Oluen valmistus

Seuraa 
Viestejä8560
Liittynyt16.3.2005

TV-kanava JIM välitti mainosdokumenttia oluen valmistamisesta. En ole oluen ystävä, mutta valmistusprosessi on mielenkiintoinen.

Miten kotipanimoissa onnistuu kirkkaan oluen valmistaminen? Minulla on nimittäin mielikuva, että kotioluet ovat sakkaista ja hiivaista kiljua lähinnä. Voin olla väärässäkin, mutta kertokaahan nikkarit miten on onnistunut.

Jos ohjelmasta oikein käsitin, niin alkutekijöistä lukienkaan ei ole ollenkaan ihmeempi juttu tehdä olutta. Eli ohran idätyksestä lukien. Onko kukaan kokeillut?

Hiirimeluexpertti. Majoneesitehtailija. Luonnontieteet: Maailman suurin uskonto. Avatar on halkaistu tykin kuula

Sivut

Kommentit (32)

Vierailija

Osta uutetölkki, käymisastia (Hanakannu on kätevin. Viinin lappoletku ei olessa toimi, sen vaahtoamisen vuoksi) ja pulloja korkkeineen, sekä korkituslaite (5-10€).
Sekoita 25 asteineinen vesi, uute, sokeri ja hiva ohjeen mukaan ja anna käydä viikon verran, kunnes neste kirkastuu. Lisää jälkikäyntisokeri ja pullota.

Pulloissa on pieni kerros hiivaa pohjalla, mutta se ei nouse kuin sekoittamalla. Lasiin saa kirkasta olutta, joka ei juuri poikkea kaupan oluesta.

Väärin toimien voi tehdä räjähtäviä pulloja. Alkoholin määrän voi säätää sokerin määrällä tietyissä rajoissa.

Kaupan oluet ovat pohjahiivaoluita, jotka käyvät 8-10 lämmössä kauemmin ja mekaanisesti suodatetaan. Jääkaapissa voi käyttää itsekkin, jos saa hankittua sitä hiivaa jostain.

Vierailija

Minäkin yritin tehdä kotiolutta uutteesta, mutta epäonnistuttuani pari kertaa jätin harrastuksen. En tiedä oliko aineessa prosentteja, mutta vaahdonnut ei lainkaan. Jotkut kyllä osaavat. Kotiviineissä onnistuinkin yli odotusten, joten lopetin senkin harrastuksen.

Vierailija

En ole tavannut monta henkilöä, jotka olisivat onnistuneet tekemään hyvää kotiolutta.
Viininteko on ehkä hieman helpompaaa, mutta hyvän oluen valmistus on enemmän kuin "korkean asteen taidetta".
Onnistuakin voi ja jos niin käy, niin kannattaa muistaa tekomenetelmä, että sen voin toistaa.

Vierailija

Opiskeluaikana tuli tehtyä paljonkin olutta. Kaikenlaista tuli tehtyä alkaen epäonnistuneelta kiljulta maistuvasta erinomaiseen. Kerran sain aikaan jopa räjähtäviä pulloja. Ne sain aikaan kevään viimeisestä satsista. Kyllä oli kiva tulla takasin kesätöistä toiselta paikkakunnalta kämpille kun oli muutama pullo räjähtäny pari kuukautta aiemmin ja banaanikärpasiä oli paikalla noin miljoona.

Kaupoissa on saatavilla myös suodatuslaitteita, mutta se nostaa turhaan hintaa. Parempi kikka on antaa oluen käydä rauhassa pullossa melko pitkään ja pitää pulloja sen jälkeen ainakin pari viikkoa jääkaapissa. Parasta olutta saa aikaan tietenkin kun ei lisää lainkaan sokeria vaan tekee prosentit kokonaan mallaksella. Itsekin voi olutta maustaa kaupasta erikseen ostettavalla humalalla. Ainakin minusta valmiit uutteet ovat lähes täysin humaloimattomia.

Edit Tässä lajissa puhtaus on tosiaan niin tärkeä kuin väitetäänkin. Käymisastia kannattaa pestä todella huolella ja ominaispainomittarista on oikeasti apua.

Vierailija
Paul M
Miten kotipanimoissa onnistuu kirkkaan oluen valmistaminen?

Lasipullo ja kruunukorkki. Muistaakseni pulloihin laitettiin hieman sokeria ennen korkitusta. Jälkikäymisessä olut kirkastuu ja siihen tulee hiilihappoa. Hiiva painuu pohjalle ja kun varovasti kaataa lasiin (ei pulputtamalla), niin hiiva jääkin sinne.
Eipä ole pitkään aikaan tullut pantua olutta, kun se on niin halpaa muutenkin. Parempaa itse tehty ale kyllä on, mutta vaiva on myös sen mukainen. Pullojen haaliminen, pesu ja desinfiointi on ainakin melko iso urakka.

Vierailija
Köppä

Kaupoissa on saatavilla myös suodatuslaitteita, mutta se nostaa turhaan hintaa.

Ei kai oluesta voi suodattaa hiivaa pois ennen pullotusta, kun sitä tarvitaan jälkikäymiseen? Sitten sitä ei tarvitakaan kun hiiva on pohjalla ja suodatat vaan hapot pois. Mielestäni suodatuslaitteet ovat vain viinejä varten, mutta kaipa joku kemisti oikaisee kohta.

Vierailija
bena
Ei kai oluesta voi suodattaa hiivaa pois ennen pullotusta, kun sitä tarvitaan jälkikäymiseen? Sitten sitä ei tarvitakaan kun hiiva on pohjalla ja suodatat vaan hapot pois. Mielestäni suodatuslaitteet ovat vain viinejä varten, mutta kaipa joku kemisti oikaisee kohta.
Kyllä voi
Ei hiivaa saa 100%:sesti pois. Sitä jää aina riittävästi jälkikäymistä varten. Näinhän kaikki suuret panimotkin tekevät ja kyllä kaupan pullokaljasssa on silti hiilihappoa.

Paul M
Seuraa 
Viestejä8560
Liittynyt16.3.2005

JIM-dokumentissa mallasta myös keitettiin kuin jotain puuroa. Keitelläänkö kotioluen tai sahdin valmistuksessa mallasta?

Hiirimeluexpertti. Majoneesitehtailija. Luonnontieteet: Maailman suurin uskonto. Avatar on halkaistu tykin kuula

Pseudohippi
Seuraa 
Viestejä13828
Liittynyt27.11.2006
Köppä
Edit Tässä lajissa puhtaus on tosiaan niin tärkeä kuin väitetäänkin. Käymisastia kannattaa pestä todella huolella ja ominaispainomittarista on oikeasti apua.

Kävin taannoin tutustumiskäynnillä muutamassa panimossa. Kiertokäynnin vetäjä mainitsi, että yhteen litraan olutta tarvitaan 7 litraa vettä. Suurin osa tästä menee pullojen ja valmistusastioiden pesuun.

Ihmiset tekevät tulevaisuuden.

Sepi
Seuraa 
Viestejä3262
Liittynyt16.3.2005

Oluen kotivalmistaja saa riittävän hiilihapon juomaansa lisäämällä hiukan sokeria pullotusvaiheessa. Panimot tuskin jälkikäyttävät oluttaan pullotuksen jälkeen, sillä muutoin pullon pohjalla olisi hiivakerros. Hiilihappo panimo-oluissa syntynee siitä, että käyminen tapahtuu painestiassa, josta hiilihappo ei karkaa.

Vierailija

Oluenteossa möhlitään aina alkajaisiksi. Astioita ja pulloja ei pestä hyvin. Vaahtoavalla pesuaineella pestessä saa kyllä aikansa kulumaan kun yrittää saada vaahdon pois pulloista. Sooda on ainoa oikea pesuaine. Pulloista täytyy huuhtoa hiiva pois heti tuoreeltaan.
Desifiointi on helpointa uunissa, joka täytetään pulloilla ja säädetään 150 ast.
Vesi ei ehkä ole puhdasta ja klooripitoisuus haittaa käyntiä.

Vedenlämpötila on tärkeä. Se on alussa 25-30 astetta kuivahiivalle. Edellisestä käymiserästä voi pullottaa hiivaa, jolla käyntiinlähtö on nopeaa.
Kirkastuminen osoittaa käymisen loppumisen ilman mittailua. Tärkeä seikka koska kesken käynnin pullotettu räjäyttää pullot. Erään pullon räjähdyksessä lentänyt kaulaosa lohkaisi betonikatosta palan.
Pullotuksessa lappoletku ei oluelle toimi. Kauha ja suppilo tai hanakannu on toimintavarma menetelmä. Pullotus on melko rankka parituntinen urakka. Olutta voi juoda pullottamattakin, mutta jälkikäynti antaa siihen happoisuutta ja terää.

Vierailija
Köppä
bena
Ei kai oluesta voi suodattaa hiivaa pois ennen pullotusta, kun sitä tarvitaan jälkikäymiseen? Sitten sitä ei tarvitakaan kun hiiva on pohjalla ja suodatat vaan hapot pois. Mielestäni suodatuslaitteet ovat vain viinejä varten, mutta kaipa joku kemisti oikaisee kohta.
Kyllä voi
Ei hiivaa saa 100%:sesti pois. Sitä jää aina riittävästi jälkikäymistä varten. Näinhän kaikki suuret panimotkin tekevät ja kyllä kaupan pullokaljasssa on silti hiilihappoa.

Tarkoitin, ettei valmiista oluesta kannata yrittää enää suodattaa hiivoja pois, vaikka selvä asiahan se on. Suurissa panimoissa on aika erilaiset valmistusmenetelmät kuin kotipanimossa pullahiivan kanssa sotkevalla. Lapinkullan tehtailla on joskus tullut käytyä, mutta enpä muista tarkempaa reseptiä.

Sivut

Uusimmat

Suosituimmat