Seuraa 
Viestejä45973

Kauppa- ja teollisuusministeri Pekkarinen pitää yllättävänä sitä, että kuudennen ydinvoimalan rakentamista Suomeen kannattaa vain 36% suomalaisista, ja sitä vastustaa 46% suomalaisista. /1/

Taloustutkimus: tuloksia tulkittu väärin
http://www.tiede.fi/keskustelut/viewtop ... 552#517552

Oma käsitykseni suomalaisten selkeälle kannanmuutokselle ydinvoima-asiassa on, että suomalaisille alkaa vihdoin valjeta se, että ydinvoima ei ole ratkaisu ilmastonmuutoksen torjuntaan ja siihen sopeutumiseen, vaan pikemminkin katalyytti ilmansaasteiden jatkuvaan kasvuun ja on sitä kautta toiminut ilmastonmuutoksen kiihdyttäjänä, sekä tulisi tulevaisuudessa aiheuttamaan sen, että tarpeellisia ilmansaasteiden vähennyksiä ei ole mahdollista saavuttaa, koska ydinenergia itse ei siihen pysty kuin mikroskooppisella osuudella, mutta ydinvoima kykenee estämään ja jarruttamaan maailmanlaajuisesti valtavien uusiutuvien energiaresurssien kehitystä ja käyttöönottoa, kuten se on tehnyt jo 50 vuoden ajan.

Taloustutkimus: tuloksia tulkittu väärin
http://www.tiede.fi/keskustelut/viewtop ... 552#517552

1: http://www.yle.fi/uutiset/kotimaa/id64989.html
[size=75:343dzcuq]- Etelä-Suomen Sanomien ja Satakunnan Kansan kysely
- puhelinhaastattelu 3-11. heinäkuuta 2007
- 1000 15-79-vuotiasta, 515 naista, 488 miestä[/size:343dzcuq]

Sivut

Kommentit (68)

Ketjun avaus on hyvä.
Olen pääsääntöisesti kanssasi samaa mieltä useissa yv-asioissa. Toivon, että jaksat jatkaa samalla linjalla.
Tietenkin vastaväittämiä esitetään ja se on pelkästään hyvä asia.

Tuo on täysin turhaa vouhotusta. Asia on päätetty. Piste.

Kun nyt ydinvoima estää kasvihuoneilmiötä, jää sen vastustamisen
motiiviksi ainoastaan "itäkortti", kun tänne ei rakenneta, on ostettava
sieltä "hyvää Tsernobyl"-voimaa.

Mikä on motiivi, ideologian palo vaiko silkka vanhanaikainen raha
Putinilta vastustajille ?

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

lopeta jo.
Ydinvoima asiat on käyty jo tuhanteen kertaan läpi näillä palstoilla.
Ydinvoimaa ei enää kukaan halua koska kukaan ei jaksa enää väitellä sinun kanssa siitä.

Kuudennen ydinvoimalan kannatus selvässä laskussa
Julkaistu 15.07.2007, klo 08.15 (päivitetty 15.07.2007, klo 11.23)
Ylös-alas sahaavaa sähkölaitteistoa
Kuva: YLE
Kuudennen ydinvoimalan rakentamisen kannatus näyttäisi laskeneen selvästi. Etelä-Suomen Sanomien ja Satakunnan Kansan teettämässä kyselyssä ainoastaan hieman runsas kolmannes vastaajista kannatti voimalan rakentamista.
Vielä viime lokakuussa Helsingin Sanomien teettämässä kyselyssä uutta ydinvoimalaa kannatti yli puolet vastaajista. Nyt Etelä-Suomen Sanomien ja Satakunnan Kansan kyselyssä kuudennen ydinvoimalan rakentamista sanoi kannattavansa 36 prosenttia ja vastustavansa 46 prosenttia vastaajista.

Kauppa- ja teollisuusministeri Mauri Pekkarinen (kesk.) pitää kuudennen ydinvoimalan suosion romahtamista yllättävänä.

- Ehkä viidennen reaktorin (Olkiluoto 3:n) työmaan ongelmat ovat aiheuttaneet eron.

Etelä-Suomen Sanomat tiedusteli mielipidekyselyn yhteydessä myös kansalaisten halukkuutta vähentää omaa energiankulutustaan. Kahdeksan kymmenestä vastaajasta ilmoitti olevansa valmiita haasteeseen.

- Se on erittäin positiivinen viesti.

Kyselyä varten haastateltiin puhelimitse tuhatta 15 - 79-vuotiasta suomalaista ja sen virhemarginaali on kolme prosenttiyksikköä. Naisia vastanneista oli 515, miehiä 488. Haastattelut tehtiin 3. - 11. heinäkuuta.

YLE Uutiset

Otetaan uutinen talteen, sillä YLE:llä on paha tapa jättää arkistoimatta uutisia.
Näyttää siltä, että Lauri Myllyvirta ja Sini Saarela eivät turhaan kiivenneet sinne nosturin huipulle:

http://www.youtube.com/watch?v=6KLV4Sim8EA
http://www.youtube.com/watch?v=fzgFo8nO ... er&search=
http://www.youtube.com/watch?v=OkUM-OSo ... er&search=

Greenpeacen sivuilta löytyy tämä fakta, että

[size=150:7dx68x1b]Uusiutuva energia kymmenen kertaa halvempaa kuin fossiilisiin polttoaineisiin tukeutuminen[/size:7dx68x1b]
http://www.greenpeace.org/finland/fi/me ... mmenen-ker

- Olemme jo aiemmin pystyneet raportissamme osoittamaan, että maailman sähköntarve pystyttäisiin kattamaan uusiutuvilla energiantuotantomuodoilla. Näin ihmisiä ilmastonmuutoksen vastaiseen taisteluun kutsuvan Live Earth –tapahtuman kynnyksellä pystymme lisäksi toteamaan, että uusiutuviin satsaaminen säästää vuosittain 180 miljardia dollaria silkkaa rahaa, sanoo Greenpeacen energia-asiantuntija Sven Teske.
- Jos nykymenon sallitaan jatkua ja maailmaan ennusteiden mukaan rakennetaan 10 000 uutta fossiilisia polttoaineita käyttävää voimalaitosta, päästöjen määrä tulee samassa ajassa kasvamaan yli 50% ja polttoaineen hinta tulee kaksinkertaistumaan. Sen ihmiskunnalle ja ympäristölle aiheuttamia tuhoja tuskin pystytään mittaamaan rahassa, jatkaa Teske.
Energy [R]evolution -skenaario vaatii vuosittain 22 miljoonan dollarin lisäinvestoinnit puhtaisiin energiantuotantolaitoksiin. Polttoaineessa nämä investoinnit kuitenkin säästäisivät jopa 202 miljardia dollaria vuodessa. Jos lisäksi hiilen ja kaasun saamat vuosittaiset 250 miljoonan dollarin tuet siirrettäisiin uusiutuvan energian tuotantoon, olisi säästö entistä mittavampi. EREC:in mukaan tuulivoimamarkkinoiden arvo oli viime vuonna 18 miljardia dollaria, ja kaikkien uusiutuvien energialähteiden noin 50 miljardia dollaria. Energy [R]evolutionin mallissa markkinat kasvaisivat 288 miljardiin vuoteen 2030 mennessä.

http://www.vihreat.fi/fi/node/2246
Olkiluoto 3:nnen rakennustöiden viivästyminen ja työmaalla havaitut noin 1500 laatupoikkeamaa herättävät kysymyksen, onko laitoksen laitostoimittajan Arevan ja laitoksen omistajan Teollisuuden Voiman yhteistyössä kaikki kohdallaan. Itse olen ollut tyytyväinen siihen, että tällä projektilla on ainakin kaksi äänekästä vahtikoiraa – Säteilyturvakeskus (STUK) ja Greenpeace.

STUK:n ja Greenpeacen lähtökohdat ovat toki erilaiset – edellinen tunnetaan ydinvoiman rauhanomaisen käytön puolestapuhujana, ja jälkimmäinen sen vastustajana, mutta on selvää että Suomessa Eurajoella käydään keskustelua ja väittelyä, joka vaikuttaa koko maailmassa ydinsektorin turvallisuuteen.

Esimerkkejä rakennustöiden heikkoudesta ovat olleet pohjalaatan valussa tapahtuneet virheet sekä pääkiertoputkisto, jonka laitostoimittaja on nyt päättänyt valaa uudestaan.
http://www.tiede.fi/keskustelut/viewtop ... ht=#516496

Samaan aikaan Posiva valmistelee Eurajoen Olkiluodossa ydinjätteen loppusijoituspaikkaa syvälle kallioperään. Vihreiden vaatimuksesta myös loppusijoitetun ydinmateriaalin palautettavuus on otettu huomioon loppusijoitussuunnitelmissa. Voidaanhan ajatella aikaa, jolloin nykyistä turvallisempia säilytystapoja on kehitetty – tai jätteiden siirtoa joudutaan muista syistä harkitsemaan.

Ydinvoiman käyttöön ja ydinjätteiden varastointiin vuosituhansiksi eteenpäin on vihreiden mielestä liittynyt sellaisia turvallisuuskysymyksiä ja eettisiä ongelmia, että olemme systemaattisesti äänestäneet ydinvoiman lisärakentamista vastaan. Toisaalta vihreät ovat hyväksyneet kotimaassa syntyneen ydinjätteen loppusijoituksen Suomeen, koska olisi epäeettistä viedä käytettyä ydinpolttoainetta maihin, jotka eivät pysty siitä turvallisesti huolehtimaan. Majakin huonomaineinen laitos Venäjän Tsheljabinskissa oli aiemmin Loviisan voimalan ydinjätteen loppusijoituspaikka.

Ydinvoiman käytön vahtikoiria tarvitaan. Hatunnosto sekä STUK:lle että Greenpeacelle siitä työstä, jota ne ovat Olkiluoto 3:nnen rakentamisen vahtimisessa tehneet. Pahimmat mokat tulevat niiden ansiosta korjatuiksi.

Tällä eduskuntakaudella on luvassa lisää hakemuksia uusien ydinvoimaloiden rakentamiseksi Suomeen. Innokkaimmat haluaisivat rakentaa voimaloita Suomeen, jotta täältä voitaisiin viedä ydinsähköä muualle Eurooppaan. Suomesta kaavaillaan ydinvoimaparatiisia, kun muissa maissa poliittinen vastustus lisärakentamiselle on suurempaa. Haluammeko me todella ydinvoimaparatiisiksi?

Pekka Haavisto
Vihreiden kansanedustaja

Eron suuruus ja muutoksen nopeus om mielenkiintoinen kysymys. On hyvin vaikea keksiä mitään syytä, että 15%:a kansasta olisi yhtäkkiä vaihtanut kantaansa. Pikemminkin kyse täytyy olla mielipidemittausten luotettavuudesta. Kyselyisssä on niin paljon toisistaan riippumattomia virhelähteitä, joista osa on vaikea osa jopa mahdotonta sulkea pois, että mittaukset antavat oikeastaan vain sattumalta oikeita tuloksia. Tuosta YLEn uutisesta ei valitettavasti selviä mitä on kysytty ja miten se eroaa edellisistä vastaavista kyselyistä. Pienikin ero kysymyksen sanamuodossa aiheuttaa suuria eroja tuloksiin. Epäröiviä vastaajia on kysyjän erittäin helppo johdatella jopa kummankaan sitä huomaamatta. Kyselyn suorittajan omia asenteita ja niiden vaikutuksia voidaan toki todella suurissa tutkimuksissa pyrkiä etsimään ja poistamaan, mutta 1000 vastaajaa ei siihen millään riitä.

Uskon, että kansan mielipiteet ovat pysyneet kutakuinkin samoina. Todellisuus on varmaankin jossain noitten eri tuloksia antaneiden tutkimusten välimaastossa. Yleensäkin tällaiset mielipiteet muuttuvat erittäin hitaasti niin, että 10%-yksikön muutos vie pikemminkin vuosikymmenen kuin kuukauden.

Tuulivoima

STUK:n ja Greenpeacen lähtökohdat ovat toki erilaiset – edellinen tunnetaan ydinvoiman rauhanomaisen käytön puolestapuhujana..

Ei Suomessa liene ketään ydinvoiman todellisia puolestapuhujia.

Sellaista, joka:

- vaatisi ydinvoima / ydinjätekäyttöisiä kaukolämpövoimaloita (saatais ilmaista lämpöä, mutta ei kelpaa)

- vaatisi rahtilaivoihin reaktorit

- puhuisi järkevän ydinvoimarakentamisen puolesta. Ne voitais tehdä 90% nykyistä halvemmalla. Olkiluoto-3 tekniikaksikin valittiin sama kuin oli jo 60-luvulla käytössä.

-tukisi kelluvia, lauttamaisia ydinvoimaloita

Nämä "säästäisitkö energiaa?" -kyselyt ovat ihan samoja, kuin "haluaisitko ostaa vihreätä sähköä?" -kyselyt.

Tietenkin ihmiset vastaavat yhteen ääneen "JOOOO!".

No moniko oikeasti ostaa sitä tuulisähköä?

Canccu
Nämä "säästäisitkö energiaa?" -kyselyt ovat ihan samoja, kuin "haluaisitko ostaa vihreätä sähköä?" -kyselyt.

Tietenkin ihmiset vastaavat yhteen ääneen "JOOOO!".

No moniko oikeasti ostaa sitä tuulisähköä?

Ainakin minä ja serkkuni. Suosittelen sinullekin Tuulivoimaa, vaikkapa Haminan Energialta hintaan 5,10 snt/kWh+ 1 eur/kk perusmaksua. Pienkäyttäjälle, joka ei lämmitä sähköllä, tuo on varsin hyvä sähkösopimus kun maksaa 100 %:sta tuulisähköstä!:

Yksiaika Luonto-Ilona
http://www.haminanenergia.fi/fi/tuottee ... iatuotteet

Vaari
Seuraa 
Viestejä3331

Miksi suomalaiset eivät halua kuudetta ydinvoimalaa?

Hitto!

"Jos sanon olevani väärässä siinä että Jumala on olemassa, väitän samalla Jumalan olevan väärässä, mitä hän taas ei voi olla. Olen siis oikeassa m.o.t." (LivingHeart)

Kansan yhtäkkinen mielenmuutos ydinvoiman ja nykyisen Tasavallan presidentin kannatuksessa on muhinut menneen kevään aikana? Ettei vain eduskuntavaalien tuloksella ja vallan keikahduksella oikealle olisi jotain tekemistä asian kanssa?

Työväki tai vasemmisto oli kyllästynyt nykyiseen menoon ja äänesti laiskasti. Nyt on sitten katumuksen aika - on tullut mietittyä kovia ja pehmeitä arvoja vähän enemmän...

Itse asiasta: miksei kukaan todella propagoi energian ja resurssien säästämisen puolesta? Ovatko 70-luvun öljykriisin ajat mielessä: kulutus laski (pakosta) ja energian hinta nousi.

Vai pelätäänkö kulutuksen laskun todellisia vaikutuksia, nehän ovat aika arvaamattomia ainakin markkinointiväelle.

Älä kuluta, älä osta, korjaa; napsuttele valoja vaikka siitä naputusta seuraisikin..

0-kasvuvaatimus vaiettiin/hekoteltiin olemattomiin aikanaan, nyt siihen ei enää ole mahdollista päästä(?)

tuc
Ennen viime eduskuntavaaleja mietittiin porukalla asiaa, ja tällaiset asiat tulivat mieleen:

http://mastomaki.blogspot.com/2007/02/s ... stelu.html

Älkää ottako kaikkia kovin vakavasti.

Miksi ihmeessä sitä sähköä pitäisi säästää?

Ei kai uusiutuvat ole mikään itseistarkoitus mihin on pyrittävä hinnalla millä hyvänsä?

Itseistarkoitus pitäisi olla CO2 päästöjen ja muiden saasteiden minimoiminen.

Se onnistuu parhaiten tuottamalla niin paljon ydinsähköä että hiilivoimalat menevät konkursiin, tai muunnetaan varavoimaloiksi.

Säästetyillä rahoilla voidaan kustantaa terapia niille joiden maailma romahtaa kun eivät saa tukiaisia tuulimyllyjen pystyttämiseen.

Aweb
Seuraa 
Viestejä41238
Norppa

Miksi ihmeessä sitä sähköä pitäisi säästää?

Ei kai uusiutuvat ole mikään itseistarkoitus mihin on pyrittävä hinnalla millä hyvänsä?

Itseistarkoitus pitäisi olla CO2 päästöjen ja muiden saasteiden minimoiminen.

Siksi, koska saastuminen on vain yksi osa ongelmaa. Luonnonvarojen, etenkin monimuotoisuuden kuluminen ja tuhoutuminen on todennäköisesti paljon suurempi ongelma. Siksi pitää säästää.

Teuvo: "Aweb on tosi tyhmä eikä Hänen tyhmempää ole kuin Phony, asdf, Mummo"

- Ydinvoima ei käy säätövoimaksi.

- Ydinvoimalla ei tuoteta kaukolämpöä.

Sähkön tuotanto yksinään ei tuota kovin hääviä määrää Suomen kasvihuonekaasupäästöistä.

Siitä vaan korvaamaan kaukolämpöä tuottava säätövoima kaukolämpöä tuottamattomalla perusvoimalla.

Aweb
Seuraa 
Viestejä41238
Canccu

Mitä sähköä sitten 'ostat' kun ei tuule?

Kysymys tällä hetkellä onkin siitä, mistä maksaa. Minä en maksa ydinvoimasta, paitsi mitä nyt verorahoistani...

Teuvo: "Aweb on tosi tyhmä eikä Hänen tyhmempää ole kuin Phony, asdf, Mummo"

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat