaan mahdutettua paketti, joka prosessorille asti päästyään purkautuu käsiteltävään muotoon nopeasti, koska sen datan käsittely suoraan välimuistissa on äärimmäisen nopeaa.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat